Ihmiskaupan auttamisjärjestelmän asiakkaista yhä useampi joutunut uhriksi Suomessa

Suomessa ihmiskaupan uhriksi joutuneita henkilöitä ohjautuu Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään yhä useammin. 1.1. – 30.6.2020 auttamisjärjestelmään ohjautui 48 henkilöä, jotka ovat olleet ihmiskauppaan viittaavissa olosuhteissa Suomessa.

Aiempina vuosina Suomessa uhriksi joutuneita on vastaavana ajanjaksona tunnistettu huomattavasti vähemmän: 34 henkilöä vuonna 2019, 30 vuonna 2018, 16 vuonna 2017 ja 11 vuonna 2016.

Ihmiskaupan uhrin oma yhteydenotto auttamisjärjestelmään on noussut toiseksi yleisimmäksi tavaksi hakeutua avun piiriin. Lisäksi uhriksi joutuneita henkilöitä ovat auttamisjärjestelmään ohjanneet erityisesti Rikosuhripäivystys, turvakodit ja poliisi.

Kaikkiaan uusia asiakkaita otettiin alkuvuonna 2020 auttamisjärjestelmän palveluihin 149, joista 108 on mahdollisia ihmiskaupan uhreja tai todistajia ja 41 heidän alaikäisiä lapsiaan. Uusista asiakkaista 56 prosenttia oli joutunut ihmiskaupan uhriksi Suomen ulkopuolella. Ulkomailla uhriksi joutuneita henkilöitä ohjaavat auttamisjärjestelmään useimmin vastaanottokeskukset.

Tiedot käyvät ilmi ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän tuoreesta puolivuotiskatsauksesta.

Turvauhka läsnä useammassa tapauksessa

Suomessa on tunnistettu eniten pakkotyöhön liittyvän ihmiskaupan uhreja. Useimmin pakkotyöhön oli jouduttu ravintola- ja siivousalalla. Nämä alat ovat näkyneet auttamisjärjestelmän tilastoissa jo useiden vuosien ajan. Lisäksi pakkotyötä oli tehty jonkin verran rakennusalalla sekä muissa yksittäisissä työpaikoissa.

Kolme asiakasta oli joutunut pakkotyöhön Suomessa ollessaan alaikäinen.

Suomessa on tunnistettu jonkin verran myös seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvää ihmiskauppaa, erityisesti henkilön hyväksikäyttämistä prostituutiossa, pakkoavioliittoja, rikolliseen toimintaan pakottamista sekä niin kutsuttua benefit fraud -ihmiskauppaa. Benefit fraud -ihmiskaupasta kerrotaan puolivuotiskatsauksessa.

Palveluihin otettiin myös kolme henkilöä, jotka toimivat todistajana ihmiskauppaan liittyvässä rikosprosessissa.

Yhä useammin Suomessa hyväksikäytetyn henkilön tilanteeseen liittyy jonkinasteinen turvauhka. Joissain tapauksissa turvauhka on voinut olla hyvinkin korkea. Auttamisjärjestelmä tekee yhteistyötä poliisin ja uhrin kotikunnan kanssa uhrin suojaamiseksi.

Asiakasmäärät moninkertaistuneet

Suomen ulkopuolella ihmiskaupan uhriksi joutuneita asiakkaita oli yleisimmin hyväksikäytetty prostituutiossa, toiseksi yleisimmin pakkotyössä. 24 asiakasta oli joutunut hyväksikäytön kohteeksi alaikäisenä.

Ulkomailla hyväksikäytetty henkilö otetaan auttamisjärjestelmän asiakkaaksi, mikäli hän on ihmiskaupan uhriksi joutumisen vuoksi auttamistoimien tarpeessa. Apu liittyy tavallisimmin psykologiseen kuntoutumiseen, koska asiakas on kokenut usein pitkäkestoista ja hyvin raakaa hyväksikäyttöä. Asiakkaille annetaan myös muun muassa ohjausta oleskeluun liittyvissä asioissa.

Auttamisjärjestelmän kokonaisasiakasmäärä on 30.6.2020 korkeampi kuin koskaan aiemmin. 804 asiakkaasta 610 on mahdollisia ihmiskaupan uhreja ja 194 heidän alaikäisiä lapsiaan.

Asiakasmäärät ovat liki kolminkertaistuneet viime vuosien aikana. Vuosi sitten palveluiden piirissä oli kesäkuun lopussa 587 henkilöä. 30.6.2018 vastaava luku oli 379 ja 30.6.2017 vain 269.

Lähde: Maahanmuuttovirasto

5 thoughts on “Ihmiskaupan auttamisjärjestelmän asiakkaista yhä useampi joutunut uhriksi Suomessa

 • 16.7.2020 at 21:03
  Permalink

  Mitähän ne tuumais jos joku kuka on joutunut työkkärin kautta orjaksi ottaisi yhteyttä? Kyllähän se selvää riistoa on jos joutuu oleen töissä 9€/pvä..

  Reply
 • 16.7.2020 at 21:05
  Permalink

  Orjuus rehottaa kaikkialla muualla nykyään kuin valkoisen miehen toimesta. Sen tietää jopa YK.kinKansainvälisen työtoimistonsa ILO.n julkaisemien tutkimustulosten perusteella, jotka ovat julkistetut 2010-luvun puolivälin tienoilla.

  Ja tämä on todellinen ongelma, joka BLM.n patsaiden kaatelemisista ja terroristi-iskuista valkoisia sekä itse mustiakin vastaan mitä rikollisinta ja irvokkainta mädänneiden tomaattien näytelmää, jonka pääsyylliset ovat Yhdysvaltain kommunistinen (demokraatit) puolue ja vasemmistolainen globalisti-juutalainen George Soros.

  Nykyajan orjuudesta Afrikassa ja Isossa-Britanniassa kerrotaan jutussa, joka julkaistiin tänään. http://www.oikeamedia.com

  Reply
 • 17.7.2020 at 00:02
  Permalink

  IHMISKAUPAN MÄÄRITELMÄT: 1. IHMINEN VIEDÄÄN VÄKISIN TUNTEMATTOMIEN IHMISTEN TOIMESTA LÄHEISTEN TAI TUTTUJEN LUOTA 2. IHMINEN SIJOITETAAN HÄNELLE TUNTEMATTOMAAN PAIKKAAN TUNTEMATTOMIEN IHMISTEN LUOKSE 3. PROSESSISSA KÄYTETÄÄN RAHAA JOLLAKIN TAVALLA.

  = SUOMALAINEN LASTENSUOJELU TOTEUTTAA IHMISKAUPPAA. PITÄISIKÖ TÄSTÄKIN PUHUA ?

  Reply
 • 17.7.2020 at 07:56
  Permalink

  Entäpä jos apua kinuavat uhrit pyrkivätkin vain pääsemään yhteiskuntamme eläteiksi?

  Prostituoitu ei kovin montaa vuotta tienaa ruhollaan.
  Kun viehätysvoima on mennyt, kannattaa alkaa valitella
  joutuneensa pakosti alalle. Menee täydestä, aina.

  Reply
 • 22.7.2020 at 09:47
  Permalink

  Sdp, kokoomus, vasemmistoliitto, vihreät, keskusta ja rkp ovat suurimmat ihmiskauppaa pyörittävät rikollisliigat Suomessa.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.