USA: netin välityksellä opiskelevat pois maasta – yliopistot: taistelemme opiskelijoiden puolesta

Harvardin yliopisto ja Massachusetts Institute of Technology (MIT) jättivät keskiviikkona kanteen USA:n hallitusta vastaan.

Hallitus ilmoitti äskettäin, että pelkästään netin välityksellä opiskelevat ulkomaalaiset opiskelijat ja heidän huollettavansa poistetaan maasta tämän syksyn aikana karkotuksella, jos he eivät poistu vapaaehtoisesti.

Yliopistot vaativat Bostonin oikeutta määräämään väliaikaisen toimeenpanokiellon, mikä estäisi liittovaltion maahanmuuttoviranomaisia toteuttamasta hallituksen päätöstä Harvardissa, MIT:ssä ja muissa yliopistoissa.

”Määräys tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Määräyksen julmuuden ylittää vain sen häikäilemättömyys”, ilmoitti Harvardin yliopiston hallintojohtaja Lawrence S. Bacow tiedotteessaan keskiviikkona.

”Näyttää siltä, että se oli suunniteltu nimenomaan asettamaan painetta collegeille ja yliopistoille, jotta ne avaisivat opiskelutilansa fyysiselle opetukselle tänä syksynä – huomioimatta opiskelijoiden, ohjaajien ja muiden henkilöiden terveyttä ja turvallisuutta.”

USA:n rajavalvontaorganisaatio Immigration and Customs Enforcement (ICE) ilmoitti maanantaina hallituksen suunnitelmasta kumota erivapaudet, jotka sallisivat SEVP-ohjelman kautta opiskelevien oleskelun maassa, kun he opiskelevat pelkästään netin välityksellä. SEVP on ICE:n alaisuuteen kuuluva opiskelijoiden ja vierailevien luennoitsijoiden vaihto-ohjelma, joka myöntää viisumeja USA:han.

”Uskomme, että ICE:n määräys on huonoa julkishallintoa ja laiton”, kirjoittaa Bakow.

Harvardin yliopisto toivoo voivansa aloittaa normaalin opetustyön niin pian kuin mahdollista – heti kun koronavirustilanne sen sallii.

”Mutta siihen saakka me emme aio seisoa tumput suorina ja katsoa sivusta, kun kansainvälisten opiskelijoidemme haaveet sammutetaan huonosti suunnitellulla määräyksellä. Meidän velvollisuutemme on nousta ja taistella heidän puolestaan – ja sen me teemme.”

MIT:n hallintojohtaja L. Rafael Reifin eilen julkaisema tiedonanto MIT-yhteisölle on sisällöltään samansuuntainen.

Lähteet: Now This, Harvard University, MIT News

4 thoughts on “USA: netin välityksellä opiskelevat pois maasta – yliopistot: taistelemme opiskelijoiden puolesta

 • 9.7.2020 at 20:09
  Permalink

  Trump on oikealla asialla. ”ihmioikeksien nimissä tehdään suurimmat rikokset, jotka maksavat kanya-asukkaat veroina ja peräti vielä hengelläänkin.

  Reply
 • 10.7.2020 at 08:48
  Permalink

  Eiköhän kysymyksessä ole taas valeuutinen. Jos opiskelee koronaviruksen takia etänä ja on olemassa opiskelupaikka yliopistossa, ei joudu karkotettavaksi.

  Reply
 • 10.7.2020 at 10:05
  Permalink

  Ei kai sitä tarvitse oeskelulupaa jos kerran opiskelee etänä. Silloinhan sitä voi opiskella omasta kotimaastaankin. Samalla tavalla voi tehdä myös kokeet ja jos on tarve, niin tulla paikanpäälle turistiviisumilla. Aina 3kk kerrallaan.

  Reply
 • 20.7.2020 at 18:14
  Permalink

  Oleskelulupaa ei tule antaa opiskelun perusteella, jos opiskelu ei edellytä oleskelua.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.