EU raivoissaan – Saksa pakottaa Bundesbankin lopettamaan velkakirjojen oston?

Saksan keskuspankki, Bundesbank ja sen myötä Euroopan unioni sekä Euroopan keskuspankki ovat kovan paikan edessä. Saksan korkein oikeus on ilmoittanut pakottavansa Bundesbankin lopettamaan velkakirjojen oston, jota on tähän asti käytetty fiat- eli tyhjästä tekaistun rahatalouden pystyssä pitämiseen.

Saksan korkein oikeus on antanut Euroopan keskuspankille elokuun alkuun asti aikaa oikeuttaa velkakirjojen ostot, eli selittämään toimintaa jota se edellyttää jokaiselta valtiolliselta keskuspankilta. Mikäli vastaus ei Saksan korkeinta oikeusastetta tyydytä, Bundesbank lopettaa velkakirjojen oston.

EU on vastannut Saksan toimiin ja ilmoittanut haastavansa Bundesbankin oikeuteen, mikäli Saksan velkakirjashoppailu lopetetaan. Reutersin mukaan odotettavissa on, että Bundesbank selittää asian itse ”parhain päin”, eli velkakirjojen ostostelu jatkuu kuten tähänkin saakka, mutta myöskin muunlaisia spekulaatioita on liikkeellä.

Tilanne mittaa sekä Saksan sitoutumisen yhteisvaluuttaan, että myöskin euron kestävyyttä, mikäli ”pahin mahdollinen” tapahtuu. Jos Saksa kieltää keskuspankkiaan ostamasta velkakirjoja, eli käskee jättäytymään sivuun koko velkarahajärjestelmästä, siirtyy Bundesbankin osuus muiden jäsenvaltioiden keskuspankkien hoidettavaksi. Bundesbankin ”kiintiö” on tähän asti ollut jopa neljäsosa kaikesta EU:n velkakirjakaupasta.

Eurooppa velkaantuu huikeaa tahtia, joten sekä velkakirjojen arvo, että lainojen takaisinmaksuennusteet ovat kohtalaisen huonoja.

Lähde: Reuters

7 thoughts on “EU raivoissaan – Saksa pakottaa Bundesbankin lopettamaan velkakirjojen oston?

 • 27.5.2020 at 13:04
  Permalink

  heh. onneksi Suo-maalaisilla on rahaa ja lisää saa pankista tai taikaseinästä.. me ostetaan ne saksan velkakirjat.. vaikka velkarahalla..

  Reply
  • 27.5.2020 at 13:56
   Permalink

   tätähän ne odottavat…että viimeiseen pottunokka duunariin saakka (eihän kultamunat duunia tee, eli veroja maksa) nyljetään ”dollarit” jännät ajat odotettavissa…..

   Reply
  • 27.5.2020 at 14:02
   Permalink

   Ostettiinhan sitä Saksasta ilmaakin miljardeilla, Velkakirjoissa taitaa olla edes paperia. 😀

   Reply
 • 27.5.2020 at 15:42
  Permalink

  Oman käsitykseni mukaan Bundesbank on saksalaiseen tapaan huolestunut euron hyperinflaatiosta tyhjästä luodun taikarahan levittämisen kautta. Tuo taikaraha annetaan arvonsa menettäneiden bondien myyjille, joilta se leviää (toivon mukaan) pääomamarkkinoille ylläpitämään niiden miten kuten normaalia toimintaa. Jos näin ei toimittaisi, ajautuisivat velkakirjojen haltijat vaikeuksiin tai vararikkoon. Tästä seuraisi pankkikriisi ja ikävyyksiä varakkaille investoijille.

  Eli tehdään bondien oston suhteen kuinka hyvänsä, on ikävyyksiä tiedossa, eli joko hyperinflaatio tai pankkikriisi. Koska riitely on edennyt julkisuuteen asti, voidaan euroalueen tulevaisuuden olevan vain ohuiden lankojen varassa. Eivät edes Suomen kuvitellun leveät hartiat sitä voi enää pelastaa. Konkurssia pukkaa ja taloutta sopeutetaan YK:n kestävän kehityksen agendan edellyttämälle supistetulle tasolle.

  Reply
 • 27.5.2020 at 19:32
  Permalink

  Ööööhhh… Onkos EU koskaan muuta ollutkaan kuin ”raivoissaan” kuin pikku-poika? Joka kivahtaa siitä kun lautapeliin tulee uusi pelaaja, joka vaatii pelaamaan peliä sääntöjen mukaan.

  Reply
 • 28.5.2020 at 18:59
  Permalink

  Eihän ne velkakirjat siirry saksalta muille jäsen maille!!.
  Eihän muilla eu mailla ole mitään osuutta saksan ottamiin velkakirjoihin!!!.
  Eu vaan hajoaa se siitä

  Reply
 • 29.5.2020 at 01:42
  Permalink

  Toimittaja Sampo Vaarakallion uutisraportin kuvamateriaalissa silmiinpistävää oli mellakoitsijoiden joukossa näkyneet lukuisat valkoiset. He ovat suurella todennäköisyydellä vasemmistoaktivisteja, jotka saivat oivan tekosyyn vallankumouslarppaamiseen. Näiden mustien aisankannattajien moraaliposeraus voisi olla vähäisempää, mikäli he olisivat perehtyneet tilastoihin mustien ja valkoisten välisestä väkivallasta. Sehän vaatii hieman oma-aloitteellisuutta, sillä valtamedia ei moista tietoa halua jakaa. Sen sijaan aina avulias Yle Watch on kertonut näistä lahjomattomista luvuista aina kuten vuonna 2016 ilmestyneessä kirjoituksessaan Yle uhriuttaa USA:n mustat, mutta vaikenee näiden rasistisista murhista:

  Todellakin, rotu ratkaisee kun tarkastellaan median vaikenemia tosiasioita mustien kohdistamasta väkivallasta valkoisia vastaan. Yhdysvaltain Kansallisen rikosuhritutkimuksen (National Crime Victimization Survey, 2010) mukaan 62 593 mustaa joutui valkoisten väkivallan kohteeksi. Samana tutkimusvuonna 320 082 valkoista oli mustan väkivallan uhreja.

  Valkoisten uhrimäärä on viisi kertaa suurempi, mutta luvut ovat silti harhaanjohtavia, koska mustien ja valkoisten populaatiot ovat eri kokoisia. Kun mustien ja valkoisten keskinäisessä väkivallassa 38 miljoonan musta väestö tekee viisi kertaa enemmän väkivaltarikoksia kuin 197 miljoonaa valkoista, tarkoittaa tämä suhteellisin luvuin mitattuna sitä, että valkoisia uhreja on KAKSIKYMMENTÄVIISI KERTAA ENEMMÄN kuin mustia.

  Lisäksi kun tarkastellaan erityisiä väkivaltarikoksia kuten törkeitä pahoinpitelyjä ja murhia, mustien valkoisiin kohdistamat rikokset ovat KAKSISATAA KERTAA KORKEAMMAT kuin valkoisten mustia vastaan. Tästä huolimatta emme kuule ihmisoikeusjärjestöjen ja rasismin vastaisten kampanjoiden kertovan mustien rasismista kovaan ääneen missään. Syynä lienee kieroutunut ajatus, että mustien rasistisesta väkivallasta kertominen on itsessään rasistista, jonka vuoksi siitä pitää vaieta.

  Tilastoja voidaan tarkastella myös poliisin näkökulmasta. Esimerkiksi vuonna 2018 Yhdysvalloissa tapettiin 55 poliisia. Näistä 21 kuoli valkoisen, 23 mustan ja 10 latinon toimesta. Väestömäärään suhteutettuna mustat tappavat moninkertaisesti poliiseja verrattuna valkoisiin ja latinoihin, joten ei ihme, että viranomaiset ovat ”hieman” varautuneita liikkuessaan asvalttiviidakoiksi muuttuneilla mustien asuinalueilla.

  Sinä päivänä jolloin Yle ja muut globaalimediat alkavat kertoa rotujen välisistä suhteista puolueettomasti ja tilastollisiin faktoihin perustuen toimittajakunnassa ei enää vaikuta punavihreitä poltirukkeja ja maailmanparantajia. Tämä tosin tapahtuu vasta ylimääräisen uutislähetyksen (korruptoituneen järjestyksen lähtölaskenta) jälkeen, jolloin saamme vihdoin nähdä uutisia värillisten valkoisiin kohdistamasta jokapäiväisestä raa’asta väkivallasta. Sellaisten uutisten näkeminen tulee varmuudella vähentämään tuota väkivaltaa huomattavasti.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.