Päätoimittajan palsta: Politiikan Guccia! Vastuun siirtäminen on uusi musta?

Kun hallitusohjelmaa sorvattiin, perättiin hallitukselta vastauksia siihen, millä kaikki maailmanpelastaminen pakolaisineen ja hiilineutraalisuustavoitteineen maksetaan. Vastauksia ei Sipilän hallitukselta tuttujen ”työllisyystavoitteiden toteutumisen” lisäksi saatu. Kun koronaviruspandemia valtasi maailman oli selvää, etteivät nuo tavoitteet toteudu ja vaikka ne olisivat toteutuneetkin… No me muistamme kuinka hyvin talous jaksoi Sipilän jäljiltä. Vastuu pelotti huulipunahallitusta ja koronaviruksen myötä mimmit ovatkin opetelleet siirtämään vastuuta muille. He ovatkin nuorekkaita, muodikkaita ja trendikkäitä johtajia – Raikkaita…

Koronakriisi on kummallinen tapaus. Kukaan ei tiennyt sen alkaessa itse sairaudesta mitään eikä kukaan oikein tiennyt miten sitä pitäisi torjua ja tarvitseeko sitä torjua ensinkään. Jälkiviisaaksi en rupea, joten jätän koronarajoitusten pyörittelyn sikseen, mutta muistutanpa kuitenkin, että valmiuslain nojalla tehdyissä rajoituksissa on nähty kovin vähän edestä johtamista.

Edestä johtaminen tarkoittaisi tässä tapauksessa sitä, että hallitus ilmoittaisi linjauksistaan ja toteaisi vain, että toimii parhaan tietonsa mukaan. Piste. Ei niin, että jokaisen linjauksen kohdalla heitetään virkamiehiä bussin alle tai ilmoitetaan, että näin on pakko tehdä koska ”toimija X” näin (hallituksen puolesta) päätti. Käsien pesultahan tämä haisee, ainakin minun mielestäni. No… Minun mielipiteeni voi olla hyvinkin värittynyt, mutta jospa tarkastelemme yksin tämän päivän uutisia jotta mielipiteeni saisi hieman voita leivän päälle?

Sosiaali- ja terveysministeriö ilmoitti tänään, että vaikka lapset, väitetystä tartuttamiskyvyttömyydestään huolimatta tiukkojen hygieniasääntöjen ynnä muiden kanssa palaavat kouluun keskiviikkona, ministeriö suosittaa aikuisopiskelijoiden pysymistä etäopiskelussa. Suosittaa?! No kuka sitten päättää aikuisopiskelijoiden kohtalosta jos ei ministeriö, jolla on lainsäädännöllisetkin työkalut pakissaan? Palaamme suoraan sylttytehtaalle, nimittäin asiasta päättää koulutuksen järjestäjä… Näin vastuu siirtyy näppärästi jonnekin aivan muualle ja jos paska osuu tuulettimeen, Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen voi todeta ”et mehän suositeltiin…”.

Siinäpä yksi esimerkki, mutta mennäänpä eteenpäin… Koska STM on ”se avainministeriö” epidemian hoidossa, on tämäkin esimerkki sieltä. Tänään samainen ministeriö julkaisi linjauksen, jonka perusteella kunnat ja sote-palveluiden tuottajat voivat tinkiä terveydenhuollon kiireettömän hoidon ja sosiaalihuollon palvelutarpeen arvioinnin aloittamisen määräjoista. Ministeriö totesi ylevästi, että iäkkäiden henkilöiden palvelutarve on ”aina arvioitava riittävän joutuisasti, sillä he eivät aina pysty itse hakemaan apua sitä tarvitessaan”. Samaisessa tiedotteessa vedettiin punakynää tuon yli leiskauttamalla, että kunta voi lykätä yli 75-vuotiaiden tai ylintä hoitotukea saavien palvelutarpeen arvioinnin aloittamista yli seitsemän arkipäivän määräajan, siis määrittelemättömästi. Jos joku kuolee, Pekonen saa taas todeta, ”et mehän sanottiin et…” ja vastuu siirtyy jälleen. Minne? Ei sillä ole väliä, kunhan ministerin kädet pysyy puhtaina.

Joka puolella varauksetta ylistetty trendikäs, raikas, tasa-arvoinen ja häikäisevän osaava hallituksemme on luonut trendin vastuun siirtämisestä. Silloinhan ei voida puhua vastuun pakoilusta, kun se on modernisti vastuuta jakamalla siirretty niin, ettei ”kukaan merkittävä” joudu kuseen jos asiat menee huonosti.

Vastuun siirtäminen on uusi musta… Politiikan Guccia!

Petri Perta

Nykysuomi-lehden päätoimittaja

3 thoughts on “Päätoimittajan palsta: Politiikan Guccia! Vastuun siirtäminen on uusi musta?

 • 12.5.2020 at 13:16
  Permalink

  Hallitukset, kansanedustajat ja virkamiehet ovat olleet samanlaisia selkärangattomia paskiaisia vuodesta 1987. Yksikään poliitikko ei ole todellisuudessa ottanut vastuuta mistään tai joutunut oikeasti vastuuseen jostakin. Ministerin erottaminen tai eroaminen on vain johtanut johonkin huippupalkkaiseen virkaan. Eli minkäänlaista rangaistusta ei ole tullut. Sen sijaan jos tavallinen työläinen erotetaan syystä mistä tahansa oli sitten taloudellinen/tuotannollinen syy tai hänestä itsestään johtuva syy, niin työelämä on käytännössä loppu koska Kainin-merkki seuraa otsassa ja työnantajat räkivät päälle.
  Tämä hulluus ei lopu ennen kuin ulkovallat puuttuvat Suomen poliitikoiden, virkamiesten ja valtamedian sikailuun esimerkiksi miehittämällä Suomen ja poistamalla rikolliset poliitikot ja virkamiehet lopullisella ratkaisulla.

  Reply
 • 12.5.2020 at 17:38
  Permalink

  Hallituksen tiedottamisesta vastaavat sanan pyörittelyn julistamattomat maailmanmestarit. Epäilen erästä punavihreätä polpoa, joka perustelee kansallismielisten nostamaa tutkintopyyntöä suvakkien edesottamuksista maalittaessa patriootteja. Tutkintapyynnöt hylätään aina perusteluilla, jotka ovat todellista kaunokirjallisuutta ja ”vartwalonhallintaa”.

  Reply
 • 13.5.2020 at 12:40
  Permalink

  Itse asiassa suuri osa sopasta johtuu juuri siitä että ulkovallat sanelevat mitä täällä saa tehdä, puhua ja ajatella. viranomaiset tottelevat koska korkovelka ja muut kiristyskeinot, mutta yrittävät tosiaan siirtää vastuut miehitysvallan tottelemisen seurauksista muualle.

  ”Tämä hulluus ei lopu ennen kuin ulkovallat puuttuvat Suomen poliitikoiden, virkamiesten ja valtamedian sikailuun esimerkiksi miehittämällä Suomen ja poistamalla rikolliset poliitikot ja virkamiehet lopullisella ratkaisulla.”

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.