Ministeriö antoi kunnille ”ristiriitaisen oikeuden” tingata hoidon- ja palvelutarpeen arvioinnista

Sosiaali- ja terveysministeriö on linjannut helpotuksista kuntien sote-palveluiden toteuttamiseen. Kunnille on ministeriön toimesta myönnetty oikeus poiketa terveydenhuollon kiireettömän hoidon ja sosiaalihuollon palvelutarpeen arvioinnin aloittamisen määräjoista. 

Valtioneuvosto antoi asiasta asetuksen 12.5.2020, oikeus on myönnetty valmiuslain perusteella ja sitä on tarkoitus jatkaa 30.6.2020 saakka.

Kunta voi edelleen luopua kiireettömän hoidon määräaikojen noudattamisesta, jos se on välttämätöntä kiireellisen hoidon järjestämiseksi. Kiireettömän hoidon määräajoista luopuminen ei kuitenkaan ministeriön mukaan saa vaarantaa potilaan terveyttä.

Ministeriön asetuksessa ristiriitoja

Poikkeusoloissa kunta voi esimerkiksi lykätä yli 75-vuotiaiden tai ylintä hoitotukea saavien palvelutarpeen arvioinnin aloittamista yli seitsemän arkipäivän määräajan mutta ilmoittaa kuitenkin samassa tiedotteessa että esimerkiksi iäkkäiden henkilöiden palvelutarve on ”aina arvioitava riittävän joutuisasti, sillä he eivät aina pysty itse hakemaan apua sitä tarvitessaan”. Näin vastuu linjauksen noudattamisesta siirtyy jälleen kerran palveluntuottajalle.

Lue myös:

Niinikään tiedotteessa todetaan, että ”hoidon tarpeen arviointi on tehtävä kuten ennenkin”, mutta siitä voidaan ministeriön suomien oikeuksien nojalla kuitenkin poiketa.

Erityistä tukea tarvitsevan lapsen palvelutarpeen arviointi on edelleen aloitettava viimeistään seitsemän päivän kuluessa. Palvelutarpeen arvioinnin aloittamisen määräajasta luopuminen ei koske lastensuojelulaissa ja vammaispalvelulaissa säädettyjä määräaikoja.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö

Aiheeseen liittyvää:

2 thoughts on “Ministeriö antoi kunnille ”ristiriitaisen oikeuden” tingata hoidon- ja palvelutarpeen arvioinnista

 • 15.5.2020 at 23:42
  Permalink

  Neuvostoliittoa vastaan sodittiin verisesti ja satoja tuhansia sotilaita kuoli.

  Syy oli se että Suomeen ei haluta valvontayhteiskuntaa jossa ihmisiä tuomitaan vankilaan ja hirveämpäänkin mielipiteidensä ja itsesuojeluvaistoon perustuvan toiminnan pohjalta.

  Olemme saapuneet tilanteeseen jossa oikeasti ne ihmiset jotka alkavat murhaamaan viranomaisia ja poliiseja tulevat olemaan maamme tulevassa historiassa ne suurimmat sankarit, sotaveteraanit 2.0.

  Samaa mieltä?

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.