Miten käsitellä ahdistusta nykypäivän koronavirus-epidemian aikana

Ahdistus mielentila, johon kuuluu asioiden negatiivisesti olettaminen, levottomuus, paniikki, pelko tai kauhu, kammo, epävarmuus ja/tai huoli. Psyykkiset oireet, joita kuuluu usein ahdistuksen tunteisiin, ovat mm. tärinä, unettomuus, pelko. hikoilu, hengenahdistus, kohonnut syke ja/tai sydämentykytykset, rintakipu, alentunut seksuaalinen halu, pahoinvointi ja/tai ripuli. 

Ahdistuksen tunteista voi tulla suurempi terveyshuoli, kun oireista tulee liiallisia ja niitä on pitkällä ajanjaksolla, aiheuttaen näin suurta emotionaalista stressiä tai oireet alkavat sekaantua normaaliin arkeen. Ahdistushäiriöistä akuuteimpana nähdää usein paniikkikohtaus — äkillinen, voimakas ryöpähdys paniikkia, pelkoa ja kauhua, johon yhdistyy lyhyet henkäykset, voimakasta hikoilua, nopea syke ja/tai kuolemanpelkoa.

Potilaan ahdistuksen ja paniikkikohtausten tarkat syyt ovat tuntemattomia. Ahdistuskohtauksia voi usein aiheuttaa voimakas stressi tai jokin traumaattinen tapahtuma, kuten kuolema, onnettomuus tai ero, kun taas joissakin tapauksissa ei ole mitään tunnistettavissa olevia juurisyitä. Fysiologisilla ja perinnöllisillä tekijöillä voi olla myös näppinsä pelissä ahdistukseen. Tietyt aineet tai huumeet tai vieroittuminen kyseisistä aineista voi laukaista ahdistusta. Yleisimpiä ahdistuksen laukaisojoita on mm. kofeiini, reseptivapaat dekongestantit, astmalääkkeet ja vieroittuminen alkoholista, tupakasta, tietyistä lääkkeistä ja muista riippuvuutta aiheuttavista aiheista, esim. huumeista.

Jotkut luontaishoitoja suosivat ovat käyttäneet vaihtoehtoisia ei-lääkinnällisiä kasviöljyjä, kuten cbd-öljy, joka tunnetaan yleisesti rauhoittavista vaikutuksista ja ahdistuksen lieventämisestä. Voit saada cbd-öljyä puhtaimmassa muodossaan Cibdol.fi -sivustolta. Myös Laventeli öljy ja valeriaana käytetään usein rentouttavien vaikutusten takia, joten vaihtoehtoja riittää.

Kalsium, magnesium ja B-vitamiini vaikuttavat kaikki terveyteen ja saavat hermoston toimimaan oikein. Ne kaikki myös tukevat välittäjäaineiden tuotantoa, ne ovat kemikaaleja, jotka mahdollistavat viestien etenemisen hermosoluissa.

Säännöllinen liikunta ja rentoutumisharjoitukset, kuten meditaatio, jooga, tai chi tai kasvava rentoutuminen ovat kaikki ei-lääkinnällisiä hoitokeinoja, jotka voivat auttaa ahdistushäiriöiden lieventämisessä. Harjoitusohjelmasi tulisi myös sisältää kardiovaskulaarista harjoittelua, joka polttaa maitohappoja, tuottaa mielialaa kohentavia kemikaaleja, joita kutsutaan endorfiineiksi ja se saa aikaa kehon käyttämään happea paljon tehokkaammin. 

Hallitut hengitystekniikat voivat lieventää paniikkikohtausta. Kun hyökkäys iskee, kokeile tätä hengitysharjoitusta: hengitä sisään hitaasti laskien neljään, laske uudestaan neljään odottaen ja hengitä ulos laskien neljään. Tämän jälkeen laske uudestaan neljään odottaen, sen jälkeen toista tätä ketjua, kunnes kohtaus lähtee. 

Käy lääkärillä ennen kuin käytät mitään hoitokeinoa — mm. yrtti-ravintolisiä tai luontaishoitoja — ja muista kertoa lääkärille, jos sinulla jokin vakava sairaus tai mahdollisesta lääkityksestä. Täällä esitetty informaatio on vain opetustarkoituksiin ja sitä ei ole missään nimessä tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tutkimusta.

One thought on “Miten käsitellä ahdistusta nykypäivän koronavirus-epidemian aikana

  • 13.5.2020 at 14:23
    Permalink

    Nyt on epäsosiaalisten syntymäsekopäiden markkinat.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.