Unkarissa hallituksen valtaa aiotaan lisätä poikkeustilan ajaksi – EU ja oppositio huolissaan

Unkarin pääministeri Viktor Orbanin Fidesz-puolue on jättänyt maan parlamentille paljon kritiikkiä sekä Unkarissa että ulkomailla keränneen lakiehdotuksen. Kuten tavallista, lakimuutoksen pelätään heikentävän sananvapautta, lehdistönvapautta ja murentavan demokratiaa ja oikeusvaltiota.

Fidezsin ehdotukset sisältävät muunmuassa lakimuutoksen, jolla hallitus voi ilman parlamentin äänestystä jatkaa poikkeustilalakeja käytännössä niin pitkään kuin tahtoo. Sen lisäksi paketissa on lakimuutos, joka mahdollistaisi jopa viiden vuoden vankeusrangaistuksen valeuutisia koronaviruksesta levittäville henkilöille.

Unkarin oikeusministeri Judit Vargalta ei juuri ymmärrystä kriitikoille liiennyt, vaan kommentti aiheesta oli seuraava:

– He (kriitikot) taistelevat olemattomia demoneja vastaan eivätkä ota huomioon tosiasioita.

Sitoutumaton parlamentin jäsen Akos Hadhazy esitti pelkonsa sen puolesta, että kyseessä olisi vain oppositiolle viritetty ansa, jolla oppositio näyttäisi asettuneen viruksen puolelle.

– Parlamentti on vain äänestyskone, jolla hän (Orban) saa kaiken mitä haluaa, Hadhazy totesi viitaten Fideszin demokraattisten vaalien lopputuloksena saavuttamaan kahden kolmasosan enemmistöön parlamentissa.

Myöskin Euroopan neuvosto työnsi lusikkansa totuttuun tapaan Unkarin soppaan ja huomautti demokratian tulevaisuudesta Unkarissa.

”Määrittämättömäksi ajaksi asetettu, sääntelemätön poikkeustila ei kykene varmistamaan sitä, että demokratian perusperiaatteet otetaan huomioon.”.

Unkarissa on toistaiseksi tehty hieman yli 12 000 koronavirustestiä joista on löydetty 447 koronatapausta. Kuolonuhreja korona on vaatinut Unkarissa 15 kappaletta.

Lähde: AFP, Worldometers

5 thoughts on “Unkarissa hallituksen valtaa aiotaan lisätä poikkeustilan ajaksi – EU ja oppositio huolissaan

 • 30.3.2020 at 11:46
  Permalink

  eu kyllä on viimeinenmaa tällä pallonpuoliskolla joka voisi olla ihan hiljaa kun puhutaan demokratiasta…

  Reply
 • 30.3.2020 at 11:56
  Permalink

  Sehän on sitä oikeaa demokratiaa että kokonaan demokraattisen prosessin ulkopuolella toimiva EU-komissio sivuhaaroineen menee ja päättää kansojen asioista? Stalin korkkaa?

  Reply
 • 30.3.2020 at 12:00
  Permalink

  No, noissahan ei ole sinällään suomalaisille mitään uutta. Suomessa ei ole ollut sananvapautta enää kymmeneen vuoteen. Myös lehdistönvapaus on ollut koetuksella erilasiten ajojahtien vuoksi eikä kokoontumisen- tai uskonnonvapauttakaan ole. Niin että… Mitä meillä suomalaisilla sitten on? Ai niin, meillähän on totalitäärinen valtion. Siksi siis ihmiset muuttavat mieluusti Puolaan.

  Reply
 • 30.3.2020 at 12:12
  Permalink

  Virukseen tulisi suhtautua vakavasti.Katso tilastoja https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries
  Nyt on tilanne, ettei Suomi ole pariin päivään tiedottanut asiasta, luvut jököttävät samoina. Olisikohan Suomea uhkaamassa vakava tilanne hallituksen laiminlyönneistä johtuen, joten Suomen hallitus toimii kuten aina ennenkin. Virheet ja taudin leviäminen salataan kansalaisilta.
  Koronaviruksen torjuntaa ei ole muuta keinoa kuin ankarat rajoitukset liikkumiselle ja tarkka suojautuminen. Pitkän ajan parantuneita on taulukon mukaan 152000 ja kuolleita 34000, 18%. Kannattaa välttää tautia, vaikka olisi muorikin.

  Reply
 • 31.3.2020 at 18:44
  Permalink

  Koronavirusepidemiaa ei ole: https://www.youtube.com/watch?v=hsWY5NMuCPg . Koronavirus on ollut kaiken aikaa pelkkä tekosyy kaikelle, mitä nyt tapahtuu. Maailmantalous halutaan romahduttaa, joten se täytyy tehdä valtamedian luoman koronavirushysterian avulla, jottei jäisi selviä ja kiistattomia, virallisia todisteita aiheutetun katastrofin tahallisuudesta. Todisteita jäisi vaikka kuinka paljon hallitusten, yritysten ja keskuspankkien pöytäkirjoihin, tilinpitoihin, määräyksiin, lakeihin yms., jos toimittaisiin toisella tavalla.

  Yritykset ovat kohta konkurssissa ja lähes kaikki työttömiä. Kukaan ei uskalla yrittää liike-elämässä uudestaan. Lisäksi tallettajat menettävät säästönsä, koska heistä on tehty lailla riskisijoittajia. Velkarahalla talonsa rakentaneille ei jää muuta kuin velkaa, koska talojen arvot romahtavat. Tässä vaiheessa ihmiset ovat täysin toivottomassa tilanteessa: korviaan myöten veloissa sekä ilman rahaa ja työtä. Minä ainakin voin hyvin kuvitella, kuinka tuossa toivottomassa tilanteessa valtamedia alkaa kertoa, kuinka kapitalismi on epäonnistunut ja kuinka nyt tarvitaan muutoksia talous- ja rahajärjestelmään. Toivottomassa tilanteessa olevat ihmiset joutuvat hyväksymään valtaeliitin haluamat muutokset. Totta kai valtaeliitti lupaa tässä vaiheessa ihmisille kaikenlaista hyvää. He voivat luvata velat anteeksi ja uuden alun täysin puhtaalta pöydältä. Kenties he saavat kaiken jopa näyttämään siltä kuin muutos olisi lähtöisin kansalaisten tahdosta, mutta joka tapauksessa lisää valtaa siirretään yhä harvempien käsiin ja käteinen raha poistetaan. Kenties siirrytään kommunismin kaltaiseen järjestelmään ja ihmisten täytyy ottaa pedon merkki, jota ilman he eivät voi ostaa tai myydä. Näin valtaeliitti saa tahtonsa läpi ja yhteiskunnan täydelliseen kontrolliin, mikä on ollut koko ajan kaiken tarkoituksena.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.