Elinaikakerroin laskee eläkkeitä

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut elinaikakertoimen vuodelle 2020. Elinaikakerroin on 0,95404. Nyt vahvistettu elinaikakerroin pienentää vuonna 1958 syntyneiden vuonna 2020 tai sen jälkeen alkavia työeläkelain mukaisia vanhuuseläkkeitä 4,596 prosenttia.

Tämän lisäksi elinaikakerroin pienentää myös vuonna 2020 alkavan työkyvyttömyyden perusteella myönnettäviä työeläkelakien mukaisia työkyvyttömyyseläkkeitä lukuun ottamatta niihin sisältyvää tulevan ajan eläkkeen osuutta, johon elinaikakerrointa ei sovelleta. Lisäksi elinaikakerroin vaikuttaa ensi vuonna myönnettäviin työeläkelakien mukaisiin perhe-eläkkeisiin, osittaisiin varhennettuihin vanhuuseläkkeisiin ja työuraeläkkeisiin.

Elinaikakertoimen tarkoituksena on ministeriön mukaan sopeuttaa alkavien työeläkkeiden tasoa ja eläkemenoa sen mukaan, miten odotettavissa oleva keskimääräinen elinikä muuttuu. Jos keskimääräinen elinikä jatkaa nousuaan, elinaikakerroin pienentää kuukausieläkkeitä.

Elinaikakerrointa sovellettiin ensimmäisen kerran vuonna 2010 ja sen virallisena tavoitteena on, että työntekijät korvaisivat elinaikakertoimen eläkettä pienentävää vaikutusta olemalla työelämässä nykyistä pidempään.

Lähde: STM

7 thoughts on “Elinaikakerroin laskee eläkkeitä

 • 14.11.2019 at 15:57
  Permalink

  Mikähän se mahtaa olla nk ”paremmalle väelle”?

  Reply
 • 14.11.2019 at 17:25
  Permalink

  Työelämän vaativuus kuitenkin kasvaa kovaa tahtia joka johtaa siihen, että töistä jäädään sitten pois työkyvyttömyyseläkkeen tai jonkin muun reitin kautta. Eläkkeet on kuitenkin jo ansaittua tuloa, joten eräänlainen työntekijän ansioiden ryöstö se on tämäkin.

  Reply
 • 15.11.2019 at 05:07
  Permalink

  Tämä alamäki lähti mooses Lipposen hallitusten aikaan, oikea työväen demari johtaja. Lipposen demarit ja kokoomus tekivät sitä oikeistopolitiikkaa jonka jäljet näkyvät yhä selvemmin tänä päivänä. Rikkaille verohelpotuksia ja lakeja joilla omaisuudet saa piiloon verottajalta. Verot kerätään keskituloisilta ja köyhemmiltä.

  Reply
 • 15.11.2019 at 09:22
  Permalink

  Selvää rosvousta. Miten ihmeessä päättäjät luulevat ihmisen jaksavan nykypäivänä jatkaa työntekoa pidemmälle. Itselläni jo 46v työelämässä ja siitä 30v kolmivuoro työtä. Ja entä nuorempi polvi, mistä heille töitä tällä systeemillä.

  Reply
 • 16.11.2019 at 18:03
  Permalink

  Ja lähes samaan hengenvetoon vihreä ministerimme ilmoittaa, että turvapaikanhakijoiden palautukset keskeytetään! Kyllä jossain mättää! Olen syntynyt vuonne -62 ja sain täydet kolme vuotta lisää kakkua! Kuitenkin maksan korotettua työeläkemaksua, eikä eläkettä alkanut kertymään ennenkuin täytin 24 vuotta! Mitähän vielä keksitään, toivottavasti kuolen ennen eläkeikää, vaikka sitä varmaan valtiovalta odottaakin!

  Reply
 • 19.11.2019 at 17:47
  Permalink

  Täyttä kusetusta jälleen.f

  Reply
 • 30.11.2019 at 21:14
  Permalink

  Elinaikakerroin on vain yksi työeläkettä pienentävä juttu. Suurin epäoikeudenmukaisuus on mielestäni taitettu indeksi, joka köyhdyttää työeläkkeellä olevia koko ajan, vuodesta 1995 demari-Lipponen ja Sauli Niinistö (kok) tietysti tässäkin mukana. Tähän väliaikaiseksi tehtyyn indeksiin on tehty korjausesityksiä silloin tällöin, tuloksetta. Joillakin on eläke pienentynyt jo neljänneksen, siis ostovoima, koska taitettu indeksi ei ota riittävästi huomioon palkkojen nousukehitystä. Kuulin, että nytkin olis tekeillä lakiesitys taitetun indeksin muuttamisesta, muttei taida Rinnettä kauheesti kiinnostaa, koska hänen olisi välttämättä saatava jollekin erityisryhmälle nostettua eläkkeitä muitten maksunsa maksaneiden kustannuksella tietysti.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.