Jari Vuorinen: Derivaatta älä jätätä Pythagoraan kehällä

Toisinaan julkisuuden viihdettä tekevät henkilöt ovat möläytelleet viihteellisen ilkikurisesti derivaatasta. Esim.-90 luvulla Pekka Petelius & Aake ja äskettäin viihdetaiteilija, kirjailija ja moniosaaja Jenni Pääskysaari. Derivaatta on matemaattinen keino tutkia miten nopeasti jokin kasvaa tai vähenee eli kyseessä on muutosnopeus tiettynä aikavälinä. Näinpä Pääskysaarenkin aivot olivat viihdeohjelmassa derivaatan perään vinhasti.

Ei lainkaan huonot aivot ei.Yhteiskunnallisesti muuttumisen nopeus kiinnostaa vietävästi eri ilmiöiden suhteen toki kansaa jolle viihdettä tehdään. Fysiikassa aikavälit ovat sekunteina tai sekunnin osina mutta yhteiskunnassa muutos voi olla merkittävää vuosien ajanjaksolla.Kun matematiikassa on numeroitu koordinaatisto ja kuvaajana käyrä tai lineaarinen suora, voidaan funktiota tutkia täsmällisesti mutta miten käsitämme muutoksen jos se jää vain verbaalisuuden tai yhä lisääntyvän verbaalileikin varaan? Kun sekamelska lisääntyy, tieto sumenee?

Esim. iltapäivälehtien lööpeissä ja kun lööppien altakaan teksitissä ei läheskään aina selviä muutoksen laajuus tai nopeus, sillä vaikuttaminen ajatteluun on päivänpolttavaa joka taholta, vaikka vain yhtä puoluetta tästä yritetään syyllistää esim. kansanedustaja Kärnä  (kesk.) hiljattain syyllisti perusuomalaiset. Ihan miten vaan? Jokaisella on kuitenkin oikeus tuoda näkökantojaan esille vaikuttamalla eli tuomalla kantansa julki. Niin myös perussuomalaisilla. Matematikkaa ei voi huijata mutta voiko lukijaa johtaa harhaan.Tottahan toki voi ja niin myös paljon tehdään varsinkin näinä vastakkaisuuksien ja ristiriitaisuuksien sotkuisina aikoina esim.vain jättämällä oleellinen huomiotta.Huolimatta siitä miten paljon perussuomalaisia poliitikkoja talutetaan raastupaan, derivaatan totuus ei lähde mihinkään huolimatta siitä missä julkaisuissa tai kansissa se kulloinkin luuraa.

Jokaisella funktiolla on nollakohta ja ns.nopeasti muuttuvilla funktioilla nollakohdan saavuttaminen merkitsee hyppyä kohti arvaamatonta suuntaa. Verbaliikka on kuitenkin lähes ainoa julkinen keino tietää missä mennään yhteiskunnassa mutta se on aika sumea (sumea logiikka) mutta välttämätön, koska kukaan ei kuitenkaan voi väittää tietävänsä totuutta mutta totuutta voi etsiä ja sitä voi lähentyä ja jos luvut lyödään rehellisesti pöytään voi totuus olla tuskatonta. Verbaliikka antaa myös oivan keinon sumentaa oikeaa tietoa. Lopulta kuitenkin se, joka pysyy lähinnä totuutta, saa palkinnon. Tuska taas tulee epämääräisyydestä ja irrationaalisuudesta-myös viihteen tekijöille, joilla on tietenkin tärkeä tehtävä tuskan lieventäjinä. Missä siis viipyy vaikka ilmastovitsit ja verbaalinen leikittely ilmaston ”derivaatoilla. ”Kielletty aihe?

Sisäministeri Ohisalon agendaan kuuluu kuluttajien kuljettaminen suomeen hinnalla millä hyvänsä ja hän antaa ymmärtää sen olevan perusoikeus. Perussuomalaisilta tuli lunnollisesti vastaus, ”turvapaikkashoppailu ei ole kenekään oikeus. ”Omituista nokittelua ministeriltä. Jos hän jatkaa vielä samalla tapaa,ollaan pian Pythagoraan kehällä.joka on päättymätön. Mikä olikaan turvapaikkasohppailun funktio? Kulutuksen lisääminen joka perustuu minkälaiseen talouden lähes nollakasvuun ja oletetuun ilmastoon ? Tällöin se maahantulijoiden maksajakin tiedetään. Mikähän olisi tämän funktion derivaatan avulla löydettävissä oleva nollakohta? Montako miljardia ja missä ajassa ?

Ilmastonmuutos on niin epämääräinen ilmiö, että tulee tuska? Aivot näet hahmottavat ja laskevat tietämättämme joka ikinen sekunti ympäristömme muutoksia halusimme tai emme. Aivot suorastaan huutavat derivaatan perään tai edes kokoluokan. Ilmaston kohdalla ainakin oma pääni lyö tyhjää enkä aio täyttää sitä kuuntelemalla toistoja. Vaihtoehtoina nolla tai ääretön eikä lainkaan lukuväliä luonnonhistorian ajassa. Onko ilmastonmuutos ääretön jos se ei ole nolla? Siksi on tärkeää tietää edes jotain huolimatta siitä,että tietoa halutaan vaimentaa.Silmiini osui juurikin Iltapäivä-ja aamupäivälehden otsikko: ”Poliisien kokema väkivalta ja sen uhka ovat lisääntyneet suomen lisäksi ruotsissa. Kysyvän mieli alkaa heti hahmottamaan muutoksen verbaalista ilmaisua: ”lisääntyneet.” Kuinka paljon lisääntyneet? Missä aikayksikössä? Derivaatta kiitos! Koska Ruotsi on esim. Islamisaatiossa ja väestönvaihdossa hyvin paljon edellä suomea, ruotsin tiedot kiinnostavat. Mutta lopussa otsikko johtaa lukijan mieltä tilastoon ainoastaan suomen poliisimurhista menneiltä vuosilta. Lopuksi eräs luku joka saa pöhinää mehiläispesään. Maahanmuuton kustannukset ovat 3,2 miljardia. Siinä sitä derivaattaa ja hunajaa.

Jari Vuorinen Lohja Ojamo

7 thoughts on “Jari Vuorinen: Derivaatta älä jätätä Pythagoraan kehällä

 • 4.9.2019 at 09:28
  Permalink

  Matematiikka derivaattoinen ovat käsittämättömiä yksinkertaisille poliitikoille. Tuskin ne osaavat luoda mielikuvaa miljardin suuruudesta tai mikrometrin etäisyydestäkään. Valtion johtaminen edellyttäisi vieläkin suurempaa kykyä ymmärtää havaintojaan.

  Reply
 • 4.9.2019 at 11:03
  Permalink

  Kirjoittajalla on varsin hämärä käsitys nollakohdasta.

  Reply
   • 5.9.2019 at 16:03
    Permalink

    Tällaisista matemaattisista ”neronleimauksista”:

    Jokaisella funktiolla on nollakohta ja ns.nopeasti muuttuvilla funktioilla nollakohdan saavuttaminen merkitsee hyppyä kohti arvaamatonta suuntaa.

    Mikähän olisi tämän funktion derivaatan avulla löydettävissä oleva nollakohta.

    Reply
 • 4.9.2019 at 12:29
  Permalink

  Sanojen käyttö on ihmisten hallitsemista. Parhaana esimerkkinä orwelliläinen kielenkäyttö, jota kommunistit ja nyt myös riistokapitalistiset globalistit käyttävät juoksupoikineen eli politiikot, jotka harjoittavat kansakuntansa vastaista sisäpolitiikkaa ja talouspolitiikkaa antaen ymmärtää jokaisen parlamentivaalien alla hoitavansa ja huolehtivansa ensisijaisesti maansa kansalaisten hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyviä asioita luvaten vielä korotuksia eläkkeisiin ja sosiaaliturvaan.

  Tosiasiassa kyse on vain oikeasta populismista, josta globalisti -politiikot ja maailmanhalaaja -poliitikot syyttävät kansallismielisiä liikkeitä ja perussuomalaista puoluetta. Valtapuoleiden antama jokainen vaalilupaus riikotaan alta aikayksikön vaalien mennessä ohi ja hallituskokoonpanokin on päätetty jo ennen pidettäviä parlamenttivaaleja blokaten näin ulos hallitusvastuusta puolue, joka on saanut suuren äänisaaliin protestina kansalta, joka on kyllästynyt valtapuolueiden ”haista paska” -politiikkaan kantasuomalaisia kohtaan.

  Ensimmäinen sana, joka suhmura -halliutksen pääministeriltä tulee suusta on: ”Afrikka” ja hetikohta sen jälkeen haiitamaahanmuuton kiihdyttäminen nollasta sataan ferrari kiihtyvyydellä, vaikka ennen vaaleja on ”larpattu” jossain määrin kriittisin äänensävyin, vaikka toki yleisessä tiedossa on vasemmistopuolueiden vimmaisuus ja korkea tahtotila tuhota Suomi sellaisena rauhan ja kauneuden tyyssijana kuin se on tunnettu ja jollaisena jokainen tervejärkinen suomalainen sen haluaa pysyttää

  Tämä pieni kansakunta tuhoutuu väistämättä, jonka se vältti kesällä 1944 torjuntavoitolla kannaksella pysäyttämällä Neuvostoliiton suurhyökkäyksen suurin annetuin uhrein tämän maan vapauden ja pienen kansakunnan olemassolon puolesta. Sillä suomalaisa olisi odottanut sama kohtalo kuin Baltian maiden asukkaita, joita teloitettiin ja pakkosiirrettiin siperiaan vankileireihin tarkoituksena tuhota fyysisesti ja henkisesti nämä pienet kansakunnat viemällä heitä kaikki aina tärkein eli elämä.

  Jos nykyinen ja hyvin todennäköisesti kiihtyvä haittamaahanmuutto invaasio lisääntyy huippuunsa. Suomea ja sen kansaa ei einää ole 20-30-vuoden päästä lainkaan. Aivan kuten jo monet suomensukuiset kielet ja etniset ryhmät ovat kadonneet sukupuuttoon ja sulautuneet Venäjällä venäläistämispolitiikan johdosta tavalla ettei heidän kulttuurilleen ja kielelleen ole annettu lailla turvattua vähemmistöasemaa eikä sitä ole valtion taholta vaalittu.

  Reply
 • 4.9.2019 at 13:07
  Permalink

  Suomea afrkkalaistavat maanpetturit vallankahvassa eivät kykene näkemään edes sita, millaista helvettiä he valmistelevat omalle jälkikasvulleenkin – käsittämättömiä idiootteja.

  Reply
 • 4.9.2019 at 18:30
  Permalink

  Mietin sitä, että mitä poliisiväkivallan lisääntyminen merkitsee siviiliväestön suhteen, Yleensä jos poliisi ilmestyy pisteeseen A, jossa se kohtaa väkivaltaa, on täytynyt jo tapahtua jotakin. Ja jos poliisi kohtaa pisteessä A väkivaltaa, mikä on todennäköisyys, että ko. pisteessä A on jo tapahtunut väkivaltaa? Jos siis pisteessä A ei ollut poliisia ennen kuin poliisi kutsutaan paikalle, mikä on todennäköisyys, että väkivalta on kohdistunut ei-poliisihenkilöön eli siviiliin? Jos poliisin kokemaa väkivaltaa kuvattaisiin muuttujana X ja siviiliväestön kokemaa väkivaltaa muuttujana Y, olisi hyvin mielenkiintoista tietää, korreloivatko nämä muuttujat keskenään. Ja jos yhtälöön lisättäisiin vielä kehitysmaista suuntautuvan maahanmuuton kasvu, jota kuvaa muuttuja Z….

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.