Kansanedustajat eivät halua lopettaa kultamunia antavaa hanhea

Suomessa on Veikkaus Oyj, joka on valtion omistama osakeyhtiö ja Alkon tavoin monopoli. Veikkauksen toimintaa valvoo poliisi ja sisäasiainministeriö ja sen toimiluvasta päättää loppujen lopuksi eduskunta. Veikkaus on monopoli asemassa Suomessa, kun puhutaan rahapeleistä ja vaikka rahapelit ovat Euroopassa periaatteessa kaikille saatavilla, Suomi on tehnyt EU:n kanssa erillissopimukset, jolla se on saanut Veikkaukselle 100% monopolin.

Nyt viime aikoina Veikkaus o mainostanut palveluitaan ja pelejään turhan ronskilla otteella, josta se on sitten joutunut median, jopa pääuutisten aiheeksi ja tuloksena oli se, että Veikkaus otti osan mainoksistaan pois elokuuksi. Veikkaus on yrityksenä varsin tuottava, jopa niin tuottava että kaikkien hallinnollisten ja toimintakulujen jälkeenkin voittoa jäi jaettavaksi ministeriön kautta erilaisille yhdistyksille yms yli miljardi euroa. Samanaikaisesti Veikkaus itse vähentää henkilökuntaa, koska ei tuota tarpeeksi. Aivan kuin tässä ei ole vielä tarpeeksi keskusteltavaa, Suomi on ainoa maa, missä automaattipelit ovat avoimesti näkyvillä kaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla ja tähän ollaan keräämässä kansalaisaloitteella nimiä, että nämä automaatit lähtisivät pois. Kyseessä on kuitenkin monen pienemmän ja isommankin kioskin ja kaupan tärkeä tulonlähde, sillä Veikkaus maksaa hyvää vuokraa kaupoilla näistä peliautomaateista, ja mikäli ne poistuvat kaupoista ilman selkeää suunnitelmaa, nähdään kymmeniä sulkeutuvia liikkeitä.

Kokoustamalla yli 30 000 euroa vuodessa

Jotta tämä kaikki olisi mahdollista ja Veikkaus saisi jatkaa monopoliaan tuli viikolla ilmi, että useat kansanedustajat nauttivat varsin vapaata etuutta käymällä Veikkauksen eri hallintaportaiden kokouksissa ja näennäisesti valvovat siten Veikkauksen toimintaa ja tästä heille maksetaan pohjapalkkaa 2000 €/kk, jonka lisäksi hallituksen kokouksiin ja valiokuntien kokouksiin osallistumisesta saa vielä 600 € laaki. Esimerkiksi edustaja Puumala sai vuonna 2018 yhteensä palkkiota 14 kokouksesta 32 400 euroa, edustaja Vistbacka nosti 14 kokouksesta 30 400 euroa, edustaja Urpilainen kymmenestä kokouksesta 30 000 euroa ja myöhemmin mukaan tullut edustaja Kanerva viidestä kokouksesta 21 000 euroa – eli onko ihme, että mitään muutosta Suomen arpajaislakiin ei ole tulossa – bingohallit ovat jo kuolleet eivätkä ulkomaalaiset toimijat kuten NetBet ja monet muut saa julkisesti markkinoida 100% saatavilla olevia palveluitaan?

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n toiminnanjohtaja Juha Mikkonen on ihmetellyt YLE:lle haastattelussa, että jos katsotaan, että Veikkauksen päätehtävä on rahapelihaittojen ehkäisy, voi herättää kysymyksen tulisiko omistajaohjauksen olla sosiaali- ja terveysministeriössä, jonka vastuulla on rahapelihaittojen ehkäisytyö. Mutta eihän Veikkauksen tehtävänä ole rahapelihaittojen ehkäisy vaan pelien tuottaminen ja voiton tekeminen. Lupa myönnettiin alun perin lähinnä siksi, että monopolin uskottiin ehkäisevän peliriippuvuutta. EU:n päätökseen sallia pelimonopoli vaikutti myös se, että Veikkauksen toiminnallaan keräämät voitot käytetään suomalaisen urheilun, kulttuurin ja terveyspalveluiden avustamiseen. Tämä olisi jatkossa täysin mahdollista, vaikka Suomi tekisi Ruotsit ja siirtyisi täysin lisenssivaraiseen toimintaan ja täten tulisi aivan selkeät rahat sille kuka tekee mitäkin.

Nykytilanne epälooginen

Nykyinen Veikkauksen tilanne on sivustakatsojan kannalta mahdoton. Miten yritys, jonka tarkoituksena on tehdä mahdollisimman paljon tuottoa ja mainostaa pelejä televisiossa, radiossa, ulkomainoksissa yms, ja yritys joka tuottaa rahapelejä, jotka jo perusajatukseltaan ovat ns. talon edun sisältäviä tappiota tuottavaa ajanvietettä, niin miten tällainen yritys voisi samanaikaisesti toimia rahapelien haittoja minimoivasti ja ehkäisevästi, kun jokainen sen julkaisema mainos myy pelejä? Ehkä nyt viimeinkin on eduskunnan aika lopettaa tämä sekava leikki ja muuttaa arpajaislaki sellaiseksi, missä valtiolla ja poliisille ja nimenomaan tehtäväksi valvoa lisenssinhaltijoiden toimintaa, kerätä maksuja ja veroja, ja antaa peliyhtiöiden hoitaa markkinointi ja pelit lakien mukaisesti.

 

8 thoughts on “Kansanedustajat eivät halua lopettaa kultamunia antavaa hanhea

 • 3.9.2019 at 17:39
  Permalink

  Voitin useamman tonnin vakiosta, sen jälkeen on tullut monta ”pelaatko liikaa?” sitä ennen ei tullut yhtään – ei ollut tullut voittojakaan. Herää kysymys että mistä on kysymys..

  Reply
 • 3.9.2019 at 18:31
  Permalink

  Veikkauksen pelejä ei kannata yliverotetun kantasuomalaisen pelata, vaikka syynä tähän on heidän vain heidän aineellinen köyhyytensä – ei henkinen. On kova pala ja vaatimus lopettaa ”helppo” ja ”kotimainen” Veikkauksen käyttö, koska se on mutkatonta ja ”turvallista”. Mahdollisten voittojen tilitys on nopeaa ja helppoa maan sisäistä rahansiirto -toimintaa suoraan pelaajan pankkitilille.

  Syynä omaan penseyteeni Veikkausta kohtaan on varsinkin NYT! Se yksinkertainen ja todistettavasti toteen näytetyksi oleva tieto siitä, että nykyiset ns. tuet, joita Veikkaus on perinteisesti jakanut suomalaiseen toimintaan, jotka kukin selvittäkööt itse mitä ne olivat ja minimaalisin summin ovat nyt.

  Leijonanosa kaikesta ”voitosta”, jonka Veikkaus nettoaa köyhyysloukussa enemmän tai vähemmän olevilta suomalaisilta, jotka haluavat vähän jännitystä elämäänsä, mutta pääasiassa toive siitä, että onni potkaisisi ja loputon sentin venyttäminen loppuisi ja varaa olisi muuhunkin kuin vain välttämättömään, josta siitäkin on tehtävä räkninkejä, että ”askelmerkit” menisivät edes jotensankin ”lankulle”. Toinen ”ihanuus” ovat tietenkin pikavippi firmat, jotka nylkevät juutalaista koirkoa (ainakin osa on todella juutalaisia firmoja – ei antisemitismiä!)…

  Siis lopultakin jännityksen lopullinen laukeaminen: Rahat menevät matuille ja sen ympärillä kiehuvaan loistoimintaan ts. kaikenmaailman ”koordinaattoreille”, ”tukihenkilöille”…. etc… ….ym. haarojen levittelijöille, jotka hautovat munia työkseen.

  Siksi toisekseen olen kuullut, että Veikkauksen tarjoamat kertoimet ovat surkeita verrattuna kansainvälisiin, mutta en mainosta niitä sen kummemmin, koska nämäkin veroparatiisifirmat eivät ole mitään hyväntekijöitä, vaan ”äiti teresoita”, jotka esikuvansa tapaan omistavat itse muhkean pankkitilin ja kertovat sinulle: ”Että köyhien ihmisten pitäisi hymyillä enemmän!” Äiti Teresa kun häneltä kysyttiin neuvoa köyhien ihmisten jaksamaisesta elämässä.

  Niin,, että Hymyä huuleen!!!

  Kannattaa ainakin huvikseen kokeilla kun akka oikein huutaa….

  Reply
 • 3.9.2019 at 21:18
  Permalink

  Te kaikki jotka pelaatte veikkauksen rahapelejäjä, olette suvakkeja, oikeita islamistien nuolijoita, miettikääpä sitä seuravvan kerran kun menette rahapelejä pelaamaan.

  Reply
 • 4.9.2019 at 11:54
  Permalink

  Kansalaisten hiljainen epätoivo on helppo muuttaa rahastuksen lähteeksi. Veikkauksen pelit, päihteet ja roskaviihde tarjoavat reitin pois arjen epätoivosta. Poliittisen vaikuttamisen tie on tukittu. Joskus voi huvittaa itseään lukemalla Suomen Perustuslakia. Kansalainen voi hetken kuvitella olevansa vaikutusvaltainen hahmo, jota kuunnellaan. Demokratiassa on teoreettista voimaa, mutta kanssaihmisten mielipidemuodostuksen latteus masentaa senkin, jolla olisi ymmärrystä muodostaa valveutuneita käsityksiä. Edes kansalaisten laaja herääminen ongelmiin ei riitä, vaan demokraattisten äänestysten tulokset kumotaan, kuten uutiset meille parhaillaan kertovat.

  Reply
 • 4.9.2019 at 15:39
  Permalink

  Adressi pian kehiin ja valtion ryöstely lopetettava heti. Joka suunnalla missä on valtio mukana rahaa ryöstetään Mafia tyyliin laillisesti. Tämä on tasan kuin kommunismiaikaa Venäjällä ja sen jälkeenkin. Nyt meidän on välittömästi tehtävä jotain.

  Reply
 • 4.9.2019 at 20:14
  Permalink

  Ehdotan, että jokainen ministeriö perustaa veikkausyhtiön.
  Rahapelaajat voivat valita mieleisensä ministeriön peliyhtiön, johon rahojaan lapioivat.
  Vastaavasti työläisen tuloverotusta alennetaan.

  Reply
 • 26.9.2019 at 10:19
  Permalink

  Kaiken kukkuraksi kokoomus paskat vetää veikkauksen huijari puljua, niin välistävedotkin on kasvussa, sekä tositteiden väärentäminen.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.