Talouskasvu hidastuu – Uusi keppihevonen maahanmuuton lisäämiselle?

Työ- ja elinkeinoministeriön selvityksen mukaan kiristynyt kauppapoliittinen tilanne, globaali investointien vähentyminen ja maailmantalouden yleinen velkavetoisuus ovat johtamassa investointien ja kunnianhimoisten innovaatiohankkeiden lykkääntymiseen suomalaisissakin yrityksissä. Pidemmällä tähtäimellä kasvun jarruksi kerrotaan ”osaamispula”, jonka helpottamiseksi ehdotetaan ”Talent boostiksi” nimettyä maahanmuuttoa. Moniosaajia siis tilataan tulevaisuudessakin.

Ministeriön mukaan Suomen talouden kasvuvauhti on vuonna 2019 yhä kohtuullinen, mutta todennäköisesti korkeintaan 1,5 prosenttia. Ennustelaitosten arvioita tälle vuodelle on korjattu viime syksyltä keskimäärin puoli prosenttiyksikköä alaspäin. Myöskin maailmantalouden kasvu hidastuu reiluun kolmen prosentin vuosivauhtiin, kun globaalin kaupan ja investointien kasvu pienenee.

– Maailmantalouden peruspiirre on yhä epävarmuus. Suurvaltojen välinen kiristynyt kauppa- ja teknologiapoliittinen tilanne vaikuttavat negatiivisesti kauppaan ja investointeihin. Suomen kannalta keskeisten kauppakumppanien, kuten Saksan ja Ruotsin talouskasvu on hiipumassa selvästi. Suomen vientimahdollisuuksien ylläpito edellyttää näissä oloissa kilpailukyvystä huolehtimista, sanoo TEM:n johtaja Olli Koski.

Selvityksessä havaitun investointihaluttomuuden lisäksi Koski toteaa myöskin osaaja- ja osaamispulan olevan kasvun esteenä pidemmällä aikavälillä.

– Osaajapulan lievittämiseksi on syytä jatkaa Talent Boost -tyyppistä toimintaa kansainvälisten ammattilaisten houkuttelemiseksi.

Osaajapula on yleisesti ottaen korvaamassa valtamedian ja poliitikkojen aiemmin rummuttaman työvoimapulan. Työttömiä ja aktivointitoimenpiteisiin piilotettuja on Suomessa tällä hetkellä hieman alle 400 000, joten työvoimapulaa ei näyttäisi enää olevan mielekästä käyttää keppihevosena maahanmuuton lisäämiselle.

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö

19 thoughts on “Talouskasvu hidastuu – Uusi keppihevonen maahanmuuton lisäämiselle?

 • 4.6.2019 at 12:13
  Permalink

  Käytännössä kotimainen työvoima korvataan ulkomaisella työvoimalla. Samalla moniosaajille on helppo tarjota työehdot, joissa palkka on pieni ja loput elinkustannukset katetaan erilaisilla sosiaalietuuksilla tai antamalla osa elämiseen vaadittavista hyödykkeistä ilmaiseksi. Näin etnisen rakenteen ohella muutetaan myös lainsäädätäntö ja lopulta koko työkulttuuri. Työ ja siitä ansaittu omaisuus mahdollistavat sielun toteuttaa maanpäällistä tehtävää sekä itsenäisyyden, kun omalla rahalla voi hankkia itseä kiinnostavia asioita ja palveluita. Kantaväestö puolestaan on tämän kehityksen ulkopuolella sillä se on työttömänä tai sen energia on sidottu aktiivimallin ehtojen täyttämiseen. Vielä työelämässä kiinni olevat joko pelkäävät omien työpaikkojensa puolesta, odottavat eläkkeelle pääsyä tai he ovat kiivastahtisessa työelämässä jaksamisensa rajoilla. Osa myöskään ei ymmärrä, jos oma ura on ollut tasainen, vaikeudet voitettavissa eikä elämä ole tähän asti muutenkaan kolhinut.

  Vaikka ”Talent boost” sitten tulisi Kiinasta, Intiasta tai muusta Suomelle kulttuurisen rikastuksen kannalta tähän asti neutraalimmasta maasta, onko sille tarvetta ja onko se eettisesti oikein. Tällä hetkellä kortistossa oleva kotimainen työvoima on vielä suomalaisen laadukkaan koulutusjärjestelmän läpikäynyttä ja se tuntee suomalaisen työkulttuurin. Kiina ja Intia puolestaan ovat luoneet oman teollisuutensa härskillä teollisuusvakoilulla. Tiedän itsekin jopa suomalaisten vuotaneen Nokian liikesalaisuuksia Kiinalle 90-luvulla. Onko oikein, että oma osaamisemme tuodaan nyt takaisin halvalla ja omat työmarkkinamme uhraamalla?

  Reply
 • 4.6.2019 at 12:21
  Permalink

  Mitähän se sellainen ”osaamispula” on johon tarvitaan Afrikasta ja Lähi-idästä apua?
  Taatelien poimiminen ja pakkaaminen? Kamelien kasvatus? Kebabin valmistus? Tappaminen ja raiskaaminen?

  Reply
  • 7.6.2019 at 06:07
   Permalink

   Kuten Katainen sanoi:

   ”Hei me tienataan”

   ”Suomeen tarvitaan 6 miljoonaa etelän tulijaa”.

   Suomi olisi 30 vuoden päästä paljon ekologisesti kestävämmällä pohjalla jos annettaisiin suurten sukupolvien kuolla pois eikä korvata heitä sadoilla tuhansilla etelän super-lisääntyjillä.

   Jokainen virkamies, poliitikko, mediamoguli, reportteri, sekä koulun opettaja ja rehtori, joka pokkana saarnaa samalla kestävästä kehityksestä ja lisääntyjien massatuonnista meille, on mielestäni joko ajattelematon, seniili, sadistinen, ahne, mielisairas tai täysin aivopesty imbesilli.

   Todistakaa toisin, tähän mennessä kukaan ei ole onnistunut.

   Reply
 • 4.6.2019 at 12:36
  Permalink

  Suomi ei toipunut ikinä edes 90-luvun lamasta. Saatanallinen Suomen tuhoamis ralli on jatkunut konklaavista asti ja jatkuu edeleen koska Suomen asioita hoiteleva porukka ottaa käskyt ulkomailta korruption ja kiristämisen keinoin. Miksei Suomi siirry kultakantaan ja kryptovaluuttoihin niin Rothchildt pankkiireille voisi haistattaa pitkät paskat ja EU:lle. Se olisi täydellinen vapautuminen.

  Reply
 • 4.6.2019 at 12:42
  Permalink

  Viherpunikki-hallitus voi aloittaa oikein hartiavoimin Suomen venezuealalaistamis-/pohjois-korealaistamisen:

  ”HALLITUSOHJELMA SUOMEN TULEVALLE KONKURSSILLE JULKAISTU

  Punavihreä painajaishallitus sai tänään kuukauden kestäneiden lehmänkauppojen jälkeen puserrettua uussosialistisen hallitusohjelman, joka tekee todennäköisesti Suomen taloudesta neljässä vuodessa Euroopan Venezuelan. Tästä kaikesta saamme kiittää viime kädessä vaalit hävinneen Keskustapuolueen talikkokommunisteja, joita ilman SDP:n olisi ollut mahdotonta muodostaa punavihreää enemmistöhallitusta. Avainasemansa vuoksi Kepulla oli hallitusneuvotteluissa ainutlaatuinen mahdollisuus kiristää muita.

  Siksi haja-asutusalueiden siltarumpupuolue sai kaikki vaatimuksensa läpi kuten edellisen hallituksen sössimän soteuudistuksen. Kepun iltalypsyn tuloksena saamme 18 maakunnan sotehimmelin, jonka seurauksena syntyy kolmas verottajainstanssi valtion ja kunnan rinnalle. Taloustieteen professori Matti Virenin mukaan Kepun maakuntamalli ei lisää sosiaali- ja terveyspuolen kustannustehokkuutta vaan ainoastaan paisuttaa jo entisestään pöhöttynyttä julkisen sektorin kallista byrokratiaa.

  Lähihistorian tuhoisimman hallituksen ainoaksi hyväksi puoleksi voi kaiketi laskea sen, että siitä puuttuu äänestäjänsä moneen kertaan pettänyt Kokoomus. Vasemmiston ideologisena aisakannattajana toimiva epäkansallinen Kokoomus kun on valtapuolueena ollut käytännössä suurin syyllinen maamme peruuttamattomalle demografiselle muutokselle. Vihreät olisivat varmasti olleet Kokoomustakin tuhoisampia, mutta ilman merkittävää hallitusvaltaa puolue ei ole voinut toteuttaa dystooppisia houreitaan. Tässä hallituksessa se on siihen kykenevä ja Vihreät tulevatkin näyttämään kyntensä, joilla se repii kansan hauraan yhtenäisyyden lopullisesti kappaleiksi.

  Kulttuurin ja poliittisten vapauksien puolella maamme on siirtymässä uuden hallituksen myötä samaan rintamaan Pohjois-Korean kanssa. Tästä kertoo ministeripaikkojen jako uutisessa…”

  Koko artikkeli: http://ylewatch.blogspot.com/2019/06/hallitusohjelma-suomen-tulevalle.html

  Reply
  • 5.6.2019 at 15:46
   Permalink

   ”On erittäin todennäköistä, että Vihreiden Khmerien ”rakkausministeriö” pyrkii ”järjestäytyneen rasismin” kriminalisoimiseen, jota se ehti vaatia viime hallituskaudella oppositioista käsin. Tämä ei ole pelkkää ounastelua, sillä hallitusohjelmasta löytyy kohta, jossa sanotaan: ”Arvioidaan tarve puuttua vakavimpiin järjestäytyneen rasismin muotoihin lainsäädännön keinoin.”

   Käsittääkseni persut ja porvarihallitus kirminalisoi jo maahanmuuttokritiikin. Jos kolme tai useampi harjoittaa tällaista, on se jo edellisen hallituksen säädösten mukaan ”järjestäytynyttä eikollisuutta”. Oikeusministeri Lindström oli pääarkkitehti tai keulakuva tuossa. Pykälät siis ovat jo valmiina, joten harkintaa vain tarvitaan enää

   Reply
   • 9.6.2019 at 05:56
    Permalink

    Järjestäytynyt rasismi lisääntyi juuri. RKP sai Axel Olof Freudenthalin arvovallalla läpi vaatimuksensa että pakkoruotsi on laitettava kaikkien koululaisten mandaatiksi. Tämä järjestäytynyt rasismi lisääntyi myös kun äärirasisti ja suomalais-ugrilaisten vihaaja Maja Henriksson valittiin RKP-puolueen johtoon.

    Reply
 • 4.6.2019 at 15:29
  Permalink

  ”Talent boost” … kuulostaa viimevuosien perusteella siltä, että maahan houkutellaan lisää lukutaidottomia kehitysmaalaisia

  Reply
 • 4.6.2019 at 21:55
  Permalink

  Hallitusneuvottelut menivät hienosti. Kepu sai maakuntansa, vihreät saivat haluamansa esikuvallisen ilmastopolitiikkansa, rkp ruotsin kielen pakollisuuden ja vasemmistoliitto no ainakin kaksi ministerin salkkua. Niin ja demarit saivat pääministerin salkun ja komissaarin paikan. Rinne hoiti etunsa todella taitavasti. Olisikohan joku muu pystynyt samaan?

  Reply
   • 6.6.2019 at 07:22
    Permalink

    Suomi sai saavista kaataen silkkaa paskaa niskaansa.

    Mutta myös jotain hyvääkin, tämän tulevankin roskahallituksen myötä mm. demarit tuhoaa itse itsensä ja kannatuksensa, ja saman tekee edelleen hallitukseen päässyt keskustaloisetkin, joiden jyrkkä alamäki alkoi edellisen hallituksen myötä, vielä kun sekoomusloiset saadaan tuhottua lopullisesti Suomesta demarien ja keskustaloisien tapaan, niin Suomi näyttää inasen paremmalta. Tämä kyllä toteutuneekin pian, sillä ikäihmiset, jotka tähän asti ovat äänestäneet vaaleissa pelkän pärstän mukaan, kun dementia muuta ei mahdollista, on pian mullan alla, ja nykyinen ns. työväki erottaa jo näiden mainitsemieni roskapuolueiden valheet kaukaa, eikä niihin usko.

    Reply
 • 4.6.2019 at 22:00
  Permalink

  Totta Mooses!!!

  Lisää reikiä vuotavan ruuhen pohjaan niin sillähän se paranee. Miksi suotta tuhlata älyä ja järkeä kun sitä on muutenkin niin vähän.

  Reply
  • 9.6.2019 at 06:19
   Permalink

   Hallituksemme tykkää toiseudesta niin paljon että on omaksunut myös Afrikan intellektuellin asenteen?

   Afrikassa tunnetusti ei ole vuodenaikoja joiden takia pitää varastoida ruokaa. Siksi siellä kasvaneiden geeneistä puuttuu miltei tyystin käsite ”varautua tulevaan”. Siksi nämä maat eivät kykene rakentamaan mitään sivilisaatiota, koskaan. Ainakaan ilman länsimaiden konkreettista mukana-oloa rakentajina ja ylläpitäjinä.

   Juuri katsoin dokkaria Afrikan eräästä maasta. Afro sanoi pokkana, ollessaan töissä entisellä hedelmällisellä maa-alueella joka oli nyt tuhannen hehtaarin elektroniikkajätteen purku- ja polttoalue, että ”ei muuta työtä, emme pysty rakentamaan toimviaa yhteiskuntaa itse.”

   Reply
 • 4.6.2019 at 23:21
  Permalink

  Voipi hyvinkin olla, että tuo 1.5% kasvu ei toteudu, vaan menee jopa pakkasen puolelle, kun lisätään entuudestaan pakotteita venäjälle ja muualle euroopan ulkopuolelle, suomen myynti ei toteudu ja maataloudelle venäjän myynti on aika tärkeä. Nythän ei makseta kaikille samasta työstä edes työehtojen mukaista palkkaa, verotuskin tuntuu olevan lähinnä tilkkutäkin jatkamista toisesta päästä…
  Jatkuvalla polttoaineen veronkorotuksella saadaan vain uusi lama aikaiseksi,, kaikki tuotteet kallistuvat kun kuljetuskustannukset kallistuvat, työssäkäynti kallistuu ja sähkön siirtoihin on tulossa varmasti lisää korotuksia, hyväpalkkaisen työntekijän tulotkaan eivät kohta tahdo riittää kuin peruselämiseen perheen kanssa, siinä ei juurikaan ylimääräistä ostella kotimaan markkinoilta, saati aleta rakentamaan jotain terassia…

  Reply
 • 5.6.2019 at 10:09
  Permalink

  Ilmaisista osaajista on aina kova pula. Nykyään uutiseksi kelpaa sekin, että hauki on kala.

  Reply
 • 5.6.2019 at 12:30
  Permalink

  Juutalaisten länsimaiden tuhoamisohjelma täydessä käynnissä. Miksi vitussa lampaat ette kirjota niinkuin asia on. 1,2 mailmansota jolla jutikat yllytti valkoiset kansat tappamaan toisiaan ja nyt maahanmuutolla antavat viimeisen kuolin iskun tälle läpeensä aivopestylle jätekansalla joka ei ymmärrä yhtään mistään mitään. Se pikku hintit juutalainen rahajärjestelmä juoksupoikineen joka tämän homman päättää. Valoa ei ole. Olen sen nähnyt yli 10v herättämis yritysten aikana. Sairas kansa hyvä uskonen hölmöläis lauma. Mitä te massat olette. Repikää ihmeessä vastarintaliikkeen tarrat bussipysäkeiltä!!

  Reply
 • 5.6.2019 at 12:57
  Permalink

  Noi koittaa edellen kusettaa tolla bkt:llä. Kyllähän se koknais bkt varmaan kasvaa matutuksen myötä, mutta se on haitallista tuottamatonta kasvua. Lisäksi syytä huomioida, että bkt per henkilö taas tod näk laskee. Tarkoitan, että jos tuplataan Suomen väestö matuilla niin bkt kasvaa vähemmän kuin kaksinkertaiseksi, mikä ei ole ollenkaan hyvä. Nyt aina vain esitetään kokonais bkt:tä. Lisäksi matutus nostaa bkt:tä velalla eli päin seinää ollaan menossa.

  Reply
  • 9.6.2019 at 06:23
   Permalink

   Viedään tämä äärimmäisyyksiin. Jos yhteiskunta olisi anorektikon keho, aliravittu ja kuolemaisillaan, toteaisi monikultturisti-tohtori että tuo syöpäkasvain on selvä merkki että elopaino on kasvamassa, kohta olet terve!

   Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.