Kolumni: Modernin yhteiskuntapolitiikan helmiä…

Vuodesta 2011 lähtien alle 25 vuotiaan, kouluttamattoman ja opiskelunsa keskeyttäneen nuoren toimeentulotuen perusosaa on voitu alentaa ”kannusteeksi koulutukseen hakeutumiseen”. Toimeentulotuki on suomalaisen sosiaalitukijärjestelmän viimeinen tukiverkko, jonka tulisi olla suuruudeltaan hyvin pitkälle standardoitu niin, että jokainen, joka täyttää vaatimukset tuen maksamiselle, saa tukea enempi vähempi saman suuruisena. Luen tässä parhaillaan helsinkiläisten sosiaalityöntekijöiden kertomuksia siitä, millä perusteella toimeentulotukea on leikattu ja millä perusteella jätetty leikkaamatta. Täältä pomppaa esiin uskomattomia tapauksia ja tarinoita…

Nuoria pakotetaan ottamaan vastaan käytännössä mikä tahansa opiskelupaikka, huolimatta siitä, onko ala sopiva tai jopa siitä, onko nuoren terveydentila tai elämäntilanne ylipäätään otollinen opiskelulle. Niitä, joilla luottotiedot on, käytännössä pakotetaan ottamaan opintovelkaa ja kun opinnot keskeytyvät, jää käteen velkaa JA leikattu toimeentulotuki. Joillekin koulu ei sovi ja vielä useammalla ei ole mitään keinoja päättää siitä, mitä he haluavat ”isona” olla tai toisaalta edes valmiuksia opiskeluun. Joillakin on tasan yksi opittu toimeentulon malli ja se on tuilla eläminen. Matalan kynnyksen palveluiden heikko saatavuus varmistaa sen, että vaikkapa mielenterveys tai päihdeongelmista kärsivä nuori ”kannustetaan” jatkamaan ongelmissaan yksin, leikatun toimeentulotuen ja työttömyyden kanssa.

Peruskoulusta voi selvitä vaikka ei osaisi edes lukea kunnolla ja koska ”hanttihommia” ei enää oikein ole tarjolla, ei paskaduuniinkaan työllistyminen onnistu. Yli 60 000 nuorta on Suomessa ilman töitä tai koulutuspaikkaa, joten ongelma ei ole aivan pieni. Kuinka näitä kymmeniä tuhansia nuoria auttaa se, että heidän viimeistä turvaansa leikataan ilman, että tilalle tarjotaan yhtään mitään? Sosiaalitoimella ei nimittäin ole ainakaan toimivia keinoja sen enempää koulutuspaikan, työpaikan kuin asunnonkaan järjestämiseen ja vaikka olisikin, lukemattomilta nuorilta puuttuu valmiudet niin opiskeluun kuin itsenäiseen elämäänkin.

Jokainen, joka seuraa vaikkapa työllisyyden ”avainlukuja” tietää, ettei työpaikkoja ole tarjolla lähimainkaan jokaiselle työttömälle. Noiden mainittujen sosiaalityöntekijöiden mukaan suurin osa asiakkaista kuitenkin haluaisi nimenomaan niitä kaikken perinteisimpiä ja ”normaaleimpia” asioita: Työtä ja perheen. Millainen on noiden 60 000 nuoren tulevaisuus?

”Sosiaalityöntekijät toteavat ymmärtävänsä yhteiskunnan ajatuksen siitä, että mahdollisimman moni saataisiin koulutuspolulle, ja koulutusta painotetaan, mutta yksilön kannalta asetelma saattaa olla tosiasiassa kohtuuton: ahdas järjestelmä jo itsessään syrjäyttää rakennelmiinsa sopimattomat nuoret”. ”Järjestelmän rakennelmiin sopimattomat nuoret”, antisosiaaliset, moniongelmaiset ja täysin ”normaalielämään” kiinnittymättömät ja toisaalta osittain mm. ”aktivointipolitiikan” ansiosta siihen motivoitumattomatkin nuoret ovat välttämättömänä pidetyn hyvinvointiyhteiskunnan uhreja. Modernin yhteiskuntapolitiikan helmet…

Itselläni kävi ilmiömäinen tuuri, kun vähän yli 20 vuotiaana löysin motivaation elämään, syyn tehdä yhtään mitään. Jokaisella ei käy yhtä hyvä viuhka ja koska nykyinen trendi on kansalaisen/nuoren rankaiseminen epäonnistuneesta yhteiskuntapolitiikasta, ei tuo 60 000 nuoren määrä tule vähenemään muusta syystä, kuin syntyvyyden vähentymisestä johtuen. Suurin osa noista nuorista tahtoisi vain tehdä töitä ja perustaa perheen… Kuinka paljon liikaa on vaadittu, että yhteiskunta tarjoaisi edellytykset noiden varsin vaatimattomien toiveiden täyttymiselle?

Tulevaisuuden pitkäaikaistyöttömät ja herrojen työllisyyslukujen ”tilastotahrat” muodostavat jo oman, merkittävän kokoisen väestöryhmänsä, valitettavasti niin päätöksenteon kuin ”normaalin” elämänkin ulkopuolelle.

Petri Perta

6 thoughts on “Kolumni: Modernin yhteiskuntapolitiikan helmiä…

 • 28.4.2019 at 13:11
  Permalink

  Kiitos Petri Perta. Otit tärkeän aiheen esiin. Kolumnissa aukeaa karu totuus nuorten maailmasta.
  Tämä nuorten asia pistää todellakin ajattelemaan sitä arvo-pohjaa jolla sdp, kokoomus, keskusta, vihreät, rkp ja vasemmistoliitto ovat Suomea tuhonneet. Maahantunkeutujien hyysäämisen vuosittain hukatut 3,2 miljardia soisi mieluummin sijoitettavan nuoriimme; Suomen tulevaisuuteen. Arvo-pohjan sairaudesta kertoo myös ilmastorahastoon hukatut rahat puhumattakaan muista maailmalle viskellyistä rahoista.

  Reply
 • 28.4.2019 at 13:46
  Permalink

  Kovasti kyllä vaalipuheissa ja juhlapuheissa toistetaan, kuinka nuorille pitää järjestää tukitoimia, jotta pääsisivät yhteiskuntaan kiinni. En vain oikein tiedä, mitä ne tukitoimet ovat, koska kaikki ovat yksilöllisiä, mikään ”pakettiratkaisu” ei ole vastaus. Toisaalta, ei niitä ”pakettiratkaisujakaan” taida olla tai sitten niissäkin on lähdetty väärästä päästä liikkeelle, eli mitä tukia tarjoava taho voi ja pystyy tarjoamaan nuorelle, sen sijaan, että lähdettäisiin liikkeelle siitä, mitä tämä tukia tarvitseva nuori todellisuudessa tarvitsee päästäkseen eteenpäin. En siis tarkoita tuilla toimeentulotukea, vaan niitä tukitoimia, joilla nuori voisi löytää sen kiinnostavan ja motivoivan koulutuslinjan ja sitämyöten itselleen ammatin. Toki, ratkaistaan tämä niin tai näin, niin rahaa se vaatii ja ammattitaitoa tukitoimien tarjoajilta, koska se syrjäytyvä nuori tarvitsee niitä tukitoimia koulutukseen päästyäänkin.

  Reply
 • 28.4.2019 at 17:45
  Permalink

  Tyypillistä suomalaisten ”löysään hirteen” laittamista kun samaan aikaan makuutetaan vuosikymmeniä Afrikan sarvesta tulleita neekereitä ”työttöminä” Suomen veronmaksajien kustannuksella. Tähän ”valiojoukkoon” tietysti lisättynä lähi-idän muslimit, joiden ”urakaari” on täysin yhteneväinen somalien kanssa.

  On kuitenkin äärimmäisen loogillista se, miksi suomalaisia kurmootetaan kaikin tavoin edes jotenkin tuottavaan työhön tai koulutukseen, joka tähtää tuohon samaan päämäärään.
  Sillä ensinnäkään Suomi ei ole ”tarkoitettu” suomalaisten itsensä maattavaksi, vaan ainoastaan ulkomaan pellejen ”laveeriksi”.

  Ja näin ollen kaikki kynnellekykenevät suomalaiset tekevät kädet on saatava tahkoamaan rahaa, jolla sitten voidaan elättää kehdosta hautaan ”ilmaisella” rahalla nk. ”pakolaiset”. jotka vielä tehtailevat rikoksia liukuhihnalla joutilaisuuksissaan, koska se, että nuo geelitukat laitettaisiin töihin hikoamaan on mitä suurinta ”rasismia” sekä täysin ”ihmisoikeuksien” vastaista ”kidutusta”.

  Se, että nämä muslimít tekevät ”Allahu Akbar” -iskuja ”horjahtaessaan” milloin missäkin kauppakadulla ei ole mitään merkitystä, sillä niissähän kuolee ainoastaan suomalaisia, eikä niistä ole niin väliä sillä onhan tämä heidän syntymämaansa, joka näin ”oikeuttaa” heidät huutolaisen osaan korkeintaan koiran paskan arvoisiksi, jotka on vain ”siivottava” pois häiritsemästä ”monikulttuurista auvoa”.

  Reply
  • 29.4.2019 at 01:45
   Permalink

   Mutta kun suvaitsevaisuus ja valkoinen etuoikeutettu……..

   Reply
 • 28.4.2019 at 20:08
  Permalink

  kun suomessa on työpaikkoja vapaana .esim. kuljetusala 50 vuotta ajaneet miehet pakotetaan kursseille jossa 25 vuotta vanhat koskaan kuorma-auto ajaneet opettavat kuika homma hoituu ,pystyvät antamman direktiivin jolla he saavat ajaa ? naapurimaista saa lähtiessä paperit että kaikki on ok? kuka helvetti maksaa kaikki nämä luvat suomalaisille tuhansia euroja maksuja ja puhutaan työvoimapulasta. kenellä näihin on varaa. vois olla enempi töissä ihmisiä (suomalaisia jos säännöt koskisivat myös muun maalaisa ja tutkinto suomessa) jotenkin sairasta työvoima joka on vapaana ,ei voida käyttää jonkin direktiivin takia koska on kulut niin suuret monelle.

  Reply
  • 29.4.2019 at 01:46
   Permalink

   Minkäs teet jos Päivi Nerg ei anna pesää Orpolle sun muille jos eivät tottele EU:n kalergi-suunnitelmaa valkoihoisten totaalituhoamiseksi?

   Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.