Saatavuusharkinta poistuu vuoden Suomessa työskennelleiden ulkomaalaisten jatkoluvista

Työvoiman saatavuusharkintaa ei enää 1.6.2019 alkaen sovelleta henkilöön, joka on työskennellyt Suomessa vähintään vuoden työntekijän oleskeluluvalla ja vaihtaa työhön toiselle ammattialalle. Lain-muutoksella tavoitellaan Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan työvoiman ammatillisen liikkuvuuden helpottamista.

Ulkomaalaislaki muuttuu 1.6.2019 alkaen ja sana lain muutoksia saatavuusharkinta poistuu työntekijän oleskeluluvan jatkolupaa hakevilta alanvaihtajilta. Edellytyksenä on, että henkilö on työskennellyt Suomessa työntekijän oleskeluluvalla vähintään vuoden, ja hän muutoin täyttää alan pätevyysvaatimukset. TE-toimistot selvittävät jatkossakin ulkomaalaislain mukaiset työnantajan toimintaedellytykset.

Työvoiman tarjonta on monilla aloilla niukentunut. Siksi on ministeriön näkemyksen mukaan tarpeen – muiden toimien ohella – parantaa jo työmarkkinoilla olevien ulkomaalaisten mahdollisuuksia ammatilliseen liikkuvuuteen.

Vaikka saatavuusharkinnan poistuminen Suomessa jo työskenteleviltä ammattialan vaihtajilta koskee vuositasolla vain joitain kymmeniä oleskeluluvan hakijoita, voi muutos yksittäisissä tapauksissa merkitä suurtakin muutosta, kun työntekijän saaminen ei jää kiinni saatavuusharkinnasta.

Ministeriö lupailee työvoiman tarjonnan lisääntyvän varsinkin siivousalalla, teollisuudessa, rakennus- ja metallialalla sekä puutarha- ja maatalousalalla jonkin verran. Monet kohdealoista ovat sellaisia, jotka monen ELY-keskuksen alueellisissa työlupalinjauksissa on siirretty normaalimenettelyä kevyempään saatavuusharkintaan. Yhteistä usein myöskin on palkkauksen pienuus ja matalat koulutusvaatimukset

Lähde: työ- ja elinkeinoministeriö

6 thoughts on “Saatavuusharkinta poistuu vuoden Suomessa työskennelleiden ulkomaalaisten jatkoluvista

 • 15.4.2019 at 11:45
  Permalink

  Nyt seurantaan sekin, että menettelevätkö eduskunnasta pudonneet roskapuolueiden ääliöt kuten ovat työttömille paasanneet. Maanantaina ilmottautumiset työvoimatoimistoon joko aktivointiin tai työvoima koulutukseen peruspäivärahalla + 9 euron kulukorvauksella. Vai jäävätkö makoilemaan vastikkeettomalla soputusrahalla loopuiäkseen. Joka tulisi tämän muodostettavan hallituksen johdolla lopettaa kokonaisuudessaan vihdoinkin turhana kulueränä Suomen veronmaksajille. Niinhän ovat hallituksessa toitottaneet, että töitä löytyy.

  Minkään valtakunnan ammatitaitoa tai pätevyyttä näillä ”sankareilla” ei ole siirtyä suoraan työelämään, ja aiemmat koulutukset jo vanhentuneet. Onkin vastuutonta sellaisilta tahoilta, jotka näitä ”sankareita” ottavat suoraan työelämään vailla minkäänlaista pätevyyttä. Valhetelijoiden ammattikuntaa kun muuallla ei tunneta kuin eduskunnassa, joten työkkäriin käy mm. smurffien, ja kepuloisien tie.

  Reply
  • 15.4.2019 at 22:26
   Permalink

   Tämä on vielä vain ja ainoastaan huhu:

   ”Notre Damen valtavassa meneillään olevassa tulipalossa syyllinen voi olla etelästä tuonne ”positiivisen syrjinnän” periaatteella töihin otetun muslimi-työntekijän käsialaa.”

   Reply
 • 15.4.2019 at 11:47
  Permalink

  Johan jo nyt puolalaliset, eestiläiset, slovakit ja muut entisen Varsovanliiton kansalaiset ovat vieneet teollisuuden huoltotöiden työpaikat. Miksi suomalainen hitsari, asentaja, telinemies, eristäjä, peltiseppä, sähköasentaja, instrumenttiasentaja, automaatioasentaja, autonosturinkuljettaja ynnä muut pidetään kortistossa ihan väkipakolla?
  Vaaditaanko ulkolaisilta edes kaikenmaailman lupakortteja kuten suomalaiselta? En ainakaan ole ikinä nähnyt työmaan auditoijien penäävän kuin suomalaisilta lupakortteja, joita onkin lompakko täynnä.
  Suomesta on tehty helvetti suomalaiselle globalistien ja Eu homojen toimesta.

  Reply
  • 15.4.2019 at 15:30
   Permalink

   Punavihervasemmistoa unohtamatta.

   Reply
 • 15.4.2019 at 12:42
  Permalink

  Tarkoittaa siis sitä, että nämä vierasmaalaiset voivat ilmoittaitua Suomessa kortistoon ja suomalaisen työttömän mahdollisuus voittaa arpajaisissa heikkenee entisestään.

  Reply
 • 15.4.2019 at 18:50
  Permalink

  Jokainen suomalainen (valkoinen poliisin putkaan vietävä) maksaa 70%:n palkkaa jokaiselle ”halpatyöläiselle” subventiota siitä, että kykenevät (mukamas) elättämään itsensä Suomen kustannustasoisessa maassa.

  Tämä ei luonnollisesti merkitse yhtään mitään, vaan veronmaksajien tuen päälle vielä kuorrutetaan samat kelasta suu messingillä annetut sosiaalituet kuin näille nk. ”pakolaisille” eli ”naisille” ja ”lapsille” tulevat runsaat sosiaalietuudet, koska Suomen humanitäärisen omiensa sortohallinnon mukaan jo yksin YK:n lasten ja naisten julistuksen sekä samaisen flafkan sekä maailman feministiliiton miesviha -julistuksen mukaan ei voida ulkomaalaisia Suomessa asuvia kotoutettavia laittaa erilaiseen asemaan, koska se on omiaan tuottamaan katkeruutta sekä mielipahaa ei välttämättä heille itselleen, vaan suomalaisille suvakeille ym. härkkä sieluisille syvää rasistista vihaa valkoisia vastaan kokemia ”hyven valkoisten” taholta, jotka ovat joko syrjäytymis vaarassa olevien ulkomaan elävien kanssa samalla ”kaukalolla” tai kuuluvat valtion eliittiin sekä EU:n globalismia kannattavia raharikkaita, joilla ei ole hätäpäivää niin terveyden ja hengen vaaran suhteen eikä tietyskikään raha ei lopu heti kesken.

  Mutta lopuksi kysyn sen perustavaalaatua olevan kysymyksen:

  Milloin loppuu suomalaisen työtätekevän kansan oma sietokyky kestää ne kaikki uudet ja wanhat rasistteet ja vaatimukset, jotka sälytetään heidän kannettavikseen kuin he olisivat omassa maassaan orjuudessa kun juutalaisten historia on täynnä itkua elämästä Egyptin orjuudesta, josta vapautumista tuo perin ristiriitaisia tuntemuksia herättävä etninen ryhmä juhlii pääsiäistä kun Me Kristityt tunnemme sen Vapahtajamme kärsimys -”juhlana” aikana, jolloin kenelläkään ei ollut ”päässäkään poikia” mistään ”ilmastonmuutoksesta”, sillä niin Juudeassa kuin kaikilla Roomalaisen valtakunnan valtaamilla alueilla suurin huolenaihe oli pysyä mahdollismman näkymättömänä ja vähäpätöisenä niin, ettei se herättänyt turhaa huomiota roomalaisten maaherrojen ja miehitysjoukkojen keskuudessa, jotka lukuisten urkkijoittensa ja oman organisaationsa keskuudessa näkivät kaikkialla mahdollisia kapinan ja ikävyyksien aiheuttajia kuten itse Jeesuskin tuohon joukkoon luettiin lopulta ei niinkään roomalaisten taholta, vaan Mooseksen uskoisten juutalaisten, jotka silloin aivan kuin tänäkin päivänä eivät tunne mitään alemmuskompleksia muita kansoja kohtaan saatika sitten Jumalan Poikaa eli ”pitkätukkaista partaradikaalia”, joka teki silmänkääntötemppuja ja julkesi korottaa itsensä sinne, missä juutalaiset fariseukset ja kirjanoppineet omasta mielestään jo olivat, eikä ”sinne” kaiken maailman ”hampuuseja” sisään lasketa.

  Pahoittelen otteita ”Isosta Kirjasta”, mutta allekirjoittipa sen tai ei. Pää katkeaa kuitenkin syystä tästä ”vääräuskoisilta” tahtoi sitä tai ei!

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.