Suomen vuokranantajat ry tunnusti – ”Asumisen tarjontatukia valuu hyvätuloisille”

Yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien etu- ja tukijärjestö Suomen vuokrantantajat ry nosti vaalien alla esiin pitkään keskusteluissa olleet tulonsiirrot valtion kassasta hyvätuloisten taskuun erilaisten asumisen tukien muodossa sekä myöskin yhteiskunnan tulonmenetykset tarjontatukien johdosta.

”Asumista tuetaan sekä kysyntä- että tarjontatuilla. Kysyntätuilla tarkoitetaan erilaisia suoraan tuensaajalle maksettavia asumistukia, yleistä asumistukea ja toimeentulotukea. Tarjontatuilla pyritään puolestaan kohdistamaan tukea kohtuuhintaisten asuntojen tarjoajille, jotta pienituloiset ruokakunnat voisivat löytää asuntoja markkinahintaa alhaisemmalla tasolla. Erityisesti näissä tarjontatuissa on merkittäviä haasteita. Suurimpia ongelmia ovat tukien kohdentuminen epäoikeudenmukaisesti eri tuloluokille sekä kokonaan piiloon jäävät kustannukset”, Suomen vuokranantajien artikkelissa todetaan.

Suomen Vuokranantajien laki- ja edunvalvonta-asiantuntija Tarik Ahsanullah nostaa tikunnokkaan erityisesti Helsingin hyvätuloiset ja huomauttaa julkisin varoin tuetun asuntokannan ensisijaisesta tarkoituksesta.

– Esimerkiksi Helsingissä 10 % kaupungin asuntojen yksinasuvista vuokralaisista ansaitsee yli 3000 euroa kuussa. Mielestämme tuetun asuntokannan asunnot pitäisi kohdistaa kokonaan aidosti vähävaraisille asuntokunnille, Ahsanullah kertoo.

Tuotantotukijärjestelmän ylläpitäminen aiheuttaa yhteiskunnalle satojen miljoonien eurojen kustannusvaikutuksen vuosittain muun muassa menetettyinä tontinvuokratuloina. ARA-kannan kasvattaminen vaikuttaa lisäksi vapailla markkinoilla asuvien ihmisten vuokratasoon korottavasti, sillä tarjontaa syntyy vapaille markkinoille vähemmän kuin olisi mahdollista. Nykyjärjestelmässä myös todelliset kokonaiskustannukset ja vaikutukset jäävät piiloon.

Voi lukea artikkelin täältä.

Lähde: Suomen vuokranantajat ry

6 thoughts on “Suomen vuokranantajat ry tunnusti – ”Asumisen tarjontatukia valuu hyvätuloisille”

 • 2.4.2019 at 11:47
  Permalink

  Vuokrien hinnat ovat todellakin jo eksosfäärin korkeudella. Sietämättömän kovia tavallisten ihmisten tuloihin nähden. Vuokrat nousevat joka vuosi. Itsekin saan joka vuosi kohteliaan kirjeen jossa ilmoitetaan että arvoisa vuokralainen vuokranne muuttuu, koska kustannukset ovat nousseet. Kerran lähetin kyselyn vuonna (2016) että haluan nähtäväkseni eritellyn laskelman jossa esitetään ne kustannukset ja niiden kehitys. Sain paluu viestin jossa viestini kuitattiin luetuksi. Mitään erittelyä kustannusten noususta en koskaan saanut.
  Johto päätös: Vuokrien korotukset perustuvat puhtaasti ahneuteen koska vuokranantaja ei kyennyt esittämään kustannusten noususta laskelmaa.

  Reply
  • 2.4.2019 at 13:31
   Permalink

   En ole koskaan pystynyt ymmärtämän sitä, että jos hintakilpailukyky on Suomen talouseliitille ja heitä nöyrästi palvelevalle poliittiselle eliitille niin tärkeää, niin miksi suomalaisten palkansaajien elinkustannuksia ei sitten halpuuteta. Kasvukeskusasumisen hinnasta saataisiin heti 30% tarmokkaalla politiikalla pois. Tuosta säästyneestä rahasta, esim 300 euro/kk voisi lahjoittaa työantajan kilpailukyvylle vaikka 100 eur/kk. Silti työntekijälle jäisi yhä 200 eur/kk enemmän rahaa käyttöön, mikä HUOM! menisi kulutukseen ja kasvattaisi kotimaista kysyntää ja tarjoaisi uusille yrittäjille liiketoiminta- ja työllistämismahdollisuuksia.

   Meidän talousmoottorimme vuotaa 30% polttoainetta, joka valuu kiinteistösijoittajien, rakennus- ja kiinteistöpalvelubisneksen taskuun ja näitä rasittavien verojen myötä valtiolle, joka humma rahat vaikkapa maahanmuuttoon. Osa palautuu asumistukien kautta pyörittämään tehotonta järjestelmää, jotta köyhät voisivat pysyä siinä mukana (asumistuki on myös epäsuoraa subventiota halpatyön teettäjille ja tehokas maahanmuuton vetovoimatekijä).

   Reply
 • 2.4.2019 at 12:52
  Permalink

  Mulla on 4 kämppää vuokralla. Yksi jättää vuokrat maksamatta, toisen jäljiltä koko kämppä pitää remontoida. Yhdessä vaihtuu vuokralainen vähän väliä, yhdessä tupakoidaan sisällä vastoin vuokrasopimusta, välillä isännöitsijä valittaa minulle jatkuvasta melusta ja häiriöstä. Välillä ei ole vuokralaisia. Kun annat tehtävän etsiä vuokralainen, se maksaa kuukauden vuokran + ALV:n. Vuodessa et pääse omillesi ja vasta sen jälkeen alkaa pääomalle tulla pientä tuottoa. Jos kämppä on kokonaan velaksi hankittu, et saa edes korkokuluja takaisin. Jos olisin tiennyt etukäteen, en ikinä olisi sijoittanut vuokra-asuntoihin.

  Mistä saisi nykyään säällisen vuokralaisen, joka käyttäytyisi ihmisiksi ja maksaisi vuokransa säännöllisesti?

  Reply
  • 2.4.2019 at 13:45
   Permalink

   Laitat hakuun että vain Japanilaisia otetaan vuokralle, niin voit olla varma että vuokrat maksetaan pilkulleen ajallaan.

   Reply
 • 2.4.2019 at 14:04
  Permalink

  Tämä ilmiö on tuttu jo niin monesta muustakin yhteydestä, että tuet menevät rahan luokse aivan kuten kysymyksessä olisi keräys -huijaus, jossa ”hyvään tarkoitukseen” menevät keräystulot menevätkin huijarien taskuun.

  Reply
 • 12.4.2019 at 13:01
  Permalink

  Olen toiminut alalla kohta 40 v. En ole koskaan kuullut tarjontatuesta. Mistä sellaista voi hakea? Olen valmis jäädyttämään vuokrat indeksiin ja antamaan tarjontatuen verran halvemmalla asunnon uusille asukkaille, tarjontatuki tietysti minulle, asunnon omistajalle. Asukasvalinta ankara eli asunnot vuokraan vain aidosti tarvitseville vähävaraisille.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.