Työstä saatavan palkan riittämättömyys maksoi yhteiskunnalle puoli miljardia vuonna 2017

Asumiskustannukset, kallis ruoka, korkea verotus ja elinkustannukset yleensä aiheuttavat Suomessa sen, ettei palkalla tule toimeen. Tämä on varsin yleinen käsitys ja mikäli PAM:n selvitystä on uskominen, se pitää tyystin paikkansa. Suomi käytti vuonna 2017 arviolta 500 miljoonaa, eli puoli miljardia euroa palkkatyököyhien riittämättömien ansiotulojen kompensaatioon, suomeksi: sosiaalietuuksiin.

Mainitusta puolen mijardin kakusta yksin kokkien, tarjoilijoiden ja siivoojien saamat tukiaiset muodostavat PAM:n mukaan jopa 8% siivun. Liiton mukaan myöskin osa-aikaiset sekä pätkätyöt ovat lisääntyneet ja tämä näkyy mm. sovitellun päivärahan maksamisen lisääntymisenä.

”Vuonna 2011 palvelualojen työttömyyskassan työttömyysetuuden saajista 19,9 % sai päivärahan soviteltuna, vuonna 2018 vastaava osuus oli jo 38,2 %”, selvityksessä todetaan.

Selvityksessä todettiin myös, että esimerkiksi edellä mainittujen tehtävien osalta tarjolla olevat työpaikat ovat lähes 3/4 oli laadultaan heikkoja sekä toimeentulon epävarmuutta lisääviä, eli PAM:n määritelmän mukaan mm. osa-aikatöitä, pätkätöitä, vuokratöitä, provisiopalkattuja, yrittäjiä ynnä muita vastaavia.

”Tilastokeskuksen aineistoon rajautuneet siivoojat joutuivat turvautumaan 3,89 kertaa todennäköisemmin soviteltuun perusturvaan, 2,62 kertaa todennäköisemmin soviteltuun ansioturvaan, 3,62 kertaa useammin yleiseen asumistukeen ja 3,51 kertaa useammin toimeentulotukeen kuin keskivertopalkansaajat”, selvityksessä tiivistettiin.

Lähde: PAM

Aiheesta lisää:

4 thoughts on “Työstä saatavan palkan riittämättömyys maksoi yhteiskunnalle puoli miljardia vuonna 2017

 • 20.3.2019 at 13:53
  Permalink

  Kuinka paljon valtio säästäisikään, JOS kaikki alle 1000€:n kuukausitulot olisivat verovapaat

  Reply
 • 20.3.2019 at 14:56
  Permalink

  Minä en mene töihin jos palkka ei kata edes elämääni. Vain kommunismissa tehdään töitä ilman palkkaa. Sitä kokoomus, keskusta, KD, vihreät ovat: Typpanos on tuotteeni, enkä myy sitä tappiolla, enkä lahjoita sitä. Työnteko on bisnestä. Onneksi olen harvoja alan osaajia, joten minä sanelen palkan tai sitten sanon ,’tehkää itse’. Kysyntää on Ruotsia myöten. Teen vain puoli vuotta töitä. Palkat pysyvät ylhäällä, kunnei rehki liikaa. Samaa yrittää EK ja yrittäjät, mutta päinvastoin.
  Jos yleissitovuus poiistetaan, Suomen valtiolla ei ole varaa siihen. Syntyy anarkia. ja EKlaiset hirtetään.

  Reply
 • 20.3.2019 at 18:32
  Permalink

  Pikku summa, mutta ei kun kyseessä suomalaiset valkoiset ihmiset eli ”ihmisjätteet”.

  Oikeammin asia voitaisiin ilmaista: ”Pääministeri Juha Sipilän hallitus vatuloinnin ”riittävyys” maksoi yhteiskunnalle puoli miljardia vuonna 2017!!!”

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.