Onko kryptovaluutoilla tienaaminen mahdollista?

Kryptovaluutat nousivat toden teolla suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 2017. Bitcoinin kurssi 20-kertaistui kyseisen vuoden aikana, ja monet pitkäaikaiset sijoittajat rikastuivat valtavasti. Myös Suomeen syntyi vuonna 2017 kryptomiljonäärejä, joista yksi nousi maan parhaiten tienaavien henkilöiden joukkoon.

Nyt markkinakupla on puhjennut ja takana on pitkä laskukausi. Onko kryptovaluutoilla rikastuminen vielä mahdollista? Lue lisää, niin tiedät!

Historiaa: louhintaa ja kadonneita bitcoineja

Kryptovaluutta bitcoin syntyi 3. tammikuuta 2009. Kyseessä on lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä digitaalinen valuutta, jonka lohkoketju käynnistyi virallisesti kyseisenä päivänä. Bitcoin on siis saavuttanut äskettäin kymmenen vuoden iän.

Kyseessä oli aluksi vain pienen joukon kokeilu, joka alkoi pikkuhiljaa kasvattaa suosiotaan. Bitcoin oli pari vuotta käytännössä arvoton virtuaalivaluutta, jota läheteltiin huvin vuoksi kavereille kymmeniä tuhansia kappaleita. Jotain kertoo se, että Laszlo Hanyecz -niminen henkilö osti toukokuussa 2010 kaksi pitsaa 10.000 bitcoinilla!

Maailman kaatopaikoille on haudattuna monia tietokoneiden kovalevyjä, jotka sisältävät miljoonia kadonneita bitcoineja.

Bitcoinin alkuvuosina oli mahdollista tienata mukavaa lisätuloa louhinnalla. Kyseessä on bitcoin-verkon ylläpitotyö, joka on käytännössä vaativien laskutoimitusten suorittamista tietokoneella. Aluksi louhijoita oli vähän ja louhintapalkkiot olivat suhteellisen suuria. Louhintaan kelpasi myös tavallisen tietokoneen prosessori, joten kuka tahansa pystyi tienaamaan lisätuloja kotikoneellaan.  

Tilanne alkoi muuttua bitcoinin suosion noustessa. Prosessori- eli CPU-louhinnasta siirryttiin näytönohjaimiin eli GPU-louhintaan. Lopulta markkinoille tulivat ns. ASIC-laitteet, jotka ovat erikoisvalmisteisia tietokoneita. Ne maksavat tuhansia euroja ja ovat valloittaneet louhintamarkkinat.

Tällä hetkellä bitcoinin sekä muiden kryptovaluuttojen louhinta on käytännössä kannattamatonta puuhaa yksityishenkilöille.

Bitcoinin treidaus alkaa

Bitcoineilla ryhdyttiin käymään pörssikauppaa 2010-luvun alkuvuosina. Tuolloin käynnistyi Mt. Gox -niminen pörssi, jossa suurin osa maailman bitcoin-kaupasta suoritettiin. Vuonna 2014 Mt. Gox hakkeroitiin, ja arviolta 850.000 bitcoinia menetettiin verkkorikollisille. Kyseessä olisi jopa vuoden 2019 matalilla bitcoin-kursseilla noin kolmen miljardin dollarin arvoinen puhallus.

Mt. Gox -pörssin hakkerointi sai helmikuussa 2014 aikaan kryptokuplan puhkeamisen, jossa markkina romahti noin 1000 dollarista 200 dollariin. Tuhat dollaria saavutettiin seuraavan kerran vasta tammikuussa 2017.

Bitcoinin treidaus tarkoitti pitkään vain kryptovaluutan ostamista ja myymistä. Markkinoilla ei ollut tarjolla nykyisen kaltaisia instrumentteja, jotka mahdollistavat myös shorttaamisen jopa 100:1 vivulla. Tästä huolimatta, pelkkä ”buy & hold” -taktiikka on tuonut valtavat voitot bitcoin-sijoittajille sen historiassa.

Bitcoin on romahtanut useaan otteeseen todella rajusti, mutta valuutta on toipunut joka kerta. Jos ostit bitcoineja 1000 dollarilla tammikuussa 2014, jouduit odottamaan omille pääsyä kolme vuotta. Odotus kannatti, sillä joulukuussa 2018 sait myytyä bittirahat 20-kertaisella hinnalla.

Varmin tapa tehdä kryptovaluutoilla rahaa on ollut yksinkertaisesti odottaminen. Bitcoinin kurssi on edennyt sen 10-vuotisen historian ajan sykleissä, aivan kuten muutkin markkinat. Uusi nousu on rikkonut aina edelliset huiput moninkertaisesti.

ICO:t tarjoavat suuren riskin

Vuosi 2017 toi kryptovaluutat toden teolla mainstream-mediaan ja kansalaisten tietoisuuteen. Kyseessä oli myös vuosi, jolloin kryptovaluuttojen määrä markkinoilla räjähti. Uusia projekteja syntyi kuin sieniä sateella, kiitos ICO-joukkorahoituksen.

ICO on lyhenne sanoista Initial Coin Offering. Se on kryptomaailman vastine yritysmaailmasta tutulle IPO:lle (Initial Public Offering), eli listautumisannille. IPO:ssa sijoittaja voi ostaa yhtiön osakkeita ennen kuin ne listataan pörssiin. Ideana on spekuloida kurssin nousevan, kun se tulee julkiseen treidaukseen.

ICO:n idea on täysin sama. Sijoittajille on mahdollisuus ostaa tietyn projektin lanseeraamaa kryptovaluuttaa ennen kuin se on julkisesti ostettavissa. ICO-buumi oli kuumimmillaan vuosien 2017 ja 2018 taitteessa. Markkinoille tuli valtavasti uusia projekteja. Valitettavasti valtaosa epäonnistui ja johti sijoittajien rahan menetykseen.

Kryptovaluuttojen maailmasta löytyy tästä huolimatta myös huikeita menestystarinoita, joissa ICO:n kurssi on noussut myöhemmin 100- tai 1000-kertaiseksi.

Kryptovaluutat ovat jo itsessään riskialtis sijoitus, mutta ICO:t ovat vielä keskivertoon kryptovaluuttaan verrattuna selvästi vaarallisempi sijoitus. Jos sijoittaja onnistuu löytämään todellisen jalokiven, lopputulos voi olla jotain aivan uskomatonta.

Suomalainen Alexander Hanhikoski oli vuonna 2017 Suomen kolmanneksi eniten tienaava henkilö. Hän ansaitsi yli 20 miljoonaa euroa kryptovaluuttojen avulla. Hanhikoski muutti 10.000 euron potin kymmenien miljoonien arvoiseksi portfolioksi sijoittamalla Ethereum-kryptovaluuttaan ICO-vaiheessa. Yksi Ether maksoi tuolloin 0,3 dollaria ja nousi parhaimmillaan yli 1500 dollariin.

Netistä löytyy nykyisin useita eri sivustoja, jotka listaavat uusia ICO-tilaisuuksia ja arvioivat niiden tuottopotentiaalia. Yks suosituimmista on icobench.com.

Ihan kirjaimellisestikin kryptovaluutoilla uhkapelaaminen onnistuu nykyään myös nettikasinoilla, mutta monelle varmasti jo pelkästään kryptovaluuttojen omistaminen tuo riittävästi jännitystä.

Kryptovaluutoilla tienaaminen treidaamalla

Kryptovaluttoja on siis treidattu 2010-luvun alusta lähtien kryptovaluuttapörsseissä. Nykyisin sijoittajalla on aivan erilaisia mahdollisuuksia tienaamiseen kuin vielä muutama vuosi sitten.

Tarjonta on ensinnäkin laajentunut valtavasti. Maailman eri kryptovaluuttapörsseissä on mahdollista käydä kauppaa parilla tuhannella eri kryptovaluutalla. Näiden joukosta on yhä mahdollista löytää helmiä, jotka nousevat satoja tai tuhansia prosentteja päivässä – vaikka markkina olisikin muuten alhaalla.

Tärkein muutos koskee mahdollisuutta shortata bitcoinia sekä muitakin tunnetuimpia kryptovaluuttoja. Alan johtava pörssi on volyymin suhteen BitMEX, jossa on mahdollista käyttää jopa 100:1 vipua sekä long että short -sijoituksissa.

Shorttaamisen idea on siis täysin päin vastainen perinteiseen sijoittamiseen verrattuna, eli positiosi arvo nousee, jos shorttaamasi kryptovaluutan kurssi laskee. Bitcoinin yli vuoden kestänyt alamäki on ollut raskasta katsottavaa perinteisille sijoittajille. Moni ammattilainen on tehnyt samaan aikaan ison tilin shorttaamalla kurssia.

Tämän lisäksi tarjolla on nykyisin myös futuureja sekä ETF-rahaston tyyppinen sijoitusmahdollisuus. Ala kasvaa todella nopeasti, ja erilaisia sijoitusinstrumentteja tulee lisää koko ajan.

Yhteenveto

Onko kryptovaluutoilla tienaaminen mahdollista? Kyllä on. Vaikka kurssit laskisivat vielä lisää, se ei tarkoita tienaamismahdollisuuksien poistumista. On kuitenkin hyvä ymmärtää, että kaikki tienaamismuodot eivät ole tällä hetkellä tuottavia.

Kryptovaluuttojen louhinta ei ole tällä hetkellä kannattavaa puuhaa, muuten kuin erikoistilanteissa. Jos haluaa spekuloida yksittäisen kryptovaluutan kurssilla, on todennäköisesti fiksumpi ostaa suoraan ko. valuuttaa omaan lompakkoon.

Perinteiselle ”buy & hold” -sijoittajalle on tarjolla todennäköisesti hyvä ostopaikka. Kurssit ovat laskeneet yli vuoden, ja monet tunnetut kryptovaluutat ovat pudonneet yli 90% huipusta. Jos kryptovaluuttoihin sijoittaminen kiinnostaa, on fiksumpaa tehdä sijoitus bitcoiniin 4000$ kurssilla kuin 20.000$ kurssilla.

Treidaajalle on nykyisin tarjolla monia eri vaihtoehtoja myös laskumarkkinassa. Voit tehdä rahaa myös kurssien laskiessa, ja 100:1 -tasolle yltävä vipu mahdollistaa myös kovan riskinoton.

Aiemmin mainitut ICO:t ovat korkean riskin vaihtoehto pidemmän tähtäimen sijoituksena. Koko markkinatilanne vaikuttaa merkittävästi niiden suosioon. Nyt on tarjolla todella halpoja sijoituksia, jotka voivat maksaa takaisin seuraavassa nousumarkkinassa yli 1000-kertaisesti. Edellä mainittu Alexander Hanhikoski ei ole varmasti Suomen viimeisin kryptomiljonääri.

Haluatko oppia kaiken oleellisen kryptovaluutoista, pörsseistä ja alan tärkeimmistä uutisista? Bitcoinkeskus.com tarjoaa Suomen parhaat resurssit bitcoinista ja muista kryptovaluutoista kiinnostuneille.

12 thoughts on “Onko kryptovaluutoilla tienaaminen mahdollista?

 • 8.2.2019 at 23:11
  Permalink

  Nykyiselle kansojen orjuuttamiseen perustuvalle rahajärjestelmälle on pakko löytää vaihtoehto eikä aikaa ole enää kovin paljoa jäljellä. Nykyinen (((Globalisti -eliitti))) tekee kaikkensa ettei näin tulisi tapahtumaan. Kolmas maailmansota on yksi työkalu muiden joukossa, mitään rajoittavia tekijöitä ei silloin ole kun näiden psykopaattien maailmanvalta on uhattuna.

  Reply
 • 9.2.2019 at 09:50
  Permalink

  Suurin säästö syntyy, kun kansalaiset ottavat terveydenhuollon omiin käsiinsä. Aloita vaikkapa käävistä ja sienistä. Näistä on valtavasti tutkimustietoa netissä, ja on meilläkin kasvavia sieniä, joita ostamme hirmuhinnalla apteekista, tableteiksi muunnettuina.

  Aloita vaikkapa silkkivyökäävästä (trametes versicolor). Se on erittäin yleinen Suomen luonnossa, ja se on helppo erottaa parista näköislajista täysin valkoisen alaosan, ja parin muun tuntomerkin myötä:

  https://www.youtube.com/watch?v=3ElZ8XzvCjM

  ”Lajia on tutkittu kaikista sienistä eniten, jopa enemmän kuin lakkakääpää, siitaketta tai pakurikääpää. Japanin terveydenhuolto maksaa hoidot potilaille, joissa käytetään silkkivyökääpää uutokseksi tehtynä, 3 g päivässä. Se on täysin harmiton, ainakaan yhdessäkään tutkimuksessa ei ole todettu, että sienellä olisi haittavaikutuksia. 5)”

  ”Tutkimukset osoittavat, että silkkivyökääpä-uute 50 – 800 ug / ml: n annosriippuvaisesti heikensi Rajin (syöpäsolu), NB-4: n ja HL-60-solujen lisääntymistä yli 90%: lla (p <0,01)"

  "Silkkivyökääpä tehoaa myös eturauhassyöpään."

  "Onko sinulla vuotava suoli, tämä sieni sisältää täydellisiä prebiootteja, jotka auttavat hyvien bakteerien kasvua suolistossa (acidophilus ja bifidobacterium).
  Sieni lisäksi auttaa laihtumaan. 11)"

  "Silkkivyökääpä on antibakteerinen ja sisältää antioksidanttisia ominaisuuksia, siksi sen uutetta voi käyttää jopa HIV:in hoidossa. Uutetta kutsutaan PSP: ksi, se on myös antiviraalinen aine, joka voi estää HIV-viruksen lisääntymisen. 12)"

  Ylläolevat sitaatit tästä:

  https://villimies.fi/2017/10/07/silkkivyokaapa-trametes-versicolor/

  Reply
 • 9.2.2019 at 16:50
  Permalink

  Hyvä artikkeli.
  Nykyinen kansojen murhaaja Rothschildtien omistama FIAT-valuutta kusetus on korvattava jollakin millä pääsee eroon NWO-eliitin takomista orjuuden kahleista.
  Miksi se ei olisi kryptovaluutta? Kultaa maaperässämme on, mutta idiootti -poliitikomme ovat lahjoittaneet kaiken kultavarantomme ja luonnossa vielä piilevän kultamme globalistirikollisille.

  Jos Suomea johtaisi isänmaallinen ja omaa kansaansa rakastava lainsäätäjä porukka, niin mikä estäisi vaikkapa luomasta kansallista kryptovaluuttaa nimeltä Markkacoin?
  Ei pääsisi EU:n ja EKP:n rotat nillittämään ja Rothschildt-pankkirit jäisivät puremaan kynsiään kun Suomi pyörittäisi itsenäistä tasavaltaansa omalla kryptovaluutalla. Kysyntä ja sitä kautta tuotanto saataisiin nousemaan. Samoin tietenkin palveluiden kysyntä koska ihmisillä olisi millä ostaa.
  On varma että menestystarina poikisi kiinnostusta maailmalla ja todellinen Markkacoin bullrun syntyisi ja Suomi olisi taas pohjolan mahtavin valtio.

  Reply
  • 9.2.2019 at 18:50
   Permalink

   Finanssikoijarit ovat keksineet ratkaisun estää tällainen riippumattoman valuutan kehittyminen. Lyödä rasisti-leima ”impivaaralaiselle talousrikokselle”…

   Kohta varmaan vaihdetaan entistä enemmän tavaraa ihmisten kesken, sitähän jo kirpputoritoiminta on osaltaan. Ihmiset myyvät tarpeettomia kirpparilla, ja ostavat näillä rahoilla kirpparilta jotakin. Näin pysyy raha pitempään kansalla, ja sama raha tekee pitempään hyvää, ennenkuin palaa finanssikoijareille takaisinmaksuna korkovelasta.

   Pakolaiset kiertelevät kirppareita sun muita, ja lähettävät puoli-ilmaiseksi ostamiaan tavaroita kotimaahan. Eräänlaista vientiä tämäkin?

   Reply
 • 9.2.2019 at 19:00
  Permalink

  Jos joku tai jotkut tahot keksivät jotain sellaista, joka tietää rahaa. Sen pikimiten ottavat haltuun kansainväliset pankkiirit ja valtioiden hallitukset yhtä kärkkäästi ovat sitä verottamassa, säätelemässä ja kaikkein mieluummin varastamassa sen kokonaan itselleen.

  Aivan kuten autotallissa puuhailevan ”pelle pelottoman” kerran pankin räjäyttävä innovaatio tuhotaan ja kaadetaan kelvottomana tuhkaksi olipa sillä patentti tahi ei. Mutta kas kummaa. Kohta tuota samaa keksintöä sarjavalmistaa jokin kansainvälinen yhtiö latoen suuria sarjoa ja voittoja samalla kun todellinen arjen sankari saa nuolla näppejään vielä uhkausten siivittämänä siitä, ettei hänellä ole mitään mahdollisuutta riitauttaa asiaa, sillä sinä häivät sen varmasti ja vielä saat maksaaksesi satojen miljoonien korvaukset haitan teosta ja talus -huliganismista.

  Reply
  • 10.2.2019 at 20:22
   Permalink

   Kyllä. Tiedustelulaki varmistaa ettei yhtään suomalaista innovaatiota tulla enää koskaan saamaan oman kansamme hyödynnettäväksi edes yksilötasolla. Vierailla tiedustelupalveluille on annettu täydellinen kontrolli ja ne tulevat käyttämään ”oikeuksiaan” tavalla joka ei pelkästään lamaannuta suomea vaan johtaa kansamme täydelliseen hävitykseen.

   Onko tämä todellakin sitä mitä kansa haluaa? Ei -meitä on jälleen kerran kusetettu.

   Reply
 • 10.2.2019 at 12:38
  Permalink

  Onhan suomalaisiakin kryptoja, HEAT, FIMK, Sapphirecoin ja Rela-coin

  Reply
 • 10.2.2019 at 14:07
  Permalink

  Tuohan on vain ”tyhjästä rahaa”- periaatteen kansallistamista. Toki siinä suhteessa askel parempaa nykytilanteesta, mutta perusperiaate on yhtä lailla moraalisesti kestämätön. Mutta jos noilla saisi keskuspankkiireilta valtaa pois, niin mikäs siinä.

  Reply
 • 19.3.2019 at 13:40
  Permalink

  Siis onhan se tienaaminen vieläkin mahdollista. Suurin osa suomalaisista ei edes tiedä miten ostaa Bitcoin (https://ostakryptovaluuttaa.com/miten-ostaa-bitcoin/ – ihan vaan vinkkinä).

  Ja vielä suurempi osa ei tiedä MILLOIN OSTAA.

  BTC treidaa nyt funnelissa. Ostaa siellä 3600-3700 tasolla ja myy 3800-3900 USD tasolla, niin koko ajan tekee rahaa.

  Easy?

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.