Tanja Vahvelainen: Nuorisojengit yleistyvät- Onko tätä varaa vähätellä?

On aikuisten tehtävä suhtautua koulukiusaamiseen vakavasti. Sysmän rehtorin harkitsemattomat kommentitvoidaan laittaa sen piikkiin, ettei kaikilla meillä ole samanlaisia valmiuksia keskusteluun journalistien kanssa, mutta siitä huolimatta artikkelin esille tuomat ongelmat kielii siitä, että asenteissa olisi rutkasti parantamisen varaa.

Toinen tekemäni huomio artikkelista on se, kuinka rehtorit ovat alkaneet tuoda ilmi, että monikulttuurisuuden ongelmat alkavat näkymään myös kouluarjessa.

Oppilaistamme 54 prosenttia on maahanmuuttajataustaisia. Se ei itsessään selitä mitään, mutta eri kulttuuritaustaisten oppilaiden välillä tapahtuu kiusaamista. Ei niinkään kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien kesken, toki kiusaamista on suomalaistenkin välillä.

Usein pyritään loukkaamaan perheenjäseniä, kun tiedetään, että siinä kulttuurissa toinen saadaan niin suuttumaan. Meillä on monikielisiä ohjaajia, jotka pystyvät puuttumaan siihen.
Viitos–kutosluokkalaisilla menee vähän turhaa kovaa: kiusaamista, häiriökäyttäytymistä ja pientä jengiytymistä.

– Rehtori Timo Heikkinen

Myös osa muiden koulujen rehtoreista kuvaili samankaltaisia ongelmia. Jengityminen oman kulttuuritaustansa perusteella on kasvava ilmiö nuorten keskuudessa, ja kun tämän yhdistää knock out gameen ja muihin väkivaltarikoksiin, on päivänselvää, että se ruokkii myös rasismia ja täten myös vastareaktiota, mistä kertoo esimerkiksi Tuusulan niin sanottu ”natsijengi.”

Tietenkään kaikki nuorten keskeiset kahinat ja koulukiusaaminen ei selity pelkästään kulttuurien yhteentörmäyksillä, vaan koulukiusaamista on esiintynyt niin kauan kuin on ollut koulujakin. 
On kuitenkin sanomattakin selvää, että kasvava maahanmuuttajataustaisten oppilaiden määrä pahentaa näitä ongelmia entisestään. Integraatiopolitiikkaa ei saisi kohdistaa ainoastaan maahanmuuttajiin, vaan myös maahanmuuttajien lapset tulisi ottaa huomioon, jotta jengiytyminen vähenisi.

Yksi koulukiusaamiseen liittyvistä ongelmista on se, että opettajat ja muut koulun työntekijät eivät välttämättä aina huomaa kiusaamista tai kykene puuttumaan siihen. Tästä syystä olenkin tehnyt Vantaalla valtuustoaloitteen koulurauha-asiamies -viran perustamisesta, jotta olisi puolueeton taho, joka selvittäisi koulujen kiusaamistapauksia. Lisäksi Perussuomalaiset ovat puolueena linjanneet, että tarvittaisiin koulukiusaamiseen liittyen sellainen muutos, että koulukiusaaja joutuisi vaihtamaan koulua.

Helposti kuvitellaan, että koska koulukiusaamista esiintyy niin paljon, se on sellainen ongelma, jota ei saa ratkaistua, eikä edes vähennettyä, mutta itse uskon vahvasti siihen, että kun aikuiset tekevät konkreettisia asioita koulukiusaamisen ehkäisyn eteen, saadaan koulukiusaaminen vähentymään.
Esimerkiksi Keravalla on Ahjon koulu, jossa ei esiinny juuri lainkaan tai ollenkaan koulukiusaamista. Vastaavanlaisia kouluja löytynee pitkin Suomen maata. Joissain kouluissa siis onnistutaan luomaan sellainen ilmapiiri, jossa kiusaamiseen puututaan heti alkuunsa, jolloin kiusaamisesta ei ehdi tulla isoa ongelmaa. Tämä toteutuu vain, kun otetaan ensimmäinen askel ja lopetetaan ongelman vähättely, kuten mainitussa Sysmän koulussa oltiin ilmeisesti toimittu.

Nimittäin sitä ei kannata vähätellä, kuinka isosta asiasta on kyse. Koulukiusaaminen johtaa monissa tapauksissa masennukseen ja sitä kautta syrjäytymiseen tai pahimmillaan jopa itsemurhaan.
Jo nykyään on iso taloudellinen ja sosiaalinen tragedia, kuinkavaltava määrä nuoria syrjäytyy. Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan syrjäytyminen aiheuttaa kansantaloudelle miljardiluokan kustannukset.
Joskus sanotaan, ettei Suomella ole varaa laittaa resursseja koulukiusaamisen ehkäisyyn.
Minä kysyn: Onko meillä varaa olla laittamatta?

Tanja Vahvelainen

13 thoughts on “Tanja Vahvelainen: Nuorisojengit yleistyvät- Onko tätä varaa vähätellä?

 • 12.1.2019 at 13:47
  Permalink

  No monihan on valmis ottamaan pakolaisiksi naisia ja lapsia. Seurauksena tuntuu sitten olevan lisää koulukiusaajia ja kouluja ja koko kulmakuntia terrorisoivia lapsi- ja nuorisojengejä. Ja ainakin oma havaintoni etenkin muslimiperheistä on, että äideillä tuntuu olevan olematon auktoriteetti rääkyviin ja potkiviin poikalapsiin.

  Reply
 • 12.1.2019 at 14:53
  Permalink

  Muslimit omiin kouluihinsa, omaan maahansa ja kulttuuriinsa.

  Reply
 • 12.1.2019 at 15:26
  Permalink

  Maahantunkeutuneiden lasten rasistisiin asenteisiin on syytä puuttua. Kotonaan oppivat asenteet ja sitten uhoilevat sen mukaisesti.

  Reply
 • 12.1.2019 at 16:21
  Permalink

  Koko tämä juttu kertoo vain oireista. Oireista sille, että maamme on kansainvälisen rikollismafian kynsissä. Se mitä Kiinassa ja Vietnamissa tehdään kansalaisten suiden tukkimiseksi, tulee nyt nopeasti normiksi myös täällä. Virkavalta hiljentää kansan, jotta voisivat jatkaa tyrannian rakentamista.

  ”Pahikset riehuvat kun hyvikset kieltäytyvät estämästä sitä.

  Reply
 • 12.1.2019 at 16:55
  Permalink

  Koulukiusaaminen on ikiaikainen ogelma. Sitä on esiintynyt aina. Kiusatuksi voi joutua mistä tahansa syystä tai ilman mitään syytä. Ainoa ero entiseen on että opettajilla ei ole enää valtuuksia laittaa oppilaita kuriin, koska vasemmisto puolueet ovat mädättäneet koulutus järjestelmän esikoulun alkeista yliopisto-tasolle asti ja lainsäädännön.
  Tietenkin monikulttuurisuus hulluus on pahentanut kiusamisongelmaa entisestään ja vihervasemmistolais orientoitunut opettaja kunta antaa kiusa tuille rangaistuksen (koulusta erottamisen määräajaksi tai koulun vaihdon) kiusaajien sijaan.

  Lähiössäni sijaitsee koulu joka mainostaa itseään monikulttuurisena. Puskaradio kertoo että piakkoin koulussa alkaa kasvisruoka kokeilu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, koska ilmaston muutos…. Että sellaista poliittista aivopesua kasvaville lapsille terveyden kustannuksella.
  Mahtaa monsanto olla innoissaan kun GMO-soija paskaa syödään suomalaisissa kouluissa perinteisen perunan, naudan-ja sianlihan asemesta. Tosin vähärasvaisuus kusetus on pilannut lihakarjan kasvatuksen. Rypsipaskalla syötetty possu maistuu pahville ja naudan liha onneksi vielä jokseenkin kelvollista, mutta ei voi verratakaan tarkasti heinäruoalla syötettyyn raavaan lihaan.

  Reply
  • 12.1.2019 at 19:15
   Permalink

   Jos näät sen rehtorin kaupan nurkalla, niin laita koville, ja kysy että miten se soijan rahtaaminen toiselta puolelta planeettaa meille on kestävää kehitystä verrattuna jos syömme täällä kasvaneita pottuja sun muita?

   Ja kun pääset vauhtiin niin räkänaura se sylkykuppiin, että miten se hiilijalanjälki, kun etelästä tuodun hiilijalanjälki 40-kertaistuu pelkästään koska pitää asua lämmitetyssä asunnossa??

   Reply
 • 12.1.2019 at 18:42
  Permalink

  Ja tämä jengiytyminen tulee vain lisääntymään noiden kulttuurilasten lisääntyessä ja antakaas olla, kun ne kasvaa aikuisisksi.

  Reply
 • 12.1.2019 at 19:43
  Permalink

  Edellä kerrotuista ongelmista selviäminen vaatii täyskäännöksen, suojelkaamme suomalaisia, kulttuuriamme, tapojamme, pidetään toisistamme huolta, meidän tavat ja kulttuuri ei kuulu muille, eikä meidän siitä pidä pahaamieltä tuntea.
  Maahanmuuttaja jolle kaikki tällä tuntuu vieraalta ja vaikealta,eikä halua erityiseen oppimiseen siitä kuinka meillä eletään ole, HYVÄSTI ja kiitos.

  Reply
 • 13.1.2019 at 09:13
  Permalink

  Valtamedia ja valtapuolueet (suvakit) pyrkivät ja vaikenevat kuoliaaksi ”vastuullista sananvapautta” käyttävässä julkisuudessa jo Ruotsissa lähinnä meitä sekä muualla Euroopassa perin tuttua menoa nk. ”monikulttuurisissa kouluissa”, jossa väkivalta ja vakavat järjestyshäiriöt ovat jokapäiväistä elämää, jotka lakaistaan maton alle puuttumatta niihin mitenkään, koska rasismi!

  ”Monikulttuurisuus” merkitsee automaattisesti sitä, että näissä kouluissa saavat maahantunkeutujat rellestää mielinmäärin ja kiusata kaikin keinoin suomalaisia lapsia ja nuoria kiristämällä rahaa, hakkaamalla tai tyttöjä kourimalla sekä heitä huorittelemalla ”vääräuskoisia” kun ovat suomalaisten lapsina he ovat toisen luokan kansalaisia ja omaavat lähtökohtaisesti syyllisyys taakan pelkällä olemassaolollaan omassa syntymä maassaan siksi, että ovat valmistautumassa suomalaisessa yhteiskunnassa sen jäseneksi, joka tulevaisuudessa osallistuu tämän kansantalouden kansantulon tuottamiseen olemalla työssä ja maksamalla veroja, joista leijonan osa suunnataan niiden hyväksi, jotka heitä nyt kaltoin kohtelevat suvakki -koululaitoksen hyväksyvän ja myhäilevän silmäin alla.

  Kommunisti komissaari poliisi Jari Taponen kiisti minkäänlaisen ”jengiytymisen” olevan totta Helsingissä ja Suomessa, vaikka päivittäin saamme lukea valtamedian ”pesula laitoksen” uutisia kulloisestakin ”nuoriso joukkojen” tekemistä kepposteluista, josta on helppo ”johtaa” mistä etnisistä ryhmistä tässä on kyse. Ja jos kyseisessä rikollis joukossa on yksikin kantasuomalainen, sen muistaa valtamedia mainita aina iltapaskojen kansi lööppeihin asti.
  Jo ainakin kaksi vuotta sitten Helsingissä sai somali jengi ryöstää aivan vapaasti suomalaisnuorten kännyköitä ja rahaa poliisin puuttumatta mitenkään asiaan ja salaten koko ilmiön kuten nyt Oulun poliisi yritti tehdä lapsi raiskausten osalta. Somalit ehtivät ryöstämään 100 suomalaisnuorta ennen kuin kohdalle sattui ilmeisesti jonkin silmäätekevän nuori, joka nosti asian framille ja koko vyyhti purkautui näin kerralla julkisuuteen. ”Pravda” eli Helsingin Sanomat tuo suvakki lehdistä sakein ja järjettömin todisteli jälkeenpäin sen olleen pelkkää sattumaa, että 100 ryöstön uhria olivat KAIKKI kantasuomalisia. Niinpä!

  Reply
 • 14.1.2019 at 01:25
  Permalink

  Eikös tuolla Sysmässä rehtori homotellut ja huoritellut oppilaita ja piti oikeana että homoja, lesboja ja väärin pukeutuneita kiusataan? Eli taitaa olla PS rehtori kun ei poikkeavia nuoria hyväksy.

  Reply
 • 14.1.2019 at 07:29
  Permalink

  natsit tappo mun suvun holokaustissa! Mun vaarin kallo kutistettiin ja mun enosta tehtiin saippuaa ja iso isästä tuli lampun varjostin! Olisko mitenkään minä vaadin että synogoogalle lahjoitetaan 6 miljoonaa euroa!! ou vey gojim

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.