Arto Luukkanen: Maanviljelijät ahdingossa – peukuta puimuria!

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi tapaninpäivänä 2018 tylysti suomalaisen maanviljelyksen alennustilasta. (https://www.verkkouutiset.fi/maaseutuyrittaja-mtlle-keskusta-ei-aja-maaseudun-asiaa/?)

Artikkelissa keskustalainen Timo Sorvali purki katkeruuttaan kepulle ja totesi julkisesti, että Juha Sipilän hallitus on pettänyt viljelijät. ”Suomalaista maaseutua murjotaan nyt Sorvalin mukaan monelta suunnalta. Eniten maanviljelijän arkea haittaa Sorvalin mukaan turha byrokratia…”

EU:n kannalta Suomen maatalous on ihan turha

Sorvalin pettymys on ymmärrettävää. Mutta myöhäsyntyistä.

Asiaa pitää tarkastella EU:n kannalta. Sieltä päin katsottuna suomalainen ruoka ja viljelijä on eriskummallinen poikkeus, jota ei tarvitse ymmärtää tai tukea. Brysselin korkeuksista suomalainen tuottaja on vähän kuin lainsuojaton tai ulkomuseon hoitaja, jonka toimintaa pitää voida rajoittaa ja ajaa alas.

Hyvänä esimerkkinä tästä EU:n ”talonpojan tappolinjasta” oli EU-neuvottelujen tyly ja armoton prosessi. EU:n neuvottelijat kävivät suomalaisten päälle armottomasti kreikkalaisen Theodore Pangaloksen johdolla. (https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/66003-nain-kreikka-yritti-jyrata-suomen-kavi-paalle-kuin-panssarivaunu).

Pangalos ärvelsi neuvotteluja gansteri-menetelmällä, joka pelotti sivistyneisiin tapoihin ja kahvikuppien kilinään tottuneita suomalaisia virkamiehiä. Pangaloksen erikoisuutena oli johtaa suomalaisten pelottelua viskipullo kädessä ja keskeyttelemällä suomalaisia, jotka sitten nöyrtyivät painostuksen edessä.

Sosialisti Pangalos oli öykkäri mutta hänet haluttiin tähän työhön koska tiedettiin miten tärkeä maatalous oli Suomelle. Pangalos toimi EU:n todellisten etujen ajajana. Hänen tarkoituksena oli musertaa suomalaiset aluksi niin, etteivät nämä toimisi omien kansallisten etujensa puolesta. Neuvottelujen viime vaiheessa EU komensi paikalle ”hyvän kytän” – saksalaisen Klaus Kinkelin, joka sitten sai siloteltua joitain ehtoja paremmiksi.

Miksi suomalaista ruokaa tarvitaan?

EU:n etu ei ole meidän etumme. Me olemme keskieuroopalaisille tuottajille ikäviä kilpailijoita, joilta oli hyvä viedä Venäjän markkinat pois Ukrainan kriisin takia. Saksalaiset salakuljettavat omat tuotteensa Valko-Venäjälle ja bisnes on normaalia. Suomi menetti satoja miljoonia ja me saimme pari miljoonaa kompensaatiota EU:lta. Murusia pöydältä.

Näitä ”pangaloksia” on tänne tullut niin idästä kuin lännestä historiamme aikana. On siksi pantava hanttiin. Ei seisoa kädet puuskassa.

Jokaisessa maassa pitää tuottaa ruokaa. Meikäläinen ruoka on kalliimpaa mutta ekologisempaa ja puhtaampaa kuin ulkomaalainen. Kysymys on vain: haluammeko jäädä riippuvaisiksi ulkomaista? On selvää, että loppupelissä jokainen suomalainen on puimurin ystävä ja suomalaisen ruuan ystävä. Ja samalla myös suomalaisen maanviljelijän puolella.

Suomikin pääsi maistamaan arktisen ilmaston yllätyksistä ja säänmuutosten nurjemmasta puolesta kuluneena kesänä. Maanviljelijät ja karjankasvattajat saivat siitä täyslaidallisen: vilja ja heinä

kärsivät kuivuudesta, karjalle ei riitä talveksi syötävää, mulliautot odottavat jo porteilla.

Meidän pitää suosia suomalaista ja ostaa suomalaisia elintarvikkeita, sillä tuetaan suomalaisia viljelijöitä. Se on paras tapa tukea suomalaista työtä ja pitää maaseutu asuttuna ja hoidettuna meidän kaupunkilaistenkin silmien iloksi.

Lehmät eivät kohta käyskentele suomalaisessa kulttuurimaisemassa, maito tuodaan Puolasta tai Virosta ja suomalaiset viljelijät kansoittavat työkkärin tilastoja. Tätä suomalaiset eivät halua eikä kansantalous kestä.

Tarvitaan tekoja. Tarvitaan isompi siivu tuotteista tuottajille ja vähemmän kaupalle ja tukkuportaalle. Se on reilua.

EU – no money!

Missä EU-tuki suomalaisille viljelijöille? Vastauksen jo tiedämme: rahaa ei tipu ja apua ei heru.

Siitäkin huolimatta, että Suomi on EU:n nettomaksaja.

Olemme maksaneet EU:lle viime vuosina 300-570 miljoonaa euroa vuodessa. Luulisi, että siitä liikenisi suomalaisille tukea, kun sitä nyt todella tarvitaan. Mutta ei, rahaa syydetään muun muassa Kreikkaan, mutta ei suomalaisille viljelijöille. Ei ole kuulemma tarpeellista.

Vaikka olekin kaupungista niin jos minut valitaan eduskuntaan, lupaan puolustaa suomalaisia viljelijöitä ja karjankasvattajia. Suomi tarvitsee elävän maaseudun ja puhdasta suomalaista ruokaa.

Arto Luukkanen

98 thoughts on “Arto Luukkanen: Maanviljelijät ahdingossa – peukuta puimuria!

 • 30.12.2018 at 17:56
  Permalink

  Eu maksaa tukia rehujemmaajille jotka ei tee pelloleen mitään muuta kun niittää rehut, jättää ne peltoon ja syksyllä kyntää pellon ja rahaa virtaa, turhaa väittää ettt rahaa ei tulisi, ja helpolla vilejlijöille, ennen kun kukaan alkaa tuota väittämään valjeeksi, minulla sattuu olemaan ihan omakohtaista tietoa asiasta, jäi perinnöksi tila ja siellä pellot oli vuokrattu ja papereista selvisi miten helpolla tuo kasa paskaa oli rahaa lypsänyt eu:lta.
  Itkekää mieluummin palk´jon tärkeämpää asiaa, mistäs löytyisi tulea yksitysyrittäjille?”!!!!

  Reply
  • 30.12.2018 at 18:07
   Permalink

   et varmaan ole itse viljellyt jos moista väität

   Reply
   • 30.12.2018 at 18:41
    Permalink

    Et sitten oikein osannut lukea, minulla on tuosta ihan kuule omakohtaista kokemusta.
    Eu kelpoiselle kesantopellolle myönnetään eu tukea, ja sille ei tarvitse käytännössä tehdä paljoa mitään.
    Minun puolesta viljelijät voi alkaa ettimään muuta työtä jos eivä itseään pysty elättämään omalla tuotannollaan.
    PS, ai täytyykö olla rehujemmaaja että olisi tietoa, et ole tosissasi.

    Reply
    • 30.12.2018 at 20:43
     Permalink

     Ei noilla kestä edes uudet traktorit vuotta pidempään ehjänä ja pitää tilata suolahdesta taas uusi Valtra 100Teur hintaan. Niittomurskainkin hajosi tietysti jostain syystä ja uusi maksaa 100Teur. Ei voida edes porukkaan käyttää sitä ajosilppuriakaan vaan ostetaan oma, hinta taas 100Teur. Ostetaan myös uusi puimuri kun pitää olla parempi kuin naapurilla. Vai että taas kehdataan itkeä ettei tukia tule. Käykääpä katsomassa MAVI:n sivuilta paljonko noille on syydetty spornsorirahaa. Aika moni maatila saa 60 000- 150 000€ tukirahaa vuodessa. Pitäähän se rakentaa uusi navettakin joka maksaa miljoonan. Aivan järjetöntä tukea tuollaista lasten hiekkalaatikko-leikkimistä kovalla tukirahalla, kun tulos näyttää tappiota silti. Samoin tuota tukirahaa syydetään myös niille, jotka eivät mitään edes viljele pelloillaan. Tosiaan tuolta MAVI sivuilta voi jokainen käydä katsomassa, ketkä niitä tukia saavat. Se on ihan julkista tietoa. Aika naurettava oli tuo noiden ”traktorimarssi” Helsinkiin aikoinaan. Rahaa ei muka ollut ja silti oli varaa ajella huvikseen monta sataa kilometriä isolle kirkolle, sillä uudella Valtralla ja esitellä uusia traktoreita Helsinkiläisille. Ei muuten mene ihan pienellä kulutuksella nuokaan uudet traktorit maantieajossa. On tuolla heikolla kannattavuudella moniakin metsäkone ja turveyrittäjiä, mutta ei heillekkään makseta tukia.

     Reply
     • 31.12.2018 at 00:05
      Permalink

      Pientä se on kun kanat pissii. Kusetukset ovat joka asiassa niin suuria, etteivät tarjotut sadat tuhannet €urot tunnu missään ryöstettävien satojen tuhansien miljoonien €urojen rinnalla.

    • 30.12.2018 at 21:59
     Permalink

     Johan on tekstiä. Kyllä jokainen voi tutkia mavin tilastoja, mutta kuka oikeasti ymmärtää mitä ne tarkoittavat? Harvassa on ne jotka ostavat uuden koneen joka vuosi. Laajentajat ovat turhan optimistisia kannattavuuden kanssa. Suurimmilla investoinneilla tiloilla kaikkein suurimmat velat ja heikko kannattavuus.

     Jos todella oli niin että kaikki maajussit laittaisi pello kesannolle ja nostaisi hömppäheinä tukia, niin ei kauaa olisi tilojakaan. Ei se oikeasti ole niin hyvä bisnes.
     Pitää maksaa muuttuvat- ja kiinteät kulut ja vielä pitäisi tulla toimeen seuraavaan vuoteen. Jos maksut tuli edes ajallaan. Ei se viljely mitään ilmaista ole. Kuulemma hevatan kallis harrastus.
     Tarkastuksia voi olla kymmeniä vuodessa ja pienestä virheestä voi mennä jopa puolet tuesta tai enemmän.

     Yleensä nämä itkijät ovat niitä kateellisia. Jos viljely on niin pirun rahakasta hommaa, niin ostakaa itse tila ja makoilkaa päivät jolloin ette ole ostamassa mersuja tai valtroja.
     Näkis vaan.

     Kuin saatanan tyhmä ihminen voi olla??? Näemmä niin tyhmä että kusisi housuunsa!

     Jos suomesta loppuisi maanviljely, niin työttömiä tulisi pelkästään viljelijöistä noin 50 000 siihen päälle byrokraatit joita riittää noin seitsemän per tila, maatalous alan kaupat, konehuollot, kuljetus alalta,elintarvike jalostamojen työväki on myös iso joukko. Ja kyllä sinne joutuisi monia muitakin

     Kukas sitten maksaa veroja?

     Entäpä se toinen iso asia, mitäpä sitten syötäisiin?
     Ainiin kaupasta voi ostaa ruokaa ja ulkolainen on niin edullistakin.
     Ruotsalaista apulanta pottua, argentiinalaista mätää hevosenlihaa nautana…
     Eikä se ruoka kovin pitkään olisi edullista, vaikka moni onkin niin tyhä että niin luulisi.
     Kauppa se on mikä kannattaa ja ilman kotimaista ruokaa monopoli on keskolla ja s ryhmällä ja he taatusti nostavat hiljalleen hintaa. Entä kun satamat menee syystä tai toisesta kiinni?
     Varatkaa hyviä mausteita, sillä lemmikki kissa on kuulemma sitkeää ja pahan makuista.
     Nälkä tulee parissa tunnissa ja sitten on turha haaveilla kotimaisesta ravinnosta, ellet itse ole kasvattanut pottuja.
     Kun kaupassa leipä maksaa kympin tai kaksi, niin eipä ole montaa ylipainoista yhteiskunnan rasitteena. No ehkä nämä uudet kansalaisemme somaliasta lihovat, kun sodsu maksaa, vaan ei kanta suomalaisille.

     Listoilla on paljon erilaisia kouluja yms. tahoja jotka saa niitä isoja tukia.
     Mutta ne satojentuhansien tuki eurojen tilat vaatii ulkopuolista työvoimaa, niitä koneita ja niiden korjausta, byrokratiaa niin ettei itkupillin perse sitä kestä. Tuki ja pykälä viidakkoa. Enemmän säädöksia ja asetuksia kuin juuri millään muulla ammattiryhmällä, taloudesta päättää pankki ja kaupan keskusliikkeet ja politikot. Harvoin mitenkään positiivisesti.
     Säät vaihtelee ja pitkiä suunitelmia voi tehdä, mutta tuskin onistuu pitäytyä niissä.
     Suomalainen mentaliteetti: ollaan kateellisia toisillemme ja haukutaa joka käänteessä. Omien puolta ei pidetä. Ei ajatella viikkoa tai vaaleja pidemmälle. Ja kun vituttaa, niin netissä huudellaan nimimerkin takaa ja asioille ei tehdä mitään, kun olisi aika vaikuttaa.
     Perkele syökää paskaa, kun nälkä tulee.

     Arvostan maanviljelijöitä!
     Kuninkaatkin syö viljelijän tuottamaa.

     Kyllä tippui muutamien nimimerkkien arvostu nollaa.

     Reply
     • 30.12.2018 at 22:09
      Permalink

      Ihan kun kiinnostaisi, kaikki tuoet on vilelijöille turhia, niillä pitäsi olla ihan sama homma kun yksityisyrittäjilla, sinustako ei ole isänmaallista tukea heitä?
      rehunjemmaajat voi tedä muita töitä ja raha virtaa myös pelloilta, helppo niitä kuule on vuokrata ja tulot nousee aika mukaviksi, ei kannataisi alkaa kirjoittelemaan mitään, kun tietoa ei näytä löytyvän.
      Tiesitkö edes että vain murto-osa ruisleipien jauhoista on kotimaista, ja vieläkin suuri osa vehnistä menee polttolaitoksiin energiaksi, mutta ei hätää, tuki juoksee.
      Että syö ite paskaasi ihan rauhassa, sitö kun tuntuu piisaavan.

      Minä en seiso noiden ei isänmaallisten joukossa jotka ovat ihan päinvastaista

      Meno kun alkaa niin noiden tyhmien tollojen joukossa seisomien on itsemurha.

     • 30.12.2018 at 22:18
      Permalink

      Kuule kyllä on tilat vähentyneet aika vauhdilla tänä päivänä. Enpä ole kateellinen maanviljelystä, jossa täytyy joka h*lvetin päivä herätä sinne lypsyllekin 5 aamulla ja tehdä hommia iltaan asti. Vapaata ei ole koskaan ja aina haisee se lehmäp*sk* vaatteissa. Työstä ei silti jää oikeaisti mitään käteen. Enemmän tienaisi palkkatyössäkin. Tukirahalla nuo elävät ei millään muulla. No ihan nettikoneestakin voi karri mennä tutkimaan käytettyjen koneiden ajotunteja ja todeta, että ei ne niillä pitkään ajele ennen vaihtoa. Metsäkoneyrittäjkin ajaa koneella ennen vaihtoa jopa 5000-7000h, näillä ei tule traktoriin tuollaisia tunteja ihan heti. Mikä hemmetin järki on ostaa joku niittomurskainkaan jokaisen tilan erikseen 100Teur hinnalla ja käyttöaste on muutama viiko vuodessa. Sama koskee ajosilppuria ja puimuria. Tunteja ei kerry mutta rikotaan kone ja vaihdetaan uuteen. Se on muuten aika kallis tuntiveloitus kun traktorin viet remonttiin sinne korjaamolle.

      Älä jauha siellä omiasi ettei uusia traktoreita osteta mukamas. Vuoden 2017 aikana rekisteriin merkittiin 1 594 uutta traktoria. Tuon kun kerrot sillä vielä että koneet maksavat 70Teur-130Teur per traktori. Minusta tuo on aika montakin uutta traktoria vaikka oli huono myyntivuosi. Eli huippuvuonna noita menee luultavasti kaupaksi yli 2000kpl varmasti.

     • 30.12.2018 at 22:35
      Permalink

      Vielä sen verran että eräskin paikallinen viljelijä saa 120Teur tukirahaa, eihän siihen tarvitse kuin tarpeeksi peltohehtaareita. Tuethan maksetaan se mukaan paljonko on peltoa hehtaareina.

      Syö sinä siellä Helsingissä itse sitä paskaasi. Luuletko ettei byrokratiaa ole sitten vaikkapa turvesuon lupahakemuksessa tai muussa yritystoiminnassa ?…Voi kuule on sitä aika paljon paperihommia muillakin yrittäjillä, silti ei tule tukirahaa penniäkään. Tuollainenkin turvesuon lupa maksaa paljon ja se pitää pulittaa vaikka tulisi kielteinen päästös.

   • 31.12.2018 at 05:50
    Permalink

    Markkaeuro: viljelijä ei pysty vaikuttamaan tuotteidensa myynti hintaan. Viljaa poltetaan lämmöksi, koska se on edullisempi vaihtoehto viljelijälle, kuin myydä. Ruista ei viljellä, kun ei siitä makseta ja ei ole kysyntää.
    Yksityis yrittäjä määrittelee oman palkkansa tuotteen myynti hinnalla, viljelijä ei.
    Mietippä mikä on viljelijän osuus leivässä, maitolitrassa, pihvissä tai siinä sinun olut tölkissä!

    Tukiraha: kyllä niitä koneita ostetaan joka vuosi, mutta ei joka tilalle!
    2000 tr/ vuosi ÷ 50 000 tilaa = ?
    Tr/tila? Eipä tainnut olla.
    Koneita menee vaihtoon monesta syystä ja kuka haluaa ottaa myyntiin rikkinäisen koneen?
    Toiset voi myydä niitä koneita rahapulan vuoksi pois ja käyttää jotain vanhempaa konetta tai kyseessä voi olla myös toiminnan lopettaminen, ehdottomasti myös uudehkoja koneita vaihdetaan uudempiin.
    Kyllä näitä komeurakoitsijoita on aika paljon, kun joka tilalla EI ole edes parin tonnin niittokonetta. Ja toiseksi kesä on lyhyt. Jos olisi yksi yhreinen kone esim viittä tilaa kohden, niin aina jonkun sadot menisi pieleen, kun ei ehditty tehdä otollisella ajalla.

    Totta että hehtaareista ne tuet kertyy, mutta kuten sanoin, ehkä hieman epäselvästi, niin enemmän hehtaareita tarkoittaa enemmän isompia kalliimpi koneita jotka kuluttavat ja tarvitaan sitä ulkopuolista työvoimaa = se kaikki maksaa paljon rahaa. Ei sataa hehtaaria viljellä yhdellä kahdeksankyt luvun traktorilla.
    Ei viljelijälle makseta mitään tukea paperinpyörittämisestä ja maksaa ne lupahakemukset viljelijällekin. Ehkä ei niinpaljon kuin turve luvat, mutta kuitenkin. Esim. Hygienia tarkastus taisi olla 250€. Eikä ainoa maksullinen tarkastus. + ne lupa hakemukset.

    Tukiraha on jotekin osittain erehtynyt minun tekstistä.

    Kyllä viljelijöissäkin on niitä, jotka ottavat rahan sieltä mistä sen helpoimmalla saa ja laillisesti.
    Kuka haluaa viljellä viljaa ja mahdollisesti menettää sadon ja näin ollen tulon, kun vaihtoehtona on kasvattaa hömppäheinää ja sitten korkeintaa tarvitsee niittää se maahan.

    Reply
    • 31.12.2018 at 22:26
     Permalink

     Et sitten tiennyt nyman sitäkään että nykyään on noissa uusissa kylvökoneissa, paalikoneissa, niittokoneissa ja lähes muissakin tämän päivän maatalouden työlaitteissa on tuollaiset, ns. Isobus ISO 11783 jäjestelmät. Niitä hallitaan myös yhdellä joystic vivulla. Ei niihin sovi välttämättä se vanha traktori ja kaiken lisäksi niissä ei riitä enää teho pyörittämään noita työlaitteita. Samoin traktoreissa alkaa olla GPS-pohjaisia automaattiohjauksia. Sitä paitsi se on aika aikaa vievää alkaa niittämään sillä 2 metrisellä pappavainaan ELHO-niittokoneella sitä sadan hehtaarin peltoa.

     Jollakin 3 niittokoneen perhos-systeemillä ei varmasti menisi kauhean pitkään isonkaan pellon niittämisessa. Siis sellaisella että edessä on 1 niittokone ja takana 2. Keruuvaunu ajaisi sitten perässä. Mikäli koneet pyörisivät 24/7 kesällä niin ihan varmasti saisi rehut tehtyä sillä porukkasysteemilläkin. Onhan myös ratkaisu palkata joku urakoitsija tekemään se rehuhomma. Tuollaisiin pelkkiin rehukoneisiinkin uppoaa äkkiä yli 500Teur. Se rehu pitäisi tehdä silloin kuin keli sallii kuten turpeennostossakin tehdään. Sielläkin ajetaan putket punaisina 30-40h vuorossa silloin kun on hyvät kelit. Nykyäänhän on myös mahdollista ottaa vuokrakone sesongin ajaksi. Tuossakin säästäisi rahaa.

     Suunnilleen kaikki pienet tilat jossa se parin tonnin niittokone ja 10 lehmää, ovat pelkkiä EU-tuella pyöriviä järjettömiä konkurssipesiä.

     Reply
     • 1.1.2019 at 05:34
      Permalink

      Tiesinpä tuon, mutta ei niitä usoja yhdistelmiä ole joka kylällä ja jos kone hajoaa, niin homma kusee kaikiltajoille vielä pitäisi tehdä ne rehut. Ja toiseksi kaikki eivät tre laaka siiloon.
      Kolmanneksi on vielä paljon pieniä peltolohkoja, missä ne 6-12 metriset yhdistelmät on toivottoman hankalia.
      Suuruuden hulluus on paha mielenvika ja tuota on pyritty ruokkimaan viimeiset 25 vuotta. Mihinkään pienempään ei saa tukea, mutta teeppä miljoona suunitelmat, niin jopas alkaa sujumaan burokraatti puolella.

      Totuus on, kuten aiemmin sanoin, isot paljon investoinneet tilat on kusessa!
      Paljon velkaa, huono kannattavuus (paperilla kaikki oli niin ruusuista)
      ja panķki hönkii niskaan. Se voi ja on vienyt monta tilaa pienellä velka kikkailulla.
      Tavallisesti sitä sanottaisiin ryöstöksi, mutta itsehän ovat paperit allekirjoittaneet. (Pankki vaati pikaista velan lyhentämistä ja kun ei pystytty, niin pankki vei miljoonien tilan sadoilla tuhansilla. Normaalilla lyhennyksillä olisi pelastunut.)
      Velaton pien tila jatkaa taistelua paljon helpommalla.

  • 31.12.2018 at 12:19
   Permalink

   ”Eu maksaa tukia rehujemmaajille jotka ei tee pelloleen mitään”

   Täyttä puppua, raha ei tule EU:lta, jos Suomi on netto maksaja. Raha siis tulee Suomesta. Kepun poliitikot huijaavat sanomalla, että kysymyksessä on EU tuki. Näin ne saavat typerykset äänestämään edelleen kepuloisia ja sipilöitä ikään kuin tuen takana olisivat EU-sopimukset.

   Reply
   • 31.12.2018 at 19:01
    Permalink

    Totta toinen puoli, mutta taas näitä ….
    Kuten eräs toinenkin puhuu tuet pois suomalaisilta viljelijöiltä…

    Mikäs siinä jos sinulla on rahaa millä mällätä ja sitä pitää saada pois jaloista kuleksimasta, mutta kovin monella ei ole.

    TARKOITTAA Jos suomalaiselle viljelijälle ei maksettaisi maatalous tukia, mutta eurooppalaisille kuitenkin maksettaisiin JA olemme netto maksajia, niin eikös tuo ole todella tyhmää maksaa tavallaan tuplana ellei jopa triplana.

    Ensin maksetaan eu laskut ja kannatetaan ulkolaista tuotantoa maksamalla eurooppalaisille tuottajille maataloustukea ja samalla puukotetaan kotimaista tuotantoa.

    Reply
  • 31.12.2018 at 14:58
   Permalink

   Lakataan syömästä. Se tulee paljon halvemmaksi eikä Suomalainen luonto pilaannu eivätkä soramontun reunalle vietävät maajussit rikastu.

   Sosiaalidemokraattien märkä uni EU:hun liittymisessä kokoomuksen kanssa oli nimenomaan se, että maanviljelys Suomessa saadaan tapettua ja ”kepu pettää aina” -puolue tapetaan siinä samalla.
   Ettei mikään jäisi puolitiehen on olemassa varsin hyvä toimintamalli Etelä-Afrikassa, jossa sikäläisiä farmareita murhataan ja kiduttaen hengiltä oikein hallituksen suomalla lämpimällä tuella. Eikä Suomenkaan punavihreä valtaa pitävä politiikka mainitse koko asiasta hiiskaustakaan.
   Siis ei muuta kuin machetet terään ja ”raivuulle”. Kyllä se siitä lähtee…

   Se, että saamme syödä Keski-Eurooppalaista paskaa ja geenimanipuloitua muovi -viljaa tulee näyttämään tapansa aikaa myöten aivan kuten iso-britannialainen karjankasvatus joka johti hullun lehmän tautiin syystä, että rehuteollisuus ja EU:n vaatimuksesta valtavassa tuotto-odotuksissa ja tehokkuusvaatimuksista käskyttivät lisäämään luujauhoa ja jänteitä nautojen rehuun.
   Suomalaisten maanviljelijöiden vika ei ole se, mitä EU:sta määrätään, koska se vaatii maanviljelyn tekemisen suureksi teollisuudeksi ja kvarttaalitaloudeksi, joka sopii tarkoitukseensa yhtä hyvin kuin tänä päivänä vanhustenhoito, jossa ihmisetkin on ”korvalaputettu” suoritteiksi ja pisteiksi sekä aika yksiköiks ei hoivaa vailla oleviksi ihmisiksi.

   Suomessa käytiin EU:hun liittymisen v. 1995 jälkeen ensimmäinen pudotuspeli maanviljelijöiden määrän vähentämisessä, koska tuolloin pienellä tila koolla ei pärjännyt mitenkään keski-eurooppalaisille tuotanto määrille eikä edes suurillakaan, koska Suomi on pohjoinen maa, jossa kasvukausi on olematon. Kuitenkin suomalainen kansakunta valitsi tämän paikan elinpaikakseen eikä lähtenyt muualle tai mennyt metsään hirttämään itseään syystä, että ettei täällä ”kannata” viljellä ja maitoa tuottaa.

   On helppo syyttää luokkavihaisesti maanviljelijöitä johon varsinkin kaupunkilaiset helposti syyllistyvät, koska eivät tiedä paskaakaan mitä tuo elinkeino pitää sisällään. Vanhan kansan sanonta kuvaa hyvin tämän ammattikunnan ponnisteluja elannokseen ja tuottaakseen ruokaa kaupunkilaisille sekä muille ammattikunnille: ”Ei ole vaivatonta viljaa!”

   Ja jos joku välistävetäjä EU-tukien saajista pitää mainita on hän Englannin kuningatar, joka vetää valtavat EU-tuet omistamistaan maistaan, joissa ei tehdä yhtään mitään muuta kuin pari yrttiä maahan, että EU:n kaltaisen mafiajärjestön korruptodut säädökset täyttyvät.

   Reply
 • 30.12.2018 at 18:50
  Permalink

  Stadilaisenakin ymmärrän mistä ruoka tulee, enkä kyllä ikinä ”tappaisi” suomalaista maajussia.

  Reply
  • 30.12.2018 at 20:51
   Permalink

   Suosittelen tutustumaan tarkemmin maanviljelyyn. ”Ahdinko” ei todellakaan ole sellainen miltä se näyttää. Noille syydetään paljon tukirahaa heikkoon yritystoimintaan. Käy vaikka MAVI:n sivulla katsomassa niin näet.

   Reply
 • 30.12.2018 at 18:55
  Permalink

  Millä Suomi panee EU:ssa hanttiin, kun sen äänivalta on alle 2%. Mauno Koivisto vei Suomen EU:hun, koska pelättiin Venäjän vahvistumista ja Neuvostoliiton paluuta. EU:ssa tämä tiedetään ja pelokkaalle ja turvaa hakevalle on aina helppo sanella ehdot. EU:n väkirikkaat ja suuret maat puolestaan eivät hankkiudu Venäjän kanssa sotaan eikä Venäjä niiden. Päinvastoin Venäjä on ilmoittanut EU:n olevan itselleen tärkeä kauppakumppani. Venäjän rooli maakaasun toimittajana korostuu lähitulevaisuudessa Nordstream 2:n valmistuessa vuoden 2019 lopussa. Iran – Irak – Syyria – Israel – Kypros – Kreikka – Italia -kaasuputki puolestaan jää tälle kapasiteetissaan, mutta silti Suomikin sitoutui avaamaan pään islamilaiselle poliittiselle (= uskonnollinen) vaikuttamiselle. Qatar – Saudi-Arabia – Jordania – Syyria – Turkki – Fourth Reich -putki vaatinee Ottomaanien valtakunnan perustamisen, eikä asiasta olla vielä sodittu tai lähetetty 6 milj turkkilaista takaamaan energian tuottajan äänivaltaa Euroopan kabineteissa.

  Niin tai näin Suomi on energiapolitiikassa pelinappulana. Alunperin turvallisuuspolittiiseksi tarkoitetun siirron seurauksena meillä ei ole enää maata, vaan osavaltio, mitä puolustaa, eikä tähän puolustamiseen vaadittavaa huoltovarmuutta.

  Reply
 • 30.12.2018 at 19:35
  Permalink

  Mikä on jyväjemmarien panos kansallismielisessä toiminnassa?

  -Tasan nolla.

  Reply
  • 30.12.2018 at 22:00
   Permalink

   Mistäs tiedät kenenkin taustat?

   Reply
   • 30.12.2018 at 22:23
    Permalink

    Koska asun täällä keskellä maaseutua. Etkö osaa lukea?

    Reply
    • 30.12.2018 at 22:26
     Permalink

     Ei Helsinkiläinen nyman tuollaista ymmärrä. Ei ole varmaan edes traktoria nähnyt.

     Reply
     • 30.12.2018 at 23:11
      Permalink

      Joo kyllä tästä tukiveivailusta on maalaisromantiikka kaukana kun sitä omin silmin päivittäin seurailee. Persuille voin kertoa ihan viiden pisteen vinkkinä ettei näitä ympäri suomea syntyneitä KEPUmafioita saa purettua millään myötäilyllä ja kyseisen toiminnan jatkaminen vie teiltä ne vähäisetkin äänestäjät jotka sika-soinin petoksien jälkeen lappusia täyttämään vielä vaivautuu.

      Tukijusseista ei täällä nimittäin tykkää muut kuin jussit itse. Se on todellinen tilanne kun jätetään jeesustelut pois ja puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä.

     • 30.12.2018 at 23:59
      Permalink

      Jostain kumman syystä täälläkään ei ole yhtään tukijussia puolustelemassa.

    • 31.12.2018 at 16:15
     Permalink

     Sensuroimaton Totuus: ”Koska asun täällä keskellä maaseutua. Etkö osaa lukea?”
     Kyllä tekstiä, mutten ajatuksia. Miten näet sieltä peltojen tai metsän keskeltä, mitä tapahtuu netissä tai mitä puoluetta kukakin kannattaa? Harvemmin kukaan kulkee kylillä lippu liehuen ja paasaa politiikkaansa.

     Hesalainen suksii suolle:”Ei Helsinkiläinen nyman tuollaista ymmärrä. Ei ole varmaan edes traktoria nähnyt.”
     ntäs montako sinä omistat? Ajettavaa ruohonleikkuria ei lasketa.

     Reply
     • 31.12.2018 at 22:36
      Permalink

      Tuolla on kuule 2 traktoria pihalla David Brownit, mallia 990 ja 1494 ja yksi puimuri pihan laidassa. On myös ajettava MTD 12/94 ruohonleikkurikin.

      Minulla on kuule useamman tuhannen tunnin edestä ajokokemusta monesta eri traktorista ja muistakin työkoneista, kaivureista ja metsäkoneista, kuormaajista Olen myös ajanut ihan uusilla new hollandin ja casen traktoreillakin. Casen hinta oli muuten yli 100Teur. New Holland T6 maksoi 80Teur. Sinun ei annettaisi edes koskea tuollaiseen, etkä saisi sitä edes käyntiin tai liikkeelle.

      Että turhaan yrität minulle siellä viisastella sinun polkutraktori kokemuksinesi hiekkalaatikolla siellä esikoulussa.

 • 30.12.2018 at 19:42
  Permalink

  elä nyt…ne ovat kuitenkin tärkeitä))) ja ymmärtävät isänmaan arvon – ihan konkreettisestikin))) ovat ennen ollen kepuja mutta nyt on aika muuttaa asiaa)))

  Reply
  • 30.12.2018 at 20:42
   Permalink

   Ri niitä kiinnosta muu kun se että vastikkeettomat tukirahat rullaa. Tämä on totuus täältä keskeltä maaseutua missä olen asunut yli 40 vuotta.

   Reply
 • 30.12.2018 at 20:28
  Permalink

  Ei anneta apuja ykssityisyrittäjille, ei.. jos ei satu olemaan hyvät ajat niin ei muuta kun lappu luukulle ja elinikä veloissa, samaan aikaan rehujemmaajat juo kaljaa ja rahat tulee säännölliseti tilille.
  Kaupoissa talvella vetiset ja kalliit suomalaiset tomaatit ja kurkut, ei mitään helvetin järkeä, no, onneksi lidlestä saa kunnon vihanneksia talvella eikä tarvitte suomalaisia eläinten rehuja syödä.

  Reply
  • 30.12.2018 at 20:48
   Permalink

   Eipä makseta penninkään tukia metsäkoneyrittäjllekään jos tulee lämmin talvi ja ei pääse sille talvileimikolle hakkaamaan. Samoin jos sataa vettä ja ei onnistu turpeen nosto. Miksi noille sitten pitää maksaa hirveää tukirahaa ?….Sitä paitsi montakin traktoria ja muutakin konetta nuo ovat rikkoneet ihan tyhmyyttään. Jätetty öljyt vaihtamatta, huollot laiminlyödään ja etuakselit rasvaamatta. Sitten viedään kone korjaamolle ja lasku remontista on 10Teur helposti.

   Reply
   • 30.12.2018 at 21:03
    Permalink

    Asia on juurikin näin.

    Reply
    • 30.12.2018 at 21:16
     Permalink

     Tiedän noiden rehupunttien konerikoista paljonkin, koska sedällä on korjaamo ja aika naurettavienkin vikojen takia ovat vieneet koneita ”korjattavaksi”. Yhdessä tapauksessa kytkin oli mukamas ”rikki”. Syynä oli oikeasti se että kytkin-nestesäiliö oli vuotanut tyhjäksi, mutta eipä viitsitty sitäkään tarkastaa ensin. Monet etuakselit tuhottu silläkin kun ei rasvata niitä.

     Reply
     • 30.12.2018 at 21:28
      Permalink

      Kun laitteet on ostettu toisten rahoilla ei niistä silloin huolehdita.

      Tätä kutsutaan kommunismiksi.

     • 30.12.2018 at 22:03
      Permalink

      Niin kyllä on aika typerää ruikuttaa jatkuvasti siitä ”ahdingosta”, joka on ihan itse aiheutettu. Muitakaan yrittäjiä ei tueta rahallisesti näin paljon kuin maanviljelijää ja silti menee homma tappiolle. Tuet tulee vaikka ajaisi romurallia siellä pellolla kesällä. Sitten voi taas ruikuttaa huonoa satoa.

  • 31.12.2018 at 19:03
   Permalink

   Ja maksat tuke eurooppalaisille maanviljelijöille, eu:n nettomaksajana.

   Reply
 • 30.12.2018 at 23:39
  Permalink

  ”Tukirahoja”

  Näyt olevan täysi tollo.
  Juu, minä synnyin maaseudulla jossa asuin 20 vuotta elämästäni, veiläpä maatilalla jossa oli peltoja sekä lihakarjaa, minulle on ihan turha alkaa jonkun tollon selittelemään jotain kateudesta, minulla ei ole ollut tuohon tarvetta koko elämäni aikana, muut tuntekoot tuota ihan vapaasti.
  Onhan se niin vaikeaa täyttää niitä papereita, ei helvetti, ne osaa täyttää jokainen joka osasi täyttää vanhan mallisen veroilmoituksen, mutta näköjään se on rehujemmajille liikaa vaadittu.
  Ihan tiedoksi, suomi ei tuhoudu siitä vaikka karsitaan joka rehumussuttatila, voi, voi, kun tietäisitte että monet tuotteet kaupoissa on ulkomaista mitä pidätte suomalaisena, esim, valio tuo ison osan maidosta puolasta, virosta ja jopa venäjältä, ja te tollot pidätte valmiita tuotteita kotimaisena, ette tiedäkkään totuutta vaan näette joutsenmerkin ja olette myytyjä.

  Reply
   • 30.12.2018 at 23:55
    Permalink

    Kuule minäkin olen asunut maatilalla pikku penskana, jossain vaiheessa sitten laitettiin lehmät pois ja muutettiin toiselle paikkakunnalla, olen ajanut traktorillakin pellolla jo 7-vuotiaana. Tosin nyt asumme taas samalla paikkakunnalla. Sukulainen myy uusia traktoreita ja pitää korjaamoa, joten tiedän aika hyvin paljonko nuo maatalouskoneetkin maksavat ja mitä niistä on yleensä rikottu. Vähän kaivoi faktoja niin katosi tämäkin karri koira kuin pieru saharaan.

    Tulisi nyt joku rehupuntti tänne kertomaan meille oman versionsa heikosta kannattavuudesta ja ahdingosta, ai ei ketään löydy ?…No enpä yllättynyt.

    Reply
    • 31.12.2018 at 06:07
     Permalink

     Niin kun kerta on niin helvatan helppoa homma ja molemmilla on kokemusta traktorilla ajamisesta, mutta ettepä ole ostanut omaa maatilaa.

     Eu lomakkeet ei ehkä muuta muotoaan joka vuosi, mutta ehdot voi. Tai toisinpäin. Täytyykö vaatimukset, onko tarvittava pinta-ala tuen vaatimuksiin jne. Ennen oli sentin paksuinen tuki opas ja siinä tiedot sekaisin eri seikkojen kohdalla. Kyllä sitä moni viljelijä pläräsi edes takaisin ja etsi mikä pykälä ja vaatimus koskee milloinkin häntä.

     Eikä markkaeuro nimimerkki jaksanut lukea kaikkea tai luetun ymmärtäminen vaikeaa.
     Ei kotimaista ruokaa = kaupat nostavat hintaa = ei varaa ostaa ruokaa kaupasta = nälkä.

     Entä se ettei syystä tai toisesta voida toimittaa sitä ulkolaista ruokaa satamiin tai lentokentille?
     Mitäpä sitten syötte? Kynsiä ja puheitanne.

     P.S. En ole helsinkiläinen ja jos olisinkin. Minä puolustan suomalaista maanviljelyä. Ruoka on elinehto.

     Reply
     • 31.12.2018 at 12:36
      Permalink

      Jaa, viljeleekö suomi koko maapalloa, hä?
      Kuole sinä nälkään ihan vapaasti, kaupassa riittää valintaa vaikka ei olisi yhtään ainoaa kotimaista rehujemmaajaa.
      Syystä tai toisesta..saataisi elintarvikkeita ulkomailta.. Juu. jotkut osaa valmistaa ruokaa vaikka eivät kaupassa kävisi, se on nykyajan väelle aika vaikea tajuta.

      Minä en tue suomen maataloutta niin kauaa kun nuo saa tukia, oikea viljelijä on se, joka voi elää tilansa tuotolla ilman tukia.

     • 31.12.2018 at 16:37
      Permalink

      markkatakaisineroeurosta: ”kaupassa riittää valintaa vaikka ei olisi yhtään ainoaa kotimaista rehujemmaajaa.” ”saataisi elintarvikkeita ulkomailta.. ”
      Totuus on ettei kriisi tilanteissa kuljetukset aina toimi ja sitten kun/jos toimii siihen voi mennä kuukausia ja siihen päälle maansisäinen jakelu.
      ”jotkut osaa valmistaa ruokaa vaikka eivät kaupassa kävisi, se on nykyajan väelle aika vaikea tajuta.”
      Ilmastako sen ravinnon taiot ellei ole omaa pottumaata? Jostain se raaka-aine pitää saada, eli pihvit ja jauheliha jää samatta, ellet pistä koiraa tai kissaa kylmäksi.

      Luuletko ettei kaupat käyttäisi tilaisuutta hyväksi ja nostaisi hintoja ”rahti kustannusten nousun takia”?

      ”Minä en tue suomen maataloutta niin kauaa kun nuo saa tukia, oikea viljelijä on se, joka voi elää tilansa tuotolla ilman tukia.”

      Oletkos koskaan tutkinut mistä ne tuet johtuu ja milloin saivat alkunsa?
      Olikos se suurlakko, kun valitettiin ruuan hintaa ja sitä piti sitten alentaa (Tuottaja hintaa leikattii, eli heikommin kannattavaksi)
      Tuota sitten ei tykätty tuottaja puolella. Joten maatalous saa kompensaatioksi maatalous tukia.
      Tuo tarkoittaa, että se kotimainen ruoka on kaupassa maataloustukien takia halvempaa SINULLEkin.

      Turhasta valitetaan, töitä pitää tehdä:
      Kyllä tuota erilaista Reko rinkiä ja tila myymälöitä on, ja erilaista jatkojalostusta.
      Vaan. Kuluttajat katsovat sen kalliiksi ja vieraaksi kaupassa ja sinne tilamyymälöihin harvoin tulee suuria asiakas ryhmiä.
      Pieniä on silakat joulukaloiksi.

      Eräs tuttu tila jalosti omista possuista erilaisi tuotteita jo yhdeksänkymmentä luvulla, mutta lopettivat turhan työn, kun ei ollut kysyntää. Näitä nousee aina ajoittain ja lopettavat pikkuhiljaa.
      Muutamista harvoista nousee kannattavia.

 • 31.12.2018 at 00:00
  Permalink

  Jep. Sorvali itkee hiukan liian myöhään. 27 vuotta liian myöhään. Kun kepulaisen Esko Ahon hallitus alkoi tuhota Suomea Emu ja Eu kuntoon olisi kannattanut ajatella maataloutta. Olisi ollut mahdollisuus valistaa kansaa Eu:n turmiollisesta totuudesta. Eu:n halusta tuhota Suomen maatalous ja savupiippu teollisuus sekä varastaa kansallinen omaisuus ja tuhota Suomi islamisaatiolla.
  Sen sijaan kepu, kok, sdp, vihr, vas, rkp ja valtamedia valehtelivat Eu jäsenyyden tuovan suunnattoman auvoisen ja rikkaan elämän laadun ja paratiisimaisen rauhan nautiskella halvasta ruoasta, asumisesta ja alkoholijuomista.
  Menikö kansa halpaan vai manipuloitiinko Eu jäsenyyden kansanäänestys tulos?
  Väitän että äänestys tulos väärennettiin, sillä tavallinen kansa naureskeli ja puisteli päätään herrojen Eu kiimalle.

  Reply
  • 31.12.2018 at 12:57
   Permalink

   Tästä nykyisestä tilanteesta saavat maanviljelijät todellakin syyttää vain itseään. He ovat sukupolvelta toiselle äänestäneet aina samalla tavalla puoluetta joka ei ole ajanut heidän asiaa. Ja yhä edelleen, he äänestävät sitä puoluetta joka ei aja maanviljeijöiden asiaa. En tunne vähäisintäkään sympatiaa maanviljeijöitä kohtaan. Kuten en tunne työväestöäkään kohtaan joka äänestää SDP:tä.

   Maanviljelijät olivat sodan jälkeen se voimavara joka piti Suomen hengissä. Siksi maanviljelys oli Suomen erityisessä suojeluksessa koska se takasi mm. tietyn määrän riippumattomuutta. Lihavina vuosina ylisuuriin tienesteihin tottuneet maanviljelijät kuvittelivat että heidän yltäkylläinen elämänsä jatkuu sukupolvilta toisille. He kuitenkin äänestivät yhä edelleen Keskustaa ja ”Kyllä” EU:n liittovaltiolle. Siinä kohtaa olisi pitänyt tehdä toimintasuunnan muutos.

   Kun liityttiin EU:n liittovaltioon tuli maahamme tulliton ja veroton ulkomaantuonti. Jo kauan sitä ennen suomalaiset tiesivät että ruoka on EU:ssa halvempaa ja sen jälkeen pienet maahantuojat aloittivat sen tuonnin paikallisesti. Maanviljelijät vielä elivät harhassa että rahaa tulee ovista ja ikkunoista traktoreihinkin tuhlattaviksi vaikka yleinen hintataso laski. Ja se kikka jolla eurooppalaiset maanviljelijät pärjäävät on se että ”he ovat jalostajia”!!! Suomalaistenkin olisi pitänyt ryhtyä tuottajista jalostajiksi mutta laiskan elämän sijaan normaali 9-10h päivä tuntui vastemieliseltä. Ja nimeomaan jalostus on se jolla saadaan se tuotto siihen alkutuotteeseen.

   Siksi mm. maanviljelijöillä on ravintolat tilojensa yhteydessä. Siksi heillä on leipomot. Siksi teurastamot. Ja mikä parasta, tarjoiluoikeudet jalosteidensa kanssa.

   Suomalainen maanviljelijä käy yhä edelleen lomamatkoilla, ostaa ylikalliita tarktoreita ja elää niinkuin aikana enne EU:ta. Ja sitten vielä kitisee että ”rahat ei riitä”. Ei ne riitäkkään. Se kate tulee nimenomaan siitä työstä. Siitä omasta työstä.

   Karkein esimerkki on se kun maanviljelijät valittavat että ”tuntipalkka on 1,50e”. Nyt pitää muistaa että se on voitto!! Ei tuntipalkka. Tuosta summasta on maksettu menot, verot, kulut, asumis- ja polttoainekustannuksia myöten. Ja jäljelle jäävä voitto on 1,50e/h. Ei palkka. Tästä olen vääntänyt monen maanviljelijän kanssa ja joka kerta olen tarjoutunut ostamaan tilan sillä hinnalla jonka hänkin on maksanut. Mutta kauppoja ei ole tullut. Halutaan moninkertainen voitto siihenkin. No, minä olen suunnitelmissa saanut tilat kannattaviksi ilman ProAgriaa. Ihme etteivät maanviljelijät saa.

   Reply
 • 31.12.2018 at 02:55
  Permalink

  Aika porvareitahan nämä suomalaiset maanviljelijät kuvittelevat olevansa, kun kuulema eräskin oli todennut että ”köyhät pitäisi tappaa”. Haistakoot tuollaiset tukijussit vaan pitkän paskan ahdinkoineen.

  Reply
  • 31.12.2018 at 06:55
   Permalink

   Googlasin tuon sitaattisi, mutta ei ensimmäisellä haulla antanut tulokseksi yhtään poliitikon tai viljelijän kommenttia.
   Voisitko kertoa kuka niin on sanonut, paitsi Paavo Lipponen (tapa talonpoika päivässä kaksi parhaassa) ja Dos. Luukkasen artikkeli koskee juurikin maatalouden tuloahdinkoa.

   Olikohan Oulussa joku polit. sanoi jotain vähän tuon duuntaista, mutta ei muistaakseni puhunut tappamisesta.

   Reply
   • 31.12.2018 at 22:42
    Permalink

    No ehkä tuo kommentti ei ollutkaan missään facebookeissa bongailtu tai kirjoteltu muuallekaan nettiin ?…Saattoi kuule lausua sen ihan jollekin oikealle ihmiselle ja hän oli sen kuullut. Eikö tullut tuollaista mieleen, ei kaikkea kirjoitella sinne facebookiin tiedoksi sinulle. Niin ja ei kyseessä ei ollut mikään julkisuuden henkilö tai muukaan. Enkä ala nimiäkään mainitsemaan vaikka sekin olisi tiedossa, kuka tuon oli lausunut.

    Reply
    • 1.1.2019 at 05:38
     Permalink

     Eli ei mitään faktaa taustalla.
     Yle trolli?

     Reply
 • 31.12.2018 at 05:47
  Permalink

  Tässä ”kylillä” on pari suurtuotanto tilaa ja ainakaan kaluston ja omien autojen suhteen köyhyys ei näy, myös etelässä käydään pari kertaa vuodessa, palkollisten (pääasiassa virolaisten) pitäessä huolen tilan töistä.
  Tämä kepun johtama hallitus on tuhonnut maaseutua enempi kuin itse mooses lipposen hallitus, mutta siitä huolimatta maajussit äänestävät kepua koska näin on tehty jo monta sukupolvea. Sama linja kokoomuksen äänestäjissä, pienipalkkaiset ja lomarahansa antaneet äänestävät edelleen kokoomusta, koska se on niin vitun hienoa ja kommareita ei voi äänestää. On tuo vaalikarja tyhmää.

  Reply
  • 31.12.2018 at 06:14
   Permalink

   Miksiköhän virolaiset työntekijät?
   Eikö suomalaisia löydy töihin?
   Joitain vuosia sitten eräs viljelijä haki työntekijää sikalaan ja vain pari suomalaista kysyi työpaikkaa ja ainut lopetti päivän kuluttua työt.
   Taisi sinnekkin mennä virolainen töihin.

   Tuo poliittinen perinne ”kun isoisäkin äänesti kokoomusta/kepua/sossua” on valitettavaa.
   Ihmiset uskovat sokeasti poliitikoihin ja eivät ajattele enään omilla aivoillaan.
   Harva puolue on enään sem alkuperäisen asian kannalla, paitsi punikit.

   Mikään puolue ei tänäpäivänä ole maataloustuottajien puolella.
   Vastustajia sensijaan löytyy ja paljon.

   Reply
 • 31.12.2018 at 06:32
  Permalink

  Myös Venäjän pakotteet ovat osaltaan vaikuttaneet suomalaisen maatalouden ahdinkoon. Kannattaakin kysyä, onko näistä pakotteista ollut hyötyä ja kenelle ? Venäläiset hankkivat nyt tuotteensa muualta ja paluuta entiseen on turha kuvitella.

  Suomalaiset poliitikot tekevät todella idioottimaisia päätöksiä, joista on vain haittaa Suomelle.

  Reply
  • 31.12.2018 at 06:49
   Permalink

   Artzie: totta!
   Sanotaan, että vaipat ja politikot pitäisi vaihtaa säännöllisesti ja samasta syystä.

   Eikä osta tehdä kauppaa. Kaikki myydään halvalla ulkomaalaisille firmoille.
   Kohta pohjavesikin myydään pois.

   Eroaminen Eu:sta voi olla karvas, mutta tarpeen jos halutaan säilyttää Suomi.

   Tai voidaan olla eu:n luonnonsuojelu alue. Pellot metsiksi, joita ei saa hakata.
   Taajamat täyteen elintasopakolaisia.

   Nyt olemme kuin avioliitossa eu:n kanssa, huonossa sellaisessa. Suomi tuo rahaa pöytään ja eu törsää ne minne haluaa ja määrää kaapin paikan.
   Kun joudumme liittovaltioksi, suomineito on vain yksi sultaanin haaremissa.

   Reply
 • 31.12.2018 at 10:45
  Permalink

  Eeuu byrokratia ja meidän ihan hemmetin valtaisa virkamiesbyrokratia,jotka molemmat ylläpidetään kansalaisten maksamilla korkeilla veroilla ja heidän työ on ”tuottaa sääntöjä, ohjeita ,asetuksia ”kansalaisille,jossa kaikki maalaisjärki on unohdettu ja kaikki toiminta on joka saralla pelkkää näiden ”hyppysissä olemista”.Koskee maatalouttakin.Muutamat maalaistalon isännät todenneet jo jokin aika sitten, ettei tässä mitään isäntiä enää olla-uskon hyvin tuon.

  Aivan sairasta systeemiä ja mikään ei toimi eli niinkuin kommunistisessa järjestelmässä=tietyt piirit rikastuu /käyttää valtaayhteisillä rahoilla ja muut kurjistuu ja saa pelkkää ohjetta, mitä pitää tehdä=”jonkinlainen sairas diktatuuri”.

  Olen etnonationalisti.
  Tässä hullunmyllyssä minulle ja tiedän monille on tärkeää nimenomaanSUOMENSUKUISUUS.
  Suomenkielinen etunimi ja suomennettu sukunimi ,oli muotia 1800-1900 luvulla EI TEE HEMKILÖSTÄ SUOMENSUKUISTA.

  Valta tällä hetkellä Suomessa ei ole luulen, missään, suomensukuisilla,mikä on aika helvetin irvokasta.
  Suomessa asuu KAKSI niiiiiin täysin erilaista kansaa suomensukuiset ja tämä toinen ja näillä ei ole yhtään mitään yhteistä.

  Virolaiset, liettualaiset,latvialaiset (valtaosa) ja venäjällä on myöskin suomensukuisia heimoja.Ne on lähempänä meitä suomensukuisuudellaan kuin tämä toinen kansa ,joka Suomessa ”pitänee valtaa”kaikkialla.Hyvät verkostot on luotu.
  Jos äänestäisin, minulle äänestyskriteeri on suomensukuinen ja muuten kelpo henkilö.

  Reply
  • 2.1.2019 at 21:14
   Permalink

   Sursillien ”suomalaistunut” suomenruotsalainen virka-, sotilas- ja pappissuku, hallinnut 1600-luvulta alkaen. Jopa liputuspäivät ovat tämän suvun henkilöiden kunniaksi.

   Reply
 • 31.12.2018 at 18:15
  Permalink

  Jokainen pystyy ihan noin vihjeenä elämään ilman kaupan anteja, joko kasvattaa ite vihanneksensa tai opettelee kalastamaan kesällä/talvella, mitään muuta ei tarvita, perunat kasvaa jopa sangossa sisällä, ja talvellakin Joka luulee että eläminen vaatii jotain rehujemmaajien tukemista, on niin helvetin väärässä.

  Reply
  • 31.12.2018 at 19:11
   Permalink

   Jokainen pystyy JOS on tonttia kasvatta. Ja kaikilla Ei ole, ei sillä muutamalla ämpärillä pottua parvekkeella pitkään elä.

   Aiemmin sanoit ”vuokratkoon pellot pois…” Kenelle? Niille joilla talous on vielä plussalla, vain ei olis pitkään, koska juuri tuo noidankehä on tie turmioon.
   Eli lisää pinta-alaa, tarvitaan isommat koneet, tarvitaan isommat kuivurit, tarvitaan isommat tuotantotilat, tarvitaan lisää VELKAA.
   Ei niitä velkoja ihan äkkiä makseta vaikka tulisi millaiset tuet. Miljoona veloissa on pikkasen isompi korko loppujen lopuksi, kuin jossain auto lainassa. (eri laina summa, sama korko).

   Tutkikaa itse maatalous tuen historiaa, se oli lähtökohtaisesti KOMPENSAATIO väkisin alennetulle tuottaja hinnalle.

   P.S. Miten tuo pitäisi ymmärtää ”miten helpolla tuo KASA PASKAA oli rahaa lypsänyt eu:lta.”
   Ettei olisi kuitenkin jotain kaunaa…

   Reply
   • 31.12.2018 at 19:38
    Permalink

    Että jaksat naurattaa, huomaa että ei ole mitään hajuakaan siitä miten ihminen voi selviytyä, vai muutama ämpäri, hah, hah.. kuule, helposti kasvattaa vaikka vuoden perunat ämpäreissä eikä ne tule koskaan loppumaan.
    Ja että minulla olsi ollut jotain kaunaa, no, tietyllä tavalla, sillä tuo peltojen vuokraaja oli aika pahana haittana kun olin myymässä tilaa mikä perintönä minulle tuli.
    Joten ei lähelläkään sitä kaunaa mitä sinä tarkoitit,

    Ps, mihin sinä tonttia tarvitset että voit kasvattaa ämpärissä peruja, kerroppa nyt vatipää ihan vapaasti.

    Sinulla kun ei ole hajuakaan siitä miten paljon jo yhdessä ämpäristä perurunasatoa tulee.

    Reply
    • 1.1.2019 at 06:08
     Permalink

     Vastaus näemmä katosi bitti avaruuteen tai jotain.
     Yksi 10 lit ämpäri riippuen eri tekijöistä voi tuottaa jopa 8 lit perunaa.

     Vaan kaikilla ei ole edes sitä parveketta ja kasvit vaatii valoa. Alkaa mennä pelleilyksi nämä ämpäriri jutut.

     Et ole vastannut, miksi haluat suosia eurooppalaista tuotantoa ja kusta kotimaalaiselle?
     Euro tomaatit ja kurkut kasvatetaan toisinaan kusivedellä espanjassa jossa eu:n ulkopuoliset työntekijät (yleensä muslimi) ne poimii. Ja sitten ne toimitetaan raakoina euroopanhalki rekoilla tänne sinun lähimpään markettiin ja ne kurkut ovta kuivia ja sitkeitä. Itse olen aina ostanut kotimaista ruokaa, jos se on vaihtoehtona. Nykyään jopa luomua.

     Sinäkin olet eu nettomaksaja ja näistä maksat eurooppalaisten viljelijöiden maataloustuet!
     Mutta kotimaisen haluat kieltää.

     Ylen eu trolli?

     Reply
     • 1.1.2019 at 12:36
      Permalink

      Mene sinä suvakki viemäriin.
      Et varmaan ole kuullut ikinä kasvivaloja käytettävän.

     • 1.1.2019 at 15:17
      Permalink

      ”markkatakaisin eroeurosta

      Mene sinä suvakki viemäriin.
      Et varmaan ole kuullut ikinä kasvivaloja käytettävän.”

      Mikä mania sinulla on siihen, että jokainen tunkee asunnot täyteen pottu ämpäreitä, vai onko tuo joku fetisi?
      Kaikkia ei kiinnosta ja kaikki eivät voi syödä pelkkää hiilihydraattia.
      Tai eivät kertakaikkiaan pysty ja tai halua kasvattaa.
      Niin se kalastus, meneppä pilkille tai kokemaan verkot ja pulahda, jos pääsi vähän selkiäisi.
      Cesium kalaa vuoden ympäri ja pottua päälle.
      Meneekö hermo? Pitäisi Ylen kouluttaa hieman parempihermoisia trolleja. Kysyppä Jessika Arolta neuvoa.

     • 1.1.2019 at 15:20
      Permalink

      markkatakaisin eroeurosta

      Edelleenkään et ole vastannut minun kysymykseen euroviljelijöiden kannustamisesta!

      Danke mama Merkel??? Heil Junker???
      Siinä meidän ”isänmaallinen”.

    • 1.1.2019 at 18:01
     Permalink

     Markkatakaisin puhuu nyt kyllä taas sellaista paskaa että taitaa syödäkin siitä samasta ämpäristä jolla päivittäin istuu.

     Reply
     • 2.1.2019 at 07:41
      Permalink

      Asiaahan tuo puhuu. Sinulla ei tunnu olevan mitään käsitystä miten paljon nämä tukijussit
      OIKEITA yrittäjiä täällä maaseudulla riistävät. Toisten ostamilla laitteilla taksat on poljettu OIKEIDEN yrittäjien kärsiessä vahingot. Näitä töitä ovat mm. metsä, maanrakennus, kuljetus ja auraustyöt.

   • 31.12.2018 at 22:51
    Permalink

    Eikös pitäisi alkaa maksamaan myös metsäkoneyrittäjille kompensaatiota jos puun kuutiohinta on liian alhainen. On nuo metsäkoneetkin kuule aika kalliita vehkeitä. Hakkuukone maksaa 400-500Teur ja jos noita ostaa yrittäjä 2-3kpl niin silloin hänelläkin on miljoonavelat niskassa. Ajokoneetkin maksavat lisäksi melkein toisen mokoman siihen päälle. Noita pitäisi sitten maksaa oikeasti hommia tekemällä pois, ilman EU-tukia. Venäjän halpa tuontipuu ja hake painavat puun hintaa myös Suomessa alaspäin ja muutenkin on taksat melko alhaiset. Sitten vielä asiakkaat kiristävät sopimuksilla urakkahintaa halvemmaksi.

    Reply
    • 1.1.2019 at 05:43
     Permalink

     Ja tuoko on viljelijän vika?
     Se on sama juttu metsä puolella kuin peltopuolella.
     Suuruuden hulluus on mielenvika.
     Kukaan ei tiedä talouden heilahduksia tulevaisuudessa tai sääolosuhteita, mutta maltillisella konehankinnoilla pystyy torjumaan pahimmat pudotukset.

     Ei viljelijät yleensä ottaen halua tuota paper byrokratiaa ja tarkistuksen tarkastajia, jos vaihtoehtona olisi reilu hinta .

     Reply
     • 1.1.2019 at 19:41
      Permalink

      Että voitkin olla oikeasti tyhmä, karri koira joka räkyttää pelkkää sontaa. Luuletko että sillä vanhalla S15 ponssella -90 luvulta saisit enää töitä yhtään mistään. Ei todellakaan. Se nyt vaan on niin että sen koneen täytyy toimia ilman hajomista tai että lisätään hydrauliöljyä joka päivä 20 litraa. Tuosta syystä koneen pitää olla aika uudehko metsätöissä tänä päivänä, eikä mikään 20 000h ajettu vuotava roju, josta räjähtää letkut joka viikko. Sitä paitsi hakkuukoneenkin mittalaitteen mittaustarkkuudetkin ovat sen verran kiristyneet nykyään, että ei kajaani 2000 1cm heitot kelpaa enää mittaustodistuksessa. Nykyään saa olla heitto vain milleinä.

      Tuo mielenvikainen suuruudenhulluus koskee juurikin Suomalaista maanviljelijää.

      Reiluuden nimissä alettava maksamaan tukea muillekin yrittäjille.

     • 1.1.2019 at 19:46
      Permalink

      Miksi et vaihda maanviljelyyn kun se kerran mielestäsi on huoletonta kattoon syljeskelyä tukiaisten varassa? Miksi itket?

     • 2.1.2019 at 23:19
      Permalink

      En ole niin tyhmä että maanviljelijäksi alkaisin, tai nettitrolliksi kuten jeppes ja karri nyman. Mukavampaa myös kun ei vaatteet haise sille lehmän paskalle 24/7.

 • 31.12.2018 at 22:45
  Permalink

  Eikös Suomalaiset viljelijätkin aina toitota ”suosi Suomalaista”, sitten palkkaavat itse Virolaisia töihin. Marjanpoimijathan ovat aina kasvitarhoilla Virolaisia.

  ”suosi Suomalaista, palkkaa virolainen”

  Reply
  • 1.1.2019 at 05:48
   Permalink

   Kyllä suomalaisia palkattaisiin ja on palkattu, mutta kun ei ole halua em. töihin.
   Kyllä tuo on nähty, etenkin marjanpoiminnassa.
   Tullaan ekana päivänä töihin, huh kun on rankkaa ja seuraavana päivänä ei enään ilmestytä paikalle.
   Kuten aiemmin mainitsin.
   Joku poliitikko oli palkaamassa sikala työntekijää. Muutama siomalainen kysyi ja yksi tuli töihin päiväksi ja lopetti. Sittemmin sai ulkolaisen työntekijän.

   Reply
 • 1.1.2019 at 07:32
  Permalink

  Voisiko nyt jo joku laittaa järjellistä FAKTAA.
  -Miten on viljelijän syy jos sääolosuhteet on peräkkäisinä vuosina huonot?
  -Koska viljelijät vaativat tuotanto hintojen laskua ja tukia tilalle?
  -Miten asiaa parantaa eurooppalaisten viljelijöiden saamat maataloustuet?
  -Kuinka moni tarvitsee ruokaa? Ja kuinka moni teistä tuottaa itse oman ravintonsa?
  -Miten suomalaisten viljelijöiden poistaminen ei vaikuta kansatuloihin, työllisyyteen, ulkomaankauppaan tai luontoon?
  -Miksi kitisijät eivät osta itse maatilaa ja ala vastaanottamaan ”helppoa”rahaa tukien muodossa?
  -Miten montaa tukea yksi tavallinen tila voi saada Mavin tuki luettosta? Ja millä perustein? Onko se aina täysi tuki?
  -Kuinka moni luottaa ulkomaiden apuun kriisitilanteessa?
  -Miten ison osan ravinto maksaa vuotuisita menoistanne verrattuna turhakkeisiin?
  -Pitäisikö ruuan hinta olla korkeampi vai matalampi ja millä seuraamuksin?
  -Miten maanviljelijöiden saama tuki vaikuttaa sinun työhösi tai tuloihin?
  -Miten monella teistä on omakohtaista käytännön kokemusta maanviljelystä, itse tehden ja/tai johtaen?
  (Ajanut traktorilla ja puimurilla ei lasketa, vaan toimiminen itsenäisenä tai pitkäaikaisena palkattuna)
  -Miten paljon tuo kateus, katkeruus ja selkään puukottaminen, pask jauhaminen edistää mitään asia linjaa

  Ja lopuksi.

  -Kuinka korjaisitte tilanteen, jos teillä olisi kaikki valta mailmassa? Miten saataisiin kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu? (Eu byrokraatteja ei tarvitse mielyttää)

  Reply
  • 1.1.2019 at 17:18
   Permalink

   Yksi ratkaisu, upota ittesi paskaan.

   Reply
   • 1.1.2019 at 18:02
    Permalink

    Sinähän siinä parhaasi yrität kommenttiosioiden hukuttamiseksi paskaasi, trollimyyrä.

    Reply
   • 1.1.2019 at 19:15
    Permalink

    Markanmies taitaa ihan tosissaan olla niin tyhmä että ei tiedä mitä tarkoittaa omavaraisuus ja sen tuoma kriisiajan huoltovarmuus ja että sen ylläpitäminen nyt vaan maksaa rahaa. Jos jokin lähistöllä majaileva suurvalta vaikkapa alkaa pullistelemaan ja laittaa suomeen johtavat maantiet, ilmatiet ja itämeren liikenteen jäähylle ja poikki, et saa Lidlestä”:si kahden päivän kuluttua enää yhtään mitään, et edes rahalla. Voit toki yrittää vaihtaa persettäsi perunaan, mutta siinä tilanteessa kaltaisiasi on takuulla riittävästi ja vieläpä kauniimpaa sukupuolta joten nälkään taidat kuolla ainakin kehäkolmosen ulkopuolella. Voi tulla aikakin pitkäksi odotellessasi olohuoneessasi ämpäriperunoittesi itämistä ledivalon alla, ja johon lamppuun ei tule edes sähköä.

    Reply
    • 2.1.2019 at 17:57
     Permalink

     Voi, voi lasta kun kiukuttaa, mitäs somalisuvullesi kuuluu?

     Reply
 • 1.1.2019 at 18:06
  Permalink

  Kun väittelyssä häviää, niin aletaan huutelemaan hävyttömyyksiä ja ollan olevinaan voittaja.
  Antoiko Jessika Aro tuon neuvon sinulle?

  Et kai poistanut profiili kuvaasi tämän takia, ettei kylillä tunnisteta eurostoliittolaista?

  Reply
  • 1.1.2019 at 18:52
   Permalink

   Se on pelkkä ”kansallismielisenä” esiintyvä trolli eikä kuvakaan ollut aito, tai ainakaan en usko että yhtä hölmön näköistä naamaa edes saataisiin aikaiseksi ilman CGI:tä tai ilman useita sukupolvia jatkuneita sisarusavioliittoja. Tyyppi on järjestelmällisesti jatkuvasti haukkumassa kaikkea suomalaisuuden perustaa sekä aiheuttamassa hajaannusta kaikkien oikeiden kansallismielisten keskuudessa, ja äänestämättä jättämisen kautta kehottamassa kansallismielisiä passiivisuuteen päittensä pölkylle viemisen helpottamiseksi.

   Reply
   • 2.1.2019 at 18:17
    Permalink

    Muuten.. ”Suomalaisuuden perustaa” jaa, vai persuja vai? Sitä olen kritisoinut 99% täällä.
    Syystä myös, mutta sitä kaltaisesi lammas ei ikinä voi tajuta kun ei totuutta osaa nähdä, sitten alkaa siellä väittely että olen trolli ja joku suvakki, kaikki jotka minua tuoksi väittää, ovat site itse.

    Reply
  • 2.1.2019 at 17:59
   Permalink

   Niinkö, minä en vastaa googlen ongelmista, ja mene sinä suvakki imeään sitä aroasi.
   Sinä se siitä paskasta täällä aloit ensin ulisemaan.

   Reply
   • 7.1.2019 at 16:45
    Permalink

    Et sinäkään esiinny omalla naamallasi. Ei kukaan voi olla noin tyhmän näköinen oikeasti. Sinä olet pelkkä ”isänmaallisena” esiintyvä palkattu trollipaska.

    Mutta hauskaa nähdä että argumenttisi loppuivat ennen kuin niitä esiintyikään. 🙂

    Reply
  • 1.1.2019 at 21:34
   Permalink

   Prost!

   On käsittämätöntä kuinka monet, mukaan lukien nuo pari puupäätä eivät ilmeisesti ollenkaan ymmärrä sitä mikä erottaa muut yrittäjyyden alat, metsäkoneyrittäjyyden eli puunkorjuun ynnä muun ruoantuotantomaataloudesta. Se on se että maatalouden tukien kaikkein perimmäisin tarkoitus on YLLÄPITÄÄ VALMIUTTA ruokkia koko väestö kriisitilanteen tullen omista varmuusvarastoista ja varmistaa ruoan tuotannon jatkumo tilanteen pitkittyessä. Jo menetettyä omavaraista maataloutta kun ei noin vain polkaista uudelleen käyntiin metsitetyillä pelloilla eikä eläimiä voida siittää ja synnyttää pikavauhtia lisää, ja ihmiset kun eivät syö pelkkää yrittäjyyttä tai puuta, paitsi hätätilanteessa ehkä pettua. Ja mitä ilmeisimmin markkatakaisinmies Lidleineen & Kumpp. tahtovatkin Suomen tulevan täysin riippuvaiseksi ulkomaista eli EU:sta joko EU:sta tilattuina trolleina tai sitten ihan vain pöljyyttään mistä jälkimmäisestä kyllä kertoisivat nuo omista kuvitelmista kumpuavat kateellisuutta ja katkeruutta tihkuvat tekstit.

   Reply
   • 2.1.2019 at 07:47
    Permalink

    Mitään valmiutta ei ole vuosikymmeniä jatkuneesta vastikkeettoman rahan kylvämisestä huolimatta -vain jatkuva kitinä siitä että lisää pitäisi saada.

    Tukijussien olisi syytä vihdoin tukkia turpansa.

    Reply
    • 2.1.2019 at 23:24
     Permalink

     Joka vuosi sama itku kun menee sato pieleen, milloin tulee liikaa vettä ja milloin liian kuivaa. Jos ilmasto ei salli maanviljelyä niin eikö kannattaisi lopettaa silloin. Ai niin kun tulee hyvät tukirahat, onnistui sato tai ei.

     Reply
  • 1.1.2019 at 21:45
   Permalink

   ”joko kasvattaa ite vihanneksensa tai opettelee kalastamaan kesällä/talvella, mitään muuta ei tarvita,”

   Nythän Markannoutajamies alkaa kuulostamaan jo melkein Sipilältä. Kuvitellaanpa tilanne jossa Suomi olisi kriisissä, sodassa tai vastaavassa ja ulkomaantuonti olisi katkaistu eikä omaa tuotantoa ja varmuusvarastoja olisi jäljellä. Ja sitten vain yksinkertaisesti reilut viisi miljoonaa ihmistä istuisi pilkillä. Varsinainen miljoonapilkki oikein jees, ja jokaisen pitäisi olla niin mestarikalastaja, mormuska-asiantuntija tai tuuria omaava että tosiaan tulisi ne soppakalat kaikille. Ja joka ikinen päivä. Samaan aikaan kun siellä kotona kylmässä ja sähköttömässä kämpässä itäisivät pakkasenkestävät erikoisämpäriperunat oikein kiivaaseen tahtiin niin että suhina vain kuuluu.

   Tai sitten kaikki voisivat vain käydä Lidlissä…

   Reply
   • 2.1.2019 at 17:55
    Permalink

    No, kuolkoot jos ei sen vertaa osaa selviytymistaitoja.
    Oikein alkaa naurattaa te nykyajan orjat jotka ette osaa selviytyä ilman kauppojen anteja.

    Reply
 • 1.1.2019 at 21:41
  Permalink

  Sabotöörejä, kun haluavat väkisin satoja tuhansia työttömiä.
  Vaan huomasihan tuon, kun ei sitten millään voinut vastata kysymyksiin.

  Trollit peitattu. 10-0

  Reply
  • 2.1.2019 at 07:44
   Permalink

   Tuolta löytyy vastaukset yläpuolelta jos osaat lukea.

   Reply
   • 2.1.2019 at 23:22
    Permalink

    Karri koira osaa vaan räkyttää ja jeppes hurtan kanssa, ei se mistään mitään ymmärrä.

    Reply
 • 3.1.2019 at 01:17
  Permalink

  Setäsi on onnellinen mies kun saa korjata koneita ja työllistyy yrittäjänä kun maajussit tuovat koneita korjattavaksi. Näin myös setäsi hyötyy tukirahoista. Mikäli isäntä itte korjaa koneensa, ei setääsi myöskään tarvita ja hän saa laittaa lapun luukulle.

  Reply
  • 3.1.2019 at 20:28
   Permalink

   Se firma ei siihen kaadu jos maatikset jollakin ihmeellä oppisivat korjaamaan koneensa. Ei varmaan tapahdu ihan heti. Kyllä niitä traktoreitakin käyttää muuten monet muutkin yrittäjät kuin nuo pelkät tukijussit. Kaupungit, turveyrittäjät, ja maansiirtoyrittäjät yms…Kyllä siellä välillä korjataan kaivinkoneitakin ja muitakin koneita tai laitteita, mitä asiakkaat tuovat korjattavaksi. Jos et ole tajunnut niin maaseudulla on traktoreitakin aika monella polttopuuntekoa ja lumihommia varten. Nippelimies on ihan nimensä mukaisesti yksinkertainen palikka. Taas yksi kaupunkilainen fiksu viisastelija, joka ei ole traktoria nähnytkään.

   Reply
 • 19.1.2022 at 17:32
  Permalink

  tai jos vastauksena olisikin yhdistyminen ja maaseudulle muuttaminen – pikemmin kuin edellämainittu laina.

  ruokaretriitti.fi on uusi osuuskunta johon maanviljeilijät ym voivat liittyä.
  laitetaan maaseutu taas kukoistamaan !!

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.