Hallitus tahtoo laittaa raskaan liikenteen tienkäyttöverolle

Hallitus antoi 19.12.2018 eduskunnalle esityksen raskaiden kuorma-autojen tienkäyttöverosta ja siihen liittyvästä lainsäädännöstä. Hallituksen sorvaaman lakiehdotuksen mukaan raskas kuorma-autoliikenne maksaisi tulevaisuudessa tienkäyttöveroa. Samalla veroa kuitenkin kompensoitaisiin ajoneuvoveroa alentamalla.

Tienkäyttöveroa kannettaisiin kuorma-autoilta ja ajoneuvoyhdistelmiltä, joiden kokonaismassa on yli 12 tonnia. Vero koskisi Suomessa ja ulkomailla rekisteröityjä ajoneuvoja.

Vero määrättäisiin veroilmoitusten perusteella. Verovelvollinen voisi ilmoittaa kuorma-auton käyttökaudeksi 1, 7, 30 tai 365 päivää. Veron määrä olisi 400–1122 euroa vuoden käyttökaudelta ajoneuvon euro-päästöluokan ja akseliluvun mukaan. Päivän käyttökaudelta vero olisi kahdeksan euroa kaikille kuorma-autoille.

Kotimaisille raskaille kuorma-autoille tienkäyttöveroa kompensoitaisiin ajoneuvoveroa alentamalla

Esityksen mukaan raskailta kuorma-autoilta kannettavaa ajoneuvoveroa alennettaisiin mahdollisimman lähelle EU-lainsäädännön edellyttämää minimitasoa ja veron rakennetta muutettaisiin. Ajoneuvovero määräytyisi kuorma-auton kokonaismassan, akselien lukumäärän ja jousitustyypin perusteella sekä sen mukaan, onko auto varustettu perävaunujen vetämiseen.

Valtiovarainministeriön mukaan ajoneuvoveron alentaminen kompensoisi keskimäärin tienkäyttöverosta kotimaiselle raskaalle kuljetuskalustolle aiheutuvan verotuksen kiristymisen, joten joku voisi kysyä uuden veron tarkoituksen perään.

Lainsäädännön on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2021 alusta. Uudistus sisältyy hallitusohjelmaan, jonka mukaan tienkäyttöveron kustannus kompensoitaisiin ammattiliikenteelle EU-maksimin mukaisesti.

Lähde: Valtiovarainministeriö

37 thoughts on “Hallitus tahtoo laittaa raskaan liikenteen tienkäyttöverolle

 • 20.12.2018 at 12:34
  Permalink

  Ehkä hivenen asiaakin tuossa jutussa, ainakin täällä tiet murenee rekkojen alle kun niitä liikkuu joka vuosi enemmän ja enemmän.

  Reply
  • 20.12.2018 at 13:08
   Permalink

   Tuolla vain myydään idea juuri noin ajatteleville ja hivutetaan tienkäyttömaksuja astetta edemmäs suunnitelman mukaisesti kohti henkilöautoilijoita. Tosiasiassa liikenteestä kerätään suomessa vuosittain lähes 8 miljardia €uroa verotuloja joista vain muutama sata miljoona palautuu tienpitoon ja infran kustannuksiin, joten vallanpitäjien selitys rahan puutteesta on naurettavan röyhkeä valhe.

   Reply
   • 20.12.2018 at 16:19
    Permalink

    En kertonutaan uskovani että rahat menisi tien hoitoon, vaan oikea ajatus antaa lisämaksut niille jotka tietä hajottaa, ehkä pistäsi miettimään.

    Reply
    • 20.12.2018 at 21:53
     Permalink

     Et vissiin ole pintapaineesta kuullut ikinä. Vaikka se rekka painaisikin sen 70T, niin siinä on aika pieni tiehen kohdistuva pintapaine sen takia, koska se paino on jaettu monelle eri renkaalle ja akselille. Rasitus olisi suurempi jos se olisi jaettu vain esim. 4 renkaalle ja 2 akselille. Sama juttu on kun menet hiihtämään tai lumikenkäilemään niin suksien/lumikenkien takia et uppoa hankeen yhtä syvälle kuin ilman niitä.

     Reply
     • 21.12.2018 at 00:32
      Permalink

      Entäs kun ne kaikki renkaat on samalla sillalla.. Ne kun ilmeisesti ovat luvattoman huonossa kunnossa meillä`?

     • 21.12.2018 at 03:00
      Permalink

      Silloilla on painorajoitukset yleensä olemassa. Aika harvalle sillalle saat ajaa 70T yhdistelmällä. Tässä myös puhuttiin teistä, ei silloista.

     • 21.12.2018 at 11:49
      Permalink

      Ei n tarvitte olla kun silmät päässä, ennen tuli asuttua hiekkatien varressa ja tie oli kunnossa, kun rekat aloitti sillä liikennöinnin, tie mureni paskakasi, ei tarvinnut miettiä pintapaineita, lapsikin tuon huomasi.
      valtatiet on jo valmiiksi reikiä täynnä ja kun siitä rekat jyrää niin kyllä alkaa reiät isonemaan äkkiä.

     • 21.12.2018 at 21:20
      Permalink

      Suomessa on monet muutkin hiekkatiet menneet nykyään surkeaan kuntoon, koska niitä ei enää kukaan käy lanaamassa tai muitakaan hoitotoimenpiteitä tekemässä. Tien kuntoon ja reikien syntyyn asfalttiin vaikuttaa myös aika moni muukin eri tekijä kuten talven ja kesän lämpötila, kelirikot jne…Kyllä ne hiekkatietkin kunnossa pysyisi jos niitä lanattaisi, kuten aikoinaan.

 • 20.12.2018 at 13:04
  Permalink

  Kuljetus yrittäjiltä otetaan ensin toisesta taskusta ja sitten otetaankin toisesta taskusta kaikkien muiden verojen ja maksujen lisäksi joita pieniltä kuljetusyrittäjiltä nyhdetään. Tässäkin ajetaan oikeasti jättimäisten korporaatio kuljetusfirmojen etulyönti asemaa pienten kustannuksella. Teiden kunnossapitoon ei liikene yhtään sen enempää kuin tähänkään asti, koska Sipilän kutsuvieraiden hyysääminen nieleee yhä enemmän rahaa.

  Reply
  • 20.12.2018 at 13:09
   Permalink

   Samaa paskaa kuin tämä uusi verorekisterikin, kaikki pieni hengissä sinnitellyt tapetaan. ”Kottia” ei voi ottaa eikä antaa. Perseelläkö sitä syö?

   Reply
   • 24.1.2019 at 19:29
    Permalink

    Vain surkeat lampaat tottelevat umiprikollista mafiahallitusta sit kunnioittaen.

    Reply
 • 20.12.2018 at 13:21
  Permalink

  Suomeen ollaan ”hankkimassa” miljoonittain uusia mutiaisia, joten ”rahoituspohja” täytyy olla sen mukainen.
  Siis ei ole puhettakaan siitä, että näitä valtiolle kertyviä lisätuloja käytettäisiin edes Suomen 100 miljardin valtionvelan lyhentämiseen tai edes uusien investointien rahoittamiseen.
  Tämän surullisen tekstin lopuksi vielä ”loppukevennykseksi”…. Tieverkon parantamiseen,,,,

  Reply
  • 20.12.2018 at 22:48
   Permalink

   Tämä kahdeksan puolueen yhteinen ilmastolinjaus on kyllä kaiken huippu. Sipilä mainostaa jo etukäteen sosiaalista oikeudenmukaisuutta ennen kuin edes tiedetään miten noihin muita maita kireämpiin ja kunniahimoisempiin tavoitteisiin päästään. Siinähän on taas erinomainen syy lisätä verotusta eikä kukaan perään hauku. Mykkänen riemuitsee sen vielä olevan kilpailutekijä, mutta ei selitä miten? Verot kun yleensä vyörytetään kustannuksiin ja jos meillä on kalllimpi kustannustaso kuin kilpailijoilla niin mehän siinä kisassa taas hävitään. No onhan se kilpailutekijä negatiivinenkin tekijä.

   Reply
   • 20.12.2018 at 23:53
    Permalink

    Sipilä puhuu taas täyttä paskaa siellä.

    Reply
  • 21.12.2018 at 13:19
   Permalink

   Nyt luvataan 5000 euroa jokaiselle afgaanille, somalille tai irakilaiselle, joilla ei ole oikeutta jäädä maahan ja lähtevät vapaaehtoisesti! Kivoja keikkoja Suomeen tulee riittämään ja täytyyhän nekin rahat jostakin kaivaa! Erikoista, kun muualla maailmassa suunnitellaan pääsevän 2500:lla eurolla eroon näistä työvoimapulan paikkaajista ja moniosaajista, Suomessa laitetaan taas tuplasti paremmaksi! On meillä varaa!

   Reply
   • 26.12.2018 at 22:10
    Permalink

    Hallituksemme haluaa näitä tänne, muuta syytä ei tällaisille houkuttimille ole!

    Matut kiertävät ”shengenin hengessä” maasta toiseen, poimien pari- ja viisitonnisia, samalla kehittäen näihin maihin neljä vaimoa kuhunkin, yksinhuoltajiksi, ja veronmaksaja kustantaa tämänkin.

    Tätäkö halutaan, ketkä?

    Reply
 • 20.12.2018 at 15:20
  Permalink

  Tuohan on suomalaiselle kuljetusleekkeelle lähes veroneutraali ratkaisu mutta ulkomaiset rekat saadaan tällä tavoin osallistumaan maksuihin kun tällähetkellä ne vain kuluttavat teitä mutteivat maksa siitö mitään.

  Reply
 • 20.12.2018 at 15:37
  Permalink

  Taas vatuloidaan jotain hämärähimmeleitä kulisseissa.

  Reply
  • 3.2.2019 at 02:26
   Permalink

   Monet ympäristöjärjestöt ovat valehtelun ammattilaisia. Tuossakin eräs osaa ”kertoa” että energian hinta tuskin kasvaisi vaikka hiilivoimaloista luovuttaisiin. Ruskea hiili on yhä niitä halvimpia, josta syystä esimerkiksi Saksa korvaa ydinvoimaloita hiilivoimalla, kotimaista tuotantoa.

   Tässä eräs järjestö, joka Greenpeacen tavoin levittää valheita joista katutason kuluttajat maksavt myöhemmin sähkölaskuissaan, ja kalliisti:

   https://www.reputex.com/media-releases/media-release-cost-of-closing-brown-coal-generation-offset-by-falling-retail-electricity-prices/

   Silkkaa puppua jo otsikossa, koska hiilivoimala pitää korvata jollakin kalliimmalla, ja se nostaa automaattisesti sähkön hintaa.

   Aurinkon siirtymässä n. 350 vuoden hiljaiselolle, josta syystä tarvitaan hiilidioksidia ilmaan, pitämään olomme lämpimämpänä, jos siis uskoo siihen, että 4 kymmenestuhannesosaa hiilidioksidia ilmassa voisi mitenkään vaikuttaa lämpötiloihin, aurinkoon verrattuna. Jo ero pilvisen ja kirkkaan päivän välillä osoittaa suoraan auringon vaikutuksen lämpötiloihimme. Tai ero talven ja kesän välillä. Vai mitä?

   Reply
 • 20.12.2018 at 15:53
  Permalink

  ”joten joku voisi kysyä uuden veron tarkoituksen perään”

  Olisiko syy siinä, että ulkomaisten rokotaminen maksuilla olisi muutoin vaikeaa?

  Reply
 • 20.12.2018 at 16:44
  Permalink

  Suomalaista taloustaitoa myydään tuottavat yritykset pörssipelureille verot jää saamatta. Venäjän vienti surkeassa jamassa. Pyrogratia ahmii euroja enenevässä määrin. Tämäkin rekka vero nostaa tuotteiden hintoja. Millä se köyhtyvä kansa ostaa ja kuluttaa.

  Reply
  • 26.12.2018 at 22:14
   Permalink

   Soros, ja hänen kaksi poikaansa, jotka jatkavat hänen dynastiansa tihutöitä, maksavat mielellään osan uusien kuluttajien ostoksista, kunhan kansa vaihtuu niin, että ketään täällä enää kiinnosta suojella metsiä ja valtavia vesiresursseja. Soros haluaa myydä paljon vettä ja puuta, mutta vielä on liikaa vartijoita näiden rikkauksiemme äärellä. Vaan kohta ei ole, kunhan islam on ainoa sallittu ajatusmalli, ja islam tähtää kaikessa tuonpuoleiseen.

   Reply
 • 20.12.2018 at 18:21
  Permalink

  ulkomaalaisia rattiin tarttujia on jo aloittanut toiminnan, saadaan bussi sekä rekkaliikenteeseen vähän viilistä..

  Reply
 • 20.12.2018 at 20:25
  Permalink

  Emmä oikeen ymmärrä. Ulkomaisten yritysten tiemaksun kyllä. Mitä hyötyä asettaa ”turha” maksu ku se kompensoidaan? Ei tajuu, eikö pitänyt karsia turhaa byrokratiaa? Eikö meillä kuljetusyritykset jo muutoinkin kärsi korkeista kustannuksista? Tuleeko sitten virosta kuljettajat, me otetaan lainaa että voidaan maksaa kohonneita työttömyyskorvauskuluja. Tienattiin tällä, talouskasvua ja vanhustenhuoltoa, voimavara ja kansainvälisyys. Kovin juutalainen logiikka, hyyyshhh…antisemitismi?

  Reply
 • 21.12.2018 at 00:28
  Permalink

  Täytyypä tulla rekkakuskina kommentoimaan.

  Suomi on ainoa länsi-Euroopan maa, jossa ulkomainen raskas liikenne kuluttaa teitä ilmaiseksi.
  Tästä kun lähden Scanialla manner-Eurooppaan, alkaa tienkäytöstä maksaminen Ruotsissa. Ja jatkuu Tanska, Saksa, Ranska, Italia, Espanja…ym Eli siellä suomalainen rahtari maksaa tien käytöstään.

  Entäpä Suomessa? Venäläiset ajaa kalaa Norjasta kotiinsa. Kaikki Pietari-Eurooppa raskas liikenne kuluttaa Suomen tiestöä. Ja venäläiset tulee tankit ja jääkaapit täynnä, mistään ei jää euroakaan Suomeen.
  ABC:n vessassa käydään suihkussa.

  Kabotaasi kun vapautui, on Suomessa operoivat ulkomaiset kuljetusyritykset vieneet ison osan kuljetuksista, ja osuus kasvaa edelleen. Välillä käydään kotimaassa tankkaamassa muutama tuhat litraa halpaa dieseliä ja täyttämässä ruokavarastot. Edelleenkään ei Suomi hyödy taloudellisesti, päinvastoin. Ei suomalainen, TES palkkaa maksava firma näitä 400€/kk tienaavia kuskeja vastaan voi kilpailla.

  Miten tähän puuttuisi / valtio tienaisi jotain näiltä ketkä meidän leipäämme syö?

  Tienkäyttömaksu KAIKILLE joka kompensoidaan suomalaisyrityksille ajoneuvoveroa alentamalla.

  Ihme nilitystä aikaisemmilla kommentoijilla…

  Ja tässä myös vastaus toimittajalle joka ilmeisesti kyseli moisen veron perään (:

  Reply
  • 21.12.2018 at 00:30
   Permalink

   Ja siis tämä oli pakko toteuttaa kaikille, sehän olisi ollut kauheaa rasismia jos vaan ulkomaiset maksaisivat. Olisiko ollut jopa mahdoton toteuttaa niin…?

   Reply
   • 21.12.2018 at 08:31
    Permalink

    Lues uudelleen ku olet rauhoittunut ja ihan ajatuksella, jospa tuo sitten aukeaisi sinullekin.

    Reply
 • 21.12.2018 at 04:52
  Permalink

  Tämän hallituksen typeryydelle ei tule loppua. Laittaisitte ulkomaiset, lähinnä itä Eurooppalaiset halpayhtiöt ja verojen kiertäjät kuriin. Kotimaassa sentää maksetaan verot Suomeen. Joku saatanan takapiru ja idioottimaisuuden klonkku siellä hallituksen takan on kun näille katastrofeille ei tule lopppua. Onko bernerin korvaankuiskija ollut jälleen asialla.

  Reply
 • 28.12.2018 at 23:14
  Permalink

  Miten vain suomalaisten elämä saataisiin mahdollisimman hankalaksi, kalliiksi ja wittumaiseksi. Sitäkö varten meillä on virkahenkilöitä reilua 20 miljoonaa ihmistä varten?

  Reply
 • 7.1.2019 at 12:21
  Permalink

  Pistäisivät raideliikenteen ”erikoissaasteverolle”. Nimittäin ilman raideliikennettä voitaisiin kaksi ydinvoimalaalle sammutta heti. Ja ydinvoiman saasteet ovat niitä pahimpia saasteita.

  Kunnon vero junalipuille. Sellainen 250-kertainen. Koska niitä jätteitä pitää puljata pitkään. Satoja tuhansia vuosia. Pakokaasut menevät sentään suoraan kasvien kasvukiertoon.

  Reply
 • 15.1.2019 at 06:55
  Permalink

  Kohta tulee varmaan vero jos korjaa omat tuotteensa?? Tässä Red Boot 8111 -kengän purkaminen, korjaaminen ja kasaaminen tee-se-itse -tyyliin:

  https://www.youtube.com/watch?v=ieKYK6HPJok

  Ebay-hintojen perusteella nousee kengän arvo n. 200 Euroa korjaamalla/entisöimällä.

  Reply
 • 16.1.2019 at 15:18
  Permalink

  Veroja voisi kerätä paljon vähemmän jos uusin tieto keskipako-voiman muuntamisesta sähköksi sovellettaisiin teollisessa mittakaavassa.

  Katso todiste; henkilö saa ulos paljon enemmän energiaa kuin laittaa sisään – todiste, jonka kokeen voit itse helposti ja edullisesti toistaa:

  Reply
  • 13.2.2019 at 09:32
   Permalink

   Eron huomaa vaikka siitä, kuinka nopeasti väsyy liikuttamalla itse tuota palkkia ylös ja alas saadakseen yhtä paljon valoa lampuista, sensijaan että heiluttaa pendulumia.

   Tuollainen on helppo ja halpa rakentaa niinkin että 50 watin moottorit työntävät pendulumia silloin kun anturi ilmoittaa liikkeen hidastuvan. Ulos saadaan monta kertaa enemmän sähköä. Lamppuihin energiaa työntävän ylös-alas -liikkeen voi muuttaa pyöriväksi, jolloin sähkön tuotanto on jatkuvaa.

   Reply
 • 19.1.2019 at 13:13
  Permalink

  Ajoin rekkaa Eurooppaan jo 50 vuotta sitten ja jo silloin lähes kaikissa keski-euroopan maissa maksetettiin tieveroja. Erittäin kannatettava lakiesitys, jota ollaan odotettu jo suomeenkin vuosikymmeniä. Kerättävät rahat korvamerkittävä teiden kunnossapitoon.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.