Maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilu laajenee – Tavoitteena enemmän lapsia päiväkodissa

Viisivuotiaiden maksuttoman 20 viikkotunnin varhaiskasvatuksen kokeilu saa jatkoa. Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan kokeilun avulla halutaan lisää lapsia päiväkoteihin ja luodaan suuntaviivoja 2-vuotiselle esiopetukselle. Ministeriö avasi haun kunnille tänään. Vuotta 2019 koskevassa kokeilussa valtion rahoitusosuus kaksinkertaistuu.

– Laadukas varhaiskasvatus vaikuttaa myönteisesti lasten myöhempään oppimiseen ja koulutiehen. Varhaiskasvatus tasaa lähtökohtien eroja ja sosioekonomisten ryhmien välisiä eroja oppimistuloksissa. Näin se vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa ja ehkäisee syrjäytymistä, näkee opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

– Varhaiskasvatuksen maksuttomuutta kokeilemaan voivat päästä nyt sekä uudet hakijat että kokeilussa jo mukana olevat kunnat. Myös perheiltä säästyy rahaa ja yhä useampi lapsi pääsee varhaiskasvatukseen, opetusministeri jatkaa.

5-vuotiaiden osallistuminen varhaiskasvatukseen on Suomessa vähäisempää kuin kaikissa muissa Pohjoismaissa. Osallistumisaste Suomessa on alle Euroalueen ja 34 OECD-maan keskiarvon. Silti Suomi on aiempina vuosina pärjännyt Pisa-tuloksissa loistavasti, joskin viime vuosina suunta on ollut alaspäin.

– Hallituksen tavoitteena on varhaiskasvatuksen osallistumisasteen nostaminen. Jo nyt tiedämme elokuussa alkaneen kokeilun ensi vaiheesta, että monelle perheelle yhteydenotto kunnan varhaiskasvatuksesta on ollut iloinen yllätys. Joissain kunnissa on jopa saavutettu 100 prosentin osallistumisaste 5-vuotiaille kiitos aktiivisen yhteistyön perheiden kanssa, ministeri sanoo.

Valtion rahoitusosuus kaksinkertaistuu – Kunnat silti pakkasella

Maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilussa kunnat, jotka päättävät jättää maksut perimättä 5-vuotiaiden varhaiskasvatuksesta 20 tunnin osalta, saavat valtiolta avustusta. Avustuksella kompensoidaan asiakasmaksutulojen vähenemistä.

– Valtion maksuosuus kaksinkertaistuu, mikä on kunnille varmasti tervetullutta. Kokeilun tavoitteena on, että yhä useampi lapsi pääsee varhaiskasvatukseen. Selvitämme, miten maksut vaikuttavat osallistumiseen ja kartoitamme osallistumisen esteitä. Samalla kokeillaan toimintamalleja ajatellen mahdollista 2-vuotista esiopetusta, opetusministeri sanoo.

Kokeilun ensimmäinen vaihe alkoi hallituksen päätöksellä elokuussa 2018. Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän avustuksen määrä kattoi kokeilun ensi vaiheessa 20 prosenttia asiakasmaksutulojen vähenemisestä. Nyt avautuneessa toisen kierroksen hakuvaiheessa valtionavustuksen korvausmäärä nousee 40 prosenttiin, joten kuntien maksettavaksi jää yhä yli puolet ilmaisesta varhaiskasvatuksesta.

Kokeilun yhtenä tavoitteena on myös selvittää maksuttoman varhaiskasvatuksen kustannusvaikutuksia. Tavoite on nostaa tulevina vuosina mahdollisimman suuri osa viisivuotiaiden ikäluokasta varhaiskasvatuksen piiriin.

Lähde: OKM

47 thoughts on “Maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilu laajenee – Tavoitteena enemmän lapsia päiväkodissa

 • 15.11.2018 at 09:34
  Permalink

  Naurettavaa kulttuurimarksismia tuputetaan pienestä pitäen ja lisää tulee päävikaisia nuoria. Ennen sanottiin että leikki on lapsen työtä, nyt leikki loppuu ennen kuin se on edes alkanut.

  Reply
  • 15.11.2018 at 12:18
   Permalink

   Ei tolla pistilokset ainakaan kasva.

   Pisatulokset on muutenkin laskussa, johtuen mutiaisten määrän kasvusta ja kulttuurimarxilaisesta opetussuunnitelmasta.

   Reply
   • 15.11.2018 at 12:26
    Permalink

    Näinhän se on, ja sitten uutisoidaan että ”suomalaisten” älykkyys on laskemassa.

    Reply
 • 15.11.2018 at 10:35
  Permalink

  Mitä hyötyä on aloittaa pakollinen opetus noin aikaisin. Ja sitten kun se oppi saattaisi mennä jo päähän ja siitä alkaisi olemaan jotain hyötyä oppimisen kannalta, niin sitten sanotaan ettei oo rahaa antaa teille kunnollista ammattikoulutusta, vaikka haluja olisi….

  Reply
 • 15.11.2018 at 11:10
  Permalink

  Tavoitteena on ottaa kasvatus kokonaan pois vanhemmilta ja alistaa lapsi EUvostoliiton kulttuurimarxistiselle aivopesulle jo siinä vaiheessa kun lapsi alkaa ymmärtää kieltä.

  Reply
  • 15.11.2018 at 11:11
   Permalink

   Ja siis perinteisestihän vapaissa länsimaissa kasvatus on ollut kasvattajien eli vanhempien tehtävä, ja koulutus taas koulutuslaitoksen tehtävä.

   Reply
   • 15.11.2018 at 17:45
    Permalink

    Sekä Englannissa että USAssa, Ranskassa, saksasaS koulu aloitetaan 4-vuotiaana.

    Reply
 • 15.11.2018 at 11:14
  Permalink

  Laadukas varhaisaivopesu valmistaa lapsista kunnon globalistikommunistisuvakkiorjia eliitin tarpeisiin.

  Reply
 • 15.11.2018 at 11:25
  Permalink

  Hassu tuijottava katse noilla marxilaisilla, fanaattinen, aivan kuin ois jossain aineissa. Creepy.

  Reply
  • 15.11.2018 at 11:55
   Permalink

   Totta. Eliitti jakelee piristeitä kätyreilleen.

   Reply
  • 15.11.2018 at 11:58
   Permalink

   Silmät ja kasvojen muu ilmettä luova lihaksisto eivät ole ”synkassa”. Jotain on pahasti pielessä.

   Reply
   • 15.11.2018 at 12:07
    Permalink

    Kun katsoo kenen tahansa suvakin tai ”progressiivisen” kuvia kotimaasta tai ulkomailta, tuo sama fanaattinen silmät pyöreinä tuijotus on tosiasia, eikä kyse ole vain valikoivasta kuvaamisesta tai kuvien käytöstä vaan sama on havaittavissa videoilla. Sama hullunfanaattinen ilmeistö oli käytössä Taistolaisilla 70- luvulla. Ilmeisesti aate riittää sekoittamaan pään jopa paremmin kuin huumeet, tai kyseessä on aatteiden ja huumeiden sekakäyttö.

    Reply
    • 16.11.2018 at 07:52
     Permalink

     Satanisti-globalistit ovat jo pitkään luoneet suuria viihdetähtiä lapsuudessa saatananpalvontarituaaleissa ”koulutuksen” saaneista. Eli ”oikean agendan” omaavista aivopestyistä uhreistaan.

     Jos et vielä ole havainnut mitä voimia viihdeteollisuudessa palvotaan:

     Reply
 • 15.11.2018 at 12:19
  Permalink

  Pistäkää odottavat äidit pakolla sikiö opetukseen ja tapahtuu näin, äidit pakotetaan kuudenelle raskausviikolla huoneseen jossa kaiuttimista tulee kokoomuksen propagandaa, valmistautumista yhteiskunnan orjaksi ja eliitin palvelijaksi. Siköhän kuulee ääniä jo kohdussa ollessaan.Tuo akka ei ole enää täysissä ruumiin ja sielun voimissa. Puhuu haastatteluissa kuin robotti, ihan kuin ei olisi omaa tahtoa tai jossain aineissa.

  Reply
  • 15.11.2018 at 13:40
   Permalink

   Hys hys. Saavat vielä idean tuosta…

   Reply
 • 15.11.2018 at 14:08
  Permalink

  Lapset otetaan pois vanhemmiltaa aivopestäviksi, joka tarkoittaa loppupäässä sitä, että tulevaisuudessa mielenterveysongelmaisten määrä räjähtää käsiin.

  Ai niin, piti vielä sanoman, että Sanni Grahn-Laasonen on erittäin vaarallinen idiootti!

  Reply
  • 15.11.2018 at 17:44
   Permalink

   Kuinka moni lapsi on yli 3-vuotiaana kotihoidossa?

   Reply
   • 15.11.2018 at 18:20
    Permalink

    Sinun mulattilapsenlapsesi varmaan ovat.

    Reply
  • 16.11.2018 at 13:22
   Permalink

   Huhtasaaren ilmeiden tapainen, silmät suurina, hymy huulilla passaa jotakin.

   Reply
   • 16.11.2018 at 14:00
    Permalink

    En ole nähnyt Huhtasaarta koskaan tuollaisena, joten äläpä valehtele surkimus.

    Reply
 • 15.11.2018 at 17:43
  Permalink

  Muissa maissa kouluun, monissa, mennään kouluun 4-vuotiaana. Tietenkin se on osin päiväkotityyppistä.
  Kun lapset kuitenkin ovat päiväkodeissa, eihän se mitenkään eroa. Kotona hoidetuille lapsille taas on hyväksi se 4 h olla ohjatussa paikassa. Kotonaan ovat luksusrouvien lapset, joita kuitenkin katsoo joku hoitaja tai mummut. Tai sitten työttömien lapset, pahimmillaan moniongelmaisia vanhemmat. Tosin osa lapsista on ohjattu puolipäivähoitoon silloinkin.

  Reply
  • 15.11.2018 at 18:29
   Permalink

   Laitoshoitoon ehtii elämänsä aikana moneen kertaan ja vielä kuoleman esikartanossa. Yhteiskunta hyysää kehdosta hautaan… Valinnan vapaus tulisi olla aina.

   Reply
 • 15.11.2018 at 18:47
  Permalink

  ….ja ”lääkärintodistus nimimerkille”…kirjoittaa, että ”kotonaan ovat luksusrouvien lapset,joita katsoo joku hoitaja tai mummut”..

  Mistäs helkkarista sinä tiedät asioita yleisellä tasolla ihmisten arjesta,aikalailla todettu,totean minä.
  ”Oletko sinä joku” kaikkitietävä”,kaikkien ihmisten arjesta selvillä ja kaikista kokemuksista ym,jotka liittyy asiaan, kysyn vaan?
  Nuo sinun kirjoituksesi sisältöineen kieltämättä vaikuttaa uskomattomilta mielestäni.
  Ilmeisesti elämänkokemusta puuttuu .

  Reply
  • 15.11.2018 at 19:00
   Permalink

   ”lääkärintodistus” on ”Pirkko Korhonen”, multinikkimulkvisti ja ammattitrolli joka saastutti mm. MV- lehden palstoja. Ilmoittakaa muutkin ylläpidolle aina kun havaitsette kyseisen länkyttäjän niin saapi IP-bannia.

   Reply
   • 16.11.2018 at 09:57
    Permalink

    Ahaa,että tämmöinen tapaus.

    Selittää sitten kyllä paljon.
    Valitettavan usein nykypäivänä on ”äänessä” sellaisia ”tahoja”,joilla ei ole yksinkertaisesti vaan ”antaa yhtään mitään”…..tyyliin ”blaa,blaa,blaa jne…”

    Reply
    • 16.11.2018 at 11:21
     Permalink

     Nkyllähän sitä äidit nykyisin tekevät ansiotyössä. Vain varakkaat naiset ja työttömät ovat kotiäitinä lapsen täytettyä 3 vuotta. Ja lestaadiolaisäidit. Mamu äidit ovat kotona, joko työttömän mandaatilla tai tukien varassa eli laskettavissa ongelmaperheisiin. Heidän lapsensa osapäivähoidossa kuten muidenkin ongelmaperheiden.
     Ja kuten ihan työssäkäyvät äiditkin vauvakin alla laittavat 4+ lapset osapäiväryhmään, koska lapsikin ikävöi kavereita.
     Enemmän ihmettelen sinua,. Missä yhteisössä elät jos naisten työssäkäynti ei sinulle ole itsestään selvyys?

     Reply
     • 16.11.2018 at 12:36
      Permalink

      ”Mamu äidit ovat kotona, joko työttömän mandaatilla tai tukien varassa eli laskettavissa ongelmaperheisiin.”

      Siinähän se olennainen tulikin. Ongelmia ei pidä tuoda ulkomailta koska kotimaistakin tarjontaa on riittävästi.

     • 16.11.2018 at 13:21
      Permalink

      Kun sinä et tiedä YHTÄÄN MITÄÄN ihmisten elämistä yksityiskohtaisesti, lopeta jo tuollaiset höpönlöpöt .
      Sinun kirjoitukset ”ovat tyhjää täynnä” mielestäni.

  • 15.11.2018 at 19:58
   Permalink

   Onhan nyt kumma jos ei mihinkään esikouluun tai puolipäivähoitoon kotiäidit laita lapsia vähintään 5-vuotiaana. Sitähän on jos mitä puolipäiväryhmiä. NK. Leikkikouluja.

   Reply
   • 15.11.2018 at 20:24
    Permalink

    Se on eri asia mitä sinä kummittelet ja mitä muut ihmiset tekevät. Jäit jo kiinni valehtelusta (taas) joten painupas nyt sinne koloosi mistä ryömit taas ihmisten ilmoille, trolli.

    Reply
 • 16.11.2018 at 06:12
  Permalink

  Vai laadukasta esiopetusta!
  Miksi yhä useampi nuori on syrjäytynyt työelämästä, vaikka heitä on esiopetettu ja psyykelääkitetty voimallisesti jo vuosikymmeniä?

  Miksi työttömyysprosentti ei painu alle 8 % nykyisin?
  Olisiko asennekasvatus mennyt pahasti pieleen poliitikkojen ja psykiatrien ohjaamassa yhteiskunnassamme?

  (Pahin uhka yhteiskunnallemme on lasten huumaaminen psykiatrisilla lääkkeillä. Keinona ADD/ADHD -diagnoosi.)

  Reply
  • 16.11.2018 at 10:03
   Permalink

   Kun yhteiskunnan rakenteet ja perusta on ”sairaat”,on ihan sama, mitä koetetaan tehdä mikään ei muutu.
   Korjaaminen kaikissa asioissa lähtee yhteiskunnan kaikkien rakenteiden uudistamisesta aivan uusilla ihmisillä, joilla on perinteiset,terveet arvot,rehellisyys.Hyvävelisisko verkostoja ei enää olisi ’tämä on tärkeä,koska muuten kaikki lähtee helposti lapasesta’.Minusta ne oli lailla kielletty jossain vaiheessa,jos oikein muistan
   Aika helppoa loppupeleissä tuo muutos.Kun kaikki muutetaan. Se on winwin suomalaisille,jotka elävät mieluummin ”normaalissa,perinteisiä arvoja ja perinteitä kunnioittavassa Suomen maassa.

   Reply
   • 16.11.2018 at 11:23
    Permalink

    Mitään kotiäiti maailmaa ei ole ollut minun aikuisikäni aikana. Vaikka äidit pitivät lapsiaan yksityishoidossa. Mitään kotirouvia eivät olleet hekään jotka kotonaan hoitivat kahta, kolmea vierasta lasta. He tekivät ansiotyötä kotona.

    Reply
     • 16.11.2018 at 12:54
      Permalink

      Jaa . Onnea sinulle, jos et tiedä työnteosta mitään.
      Ootkohan lapsi pyörän tarakalla kuuden jälkeen polkenut töihin päin?
      Se on tietysti hienoa että teissä persuhin päin kallellaan on porukkaa, jolle päivähoitosysteemit ja naisten työssäkäynti on ihan tuntematonta. Ja kotonananne tietysti kasvaa muita lapsia pelkääviä lapsia, jotka vollottavat ja roikkuvat äidistä kiinni ensimmäisenä koulupäivänä 7-vuotiaana.
      Tuttu opettaja kertoi ekalle joskus tulevan kotihoidettuja lapsia, jotka eka kerran saavat itse leikata koulussa saksilla.
      Kotihoito on ihan ok, mutta kyllä lasta pitää edes kerhoihin viedä ja vanhempien ohjata normaaleita taitoja, kirjaimet, lukea lapsille, opettaa luistelemaan, käymään uimahallissa yms.

     • 16.11.2018 at 14:04
      Permalink

      Lopeta nyt tuo tyhjänäiväinen löpinäsi, paskanaama-trolli. Tässä jo osoitettiin että juttusi neljävuotiaana koulun aloittamisesta olivat valhetta, eikä mikään muukaan harhaisista höpinöistäsi kestä lähempää tarkastelua.

      Onneksi olet jo niin vanha, pitkälti kahdeksalla kymmenellä, että höpinöitäsi ei tarvitse enää pitkään sietää vaan eräänä päivänä ne vain loppuvat 🙂

 • 16.11.2018 at 16:17
  Permalink

  Kyseessä lienee aivopesun varhaistaminen ja laajentaminen. Musut pistävät varmasti hanttiin tai ehdottavat lapsiensa laittoa johonkin moskeijatarhaan ja laskuttavat siitä kuntaa. Vähitellen sitten alkavat vaatimukset muun väestön lasten saamiseksi musujen varhaisaivopesun piiriin.

  Reply
 • 16.11.2018 at 17:25
  Permalink

  Tuo ”Pirkko korhonen” pahin trolli mitä ikinä olen jossain nähnyt kirjoittelevan.
  Takuulla on huomannut että minä en kannata yhtäkään puoluetta, silti tuo aivoton suoltaa valehtelua koko tyhjän päänsä voimin täällä.

  Reply
  • 16.11.2018 at 18:00
   Permalink

   Älytönt jos et tiedä suurimman osan lapsista olevan nykyisin varhaiskasvatuksen piirissä. Missä maaseudun sydämessä asut.

   Reply
   • 16.11.2018 at 18:16
    Permalink

    Suolla lisää sontaa sitä kun sinulla muumio riittää, minua ei kiinnosta kirjoitella trollin kanssa.

    Ps: Opettele edes kirjoittamaan suomea.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.