Suomen 5G-verkkotoimiluvat myönnetty

Valtioneuvosto myönsi 3,5 gigahertsin taajuusalueen verkkotoimiluvat Telia Finland Oyj:lle, Elisa Oyj:lle ja DNA Oyj:lle. Taajuuksia voidaan hyödyntää 5G-verkkojen rakentamiseen vuoden 2019 alusta. Seuraavan sukupolven matkaviestinteknologia 5G mahdollistaa jopa kymmenen kertaa nykyistä nopeammat langattomat yhteydet.

Toimiluvat myönnetään Viestintäviraston järjestämän taajuushuutokaupan perusteella Telialle, Elisalle ja DNA:lle. Huutokauppa tuo valtiolle tuloja yhteensä 77 605 000 euroa. Telia maksaa toimiluvasta 30 258 000 euroa, Elisa 26 347 000 euroa ja DNA 21 000 000 euroa.

Matkaviestinteknologia 5G:n uskotaan mahdollistavan muun muassa uusia liikenteen ja terveydenhoidon palveluita ja liiketoimintaa. Teollisuuden arvioidaan olevan yksi merkittävistä 5G:n käyttäjäryhmistä. Toimilupien ehtona on, että esimerkiksi teollisuuslaitokset ja satamat saavat tarvitsemansa erityiset käyttötarpeet huomioivan räätälöidyn verkkopalvelun tai vaihtoehtoisesti voivat vuokrata toimiluvanhaltijalta taajuuden käyttöoikeuden kohtuullisin ja syrjimättömin ehdoin.

Toimilupien myöntäminen liittyy lokakuussa julkaistuun liikenne- ja viestintäministeriön digitaalisen infrastruktuurin strategiaan. Sen tavoitteena on, että Suomi voisi olla edelläkävijä 5G-verkkojen testaamisessa, kehittymisessä ja käyttöönotossa. Huippunopeat viestintäverkot ovat modernin yhteiskunnan perusta ja digitalisaation edellytys.

Suomi myöntää 5G-verkkojen rakentamisen mahdollistavat toimiluvat 3,5 gigahertsin taajuusalueelle yhtenä ensimmäisistä maista Euroopassa. 5G:n käyttöönotto parantaa nopeiden langattomien laajakaistayhteyksien laatua ja kapasiteettia.

Telia, Elisa ja DNA voivat käyttää taajuusalueitaan 5G-verkkojen rakentamiseen vuoden 2019 alusta lähtien. Toimiluvat ovat voimassa 31.12.2033 saakka.

Lähde: Liikenne- ja viestintäministeriö

Aiheeseen liittyvää:

8 thoughts on “Suomen 5G-verkkotoimiluvat myönnetty

 • 8.11.2018 at 16:02
  Permalink

  Jännää, päästään testaamaan miten nää syöpäaallot vaikuttaa suomalaisiin.

  Reply
 • 8.11.2018 at 16:40
  Permalink

  Tervetuloa neutronipommi ota Eurooppa syleilyyn ,
  pidä huolta kitarastani G:I: Joe sitten kun olen mennyt.

  Reply
  • 8.11.2018 at 19:00
   Permalink

   Pellen biisistä, et kai ole anarkistikommari? No et oo, sanat nyt vain sattuivat osumaan hyvin saumaan 😀

   Reply
 • 8.11.2018 at 17:18
  Permalink

  Kun toimisi edes se 4G, jonka operaattori lupaa kirkkain silmin. Olen jo harkinnut siirtymistä morsettamiseen.

  Reply
 • 10.11.2018 at 14:55
  Permalink

  Miksi myönnetään jatkuvasti uusia lupia, kun vanhatkaan järjestelmät eivät toimi, ewi edes eteläisessä Suomessa, niin pätkii puhelimet lakkaamatta unohtamatta televisiota. Luulisi, että perusedellytyksenä kaiken tulisi toimia kaikkialla ilman mitään ongelmia ennen kuin aletaan uusia järjestelmiä ajamaan. Ilmeisesti jotkut tahot saa tälläisesxtä toiminnasta niin paljon rahaa itselleen (lahjuksia) ettei toimimattomuudet aikaisemmissakaan järjestelmissä kiinnosta vittujakaan.

  Reply
 • 13.11.2018 at 10:09
  Permalink

  Näin se korruptio pyörittää tätäkin alaa, uusia lupia myännetään, kun operaattorit lahjustelee päättäviä elimiä, vaikka yksikään aiemminkaan rakennettu verkko ja asia ei toimi kokonaisuudessaan. Ilmeisesti lahjusten lisänä onkin sovittu, ettei mitään tai minkään tarvitse kaikkialla edes toimia, kunhan vaan uusia turhuuksia rakennellaan, ja tulokseksi saadaan pelkkää katkeilevaa ja pätkivää verkkoa taas. Valvovan viranomaisenkaan osalta tuskin on asetettu minkäänlaista valvontaa saati minkänlaisia tavoitteellisuutta toimimiselle.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.