Raskasta liikennettä pannaan tienkäyttöverolle – Kompensoitaisiin käyttövoimaverossa

Kotimainen ja ulkolainen raskas liikenne aiotaan asettaa tienkäyttöverovelvollisiksi. Lakiluonnoksen mukaan raskas kuorma-autoliikenne maksaisi tulevaisuudessa tienkäyttöveroa, mutta sen käyttövoimavero laskisi vastaavasti. Valtiovarainministeriö lähetti tekeleensä hiljattain lausuntokierrokselle. Kyseinen vero on käytössä mm. Ruotsissa ja sen puuttumista Suomesta on kummasteltu useammaltakin taholta.

Hallitus päätti viime huhtikuun kehysriihessä raskaan liikenteen aikaperusteisen tienkäyttöveron eli vinjetin toteutuksesta. Valtiovarainministeriö on valmistellut kehysriihen linjausten pohjalta luonnoksen hallituksen esitykseksi tienkäyttöverosta.

Vero olisi 400–1 122 euron välillä vuodessa

Lakiluonnoksen mukaan tienkäyttöveroa kannettaisiin kuorma-autoilta ja ajoneuvoyhdistelmiltä, joiden kokonaismassa on yli 12 tonnia. Vero koskisi Suomessa ja ulkomailla rekisteröityjä ajoneuvoja, joten tulevaisuudessa myös ulkomaiset rekat maksaisivat Suomen tieverkoston käytöstä.

Vero määrättäisiin veroilmoitusten perusteella ja verovelvollinen voisi ilmoittaa kuorma-auton käyttökaudeksi 1, 7, 30 tai 365 päivää. Uudistus koskisi tiettävästi niin ammatti- kuin yksityisautoilijoitakin.

Veron määrä olisi 400–1 122 euroa vuoden käyttökaudelta ajoneuvon euro-päästöluokan ja akseliluvun mukaan. Päivän käyttökaudelta vero olisi kahdeksan euroa kaikille kuorma-autoille. Siitä, miten verotus painottuisi euro-päästöluokkien mukaan, ei toistaiseksi tiedetä. Käytännössä vaatimus ammattiautoilijoille on nykyisin kolmen korkeimman (vähäpäästöisimmän) päästöluokituksen joukossa. Euro-päästöluokat eivät rajoita paljon puhuttuja CO2 päästöjä.

Käyttövoimavero laskisi

Tienkäyttöveron myötä raskailta kuorma-autoilta kannettavaa ajoneuvoveron käyttövoimaveroa alennettaisiin mahdollisimman lähelle EU-lainsäädännön edellyttämää minimitasoa ja veron rakennetta muutettaisiin. Siitä, mitä ”mahdollisimman lähelle” käytännössä tarkoittaa, ei ole tietoa. Käyttövoimavero määräytyisi kuorma-auton kokonaismassan, akselien lukumäärän ja jousitustyypin perusteella sekä sen mukaan, onko auto varustettu perävaunujen vetämiseen.

Käyttövoimaveron alentaminen kompensoisi keskimäärin tienkäyttöverosta kotimaiselle raskaalle kuljetuskalustolle aiheutuvan verotuksen kiristymisen.

Valtiovarainministeriö lähetti esitysluonnoksen lausuntokierrokselle maanantaina 22. lokakuuta. Lausuntoaika päättyy 6. marraskuuta ja hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnan käsiteltäväksi 5. joulukuuta. Lainsäädännön on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2021 alusta.

Lähde: Valtiovarainministeriö, Trafi

6 thoughts on “Raskasta liikennettä pannaan tienkäyttöverolle – Kompensoitaisiin käyttövoimaverossa

 • 26.10.2018 at 10:27
  Permalink

  Tässä ollaan tappamassa pienet liikennöitsijät ja huolintayhtiöt pois markkinoilta. Tilalle tulee yksi tai kaksi megaluokan kansainvälitä korporaatiofirmaa, joille hyväveli kerho järjestää ilmaiset terminaalit ja verovapaat kuljetukset Suomen tieverkostossa.
  Ilmastonmuutoksen varjolla ollaan tuhoamassa koko yhteiskunta, Tuottaminen ja sen myötä kuluttaminen loppuu kokonaan ja kansa kuolee nälkään. Kelpaa siinä vihervasemmistolaisten etsiä heinäsirkkoja syötäväksi kun pellolla on metrinen hanki.

  Reply
 • 26.10.2018 at 12:54
  Permalink

  Parasta on siis ampua kuormajuhta pois päiviltä tai ainakin tuntuvasti käydä sitä potkimassa. Erästä asiaa olen kyllä ja varmasti monet muutkin ihmetelleet, että venäläiset rekat ovat saaneet ajaa vuosikymmeniä ilman minkäänlaisia maksuja siitä, että ovat olleet kuluttamassa suomalaisia teitä ja ”alkuvuosina” suorastaan vaarantamassa suomalaista liikennettä ”willin idän -liikennesäännöttömyyksillä”. Nykyistä tilannetta en sen osalta tosin aivan tarkkaan tiedä, mutta yleensäkin venäläinen liikennekulttuuri kommunismin jäljiltä, jolloin vain puolue hierarkian huipulla olevat saattoivat hankkia autoja ja vieläpä länsiautoja. Normiaika tavallisen ”toverin” auton hankintaan oli väh. 8-vuotta, jos nimittäin ruplia piisasi.

  Se, että YK:n Euroopan tappo -sopimuksen karvoineen päivineen nielaisu ja nykyinen ”humanitaarinen” suomalaisen yhteiskunnan suoneniskentä siksi, että voidaan äyskäröidä Afrikan ja Lähi-idän vuotavista ruuhista vettä Suomen ruuheen vedet laitojen tasolle ja ylikin vaatii hirmuisesti rahaa nyhdettynä kaikesta, mihin vain kantasuomalainen koskeekin vielä sen lisäksi, että ensisijaisesti tuota kaikkien idioottimaisuuksien muttia valtionvelka rahoitetaan niin kuin velat olisivat saatavia vailla huolen häivää samaan aikaan kun kantasuomalaisten kohdalla harrastetaan puoskarimaista ”kirurgiaa” leikkaamalla kaikesta vetoamalla ”rahan puutteeseen” pitää niitä nykyisellään yllä kun samalla ajetaan perälauta auki maahantunkeutujien keskellä samalla valitellen siitä ”kauheasta rasismista”, jonka keskellä he joutuvat ”kituuttamaan”.

  Rekkamiehet ja -naiset pitävät tunnetusti Suomen liikkeessä ja huolehtivat logistiikasta, joka pitää pyörät pyörimässä yhteiskunnassa koskien alaa kuin alaa. Mitä tulee valtaosaltaan suomalaiseen raskaaseen kalustoon ne ovat aika lähellä maailman huippua, sillä pohjoismaiset liikennekelpoisuus vaatimukset ovat korkeat ja niitä on ainakin ”valvottu” tarkasti niin poliisin kuin katsastusasemien taholta. Yli kuormista en tiedä, mutta joskus poliisien yli-innokas nyysiminen harmittaa sivullista, sillä mieleen tulee väistämättä se, etteikö Suomessa todellakaan ole todellisten rikollisten jahtaamista sen sijaan kuin hätyytellään niitä, jotka painavat niska limassa työtä suomalaisen yhteiskunnan hyväksi raskaassa työssä raskaassa liikenteessä. Ne mielettömyydet on kyllä korjattava työaikalainsäädännöllä, ettei kuljettajat joudu ajamaan ylipitkiä vuoroja, jolloin lepoaikasäädökset jäävät noudattamatta jonkun laissa olevan päättömyyden takia, joka ei ole sinänsä kuljetusyhtiöiden omaa syytä, vaan lakien ja säännösten laatijoiden, jotka eivät tiedä alan realiteeteista sen enempää kuin sika pohjantähdestä.

  Reply
  • 27.10.2018 at 09:57
   Permalink

   Lisäksi suomi maksaa vielä miljoonia joka vuosi neukkujen tienhoitoon venäjällä, samaan aikaan suomen tiet mätänee takaisin hiekaksi.

   Reply
 • 26.10.2018 at 19:59
  Permalink

  VR satsaa vielä huippunopeaan luotijunaan Torniosta Helsinkiin, että kunniavieraat saadaan joutuisasti kyydittyä hotellimajoitukseen.

  Reply
 • 26.10.2018 at 21:36
  Permalink

  Lähteeksi mainittu Valtionvarainministeriö. Pitäisikö siinä lukea myös Päivi Nerg?

  Reply
 • 27.10.2018 at 20:16
  Permalink

  Heikennettään kuljetusyrittämistä siis entisestään. Koskahan keksivät laittaa työkoneetkin johonkin ajoneuvoverojen piiriin. Typerä sipilä ei tajua, että nousee taas hinnat kaupoissakin ja muualla tämän typeryyden takia.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.