Migrin työntekijät tiedonhankintamatkalla Somaliassa – ”Nuoriso” maan suurin turvallisuusriski

Kaksi Maahanmuuttoviraston maatietopalvelun tutkijaa vieraili Somaliassa Mogadishussa tiedonhankintamatkalla tammikuussa. Matkan tarkoitus oli hankkia ajan tasalla olevaa tietoa maan turvallisuustilanteesta ja yleisistä olosuhteista.

Suoranaisen tiedonhankinnan lisäksi matkan tavoitteena oli  luoda virastolle kontaktiverkostoa kansainvälisten ja kansallisten toimijoiden kanssa. Kyseisen verkoston kautta voidaan maahanmuuttoviraston mukaan jatkossa hankkia päivitettyä tietoa Somalian olosuhteista turvapaikkapäätöksenteon tueksi.

Matka sujui viraston mukaan onnistuneesti

Somalian etelä- ja keskiosien turvallisuustilanne on raportin mukaan pysynyt yleisesti ottaen epävakaana. Vakavimmin turvallisuusolosuhteita uhkaa jihadistiliike al-Shabaabin toiminta. Ironisesti al-Shabaab kääntyy suomeksi muotoon ”nuorukaiset” tai ”nuoriso”.

Raportissa kerrotaan al-Shabaabin toimintakyvyn kehittyneen voimakkaasti 2017 lopulla ja tämän vuoden alussa. Esimerkkinä mainitaan mm. käytössä olevien räjähteiden määrällinen ja laadullinen kehitys. Sen sijaan järjestön kyky toteuttaa monimutkaisia iskuja on viraston saamien tietojen mukaan heikentynyt.

Vuosi sitten lokakuussa al-Shabaabin epäillään toteuttaneen yhden Afrikan kaikkien aikojen tuhoisimmista terrori-iskuista. Iskussa kuoli yli 500 ihmistä ja asiantuntijoiden mukaan iskussa käytetyn pommin rakentaminen olisi kestänyt noin yhdeksän kuukautta. Pommin epäillään räjähtäneen hieman ohi maalistaan, sillä todelliseksi kohteeksi on arveltu pääkaupunki Mogadishun lentokenttää. Onnistunut isku olisi migrin mukaan halvaannuttanut koko maan.

Edellä mainitun jihadistipoppoon lisäksi ISIS:llä epäillään olevan maassa vieläkin pienimuotoista toimintaa, mutta sen ei nähdä aiheuttavan tällä hetkellä erityistä huolta. Jihadistien lisäksi epävakautta aiheuttaa sekä valtion turvallisuusväen, poliisin, tiedustelun sekä armeijan väliset kahnaukset ja vielä eri heimojen kiistat. Viranomaiset taistelevat keskenään korruption hedelmistä, kuten omaan taskuun kerättävistä tiemaksuista ja heimot taas elintilasta ja kulttuurieroista.

Maan pohjoisosissa tilanne on huomattavasti parempi ja yhteiskunnan perusrakenteet ovat pystyssä. Toisaalta Niin pääkaupungissa kuin muuallakin Somalian etelä- ja keskiosissa kaikki kodin ulkopuolelle suuntautuvat matkat on raportissa esitetyn näkemyksen mukaisten turvallisuusriskien vuoksi suunniteltava tarkkaan.

Terveystilanne Somaliassa on huolestuttava. Esimerkiksi AIDS leviää maassa yhä ja jopa 0,7-0,9% raskaana olevista naisista kantaa virusta. Miesten osalta kyseinen luku ei ole tiedossa. Raportin mukaan maan suurimpia terveysongelmia ovat tarttuvat taudit kuten ripuli, keuhkokuume ja tuhkarokko.

Matka nähtiin migrin mukaan onnistuneeksi ja viraston tavoite onkin, että tiedonhankintamatkoja tehdään jatkossa säännöllisesti. Tiedonhankintamatka Somaliaan oli osa FAKTA-hanketta, joka on saanut EU:n turvapaikka-, maahanmuutto-, ja kotouttamisrahaston (AMIF) tukea.

Siihen, millä laajuudella Somaliaan voidaan palauttaa väkeä, virasto ei raportissa ottanut kantaa. Raportissa kuitenkin todetaan, että maahan palaa alituiseen merkittäviä määriä maan kansalaisia. Suurin osa kuitenkin rantautuu al-Shabaabin hallinnoimille alueille ja sen sijaan, että paluumuuttaja pääsisi hyödyntämään maan lähtökohtaisesti ohkaisia ansainta- tai opiskelumahdollisuuksia, saattaa tämä löytää itsensä jihadistien armeijasta kivääri kädessään.

Artikkelikuvassa Suomen somaliliiton edustajia.

Lähde: Migri-raportti

 

16 thoughts on “Migrin työntekijät tiedonhankintamatkalla Somaliassa – ”Nuoriso” maan suurin turvallisuusriski

 • 26.10.2018 at 09:59
  Permalink

  Kuvassa olevat elättiretalee pitäisi vaälittömästi palautaa maansa eteläosaan LOISIMASTA.

  Reply
 • 26.10.2018 at 10:16
  Permalink

  Tämä Somalia tulee käsittämättömän kalliiksi suomalaisille veronmaksajille. Koko hulluus alkoi, kun Suomi yhdessä NL:n kanssa alkoi kehitysavun nimissä tukea Siad Barren kommunistiseen diktatuuriin pyrkivää hallitusta. Tarkoituksena vallata laajoja alueita itä-Afrikassa. Kun Barren armeija oli suomalaisten rahoilla ja Neuvostoliiton toimittamilla aseilla ja koulutuksella varustettuna lähtenyt valloitusretkelleen, se aluksi

  menestyi hyvin, mutta joutuessaan etiopilaisten kanssa tekemisiin kävi kuin Egyptin faraolle, että tuli turpiin. Tappiosta kiukustuneet klaanit kumosivat hallituksen ja ryöväsivät asevarastot itselleen ja alkoi päättymätön taistelu hegemoniasta kuin aikoinaan Kreikan valtioiden kesken tuhoten sivistyksen ja yhteiskunnan. Alkoi pakolaisuus, jota Suomi edelleen maksaa suurin kustannuksin, eikä loppua tälle hulluudelle ole näkyvissä.

  Reply
  • 26.10.2018 at 17:10
   Permalink

   Kiitos informaatiosta Urpiilainen Reijo!Vai tällainen tausta..ja todellakin,Suomi maksaa…mikähän oli ”hankintamatkan”oikea tarkoitus?On tämä touhua!

   Reply
 • 26.10.2018 at 10:19
  Permalink

  Tässä raportin kohdassa paljastuu ketkä ovat levttomuuksien takana:
  [ Raportissa kerrotaan al-Shabaabin toimintakyvyn kehittyneen voimakkaasti 2017 lopulla ja tämän vuoden alussa. Esimerkkinä mainitaan mm. käytössä olevien räjähteiden määrällinen ja laadullinen kehitys.]
  Mossad ja CIA kasaavat työkseen ihmisten silpojille tuomiaan räjähteitä. Rahoittajina on Rothchild ynnä muut antikristilliset valejuutalaiset.
  Suomen kommunistisella arvopohjalla ladatut päättäjät tuovat näitä rikollisia maamme täyteen. Suvakkipoliitikot ovat yksin syypäitä jokaiseen raiskaukseen, murhaan ja tappoon, ryöstöön ja varkauteen jonka joku ei suomalainen tekee. Suvakkipoliitikot ovat tämän maan pahanlaatuisin syöpä, koska ovat mahdollistaneet monikulttuuri helvetin kasvamisen siemenestä jättimäiseksi punapuuksi.
  Saatanan tyhmää tehdä politiikkaa jonkin hienolta kuulostavan uusio sanan pohjalta. Valtamedia keksii näitä uusio sanoja, joita papukaijamaiset suvakkipoliitikot alkavat sitten tehdä lihaksi.

  Reply
 • 26.10.2018 at 10:26
  Permalink

  Vai että ”tiedonhankintamatkalla”!
  Eiköhän se ole vaan hankintamatkalla.

  Reply
  • 26.10.2018 at 11:44
   Permalink

   Juu, ”tiedonhankintamatkalla”. On niin jännää ”nuorisoa” että ihan siinä Migrin tädeillä pikkaritkin vähän kostuvat. Melaa mekkoon ja menoksi!

   Reply
 • 26.10.2018 at 11:07
  Permalink

  Näin on ja idiootit haluu kuskaa riskin tänne meidän riesaksi.

  Reply
 • 26.10.2018 at 12:38
  Permalink

  Kaikki hyväkuntoiset nuoret miehet sinne Somaliaan vaan ottamaan vastuuta oman maansa turvallisuudesta. Ei pidä olla ulkomaille pakeneva pelkuri ja jättää isänmaataan ja sen lapsia sekä naisia pulaan.

  Reply
  • 26.10.2018 at 15:40
   Permalink

   Onhan ne pelkureita. Näkeehän sen jo sokeakin perssilmällään…

   Reply
 • 26.10.2018 at 13:10
  Permalink

  Kävivät tietysti huutamassa: ”MEILLÄ ON TILAA!!!”

  Olen satavarma, että joka ainoa somali pysyy täällä kuin ”paska seinässä”!
  Ja pysyisin minäkin, jos jossain päin maailmaa elätettäisiin, ylläpidettäisiin, suojeltaisiin lain voimalla ja palkittaisiin ”vuoden vetkottelijana”, jonka jälkeen kärähtäisin useiden kymmenien tuhansien petoksesta sikäläisen sosiaalitoimiston tukirahojen nostamisesta ”persona non grata” nimissä, jonka jälkeen leikki-oikeudenkäynnissä itkisin ytä suuresti kuin entinen mies ja sen tuloksena minulle annettaisiin ihan kaikki anteeksi humanoidismin nimessä ja vielä armahduksen varmistamiseksi, pääsisin simpsakan oikeudenpalvelijan vällyjen väliin kokemaan jotain sellaista, jollaiseksi muistin entisen Hölmölän olevan niille, jotka eivät pelkää sanoa, etteivät ota tarjottua työtä vastaan kun eivät osaa suomea ja samalla siinä sanaristikkoa (suomalaista) täyttäessä kysyvät ”työntyrkyttäjältä”, että ”mikä on se kolmikirjaiminen sana, joka alkaa kirjaimella: T ja vieressä on vihjeenä kuva jostain miehen tursakkeesta kaiketi suolla kytö kuokan kanssa.

  Reply
 • 26.10.2018 at 13:14
  Permalink

  Meilläkin täällä on ripulia, keuhkokuumetta ja tuhkarokkoa. Al-shabaab ja heimojen väliset kahnaukset ovat somalien ja muslimien omia vuosisatoja vanhoja ongelmia. Hoitakoon muslimit toisensa pois päiviltä, ihan hyvä, ei maailma tarvitse pedofiili-ideologiaa missään muodossa, ei islamina, jammu-setänä eikä juutalaisuutena. Tappakoon toisensa. Ei jatkoon.

  Reply
  • 26.10.2018 at 13:23
   Permalink

   ”Meilläkin täällä on ripulia, keuhkokuumetta ja tuhkarokkoa.”

   Juu niin on, mutta kun joidenkin mielestä tarvitaan vielä lisäksi juuri se Al-Shabaab ja heimojen väliset kahnaukset tänne suomeen. Rikkautta!

   ”Raportissa kuitenkin todetaan, että maahan palaa alituiseen merkittäviä määriä maan kansalaisia. Suurin osa kuitenkin rantautuu al-Shabaabin hallinnoimille alueille ja sen sijaan, että paluumuuttaja pääsisi hyödyntämään maan lähtökohtaisesti ohkaisia ansainta- tai opiskelumahdollisuuksia, saattaa tämä löytää itsensä jihadistien armeijasta kivääri kädessään.”

   Ai oikein ”löytää” ikään kuin ihan vahingossa, kun ne saatanat menevät sinne ja tarttuvat aseisiin ihan vapaaehtoisesti, ja osa jopa lomaillessaan kotimaassaan!

   Reply
  • 26.10.2018 at 13:53
   Permalink

   ”Raportin mukaan maan suurimpia terveysongelmia ovat tarttuvat taudit kuten ripuli, keuhkokuume ja tuhkarokko.”

   Josta tuli muuten nyt vasta mieleen että mistä helvetistä lähtien ripuli on ollut ”humanitaarisen maahanmuuton” tai pakolaisuuden hyväksyttävä syy tai edes antaisi ymmärtää että maan terveysongelmien vuoksi väkeä täytyisi päästää ripuloimaan muihin maihin?

   Reply
 • 26.10.2018 at 16:33
  Permalink

  Vai tiedonhankintamatka!

  Kysyykö suomalainen virkailija joltakin somali-kontaktiltaan, että onko sitä-ja-sitä maahantunkeutujaa kiusattu kotimaassaan?

  Valkoisen miehen huijaaminen on kansanhuvia islamilaisissa maissa.
  En luottaisi somalialaisiin tietolähteisiin.
  Siellä korruptio kukoistaa ja tietolähteet alkavat tienaamaan lausunnoillaan.
  Sosiaalisiirtolaisille myydään mieluisia lausuntoja vainoamisista ja Migri-virkailija uskoo somali-tietolähteitään.
  Sinisilmäinen, suomalainen kristikansa maksaa. Poliitikko myhäilee.

  Reply
  • 26.10.2018 at 17:17
   Permalink

   Tai että onko ollut suvussa ripulia, jos on niin haluaisitteko tulla meille haisemaan?

   Reply
 • 26.10.2018 at 17:37
  Permalink

  Sipilä ilmeisesti haluaa lisää kehitysmaalaisia partalapsia p-aukiseksi velkaannutetun Suomen veronmaksajien elätettäväksi – vaikka ei ole toteuttanut lupaustaan asuntonsa antamisesta näiden käyttöön, kännyköillä kaiutettuna Afrikan kaukaisimpiinkiin kolkkiin. Tähän viittaa se, että Sipilän hallitus ei ole tuonut YK:n GCM-sopimusta eduskunnan täysistunnon käsiteltäväksi. Sopimukseen liittymiseen niinollen ei ole eduskunnan kantaa. Kansanedustaja Ville Tavio moittii kovin sanoin hallituksen tapaa hoitaa asia vähin äänin suljettujen ovien takana., ks. https://www.kansalainen.fi/psn-ville-tavio-esittaa-ykn-gcm-siirtolaisuussopimusta-eduskunnan-paatettavaksi/

  GCM-sopimuksen sisällöstä ja todellisesta tarkoituksesta kerrotaan myös seuraavassa:
  ”YK:n GCM-sopimus pyyhkii rajat kartoista lopullisesti?”,
  https://www.kansalainen.fi/ykn-gcm-sopimus-pyyhkii-rajat-kartoista-lopullisesti/

  Brysselin Kalergi-suunnitelman toteutusta tukeva, viherpunikki-toimittajien dominoima valtaVALEmedia luonnollisesti joko vaikenee asiasta tai kertoo korkeintaan täysin harhaanjohtavaa osatotuutta siitä.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.