Ministeri Berner: Kotimainen puu alihyödynnetty liikenneinfrastruktuurissa

Puulla on laajat käyttömahdollisuudet eri väylärakenteissa, kuten silloissa, meluesteissä ja tasoristeyksissä. Liikenne- ja viestintäministeriön julkaiseman Liikenneinfrastruktuurin puurakentamisohjelman tavoitteena on lisätä puun monipuolista käyttöä ja pienentää rakentamisen hiilijalanjälkeä.

– Kotimainen puu on alihyödynnetty raaka-aine liikenneinfrastruktuurissa. Puun käyttöä voidaan lisätä merkittävästi, sillä puulla on lukuisia käyttökohteita, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

– Nyt arvioidaan puun monipuoliset käyttömahdollisuudet ja varmistetaan, että väylähankinnoissa huomioidaan ympäristövaatimukset, materiaalin kierrätettävyys ja rakentamisen ekotehokkuus entistä paremmin.

Suunnittelukilpailu oppilaitoksille ja puu käyttöön aiempaa laajemmin

Liikenneinfrastruktuurin puurakentamisohjelman toimenpiteet on jaettu neljään osioon:
1) nopeat toimenpiteet,
2) suunnittelu- ja hankintamallit,
3) tiedon ja osaamisen lisääminen sekä
4) puun monipuoliset käyttömahdollisuudet.

Nopeana toimenpiteenä järjestetään liikenneinfrastruktuurin puurakentamiseen liittyvä suunnittelukilpailu yhteistyössä eri oppilaitosten kanssa.

Liikenneviraston tiehankkeiden suunnitteluohjeissa velvoitetaan jatkossa, että uusissa tiehankkeissa on arvioitava myös puun käyttömahdollisuudet. Tavoitteena on, että vuonna 2020 uusista silloista kymmenen prosenttia valmistettaisiin puusta. Tällä hetkellä valtion omistamilla väylillä puusiltojen osuus on 4,4 prosenttia.

Puuta käytetään paljon eri väylärakenteissa ympäri Eurooppaa. Liikennevirasto laatii kansainvälisen vertailuselvityksen puun käytöstä liikenneinfrassa ja ottaa Suomeen sopivat toimet käytäntöön. Lisäksi Liikennevirasto käynnistää selvityksen puusiltojen elinkaarikustannuksista. Yhdessä rakennusalan ja eri oppilaitosten kanssa selvitetään puutteet puurakentamisen koulutuksessa.

Ohjelmassa tunnistetaan puurakentamisen laajat mahdollisuudet. Puu sopii materiaaliksi muun muassa tasoristeyskansiin, meluesteisiin, valaisinpylväisiin, kaiteisiin ja portaisiin. Puun käyttöä edistetään myös tien varsien levähdyspaikoilla, metsässä luontokohteissa ja vesiväylien rakenteissa. Lisäksi varmistetaan, että puuta voidaan käyttää yhä rata- ja vaihdepölkkyjen rakentamisessa, kun kyllästeaine kreosootin käyttöä rajoitetaan EU:ssa.

Liikenneinfrastruktuurin puurakentamisohjelma on osa hallituksen Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä -kärkihanketta. Ympäristöministeriön johdolla on laadittu valtioneuvoston yhteinen puurakentamisen toimintaohjelma, jota Liikenneinfrastruktuurin puurakentamisohjelmalla toteutetaan.

Liikenneinfrastruktuurin puurakentamisohjelma: https://api.hankeikkuna.fi/asiakirjat/f0938a03-2bfd-4d92-82a0-5cc1ed57309e/5bb4df4c-7974-472e-b7aa-8f73610900c5/JULKAISU_20181022055722.pdf

Lähde: Liikenne- ja viestintäministeriö

13 thoughts on “Ministeri Berner: Kotimainen puu alihyödynnetty liikenneinfrastruktuurissa

 • 22.10.2018 at 15:38
  Permalink

  Jaa… Nytkö tiet aletaankin päällystämään puulla? Sehän olisikin puupää -hallituksen päätöksistä lähinnä sen omaa päätä.
  Kuka tietää laskea sen, kuinka monta miljardia euroa menee aina rahaa kun tuo ämmä avaa suunsa?

  Reply
 • 22.10.2018 at 15:40
  Permalink

  Kilpailuehdotus: Hirsipuu kansallisomaisuuden ryöstäjille?

  Reply
  • 22.10.2018 at 20:20
   Permalink

   Kannatan, kannatan!

   Reply
 • 22.10.2018 at 15:41
  Permalink

  Kyllä, puuta pitäisi käyttää, häkäpöntöissä. Ai niin ei voi koska ilmastomuutos ja ilmainen käyttö.

  Reply
 • 22.10.2018 at 17:02
  Permalink

  Kun Berneri mukana projektissa, niin se tietää veronmaksajien rahojen puhallusta. Todennäköisesti Berner ottaa mahdollisesti rakennettavat puusillat nimiinsä. Automaatti puomittaa ne ja perii sillan ylitysmaksut taskuihinsa jonkin omistamansa holdingyhtiön kautta.
  Ihmetyttää tämä homma tosissaan. Ei ole kuin muutamia vuosikymmeniä kun puusilloista haluttiin ehdottomasti päästä eroon. Päättäjät ovat todellisia tuuliviirejä.

  Reply
 • 22.10.2018 at 17:12
  Permalink

  Minkähän puu-yrityksen osakkeita juutalais-anne on nyt mennyt ostamaan.

  Reply
  • 22.10.2018 at 20:22
   Permalink

   Aivottomat ja selkärangattomat!

   Reply
 • 22.10.2018 at 18:10
  Permalink

  Saakohan tuo eukko puuhastella älyttömyyksiään vielä tulevien vaalien jälkeen? Jos saa, niin Suomen kansa on oikeesti tyhmää kansaa.

  Reply
  • 22.10.2018 at 18:34
   Permalink

   Kyseinen eukko ilmoitti jo heti ministeriksi nimittämisensä jälkeen että ei aio jatkaa politiikassa pestin jälkeen ja jo se kertoi silloin aikanaan ajattelukykyisille että mitä on luvassa. Eukko on kirjaimellisesti likaisen työn tekijä, sipilän palkkaama valtion ja kansallisen omaisuuden teurastaja ja lihoiksi laittaja. Eukkohan ei ollut edes suomalainen vaan Sveitsiläinen, ja tarvittava kansalaisuus hankittiin ennätysajassa.

   Olisi hassua, ellei olisi niin vakava aihe, että virallinen ”totuus” on että suomessa ei ole korruptiota. Ei kai niin ole, koska korruptiota ei edes tarvita siinä mielessä että joku lahjoisi päättäjiä, vaan itse päättäjät ovat niitä jotka tekevät päätöksiä joista itse hyötyvät joko omien tai sukulaistensa firmojen kautta.

   Tässä muuten paljon kertova sitaatti wikipediasta:

   ”Berner toivoo, että hänet muistettaisiin 20 vuoden päästä siitä, että hän on tehnyt kauaskantoisia rohkeita ratkaisuja, jotka hyödyntävät Suomea laajasti.”

   Huomatkaa yksityiskohta: HYÖDYNTÄVÄT suomea, ei hyödyttävät suomea.

   Reply
 • 23.10.2018 at 11:57
  Permalink

  Sanon saman osin kuin artikkelin kirjoittaja ,muistaakseni.
  ’Ei ole samaa kansaa kuin me Suomessa asuvat suomensukuiset’.
  Suomensukuiset isänmaalliset eivät ole ymmärtääkseni missään julkisen vallan tehtävissä tällä hetkellä.Kaikki ”järjestöt , organisaatiot jne….,puhumattakaan poliittisista ja virkamiesten linjauksista ovat muiden kuin isänmaallisten suomensukuisten käsissä.
  Luulen ,että muutos käynnistettiin pikku hiljaa eeuhun liittymisen jälkeen.
  Siksi kaikki arvot ja linjaukset tuntuvat/ovat tuntuneet jo pitkän aikaa niin oudoilta,kaukana ”terveestä järjestä” ja hyvyydestä jne…
  Kannattaa lukaista välillä Suomen historiaa…”miekkalähetykset Suomeen 1300-luvulla,Nuijasota ….Suomen historia tuolta 1300-1400- luvulta on ollut minusta hyvin ”raadollista,kamalaa” alkuperäisväestön kohtaa.Sitä ennen Suomen heimot olivatkin aika voittamattomia.

  Reply
 • 10.11.2018 at 17:08
  Permalink

  Häkäpönttö autojako tämä sveitsin horo nyt haahuilee?

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.