Hyväsydämisyys ja anteeksianto kostautuivat – Eläkeläisnaisen lapsi vei äidiltään tuhansia euroja kahden vuoden aikana

Hyväsydämisyyden, etenkin omia lapsia kohtaan on yleisesti ajateltu olevan hyvä piirre ihmisessä. Joskus hyväsydämisyyskin kuitenkin lyö kynsille ja kiltti sekä ihmisistä hyvää uskova ihminen muuttuu hyväntekijästä hyväksikäytön uhriksi. 

Etelä-Suomessa asuva eläkeläisrouva joutui oman jo keski-ikäisen lapsensa taloudellisen hyväksikäytön uhriksi pariinkin otteeseen vuosien 2017 ja 2018 aikana. Summat eivät olleet suuren suuria, mutta kahden vuoden aikavälillä tuhansissa euroissa liikkuva rahallinen menetys on eläkeläisen taloudelle melkoinen kolaus. Ikääntymisen mukanaan tuomat vaivat, kuten liikkumisen vaikeutuminen pakottivat uhrin luottamaan jokapäiväisissäkin askareissa lähimmäiseensä, tässä tapauksessa omaan lapseensa. Uhrin jälkikasvu hoiti mm. kaupassa käyntiä ja siivousta niiltä osin, kun äiti ei siihen itse pystynyt.

Taloudellisissa ongelmissa oleva uhrin lapsi veloitti äidiltään korvausta mm. imuroinnista, ikkunoiden pesusta ynnä muusta ja ajan kanssa taksat nousivat, tosin uhrin tietämättä. Ensimmäiset merkit siitä, ettei kaikki ole kunnossa ilmenivät, kun uhri yritti maksaa pankkikortillaan ostoksia, eikä tilillä ollutkaan katetta vaikka tilillä olisi pitänyt olla rahaa vielä ”yllin kyllin”. Asioita tutkittaessa selvisi, että uhrin jälkikasvu oli luvatta mm. nostanut automaatista rahaa omaan käyttöönsä. Kymppejä sieltä, satanen täältä… niin eläkeläisäidin tili tyhjeni melkoisen nopeasti ja sama toistui jopa kuukausien ajan, kunnes eräällä kerralla tyhjennettiin koko pankkitili kerralla.

Hyväksikäyttäjän sisarukset puuttuivat lopulta asiaan näiden ensin kummasteltua kuinka ”tarkan markan ihmisenä” tunnetun äidin rahat eivät enää riittäneetkään ja sisarusten lopulta saatua tietoonsa myöskin tilin täyden tyhjentämisen. Tapaus selviteltiin kertoman mukaan perheen kesken ja asia lakaistiin lopulta hyvän tahdon eleenä maton alle.

Taloudellisten haasteiden ohessa uhkapeliriippuvuudesta kärsinyt tekijä lupasi hoitaa asiansa kuntoon ja mm. ilmoittautua hoitoon riippuvuutensa hallitsemiseksi. Hetkellisesti tilanne paranikin ja melkoisen nopeasti, vain muutamassa viikossa uhri ryhtyi jälleen uskomaan asioitaan samaisen lapsensa hoidettavaksi.

Hetken aikaa asiat sujuivatkin hyvin, kunnes jälleen parin kuukauden jälkeen alkoivat tutut oireet. Rahat eivät tuntuneet riittävän puolta kuuta pidemmälle vaikka sisään tulevan rahan määrä ei ollut muuttunut. Tutut oireet eläkeläisäidin taloudessa nostivatkin epäilykset sukulaisten mieleen ja asiaa ryhdyttiin selvittelemään. Varovaisemmaksi ryhtynyt hyväksikäyttäjä olikin siirtynyt nostamaan rahaa kaupan kassalta toivoen, ettei sitä huomattaisi niin helposti kuin automaattinostoja. Tekotavan muututtua asia pysyi pienempien summienkin vuoksi tovin pimennossa, mutta ahneus nosti päätään ja kun esimerkiksi kaksi litraa maitoa alkoi lähikaupassa maksamaan 20 euroa, tilanne selkiytyi kaikille.

Kuten sanottua, vaikka rahallinen menetys ei ehkä keskituloisen suomalaisen silmissä ole valtavan suuri, eläkeläisen taloudessa reikä on massiivinen. Mainittu eläkeläisäiti on sittemmin muuttanut toiselle paikkakunnalle, lähemmäksi muita sukulaisiaan eikä hyväksikäyttö ole sittemmin jatkunut. Omaiset tai edes uhri eivät ole tehneet tapauksesta rikosilmoitusta, sillä ”kuka sitä omia lapsiaan vasikoisi?”.

Tapauksen osapuolten henkilöllisyyden suojaamiseksi nimet ja paikkakunnat on jätetty tarkoituksella pois kirjoituksesta. Voit halutessasi kertoa omista tai läheistesi/tuttujesi kokemuksista kommenttiosiossa tai sähköpostitse osoitteeseen nykysuomi.vihje@gmail.com.

Lähde: Yksityinen

One thought on “Hyväsydämisyys ja anteeksianto kostautuivat – Eläkeläisnaisen lapsi vei äidiltään tuhansia euroja kahden vuoden aikana

 • 14.9.2018 at 19:05
  Permalink

  Tässä tapauksessa suurin syy oli uhkapeliriippuvuus, jotka johtavat työpaikoillakin jopa satojen tuhansien kavalluksiin, vaikka kuten tässäkin tarkoituksena oli ”maksaa takaisin” ”lainatut” summat.
  Mutta on monia täysin kunniattomia paskiaisia, jotka suoranaisesti varastavat vanhempiensa eläkerahat silkasta pahuudesta vain siksi, että oma elintaso saa nostetta pilviin saakka. Jotkut lapset ovat jopa sitä mieltä etteiväthän tuollaiset vanhat ihmiset enää mihinkään rahaa tarvitse kun ovat niitä vanhoja ja heikkoja. Eli ei jakseta odottaa edes ruumiin kylmenemistä kun pitäisi jo päästä ”nylkemään saalista”. Herttaista, eikö totta?
  Meitä ihmisiä on uskomattoman moneksi.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.