Suomi sijoittaa kehitysmaiden pienyrityksiin 16 miljoonaa – Välikätenä kirkon tuoreeltaan perustama yritys

Suomi sijoittaa 16 miljoonaa euroa ulkoministeriön mukaan työllistävään pienyritystoimintaan kehitysmaissa Kirkon Ulkomaanavun perustaman uuden yhtiön kautta. Sijoitus on muodoltaan laina, ja lainaehtojen mukaan varat maksetaan takaisin korkojen kera Suomen valtiolle 18 vuodessa sijoitustoiminnan tuotoilla.

Kehitysmaissa on ministeriön mukaan huutava pula säällisistä työpaikoista ja Kirkon ulkomaanavun sijoitusyhtiö vastaa tähän tarpeeseen. Sijoitusyhtiö tuo ministeriön näkemyksessä uudenlaisen työkalun Suomen kehityspolitiikkaan.

Alkuvaiheessa FCA Investments Oy sijoittaa yritystoimintaan Aasiassa ja Afrikassa kahden rahaston kautta. Yhtiö tekee rahastojen lisäksi myös omia suoria sijoituksia yrityksiin.

– Juuri pula kohtuuhintaisesta rahoituksesta on työpaikkoja synnyttävän yritystoiminnan yksi keskeinen este kehitysmaissa. Uusi yhtiö voi tarjota kasvun eväät sellaisella lupaavalle yritystoiminnalle, joka on vielä liian pientä kiinnostaakseen perinteisiä kehitysrahoitusyhtiöitä, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen sanoo.

FCA Investments suunnittelee tekevänsä 0,1 –1 miljoonan euron suoria sijoituksia yrityksiin. Perinteiset kehitysrahoitusyhtiöt tekevät harvoin alle miljoonan euron sijoituksia, koska hallintokulut nousevat pienissä sijoituksissa liian korkeiksi suhteessa sijoitettuun rahamäärään.

Pienten sijoitusten tekemisen kannattavasti mahdollistaa ulkoministeriön mukaan se, että Kirkon Ulkomaanapu käyttää alkuvaiheessa rahoittamiensa yritysten tukemiseen myös muita resursseja.  Se voi tukea niitä esimerkiksi taloudenhoitoon, yrityssuunnitteluun ja markkinointiin liittyvissä asioissa.

– FCA Investmentsin etu muihin vastaaviin toimijoihin verrattuna on, että Kirkon Ulkomaanavulla on henkilökuntaa läsnä ja kokemusta työskentelystä maissa, joihin sijoituksia tehdään, sanoo Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg.

FCA Investmentsin on tarkoitus tehdä ensimmäiset suorat sijoituksena Ugandassa. Ugandan lisäksi Kirkon Ulkomaanavun suunnitelmissa on tehdä suoria sijoituksia mahdollisesti myös Somaliassa, Keniassa, Jordaniassa, Nepalissa, Myanmarissa ja Kambodžassa. Osa maista on toimintaympäristöltään selvästi Ugandaa haastavampia.

Lähde: Ulkoministeriö

Aiheeseen liittyvää:

16 thoughts on “Suomi sijoittaa kehitysmaiden pienyrityksiin 16 miljoonaa – Välikätenä kirkon tuoreeltaan perustama yritys

  • 14.9.2018 at 10:58
    Permalink

    ”Sijoitus on muodoltaan laina, ja lainaehtojen mukaan varat maksetaan takaisin korkojen kera Suomen valtiolle 18 vuodessa sijoitustoiminnan tuotoilla.”

    Huutonaurua.

    Reply
  • 14.9.2018 at 12:05
    Permalink

    Tämä kirkon puuhastelu FCA investmentillä on täysi vitsi mutta ei naurata yhtään.
    Edes vähän toimiva ja vaikuttava sijoitustapa on ollut kyläyhteisöjen naisten osuuskuntien kautta jaetut pienlainat naisten mikroyrityksille.
    Lainanantaja on tuntenut lainansaajat, antanut koulutus- ja markkinointiapua ja yhteisöpaine kannustanut takaisinmaksuun ja rehellisyyteen.

    Reply
  • 14.9.2018 at 12:12
    Permalink

    Miksi eivät sijoita 16 miljoonaa kotimaisiin pienyrityksiin? Moni yksin yrittäjä on hirveissä vaikeuksissa, kun energian hinta nousee koko ajan punavihreän pieruverotuksen syytä. Punaporvarit keskusta ja kokoomus ovat täysin vihervassemiston puudeleita. Samanlaisia kommaripaskoja kaikki Eu myönteiset puolueet.

    Reply
    • 14.9.2018 at 22:31
      Permalink

      Löytyihän rahaa syytää taas maanviljelyynkin kuivuuskorvauksiin, kun meni sadot taas pilalle. Tuossakin menee taas rahat hukkaan. Ensi vuonna varmaan menee taas sateen takia sato pilalle ja taas syydetään kriisiapua. Pelkkää kuolleen kaakin piiskaamista tuokin homma.

      Reply
  • 14.9.2018 at 12:20
    Permalink

    Tottakai kannattaa antaa rahansa kehitysmaalaisille,sanoohan sen nyt järkikin.

    Reply
  • 14.9.2018 at 12:29
    Permalink

    Kreikkaankin laitetut sadat miljoonat tuottavat meille suuret voitot, kun ne saadaan korkoineen takaisin sanoivat Svedu Stubukka ja Sutta Urpolainen. Afrikkasta me tienataan taas!!!

    Reply
  • 14.9.2018 at 13:10
    Permalink

    Lause ”Sijoitus on muodoltaan laina, ja lainaehtojen mukaan varat maksetaan takaisin korkojen kera Suomen valtiolle 18 vuodessa sijoitustoiminnan tuotoilla” on tarkoitettu vain hölmölän asukkaille. Kukaan ei muista koko hommaa parin kuukauden jälkeen. Teitä kusetettiin taas 16 millin edestä mutta ketä kiinnostaa kun napakymppikin kohta alkaa taas..hahahahahahahahahahaha…

    Reply
  • 14.9.2018 at 15:16
    Permalink

    Ja miljoonaa ei löytynyt leipäjonolle että voisi jatkaa vuoden. Uskovitunmatonta!

    Reply
  • 14.9.2018 at 17:03
    Permalink

    samaa sceidaa mitä urpilainen antoi kreikuille, ja kun kansa sanoi mielipiteensä, niin ämmä suuttui ja sanoi suut tukkoon ette ymmärrä mitään, me tienaamme ja saamme korkoja näistä ”lainoista” ,näin hullut politikot jyräävät kansan yli, me veron maksajat mitä nyt enään on jäljellä pyöritämme köyhää hölmölää sekä kohta puolta afriikkaa vain että on hulluja politikkoja jotka vihaavat suomalaista hetero lihansyöjä veronmaksajaa ja jos vielä omistat asunnon ja auton , satut polttaa cigaretteja ja pidät hyvästä konjakista olet kyllä huima veronmaksaja, sitten viher piiperöt ja politiikot kitisee meille pottunokille…

    Reply
  • 14.9.2018 at 18:28
    Permalink

    Kirkko on unohtanut täysin oman maan vähävaraiset. Kirkon rahavirrat ovat hyytymässä, siksi se siirtyy sinne mistä massia saa. Kirkon toiminta on tänä päivänä puhdasta liiketoimintaa ja aluperäinen tarkoitus on unohdettu. Kirkollisveroa vuosikymeniä maksaneet eivät saa mitään ilmaiseksi vaan kaikki maksaa ja toimet ovat hinnoilteltu tarkasti. Hautaaminen on vitun kallista, pelkän haudan avaaminen maksaa erikseen.

    Reply
  • 14.9.2018 at 18:59
    Permalink

    Kaikki menee kirkon viinoihin ja huoraintalojen ylläpitoon. Kehitysmaiden ”pienyritykset” kyllä tiedetään mitä ne ovat. Kuten kehitysapukin kaikkinainen sokea rahan syytäminen hatusta vetäistyihin rojekteihin ovat yhtä tyhjän kanssa. Hyvänä esimerkkinä ”kaarnalaiva”, joka sai niin paljon tukirahaa, etten edes muista niin suurta summaa kun itse en joudu sellaisten kanssa koskaan tekemiseen. Siis koko ”hankkeesta” syntyi kaarnalaiva, jollaisen ja vielä paremmankin pystyy tekemään jurvalainen 5-vuotias pojan nassikka aamuraksujen ja puolen päivän välisenä aikana. Mitään reaalista apua ei synny vaan kaikki rahat menevät organisaation sisäiseen pyörittämiseen ja jonninjoutavaan perseilyyn sekä tietenkin niihin viinoihin. Lopuksi esitetään tuloksena joku nuuskarasia, joka on pieraistu kokoon kolmessa tunnissa ennen lopullisen tulosvastuullisen konkreettisen tuloksen antamista rahoittajalle.
    Sanonpa vain, että khattia kanssa!

    Reply
  • 14.9.2018 at 21:28
    Permalink

    Jeesuksesta on tullut rahanlainaaja viime aikoina näemmä. Enää ei rähistä temppelissä rahanvaihtajille.

    Reply
  • 14.9.2018 at 21:32
    Permalink

    Ei tällaisen toiminnan tarkoitus voi olla eikä olekaan muu kuin valtion varojen kierrätys parempiin taskuihin.

    Joka kerta kun yritys myöntää uuden ”lainan” kehitysmaahan, joku ministereistä lähtee yksityiselle loistolomalle Karibialle.

    Reply
  • 17.9.2018 at 08:43
    Permalink

    ’Me rikastutaan tällä.’

    Aikaisemmat rikastumishaaveet eivät ole toteutuneet. Tämänkin projektin rahoitus revitään suomalaisen veronmaksajan selkänahasta.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.