Valtion talousarvioesitys julkistettiin – Lisää rahaa kehitysyhteistyöhön, mm. varhaiskasvatukselta ja kouluilta pois

Valtiovarainministeriö julkaisi talousarvioesityksensä vuodelle 2019 tänään. Ennalta tiedetyt leikkaukset mm. koulutukseen toteutuivat ja myöskin vähemmän yllätyksellisesti Suomi tulee panostamaan entistä enemmän kehitysyhteistyöhön. Maahanmuutosta leikataan 47 miljoonaa euroa ja korkeakoulutuksesta 175 miljoonaa. Kaikenkaikkiaan Suomen talous on ensi vuonna tämänhetkisten arvioiden mukaan noin 1,7 miljardia euroa alijäämäinen.

Kehitysyhteistyöhön Suomi aikoo tuupata 726 miljoonaa euroa, joka on noin 36 miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna. Kohdassa ”Eräät jäsenmaksut” rahaa on arvioitu palavan 78 miljoonaa. Kaikenkaikkiaan ulkoministeriön hallinnonalaan on budjetoitu ensi vuodelle noin 1,12 miljardia euroa, 17 miljoonaa enemmän kuin tänä vuonna.

Suurimpana kärsijänä tässä talousarviossa näyttäisivät olevan opiskelijat. Leikkauksia on tehty kautta linjan ja rahaleikkurissa ovat niin varhaiskasvatus, peruskoulut kuin korkeakoulutkin. Lisää rahaa on suunnattu ainoastaan ammatilliseen koulutukseen, jonka osalta budjettiin lisätään 24 miljoonaa euroa. Tämän investoinnin jättämän aukon paikkaamiseksi varhaiskasvatuksesta sekä peruskouluilta otetaan pois noin 33 miljoonaa euroa, korkeakouluilta 175 miljoonaa euroa ja opintotuesta leikataan 1,8 miljoonaa euroa. Taiteelta ja kulttuurilta nipsaistaan 15 miljoonaa ja liikuntatoimelta mojovat 18 miljoonaa. Kaiken kaikkiaan opetus- ja kulttuuriministeriöltä viedään budjettiesityksessä 223 miljoonaa euroa.

Työ- ja elinkeinoministeriöltä otetaan pois 310 miljoonaa euroa, josta suurimpana yksittäisenä leikkauksena nousee esiin uusiutuvan energian tuet, joita leikataan noin 73 miljoonan euron arvosta, sekä julkiset työvoima- ja elinkeinopalvelut 83 miljoonan euron ”kevennyksellään”.

Sosiaali- ja terveysministeriö menettää määrärahoja noin 83 miljoonaa euroa. Sote-palveluista leikataan 100 miljoonaa, jotka katoavat budjetista valinnanvapauskokeilun rahoituksen päättymisen myötä. Perustoimeentulotukeen kohdistui arviossa 32 miljoonan euron leikkaus, mutta siksi sitä arvioksi kutsutaankin. Työttömyysturvaa leikataan 307 miljoonaa euroa ja veteraaneilta otetaan 11 miljoonaa. Asumistukeen mätetään 81 miljoonaa ja sairausvakuutusjärjestelmään 253 miljoonaa euroa kuluvaa vuotta enemmän.

Oikeusministeriön määrärahat saavat napsun, 25 miljoonaa lisää. Hallinnonalalla panostetaan pienimuotoisesti kautta linjan, mutta suurimman osan lisärahasta nielee itse ministeriö ja hallinto, joka tulee syömään 21 miljoonaa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Valtiovarainministeriö budjetoi itselleen 158 miljoonan euron lisärahan, joka käytetään mm. Euroopan unioniin, jonka kulut ovat Suomen osalta kasvaneet ensi vuodelle 170 miljoonaa euroa sekä eläkkeisiin, jotka tulevat nielemään 129 miljoonaa enemmän vuonna 2019. Kaikenkaikkiaan EU ja ”kansainväliset järjestöt” nielevät 2019 yli kaksi miljardia euroa. Myöskin verottaja saa toimintakuluihinsa 10 miljoonaa enemmän, kun taas kunnilta viedään 147 miljoonaa euroa, kohdistuen mm. peruspalveluiden järjestämisen valtionosuuksiin. VM:n budjetti ensi vuodelle on noin 17,4 miljardia euroa.

Puolustusministeriö saa 287 miljoonaa lisää ja summa uppoaa käytännössä täydelleen puolustusvoimien materiaalihankintoihin.

Sisäministeriöltä leikataan 21 miljoonaa ja leikkaukset kohdistuvat erityisesti vastaanottokeskuksien toimintamenoihin, joidenka arvioidaan supistuvan jopa 20 miljoonalla eurolla. Myöskin vastaanottokeskuksien asiakkaille maksettavien tukien määrän odotetaan tippuvan noin 14,5 miljoonaa euroa. Poliisitoimeen satsataan ensi vuonna 22 miljoonaa enemmän kuin 2018, kun taas  rajavartiolaitos on juustohöylän kohteena joutuessaan puolen miljoonan leikkauksien eteen. Pelastustoimi saa 763 000 euroa enemmän ja summa uppoaa heittämällä hätäkeskuslaitoksen kasvaneisiin toimintamenoihin.

Verotulot kasvussa, lainaa otetaan 1,75 miljardia euroa

Suomi saa arvioiden mukaan vuonna 2019 verotuloja 45,7 miljardia euroa, jonka myötä kasvua odotetaan -18-19 tulevan 1,7 miljardia euroa. Erityisen suuri luotto ministeriöllä on ansio- ja pääomatuloverojen kasvuun, josta odotetaan 671 miljoonaa enemmän kuin tänä vuonna sekä arvonlisäveroon, jonka tuoton odotetaan kasvavan 875 miljoonalla.

Valtion velan korot ovat vuonna 2019 näillä näkymin noin 1,2 miljardia euroa, joten lainan lyhentämiseen ei taida juuri rahaa liietä.

Lähde: VM

 

 

15 thoughts on “Valtion talousarvioesitys julkistettiin – Lisää rahaa kehitysyhteistyöhön, mm. varhaiskasvatukselta ja kouluilta pois

 • 9.8.2018 at 11:25
  Permalink

  Elikkäs lisää rahaa neekerinperseeseen ja kaikki leikkaukset suomalaisilta. Kiitos oikeen perkeleesti maanpetturit siellä eduskunnassa ja hallituksessa.

  Reply
 • 9.8.2018 at 12:06
  Permalink

  Polpo on pamputtanut kansallismielisiä 22 miljoonan arvoisesti, maahantunkeutujilla bileet jatkuu ja afrikan neekerit pystyvät ostamaan monta uutta kumivenettä.

  Valtakunnassa kaikki hyvin!

  Reply
 • 9.8.2018 at 12:26
  Permalink

  Tuosta nähdään kun alle apinatason edustajat ottaa rahoja sieltä mihin ei ikinä pitäsi koskea.

  Reply
 • 9.8.2018 at 13:06
  Permalink

  Rahat menevät mulliturville täällä ja tuonne.
  Ei paljoa hae, että itse Sipilä hyötyy näistäkin ”panostuksista” kautta rantain tai suoranaisesti. Mitään häpyä tuolla lestalla ei ole ollut missään vaiheessa elämänsä aikana, jolloin tämä ”liikenerona” tunnetun miehen kuvatuksen suurimmat menestystarinat ovat kirjatut.
  Muutoin on hyvin mielenkiintoista, että peruskouluilta ja opiskelijoilta otetaan budjetti rahoja pois kun jokainen meistä tietää millaista väkeä yliopistoihin on pesiytynyt ja minkälaisia opinnäytetöitä nuo läpitteensä politisoituneet laitokset suoltavat kuin väärää rahaa. Ja mitäpä sanomista puolustuksekseen voivat kyseiset maailmanparantaja-opiskelijat sanoa kun toisessa vaakakupissa on aivan turhaan pois suomalaisilta lisätty kehitysapumäärärahat vallankin kun Suomessa on köyhyyttä nykyään kaikkein eniten ottaen huomioon sodanjälkeiset ajat 1970-luvulta alkaen. Ja jos köyhyyttä oli reaalisesti enemmän tuolloinkin. Se johtui ainoastaan siitä ettei tuolloinkaan vielä ollut taloudellisia resursseja käytettävissä toisin kuin nyt on ollut, mutta jotka lukuiset hallitukset ovat tuhlanneet valuuttaa taivaantuuliin pitkin maailmaa juuri siihen kehitysapuun ja Afrikan savikylien naimakunnon kohentamiseen sillä aikaa kun omassa kotimaassa olisi ollut lukuisia erilaisia rahanreikiä, joita viisaat ja isänmaalliset poliittiset johtajat olisivat korjanneet parantaen näin oman kansan elinehtoja ja -oloja niin kuin hyvän isä miehen tuleekin tehdä. En voi olla mainitsematta presidentti Urho Kekkosta (1900-1986), joka siitä kaikesta ”pahasta” huolimatta mitä tuohon ”pahaan” mieheen voi vain kulminoitua. Oli kuitenkin isänmaallisista isänmaallisin mies, joka kantoi huolta omasta kansastaan joka ainoana virka päivänä oli hän sitten pussaamassa ryssää tai hoitamassa sisäpolitiikkaa umpi kierojen, pikkusieluisten ja keskenään riitaisten hallituspuolueiden takia, jolloin Kekkoseen lyötiin itsevaltiaan lähtemätön leima hänen hajoittaessa eduskunnan tuon tuostakin kun asioiden hoidosta ei tullut yhtään mitään kun urakka kusi kuin VPK:lla joka tappeli kuin kissat ja koirat palavan talon pihassa siitä kuka saa pitää mistäkin letkusta kiinni ja kenenkä kiivetä välikattoa sammuttamaan. Hyvin aktiivisesti suuri taloudellinen hanke, jossa presidentii Urho Kekkonen oli mukana hoitaen neuvottelut Neuvostoliiton pääministeri Aleksei Kosyginin (1904-1980) kanssa perustettavan kaupungin Kostamuksen kaivos kombinaatin ja kerrostalot, joka työllisti suomalasia rakennusmiehiä ja rakennusteollisuutta kautta Suomen. Eräänä lukuna voidaan pitää myös Kekkosen ”runnaamaa” Hätätilahallitusta v. 1976 kun Suomessa työttämyys oli noussut muistaakseni reiluun 70 000. Tuossa tilaisuudessa virnistelevät poliitikot eivät olleet ”läsnä” edes nimeksikään huolimatta vakavasta yhteiskunnallisesta tilanteesta, sillä tuonakin aikana kyse oli poliittisesta eliitistä, jolla itsellä ei ollut hätäpäivää, vaikka nykyajan kaikkia herkkuja ei vielä ollut saatavillakaan lahjusrahojen ja pimeiden itsekkäiden kauppojen osalta ainakaan tässä laajuudessa kuin nyt.
  Reilun 30 vuoden aikana maata hallinneet hallitukset eivät ole nakanneet paskaakaan Suomen kansan edusta vaan he ovat vain ajatelleet omaa poliittista karriääriään ja sen ulkopuolelta käärittävillä eduilla ja rahalla. Tämä kaikki eskaloitui hyper -mittasuhteisiin sen jälkeen kun v. 1994 Suomi suhmuroitiin vääryydellä ja viekkaudella samoja ominaisuuksia omaavaan EU:hun.

  Reply
  • 9.8.2018 at 23:39
   Permalink

   Siinä se oli! Ei lisättävää. Aamen!

   Reply
 • 9.8.2018 at 13:49
  Permalink

  Eu ja kansainväliset järjestöt nielevät yli kaksi miljoonaa euroa. Miksi ei siis säästetä eroamalla Eu:sta ja hukkaputki järjestöistä? Samoin haittamaahanmuuton lopettaminen toisi oivat säästöt. Tuuli voima-tuet pois samoin sellaiset turhakkeet lopetettava kuin valtion ravitsemusneuvottelukunta ja muut vastaavat
  rahan haaskuu organisaatiot.

  Reply
 • 9.8.2018 at 13:53
  Permalink

  Liikenero Sipilä rikastui tsägällä ja koplauksilla jotka olivat lain ja laittomuuden välisellä harmaalla alueella.
  Taloaan pakoloisille tarjotessaan Sipilä paljastui tuiki tyhmäksi.
  Lukenut mies muttei mitään käsitystä kokonaisuuksista, kuten usein on tämän paremman väen kohdalla.
  Samanlainen globalistien korruptoima nilkki kuin kataiset ym.
  EU:lle ei muka ole vaihtoehtoa, totta vitussa on!
  Suurin ongelma mitä nämä eivät tunnusta on rosvopankkien mafia joka ryöstää vähitellen kaiken.
  Kohta taas nostavat korkoja.
  Korothan pitäisi julistaa maailmanlaajuisesti ikiajoiksi 0-1:een%.

  Reply
 • 9.8.2018 at 15:01
  Permalink

  ”Maahanmuutosta leikataan 47 miljoonaa euroa”

  HA! Hevonpaskaa. Ja jos olisikin totta, mitätön pisara kolmessa matumiljardissa.

  Reply
  • 10.8.2018 at 12:56
   Permalink

   taitaa tosiasiassa mamukulut kaikkinen virkakoneistopalveluineen maksavan n.4-6 MRD/v 2018..2019+ 1Mrd

   Reply
 • 9.8.2018 at 17:46
  Permalink

  Vanhuksista ei puhuta mitään verot senkun on kovemmet kun työssä käyvillä Kuinka voidaan suosia tasa arvottomuutta otetaan niiltä joilla on vähän ennestään Kuinka kehdataan demarit jo vie eläkkeestä indeksillään Saadaan kiittä Mooses Lipposta

  Reply
 • 9.8.2018 at 18:12
  Permalink

  Ja jos en aivan väärässä ole, niin nämäkin hallituksen ilakoimat ALV:n lisätulot eivät hetkauta valtion taloutta millään tavalla, koska ne ohjataan suoraan EU:n pohjattomaan a.reikään samoin kuin ne vähäiset tullimaksut ulkomaankaupasta.

  Reply
 • 10.8.2018 at 00:52
  Permalink

  TAAS OTETAAN LAPSILTA! NYT NE RAJAT KIINNI! Tänne raahataan aikuisia ukkoja ekalle luokalle ympäri maailmaa, omat lapset kärsii! … Hallitus vaihtoon.

  Reply
 • 10.8.2018 at 06:08
  Permalink

  Varsinainen maturahasto on piilotettu ovelasti niin että se ei suoraaan näy budjetissa. Se on helppo ”kikkailla” piiloon. Muistuttaa nykyistä isojen pörssiyhtiöiden tiedotuslinjaa. Muistan kun meillä oli ennen taloudellisen tilanteen ja budjetti palaveri henkilökunnalle. Siinä näkyi selvästi eri menoerät ja jyvitykset melko tarkasti. Aika muuttui johtajat vaihtui ja aloimme heitellä tikkaa tiedostustilaisuuksissa, mitä keskemmälle osui, se oli hyvä juttu ja porukat olivat haltioissaan. Itse naureskelin sille paskalle. Kerran osastomme päälle oli ”löytynyt” ylimääräisiä kuluja ja kysyin mitä ne on. En saanut vastausta vaan silmien muljauttelua. Selvisi että hyvin tuottavan osastomme rahavarat oli ryöstön kohteena toisille osastoille, joka on tavallista pörssi yhtiöiden sisällä nykyään, sitä ”kikkailua” nääs. Tuli olo että olen munannut jossain kun yhtä äkkiä tulos ja viivan alle jäänyt tulos huononi. Ja kateelliset pääsivät vittuilemaan.

  Reply
 • 10.8.2018 at 10:59
  Permalink

  Toivoisin ettei Sipilän naamaa näytettäisi näillä sivuilla. Tulee huono olo.

  Reply
  • 11.8.2018 at 10:40
   Permalink

   Toimitus pahoittelee kuvavalintaa. Totuus ei ole aina kaunista…

   Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.