InfoWars ja Alex Jones suljettu ulos Youtubesta, Facebookista ja Applen palveluista

Salaliittoteorioita ja sittemmin muunkinlaista poliittista uutisointia sekä pohdintaa tarjonnut InfoWars on suljettu ulos sekä sen pääasialliselta kanavalta Youtubesta, että Facebookista. Myöskin InfoWarsia pyörittäneen ja perustaneen Alex Jonesin kanavat on suljettu aina Applen podcast-palvelua myöden. Ainoastaan Alex Jonesin henkilökohtainen Facebook-tili on tätä artikkelia kirjoitettaessa yhä pystyssä.

Facebook ilmoitti useamman InfoWars-kanavan sulkemisen syyksi väkivaltaisen ja vihapuhetta sisältävän materiaalin levittämisen, josta ilmoitettiin monelle tutulla ”julkaisusi rikkoo yhteisönormejamme”-tekstillä. Jopa vuosia kestäneen painostuksen jälkeen ensimmäisenä taipui Apple, joka poisti InfoWarsin ja Alex Jonesin podcast-lähetykset palvelustaan. Heti perässä seurasi Facebook ja lopulta myöskin Youtube.

InfoWarsiin sidonnaisista podcasteista Apple on säilyttänyt yhden, Real News with David Knight-ohjelman lähetykset. Maanantaina myöskin musiikin striimauspalvelu Spotify liittyi rintamaan ja poisti ”Alex Jones Shown” podcastit palvelustaan. Toistaiseksi Spotifyssa on kuunneltavana vielä kolmea eri InfoWars podcastia, mutta asteittain niidenkin voi olettaa sieltä katoavan.

Youtube ei ilmoituksessaan yksilöinyt InfoWarsia tai Alex Jonesia, vaan puhui ylimalkaisesti palvelun säännöistä ja niiden noudattamatta jättämisestä koituvista seurauksista. Jokaisen palvelun sanktioita koskien sekä Alex Jonesia itseään, että InfoWarsia kokonaisuudessaan leimaa ylipäätään salamyhkäisyys, sillä yksikään palvelu ei ole eritellyt sitä, kuinka kyseiset toimijat todellisuudessa palveluiden sääntöjä rikkoivat. Toki yrityksillä ei siihen myöskään lain määräämää velvollisuutta ole.

Ainoastaan Twitter on antanut Jonesin toimia vapaasti, toistaiseksi

Suurista sosiaalisen median toimijoista ainoastaan Twitter on jättänyt Alex Jonesin ja InfoWarsin toimia rauhassa. Jonesin ja tämän pyörittämän kokonaisuuden seuraajamäärät tosin eivät ainakaan toistaiseksi ole lähimainkaan sitä luokkaa, mitä ne olivat esimerkiksi Youtubessa ja Facebookissa.

Googlen omistamassa sosiaalisen median palvelussa on tällä hetkellä noin 350 miljoonaa aktiivista käyttäjää, joten se jää myöskin käyttäjämäärissä jälkeen Facebookista (2,2 miljardia käyttäjää 2018) ja Youtubesta (1,8 miljardia käyttäjää 2018). Esimerkiksi Facebookin toimien syyksi on epäilty mm. Jonesin taipumusta äärimmäiseen kriittisyyteen erilaisten onnettomuuksien ja vaikkapa terrori-iskujen tai vastaavien syihin ja syyllisiin. Jones on tunnettu mm. tarjoamastaan kritiikistä 9/11 iskuja sekä Sandy Hookin ampumatapusta kohtaan, joista jälkimmäisestä Jonesia vastaan ollaan kouluammuskelussa kuolleen tytön perheen toimesta nostamassa syyte häirinnästä. Facebook on kiistänyt poistamisen syynä olleen Jonesin esiintuomat epäluulot.

Sosiaaliseen mediaan alustoja tarjoavia yrityksiä on ahdisteltu viime vuosina usealta suunnalta poistamaan tietynlaiseen poliittiseen katsantokantaan sopimattomat mielipiteet ja toimijat palveluistaan. Suomessa kenties tunnetuimpana ”vihapuheen” ja muun vastaavan kitkijänä on tunnettu Facebook, jonka antamista banneista ja poistetuista tileistä saa kuulla lähes päivittäin. Yhdysvaltalainen demokraattien senaattori Chris Murphy on nostanut asian esiin twitter-tilillään ja vaatii yrityksiltä jyrkempiä toimia.

– InfoWars on ainoastaan huippu valheiden ja vihapuheen valtavassa jäävuoressa, joka käyttää Facebookin ja youtuben kaltaisia alustoja repiäkseen kansakuntamme hajalle. Näiden yritysten on tehtävä enemmän kuin sulkea yksi nettisivu. Demokratiamme selviytyminen on siitä riippuvainen, Murphy sanoo twiitissään.

Lähde: Guardian, Wired Sources-twitter, statista, businessinsider  Kuva: infowars.com

9 thoughts on “InfoWars ja Alex Jones suljettu ulos Youtubesta, Facebookista ja Applen palveluista

 • 7.8.2018 at 11:03
  Permalink

  Ovatko uuden ajan ihmiset todellakin niin typeriä, että ottavat kaiken aivan kirjaimellisesti eivätkä osaa tehdä eroa lähes viihteeksi tarkoitettujen salaliittoteorioiden ja totisemmin tuotetun sisällön välillä? IW on vaihtoehtomedia ja viralliset kertomukset kyseenalaistava lähestymistapa on sille alusta asti ollut ominaista. Sivusto on kuitenkin saavuttanut suosiota, koka Alex Jones ei ole typerys tai pelle, vaan osuu vaistollaan usein myös oikeaan, kuten vahvasti ja vakavasti kannattamansa Donald Trumpin tapauksessa.

  Siis oikeaan osuneet, mutta silti ”väärät” mielipiteet sekä räväkän viihteellinen tyyli ovat ärsyttäneet sekä poliittisia vastustajia että muuten vain tosikoita. Maailma on menettänyt huumorintajunsa ja kykynsä suhteuttaa ja kyseenalaistaa asioita ja kaikki sanominen pitäisi välittää poliittisen korrektiuden suotimen kautta. Tähän viherpunakommunistit siis tähtäävät ja saivat nyt suuren, mutta toivottavasti lyhytaikaisen voiton.

  Reply
 • 7.8.2018 at 11:11
  Permalink

  No, ei oikeastaan voi olla tämän parempaa osoitusta siitä että Jones on osunut jossakin oikeaan.,Valhetta vastaan voidaan argumentoida mutta totuutta vastaan tarvitaan sensuuria.

  Reply
 • 7.8.2018 at 11:12
  Permalink

  Ei hetkauta minua. Minä kun en käytä noista mitään. Alexin blogit saa aina jonkun median kautta tietoon. Tai sitten oma osoitteen.

  Reply
  • 7.8.2018 at 16:11
   Permalink

   ”Ei koske minua”. Kuuluisia viimeisiä sanoja ja ehkäpä niistä kaikkein tunnetuin versio.

   Reply
   • 7.8.2018 at 23:33
    Permalink

    ”Ei koske minua” ja ”Tolkun ihmiset” ovat olleet ja tulevat olemaan kaikkien hirmuvaltojen ja diktatuurien elinehto ja käyttövoima.

    Reply
 • 7.8.2018 at 19:11
  Permalink

  Alex Jones ei katko vääräuskoisten päitä. Siinä se suurin vika on. Jos tuo mies haukkuisi kuin lintukoira presidentti Donald Trumpia ja kannattaisi orgamisesti Hillary Clintonia. Alex Jones saisi hyppiä, vaikka perse paljaana pöydällä.

  Reply
 • 8.8.2018 at 06:42
  Permalink

  Ihmettelen miksi ihmiset käyttää näitä islamisaatiota edistäviä ja kansallisvaltioita tuhoavia ”palveluita” On myös vaihtoehtoja ja olisi myös tilausta vaihtoehto palveluille. juutuubi on mennyt todella huonoon maineeseen viimevuosina tiettyyn suuntaan suunnatun sensuurin osalta. Taustalta löytyvät satavarmasti samat tahot jotka siutsivat ja hallitsevat lähes kaikkia medioita.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.