Venezuelassa kuusi pidätetty presidentin murhayrityksestä – Maduro syyttää mm. Yhdysvaltoja ja Kolumbiaa

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro joutui viikonloppuna murhayrityksen kohteeksi, mutta selvisi tiettävästi vammoitta. Murhayritykseen käytettiin kahta drone-lennokkia, joihin molempiin oli lastattu 1kg C-4 muoviräjähdettä. Maan viranomaiset ovat pidättäneet kuusi epäiltyä ja tuntematon oppositioryhmä on ilmoittautunut tekijäksi. Maduro syyttää iskusta opposition lisäksi Yhdysvaltoja ja Kolumbiaa.

”Sotilaat T-paidoissa”-niminen aktivistiryhmä oli varsin tuntematon ennen ilmoittautumistaan Maduron murhayrityksen tekijäksi. Ryhmä avasi epäonnistuneen iskun jälkeen suunnitelmiaan ja ne mukailivat myöskin viranomaisten oletusta siitä, miten Maduro yritettiin päiviltä päästää. Tarkoituksena oli ohjata toinen droneista presidentin yläpuolelle ja toinen hänen eteensä niin, että molemmat olisivat räjähtäneet samanaikaisesti.

Turvallisuushenkilöstö kuitenkin oli tehtäviensä tasalla ja onnistui häiritsemään lennokkien kulkua. Toinen törmäsi asuinrakennukseen parin korttelin päässä ja toinen räjähti kyllä presidentin lähellä, muttei ilmeisesti suunnitelmien mukaan. Kuten sanottua, murhayritys epäonnistui.

Maduron silmissä tämän jokainen vastustaja näyttää olevan syyllinen

Nicolas Maduro

Vammoitta iskusta selvinnyt presidentti on löytänyt syntipukit nopeasti, vain päivää iskun jälkeen ja syyttääkin iskusta Venezuelan opposition lisäksi äärioikeistoa Kolumbiassa ja Yhdysvalloissa. Maduro näyttäisi olevan syytöksiensä kanssa melkoisen tosisaan, vaikka mitään todisteita ei toistaiseksi olla esitetty. Edes pidätettyjen henkilöllisyyttä ei olla paljastettu, mutta kahdella tiedetään olleen historiaa valtion vastaisesta toiminnasta. Sinänsä Maduron syytökset esimerkiksi Yhdysvaltoja kohtaan eivät välttämättä ole ”täysin tuulesta temmatut”, sillä Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaan tutustunut ja kriittisiä kirjoja aiheesta kirjoittanut William Blum kertoo Yhdysvaltojen masinoineen maassa onnistuneen vallanvaihdoksen vuonna 2002.

Syytöksissään Maduro yksilöi erityisesti Kolumbian hiljattain valitun presidentin Juan Manuel Santosin, jonka osallisuuden Kolumbian valtio kuitenkin jyrkästi kiistää. Yhdysvaltain viranomaiset vaativat Maduroa esittämään todisteita väitteidensä tueksi ja kertoi ehdottomasti tutkivansa asiaa, mikäli laittomuuksia epäillään niiden pohjalta esiintyneen. Maduro vaati Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia ”saattamaan terroristiryhmän vastuuseen” ja väittää yksikantaan Washintonin tukevan hänen poliittisia vastustajiaan.

Venezuelan oppositio näkee Maduron syyllisten etsimisen asemasta käyttävän tilannetta hyväkseen ja etsivän keppihevosta, jonka selästä pyyhkäistä vastustajansa pois poliittiselta kartalta.

Poliittinen kuohunta ja mielenosoitukset tuntuvat tulleem Venezuelaan jäädäkseen. Yli 100 ihmistä on viimeisten kuukausien aikana kuollut Maduron ja ylipäätään maan hallinnon vastaisissa mielenosoituksissa. Maan johto on joutunut kansan ja kansainvälisen yhteisön vihan kohteeksi Venezuelan surkean taloustilanteen ja perustavanlaatuisten kansalaisoikeuksien loukkaamisen vuoksi. Maa on parhaillaan kansainvälisen rikostuomioistuimen tutkinnan kohteena.

Lähde: Independent

 

2 thoughts on “Venezuelassa kuusi pidätetty presidentin murhayrityksestä – Maduro syyttää mm. Yhdysvaltoja ja Kolumbiaa

 • 6.8.2018 at 10:47
  Permalink

  Onko näin, että ”ilmailuharrastus” vie poseen?
  Kun ollaan kommunistisessa Venezuelassa aivan kuten me täällä kommunistisessa Suomessakin niin syypää löytyy tietenkin Yhdysvalloista, vaikka varsinainen syy tuleekin suoraan omasta Irwinin laulusta. Yleensäkin johtohenkilöiden murhayritykset muistuttavat terveellä tavalla itsevaltiaan omasta kuolevaisuudesta ja siitä, että kansakuntaa ei voikaan käyttää kuin kynnysmattoa edes joskus kompastumatta siihen ilman lageerikenkiäkin.

  Reply
 • 6.8.2018 at 12:35
  Permalink

  Kommunistit tunnetusti löytävät syyllisen aina ulkopuoleta. Tuo ukko on vainaa ennen kuin vuosi loppuu.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.