Pohjois-Korea happamana Yhdysvaltojen kovista puheista tämän ”hyvän tahdon eleistä” huolimatta

Lauantaina Singaporessa pidetyssä ASEAN-foorumissa kokoontui poliittisia johtohenkilöitä ympäri maailman ja erityisesti ympäri Aasian. Foorumin tarkoitus oli tarjota keskustelualusta Aasian turvallisuustilanteesta ja politiikasta. Lauantain huolestuttavimmasta tarjonnasta vastasivat Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain ulkoministerit diplomaattisella nokittelullaan.

Sarvien kalistelun aloitti ensin Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo, joka jatkoi jo aiemmin alkamallaan saralla, korostaen Pohjois-Koreaan kohdistuneiden diplomaattisten ja taloudellisten pakotteiden pysyvyyden tärkeyttä. Pompeo kertoi kuitenkin olevansa optimistinen Pohjois-Korean ydinaseriisunnan suhteen. Pompeo on huolissaan siitä, että jotkut maat ovat ryhtyneet lieventämään Pohjois-Korealle asetettuja pakotteita ja nosti esimerkkimaaksi Venäjän, joka on mm. myöntänyt viisumeita Pohjois-Koreasta saapuville työntekijöille.

Pompeo linjasi lauantaina jälleen kerran Pohjois-Korean öljy-saarron tärkeyden puolesta. Täydellinen öljytoimitusten katkaiseminen edellyttäisi voimakasta yhteistyöhalua erityisesti Kiinalta, joka on Pohjois-Korean tärkein ja pääasiallisin energian ja öljyn tarjoaja, mutta myöskin Venäjältä, joka vie maahan jonkn verran öljyä ja sen jalosteita.

Pohjois-Korean ulkoministeri Ri Yong Ho osoitti avoimesti närkästyksensä Pompeon puheita kohtaan ja kohotti puheenvuoroonsa myöskin ristiriidat Yhdysvaltain hallinnon toimien ja sen johtajan, Donald Trumpin tahtotilojen välillä. Ri syyttää Yhdysvaltoja kärsimättömyydestä ja kummastelee Yhdysvatain agressiivisuutta Pohjois-Korean ”hyvän tahdon eleistä” huolimatta. Ri kertoo maansa esimerkiksi lopettaneen ydinase- ja ohjustestauksen sekä purkaneen yhden ydinaseiden testausalueen.

– Kuitenkin, huolimatta toimistamme, Yhdysvallat korottaa ääntään vaatiessaan yhä pakotteiden pysyvyyttä. Mikä kuitenkin huolestuttavinta, ovat ne liikkeet, joita Yhdysvaltojen hallinto on tehnyt kulkeakseen takaisin vanhaan, kauas sen johtajan aikomuksista. Niin kauan, kun Yhdysvallat eivät tee mitään huoliemme poistamiseksi, me emme tule tekemään yksipuolista aloitetta asioiden eteenpäin viemiseksi.

Yhdysvallat ovat vaatineet ydinaseriisuntaa käytännössä kaikilta muilta, paitsi liittolaismailtaan ja herääkin kysymys, millä ja kenen antamalla oikeudella jokin toinen maa saisi omistaa ydinaseita, mutta toinen ei?

Lähde: AFP

3 thoughts on “Pohjois-Korea happamana Yhdysvaltojen kovista puheista tämän ”hyvän tahdon eleistä” huolimatta

 • 5.8.2018 at 12:19
  Permalink

  Sama kun alkaisi joku mielisairaalan potilas huutamaan miksi hällä ei ole asetta kun armeijassakin väki niitä saa pitää.
  Pitäisi keskittyä ”puhdistamaan” koko pohjois-korean johto pois pelistä niin tuo maa alkaisi heti eheytymään.

  Reply
 • 5.8.2018 at 21:59
  Permalink

  Turha kuvitella, että Yhdysvallat ja Pohjois-Korea olisivat jossain pussauskopissa. Eivät olleet Neuvostoliittokaan ja USA kylmän sodan aikana, vaikka oli juuri pidetty huippukokous, jossa molempien suurvaltojen päämiehet loistivat sulavaa ystävällisyyttä ja hyvää tahtoa. Kohta tuollaisen tapaamisen jälkeen jatkui puolin ja toisin annettujen julkilausumien sivaltelu, joko koskien keskinäisiä suhteita tai maailmanlaajuisen kilpakentän suhteen, joita molemmat vartioivat mustasukkaisesti ettei globaali tasapaino pääse muuttumaan omalta kannalta negatiiviseen suuntaan.

  Reply
 • 6.8.2018 at 06:17
  Permalink

  Tuo pieni rakettimies ei ole ihan idiootimmasta päästä. Pyörittää maailman ”johtajia” menne tullen.”diplomatialla” ja pikku myönnytyksillä saa ainakin Euroopan johtajat huokailemaan ihastuksesta. Maa rakentaa todellista ydinpelotetta ja alkaa olla myöhäistä puuttua tähän. Apuja saa vaikka määrätään kuinka ”pakotteita” Kylmäsota ja maailman tilanne mahdollistaa tämän. Menossa on jo kolmannen maailmansodan ensiaskeleet. Lähi-itä roihahtaa hetkellä minä hyvänsä täyteen roihuun ja Eurooppa ajautuu sisäiseen kaaokseen matutulvan takia. Sitä se lähtee, ikävä kyllä.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.