Migri: Afganistanissa paljon alueita joille ei palauteta – Migrin mukaan palauttaa voidaan muuallekin maahan

Tällä viikolla on keskusteltu paljon kielteisen oleskelupäätöksen saaneiden palautuksista, mm. Vihreiden Aino Pennasen lentokonetempauksen johdosta. Maahanmuuttoviraston arvio muun muassa Afganistanista on ollut monissa puheenvuoroissa esillä. 

Maahanmuuttovirasto julkaisee tilannekatsaukset Afganistanista, Irakista ja Somaliasta puolivuosittain, mutta maiden turvallisuustilanne kuitenkin vaihtelee nopeastikin, joten päätöksentekoa varten ajankohtaista maatietoa tuotetaan jatkuvasti.

Afganistanin turvallisuustilanne on Maahanmuuttoviraston mukaan epävakaa ja vaihtelee suuresti alueittain. Virasto arvioi maiden tilannetta tarkemmin kuin koko maan tasolla. Afganistanin turvallisuustilannetta seurataan piirikuntatasolla, koska tilanne vaihtelee merkittävästi myös yksittäisen maakunnan sisällä.

Afganistanissa on tälläkin hetkellä useita alueita, joihin ei toistaiseksi palauteta ketään. Näitä alueita ovat tämänhetkisen turvallisuustilanteen perusteella Helmandin maakunta, Uruzganin piirikunnat Tirin Kot, Dehrawud ja Chora, Nangarharin maakunnan eteläiset piirikunnat Achin, Kot, Nazyan, Chaparhar, Bati Kot, Pachir wa Agam, Khogiani ja Deh Bala/Haska Mina ja Kandaharin maakunnassa piirikunnat Ghorak, Khakriz, Maiwand, Nish ja Shah Wali Kot.

Suomessa korkein hallinto-oikeus on kesäkuussa 2018 antamassaan vuosikirjapäätöksessä todennut, ettei Kabulin turvallisuustilanne ole sellainen, että kaikki kaupunkiin palaavat ovat vaarassa joutua aseellisen väkivallan kohteeksi. Maahanmuuttovirasto soveltaa ulkomaalaislakia korkeimman hallinto-oikeuden linjausten ja muun velvoittavan tuomioistuinkäytännön mukaisesti, joten em. alueelle voidaan palauttaa kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita. 

Virasto katsoo myös, että Syyriassa, Jemenissä ja Etelä-Sudanissa väkivalta on niin äärimmäistä, että se uhkaa kaikkia. Turvapaikanhakijoita ei palauteta tällä hetkellä näihin maihin.

 Palautuskielto on ehdoton ja sitoo virastoa

Maahanmuuttovirasto suhtautuu palautuskieltoon erittäin vakavasti. Tämä pakolaislainsäädännön ehdoton periaate tarkoittaa, että ketään ei saa palauttaa alueelle, jossa häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu.

Turvapaikanhakijan tilanne arvioidaan kuitenkin aina yksilöllisesti, ei vain maatiedon kautta. Jokaisen ihmisen kohdalla selvitetään siis, onko juuri hän vainon tai vakavan haitan vaarassa, jos palaa kotimaahansa. Hakija kertoo itse tilanteestaan turvapaikkapuhuttelussa. Tämän lisäksi virasto arvioi, onko hakijan turvallista, mahdollista ja kohtuullista asettua asumaan kotimaassaan toiselle alueelle.

Kun poliisi on täytäntöön panemassa maasta poistamista, suojelun tarpeen ja palautuskiellossa mainittujen olosuhteiden olemassaolon henkilön kohdalla on tarkastanut usein kolme erillistä tahoa – Maahanmuuttovirasto sekä riippumattomat tuomioistuimet (hallinto-oikeus sekä korkein hallinto-oikeus, mikäli hallinto-oikeuden päätökseen on haettu valituslupaa).

Moni afganistanilainen turvapaikanhakija vetoaa hazara-taustaansa. Maahanmuuttovirasto arvioi näissäkin tapauksissa vainon vaaran jokaisen kohdalla yksilöllisesti hänen kokemustensa ja tilanteensa perusteella. Hazarat ovat paikallinen etninen vähemmistö ja Afganistanin kolmanneksi suurin väestöryhmä.

Tänä vuonna turvapaikka tai toissijaista suojelua on myönnetty 62 prosentille afganistanilaisista. Kielteisten päätösten osuus on ollut 26 prosenttia. Maahanmuuttoviraston tilastot ovat julkisia ja ne löytyvät täältä.

Lähde: Migri

6 thoughts on “Migri: Afganistanissa paljon alueita joille ei palauteta – Migrin mukaan palauttaa voidaan muuallekin maahan

 • 3.8.2018 at 18:41
  Permalink

  Korkein hallinto-oikeus höpöttää. Palautukset päälle vaan. Se ei ole Suomen vika jos rauhan uskonnon edustajat asettavat palaavat aseellisen väkivallan kohteiksi.

  Reply
 • 3.8.2018 at 19:41
  Permalink

  Islamistiset valtiot eivät koskaan ole niin stabiileja kuin länsimaat, joten on aivan turhaa käyttää täkäläistä määritelmää ”turvallisesta maasta”, koska niissä vallitsee feodaalijärjestelmä ja useat maat niistä jakaantuvat erilaisiin klaaneihin, jotka ovat vain mielivaltaisesti piirretyt kartalle yhdeksi valtioksi usein maita hallinneiden siirtomaaisäntien toimesta, jotka Euroopan lapsina näkivät valtio ajattelun pohjalta selvä piirteisimpänä keinona jakaa alueet valtiorajojen määrittelemiksi kokonaisiksi valtioiksi, jotka ylittävät kyläpäälliköt tai aluehallinto järjestelmän riippumatta niillä asuvista etnisistä erilaisista ryhmistä eli heimoista tai jopa kansoista, joilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa alkuperänsä, uskontonsa ja kulttuurinsa kanssa. Luonnollisesti suuren heimot ja kansakunnat ovat pakkoalistaneet hallintaansa pieniä kansoja ja etnisiä ryhmiä pyrkien sulauttamaan ne itseensä pakolla pyrkien tukahduttamaan väkivallalla heidän kulttuurinsa, tapansa, uskontonsa ja tuhoamaan joko kansanmurhaamalla nuo kansat pois maankannen päältä tai hävittämällä pakkoristeytyksellä valtaväestön kanssa, joka tosin on kaikkein itserakkainpien rotujen mielestä ”oman” rodun likaamista ja saastuttamista.
  Esim. Afganistanissa vaikuttaa aina väkivaltakulttuuri nimeltä Islam, joka perustuu pakkovaltaan ja ihmisten, etenkin naisten ja lasten yksiselitteiseen murhaamiseen vailla huolen häivää.

  Reply
 • 4.8.2018 at 02:27
  Permalink

  Onhan Somaliassa ja muualla afrikassa, lähi-idän maita unohtamatta runsaasti turvallisia alueita, migrin pitäisi saada tieto missä ”pakolaiset” lomailee ja todeta että paluulentoon ei ole tarvetta koska alue on turvallinen. Ei kai ne mene suoraan varmaan kuolemaan lomailemaan vaikka miten olisivat extreme urheilijoita? En muuten ole vielä kuullut että vihreät kieltää pakolaisia lomailemasta kotimaissaan koska siellä odottaa se varma kuolema? Eikö vihreät välitä kun ihmiset saattavat itsensä hengenvaaraan!!

  Reply
 • 4.8.2018 at 03:56
  Permalink

  Koska Afganistanissa on turvallisia alueita, voi kaikki afganistanilaiset palauttaa niille alueille. Ei ole suomalaisten ongelma huolehtia afganistanilaisista. Se ongelma on afganistanilaisten ja Afganistanin valtion.

  Alueisiin tuijottaminen on kuin sanoa, että jos joku on kotisin Lahdesta ja Lahdessa on hengenvaarallista, on henkilöllä oikeus mennä muihin maihin elämään niiden piikkiin, vaikka koko muu Suomi olisi täysin turvallinen.

  Reply
 • 4.8.2018 at 11:50
  Permalink

  Eiköhän riitä jo elättien elättäminen.Varsinkin elintasoturistien on se helppo huudella,kun ei maksele veroja vaan vetää sossun rahoja seinästä.

  Reply
 • 4.8.2018 at 18:46
  Permalink

  Mitähän se ylipäätään meille kuuluu jos millon missäkin paskanistaneissa tappavat toisiaan jonkun typerän koraanin tulkinnan takia?
  Opetelkoot elämään kunnolla tai kuolkoot pois.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.