Rikosuhripäivystyksen mukaan ihmiskaupan uhrien määrä on lisääntynyt merkittävästi

Vuoden 2018 kesäkuun lopussa Rikosuhripäivystyksessä asiakkaana oli 106 ihmiskaupan tai sen kaltaisen rikoksen uhria. Ihmiskaupan uhrien määrä asiakkaina on Rikosuhripäivystyksen mukaan lisääntynyt vuosittain. Vuonna 2014 ihmiskaupan uhreja oli Rikosuhripäivystyksessä asiakkaina 15 ja viime vuonna 94. Vuonna 2018 pelkästään kesäkuun loppuun mennessä asiakkaita oli jo 105.

Ihmiskaupan uhrien auttamistyön erityisasiantuntija Pia Marttila Rikosuhripäivystyksestä kertoo, ettei ongelma ole, päinvastoin kuin yleensä annetaan ymmärtää, vain naisiin kohdistuva ihmiskauppa. Hieman yllättäenkin enemmistö Rikosuhripäivystyksen asiakkaista on miehiä.

– Rikosuhripäivystyksessä asiakkaina olevista ihmiskaupan uhreista enemmistö on miehiä (65 miestä, 41 naista). Varsinaisista ihmiskauppatapauksista peräti 52 liittyy työperäiseen hyväksikäyttöön ja 21 seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Joissakin tapauksissa hyväksikäyttö on ilmennyt useampana kuin yhtenä ihmiskaupan muotona.

Suomessa ihmiskauppa voi Marttilan mukaan ilmetä työperäisen ja seksuaalisen hyväksikäytön lisäksi muun muassa pakkoavioliittona tai muuna parisuhteisiin liittyvänä hyväksikäyttönä. Ihmiskauppaa voivat olla kaikki sellaiset tilanteet, joissa uhri on asetettu ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin. Rikosuhripäivystyksessä on asiakkaina 24 eri kansalaisuuden edustajia.

– Viime aikoina asiakkaaksi on tullut entistä enemmän turvapaikanhakijataustaisia henkilöitä, joita on hyväksikäytetty Suomessa työvoimana. Ihmiskaupan uhri voi olla myös Suomen kansalainen, joka on esimerkiksi pakotettu rikolliseen toimintaan. Heillä on erityisen korkea kynnys hakeutua viranomaisavun piiriin pelätessään joutuvansa itse syytteeseen.

Lähde: Rikosuhripäivystys

4 thoughts on “Rikosuhripäivystyksen mukaan ihmiskaupan uhrien määrä on lisääntynyt merkittävästi

  • 30.7.2018 at 09:52
    Permalink

    Ihmekös tuo jos ihmiskauppa lisääntyy. Sehän on niin hyvin organisoitu.
    Meilläkin toimii monta ihmiskauppaa harjoittavaa ja sitä tukevaa järjestöä tai ryhmää, kuten esimerkiksi Punainen risti ja Evankelis-luterilainen kirkko, ja päällimmäisenä tällä hetkellä tietysti maan hallitus.

    Reply
  • 30.7.2018 at 10:34
    Permalink

    Suomessa ihmiskauppa osataan varsin hyvin myös ihan kotimaisin voimin. Ilmaistyön teettämisestä on tulossa vitsaus, kun tiskin alla laaditut sosiaaliturvan rahoitusmallit sekä tilastolliset käytännöt ohjaavat mm. kuntia ”aktivoimaan” työttömiä. Vuokra- ja silpputyön osalta monen tilanne ei ole juurikaan poikkea ihmiskaupan uhrin asemasta. Sen sijaan, että puuttuisi näihin epäkohtiin, nykyinen vasemmisto hinkuaa maahan lisää moniosaajia, mikä on varmin tapa heikentää pienituloisten suomalaisten asemaa jo entisestään.

    Reply
    • 30.7.2018 at 19:53
      Permalink

      … Työssäoppimisjakso, työkokeilu…

      Reply
  • 31.7.2018 at 00:18
    Permalink

    SPR on päässyt ”toiminnassaan” täyteen ”lentoon”.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.