Pikavippien korkosääntelyyn ehdotetaan jälleen kiristyksiä – Suuremmat luotot nykyisin ”vapaita”

Oikeusministeriö on valmistellut oikeusministeri Antti Häkkäsen linjausten mukaisesti tiukennuksia pikaluottoja koskevaan lainsäädäntöön. Keskeinen ehdotus on, että korkokatto koskisi jatkossa kaiken suuruisia kulutusluottoja kun nykyisin korkokatto koskee vain alle 2000 euron suuruisia kulutusluottoja.

-Terveemmät pelisäännöt ovat kaikkien osapuolten etu pikavippimarkkinoilla. Kulutusluottomarkkinat ovat muuttuneet viime vaalikaudella tehdyn muutoksen jälkeen yhä isompia luottoja tarjoaviksi. Kulutusluottoja koskevassa lainsäädännössä tulee huomioida kaikki kulutusluotot niiden suuruudesta riippumatta. Tämän muutoksen tarkoituksena on tukea vastuullisen rahoitusalan toimintaedellytyksiä, toteaa oikeusministeri Antti Häkkänen.

Nykyinen todelliseen vuosikorkoon perustuva korkokattomalli korvattaisiin ehdotuksen mukaisesti uudenlaisella korkokattomallilla. Ehdotettu malli olisi kuluttajalle nykyistä helpompi ymmärtää: nostetulle luotolle perittävälle korolle oma rajansa ja muille luottokustannuksille omansa. Luoton enimmäiskorko voisi olla vaikkapa 30 prosenttia, minkä lisäksi kuluttajalta saisi periä vähäisessä määrin muita luottokustannuksia, joiden enimmäismäärä määräytyisi luoton määrän tai luottorajan sekä luottoajan mukaan. Sääntelyn arvioidaan olevan myös nykyistä tehokkaampaa ja sen noudattamisen ja valvonnan yksinkertaisempaa. Tarkka korkokaton suuruus linjataan lausuntokierroksen jälkeen.

– Kasvavan velkaongelman taittamiseksi tarvitaan useita toimenpiteitä. Tarvitaan panostuksia muun muassa talouslukutaitoon, velka- ja talousneuvontaan ja parempaa sääntelyä rahoitusmarkkinoille. Tällä uudella sääntelyllä kohtuullistetaan ja selkeytetään kuluttajaluottojen hinnoittelua merkittävästi, Häkkänen jatkaa.

Lisäksi ehdotetaan, että jos luotonantaja rikkoo korko- tai luottokustannuskattoa koskevaa sääntelyä, kuluttajalta ei saisi ehdotuksen mukaan periä korkoa tai muita luottokustannuksia lainkaan.

Suomalaisten kotitalouksien velkaantuminen kulutusluotoilla on kasvussa. – On tärkeää, että luottojen hinnoittelu on selkeää. Se estää omalta osaltaan ylivelkaantumista. Selkeistä pelisäännöistä hyötyvät myös vastuulliset luotonantajat, ministeri Häkkänen toteaa.

Ehdotus on lähetetty lausuntokierrokselle. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syysistuntokaudella.

Lähde: Oikeusministeriö

3 thoughts on “Pikavippien korkosääntelyyn ehdotetaan jälleen kiristyksiä – Suuremmat luotot nykyisin ”vapaita”

 • 26.6.2018 at 12:53
  Permalink

  Pikavippitoiminta on äärimmäisen vahingollista ja siitä johtuneekin se mitä tässä julkaisussa toisena uutisena mainittiin eli ulosotossa olevien saatavien suurena määränä. Mainonta on hyvin agressiivista ja suorasukaista, jossa korostetaan ”kevytkenkäistä” lainanottoa mihin tahansa vaietaan kuoliaaksi sitä tosiseikkaa, että laina on maksettava takaisinkin ajallaan ja luvatut ”joustot” ovat pelkkää myyntipuhetta kun kylmä totuus paljastuu eräpäivänä.

  Reply
 • 27.6.2018 at 01:22
  Permalink

  Itse poistaisin korkosääntelyn kokonaan. Vain yksi sääntö jäisi voimaan niin isoille kuin pienillekin lainoille ja vipeille:

  — Korkoa ei voi periä enempää kuin vipin pääoma on.

  Siten satasen (käteen) pikavipin korko ja perintäkulut eivät koskaan voi ylittää satasta. Eli kaikissa tapauksissa velan voi kuitata kahdella satasella.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.