Sisäministeriön esityksessä kansalaisuuden voisi tulevaisuudessa menettää – Porsaanreikiä kuitenkin riittää

Sisäministeriö lähetti 21. kesäkuuta lausunnolle hallituksen esityksen, jossa ehdotetaan kansalaisuuslain muuttamista siten, että tiettyihin vakaviin rikoksiin syyllistynyt voisi menettää Suomen kansalaisuuden. Sisäministeriön tiedotteessa kerrotaan kuitenkin useita ns. ”porsaanreikiä”, joidenka kautta mahdollisuus kansalaisuuden poistamiseen poistuu.

Esimerkiksi kansalaisuuden menettäminen voisi ylipäätään koskea vain sellaisia henkilöitä, joilla olisi myös jonkin toisen valtion kansalaisuus sekä riittävästi tosiasiallisia siteitä toiseen kansalaisuusvaltioonsa.

Kansalaisuuden menettämiseen johtavia rikoksia olisivat sellaiset maanpetos-, valtiopetos- ja terrorismirikokset, joista olisi säädetty ankarimmaksi rangaistukseksi vähintään kahdeksan vuotta vankeutta ja joista olisi tuomittu vähintään viiden vuoden vankeusrangaistus. Muita vakaviakaan rikoksia ei voitaisi Eurooppalaisen kansalaisuusyleissopimuksen puitteissa säätää kansalaisuuden menettämisen perusteeksi.

Nykyisin kansalaisuuden menettämisestä voidaan päättää viiden vuoden määräajassa vain, jos jälkikäteen ilmenee, että Suomen kansalaisuuden saamiselle ei olisikaan ollut kansalaisuuslain mukaisia perusteita, ei siis rikosoikeudellisista syistä. Sisäministeri Kai Mykkäsen mukaan kyseessä on hallituksen tahtotilan osoitus siihen suuntaan, että seuraamukset rikoksista eivät rajoittuisi vain vankilatuomioihin.

– Seuraamuksia maan- ja valtionpetoksista sekä terrorismirikoksista halutaan tiukentaa. Jopa kansalaisuuden menetys on tietyin reunaehdoin tällaisista vakavista rikoksista perusteltua.

Kansalaisuuden voisi menettää vain Suomessa annetun rikostuomion perusteella ja siksi esimerkiksi kansainvälisissä tai ulkomaisissa tuomioistuimissa annetut tuomiot eivät kelpaisi perusteeksi kansalaisuuden menettämiselle.

Kansalaisuudettomaksi ei voi päätyä, joten yhden passin henkilöt saavat pitää passinsa tilanteessa kuin tilanteessa

Sisäministeriön esityksen mukaan edellytyksenä kansalaisuuden menettämiselle olisi aina se, ettei henkilöstä tämän seurauksena tule kansalaisuudetonta. Sellainen henkilö, joka olisi saanut Suomen kansalaisuuden syntyessään, voisi ehdotuksen mukaisesti menettää kansalaisuuden, jos hänellä olisi niin paljon siteitä muuhun kansalaisuusvaltioonsa, ettei kansalaisuuden menettäminen merkitsisi kohtuutonta puuttumista hänen yksityis- ja perhe-elämäänsä.

Kansalaisuuden menettämistä tarkastaltaessa otettaisiin huomioon se, mitä siteitä hänellä on eri kansalaisuusvaltioihinsa, mukaan lukien niissä käytettävien kielten taito, asuinpaikat ja oleskeluhistoria, perheenjäsenet ja sukulaiset, koulunkäynti ja opiskelu sekä työskentely ja muu taloudellinen toiminta.

Kansalaisuuden menettämisestä päättäisi Maahanmuuttovirasto. Maahanmuuttoviraston päätökseen voisi hakea muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen, joten prosesseista on odotettavissa pitkiä. Nykyisellään esimerkiksi laittomasti maassa oleskelevan poistamiseen voi kulua vuosia.

Lähde: Sisäministeriö

 

3 thoughts on “Sisäministeriön esityksessä kansalaisuuden voisi tulevaisuudessa menettää – Porsaanreikiä kuitenkin riittää

 • 21.6.2018 at 14:23
  Permalink

  Soinin voi työntää niiden porsaanreikien tukkeeksi niin saadaan sekin turhake hyötykäyttöön.

  Reply
 • 21.6.2018 at 14:33
  Permalink

  Yleensäkin nk. valmistellut lait ovat täynnä reikiä kuin Emmentaljuusto ja siitä huolimatta jopa kansanedustajienkin tuomat huomiot siitä sivuutetaan haukotuksella ja torsot lait lyödään lukkoon eduskunnassa, joilla ei ole käytännössä mitään todellista merkitystä, vaan ne ovat vesiityneitä huterasti koottuja lakikokoelmia, joista lampaat juoksevat aidanraosta kuin mennen tullen. Lakeija säätävät virkamiehet ovat tukevasti demlan porukkaa, joita löytyy kaikista puoluekannoista, koska demla on yhtä kuin kilta, johon liittyminen edistää omaa uraa aivan kuten oli kysymys ennen ”jäsenkirja demareista”, joka avasi ovia ja virkapaikkoja suomalaisessa yhteiskunnassa kuin konsanaan Sesam aukene.
  Tulevaisuudessa tahtotilan ollessa korkealla poliittisista syistä kanta -suomalaisen kansallisuus voidaan evätä yksiselitteisesti ja valitusmahdollisuuksia antamatta tai ne sitten kumoten muutoksenhaut oli perustelu lakipohjaisesti miten kestävä hyvänsä. Kun muslimiterroristien korttelin kokoinen verilöyly ”pitää miehen talossa kuin paskan seinässä.”
  Tämä on sitä demlaa likaisimmillaan ja tätähän sosiaalidemokraatitkin vaativat ja toteuttavat päästessään seuraavaan Suomen tuhon loppusilauksen takajaa hallitukseen.
  Sillä kuten muuan toimittelija hysteerikko Rebekka Härkönen sanoi: ”Terrorismi on inhimillisyyttä???!!!”
  Eli tätä meillä on odotettavissa seuraavina vuosina ja on turhaa luulla etteikö meno kiihdy entistä hullummaksi ja vainottujen ihmisten määrä lisääntyy siitä, että tuohon asemaan pääsemiseksi vaaditaan yhä vähemmän ja vähemmän. Eiväthän Josif Staliniltakaan loppuneet ”kansanviholliset”, ”sabotaattirit”, ”vakoilijat” ja korruptoituneet poliittiset kilpailijat kommunistisesta puolueesta.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.