Suomi sai 100v lahjaksi yli 8000 hehtaaria uusia suojelualueita

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi järjestettiin ”Luontolahjani satavuotiaalle” -kampanja, joka kannusti maanomistajia perustamaan yksityisiä luonnonsuojelualueita. Tällaisia uusia suojelualueita perustettiin vuonna 2017 yhteensä 3 064 hehtaaria. Kunnat suojelivat lisäksi yhteensä 1 980 hehtaaria omia maitaan. Myös valtio on nyt valinnut suojelukohteet, joilla se kampanjalupauksen mukaisesti tuplaa yksityisten suojelupäätösten hehtaarimäärän.

Valtaosa valtion uusista suojelualueista on Metsähallituksen kohteita, joita on kaikkiaan 94: yli puolet sijaitsee Etelä-Suomessa, 27 Pohjanmaa-Kainuun alueella ja 15 Lapissa. Kohteista enemmän kuin puolet on kokonaan tai osittain luontojärjestöjen esittämässä suojelurajauksessa.

Valtion kampanjassa suojelemien kohteiden kokonaispinta-ala on 3 358 hehtaaria: Reilut 300 hehtaaria alueista on ollut jo aiemmin luontokohteina metsätaloustoimien ulkopuolella, esimerkiksi soidensuojelun täydennyskohteina. Uusia kohteita on runsaat 3 000 hehtaaria.

–”Erityisen mainittavaa on se, että kaksi kolmasosaa kohteista rajoittuu olemassa olevaan suojelualueeseen.”- Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttinen iloitsee.

Metsähallituksen lisäksi valtion maita suojelevat myös Senaatti-kiinteistöt (43,5 ha) ja Liikennevirasto (41 ha). Yksi suojeluarvoiltaan arvokkaimmista kohteista on Mikkelin Verijärvi, missä Metsähallituksen hallinnoimasta alueesta on suojeltu 43,5 ha ja Senaattikiinteistöjen alueesta noin 41 ha.

–”Luonnonkauniin Verijärven niemet ja saaret ovat suojelun arvoiset. Alueelta löytyy runsaasti rakentamatonta rantaviivaa, eikä siellä ole tehty hakkuita moneen kymmeneen vuoteen.”- Pentti Hyttinen jatkaa.

Kampanjaan sai osallistua myös säätiöille tehtävillä rahalahjoituksilla, joita kertyi yhteensä noin 350 000 €. Lahjoituksilla on jo ostettu uusia alueita suojeluun. Valtaosa yksityisten maanomistajien lahjoittamista alueista säilyy edelleen yksityisessä omistuksessa, mutta luonnonsuojelulain mukaisina suojelualueina.

Lähde: Maa- ja Metsätalousministeriö

4 thoughts on “Suomi sai 100v lahjaksi yli 8000 hehtaaria uusia suojelualueita

 • 31.5.2018 at 12:36
  Permalink

  Erityisen mainittavaa on se että Metsähallitus on järruttanut erään suojelukohteen ratifioimista 20 vuotta kun yksityinen osakeyhtiö Tavase Oy haluaisi rakentaa siihen vesilaitoksen. Ja maanomistaja aikoinaan myi alueen Metsähallitukselle nimenomaan suojelutarkoituksen.

  Reply
 • 31.5.2018 at 20:39
  Permalink

  Kaikki muu on suojeltu, paitsi suomalainen ihminen omassa maassaan.
  Suomi on viheliäisin paikka suomalaiselle. Syrjittynä oleminen omassa maassaan on paljon kovempaa ja raskaampaa kuin vieraassa maassa.
  Sen, että potkitaan päähän vieraassa maassa sen voi järjellä ymmärtää ja jopa hyväksyä kun nahkansa antaa kasvaa paksuksi. Sanonta: ”Potkitaan kuin vierasta sikaa”, osoittaa sen osuvasti ymmärrettävästi.
  Mutta kun sinut viedään putkaan kun ulkomaanpelle on sinut ryöstänyt ja vetänyt pataan. Sen ”käsittelemiseen” tarvitaan jo Suomen kaikkien järvien muuttumisen viinaksi.

  Reply
 • 31.5.2018 at 20:40
  Permalink

  Hienoa!!!…nyt on tuholais ötököillekin esim. kirjanpainaja omat alueet mistä lähteä leviämään muihinkin metsiin.

  Reply
 • 1.6.2018 at 01:57
  Permalink

  Taitaa luonnonsuojelu säätiö bisness olla todella hyvä rahasampo? Kuinkahan moni poliitikko on osallisena luonnonsuojelu säätiöissä, joihin hyvävelikerho ohjailee valtion tukia?

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.