Presidentti Niinistön muotokuva on varsin epätavallinen valtionpäämiehen potretti

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön muotokuva paljastettiin presidentin esittelysalissa valtioneuvoston linnassa perjantaina 4. toukokuuta. Muotokuva on sadasta osateoksesta koottu mosaiikki, jonka on toteuttanut sata Suomessa vaikuttavaa tai vaikuttanutta nuoremman polven taiteilijaa – graafikoita, veistäjiä, maalareita sekä video-, performanssi- ja valokuvataiteilijoita. Muotokuvan julkistustilaisuuteen osallistuivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Juha Sipilä ja hallituksen jäseniä sekä muotokuvan tehneitä taiteilijoita ja muita kutsuvieraita.
Presidentin muotokuva. Valtioneuvoston kanslia.

Valtioneuvoston tilaama muotokuva tulee sijaitsemaan valtioneuvoston linnassa tasavallan presidentin esittelysalissa. Salin ja sen odotustilan seinillä on muotokuvat myös aiemmista presidenteistä. Valinnan teoksen toteutustavasta ja tuottajista on tehnyt presidentti Niinistö. Yhteisötaiteellisen muotokuvan ovat tuottaneet kuvataiteilijat Atro Linnavirta ja Anita Naukkarinen. Muotokuvan toteutustavan idea juontaa juurensa vuoteen 2012, jolloin silloin vastavalitulle tasavallan presidentti Sauli Niinistölle luovutettiin visuaalisena adressina toiminut yhteisötaiteellinen muotokuva. Lahden Taideinstituutin opiskelijatyöryhmän ohjaama teos otti kantaa tuolloin mm. lakkautusuhan alla olevien taidekoulujen puolesta.

Vuoden 2012 teoksen innoittamana ja Suomi 100 -juhlavuoden Yhdessä-teeman hengessä presidentti kutsui muotokuvansa tekoon mukaan sata taiteilijaa. Ensin hänet kuvattiin muotokuvaa varten. Sen jälkeen valokuva jaettiin sataan osaan, osat arvottiin ja jaettiin mukaan kutsutuille taiteilijoille lähtökohdiksi. Taiteilijoille annettiin taiteellinen vapaus oman osateoksensa tulkitsemiseen, ja he työskentelivät tahoillaan toisistaan tietämättöminä. Valmistuneet osat koottiin teokseksi. Mosaiikki esittelee modernin taiteen kirjon – mukana on tekijöitä laaja-alaisesti taiteen kentältä.

Kerro kommenteissa mitä mieltä Sinä olet presidentin muotokuvasta?

Lähde: Valtioneuvoston kanslia

9 thoughts on “Presidentti Niinistön muotokuva on varsin epätavallinen valtionpäämiehen potretti

 • 4.5.2018 at 15:48
  Permalink

  Mikäli neljäs ylhäältä ja kolmas oikealta oleva mosaiikkipala esittää aasia, on se ainoa onnistunut (ja rehellinen)osa muotokuvaa.

  Reply
 • 4.5.2018 at 16:25
  Permalink

  Paska muotokuva paskasta mallista.

  Reply
 • 4.5.2018 at 16:36
  Permalink

  Muotokuva paljastaa ketkä tätä maata todellisuudessa johtavat. Niinistön isännät myhäilevät tyytyväisyydestä, kun vapaamuurari symboliikka kukkii. Huomio kiinnittyy kaikkinäkevään silmään ja ruutu teemaan.
  Oksettavaa okkultismia.

  Reply
 • 4.5.2018 at 16:58
  Permalink

  Hyvä. Näen selkeästi symboliikan.
  Mies joka peittää todellisen olemuksensa heittämällä mielikuvia ihmisten näkökenttään
  ja aina kuhunkin tilanteeseen sopivien kivanväristen jargonipuheiden ja mediapiffien kautta harhauttaa
  kansalaisia näkemästä koko kuvaa.
  Hän näyttäytyy toiselle vaaleanpunaisessa näkökentässä, toiselle vihreässä jne. Taaimmaisen verhon takana oleville taas kullan kimallus on todellinen.

  Kun katsoo kehitystä Kekkosen jälkeen niin Niinistön seuraaja voisi olla P. Kurikka. Tai ei, Kurikka saattaisi olla liiankin lahjakas ja hyväsydäminen siihen tehtävään. Annetaan sen verkoston päättää kuka nostetaan valoon, kuten ennenkin. Luultavasti Orpo tai Sipilä – äänestän turvallisesti niinkuin Yle ja Hesari viestittää olevan hyvää ja kaunista.

  Reply
 • 4.5.2018 at 17:33
  Permalink

  Yhtä selkeä kuin mallinsa puheet ”Olen pohtinut ryhtyä aprikoimaan sellaistakin asiaa….”

  Reply
 • 5.5.2018 at 06:13
  Permalink

  Sale sai arvoisensa pelleteoksen. Onko tuossa otsassa joku ”kolmassilmä” Kuvaa sitä sekasortoista ja sairasta maailmankuvaa jossa Suomikin on osana. Onko avaruudesta tullut jotain hullunpulveria jonkun komeetan mukana, se selittäisi tämän globaalin sekopäisen menon.

  Reply
 • 5.5.2018 at 09:34
  Permalink

  Nykyaikaan sopivaa digitaalitaidetta. Silmästä ja asenteista riippuu, mitä kuvassa kukin näkee. Niinistö ei kuitenkaan noin tiukalta mieheltä tunnu. Saattoi olla, että hänellä oli tuo ilme hetken kuvaajia varten, kun naapurin Putin oli Naantalissa vierailulla.

  Reply
 • 6.5.2018 at 22:18
  Permalink

  Paskatorni olisi ajanut saman asian.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.