Ministeri Terho: Lukiolaisille tulossa yksi opintotukikuukausi lisää

Lukiokoulutuksen opintotukiaikaa pidennetään yhdeksästä kuukaudesta kymmeneen. Pidennys parantaa noin 15 000 lukiolaisen taloudellisia edellytyksiä opiskeluun. Hallitus päätti asiasta kehysriihessä.

Opintotuesta vastaava ministeri Sampo Terho iloitsee kehysriihen päätöksestä lisätä lukiolaisten opintotukikuukausia yhdeksästä kymmeneen kuukauteen. Näin lukiolaisten pitkäaikainen toive kymmenestä opintotukikuukaudesta toteutuu.

Nykyinen opintotukijärjestelmä on kohdellut Terhon mukaan toisen asteen opiskelijoita eriarvoistavasti, koska lukiokoulutuksen lukuvuoden tukiaika on ollut lyhyempi kuin ammatillista perustutkintoa suorittavan tukiaika.

Kehysriihessä sovittujen uudistusten myötä opintotuen määräytymisperusteet yhtenäistyvät toisella asteella ja opintotuki turvaa aiempaa paremmin päätoimisen opiskelun edellytyksiä varattomuuden sitä estämättä.

Tukea voisi 1.8.2019 lukien saada lukiokoulutuksessa pääsääntöisesti elokuusta toukokuun loppuun. Lukiolaisen keskimääräinen opintoraha on nykyisin noin 100 euroa kuukaudessa. Lisäksi opiskelija voi hakea opintolainaan valtiontakauksen (alle 18-vuotiaalla 300€/kk). Lainan voi nostaa koko lukukaudelle yhdessä erässä (enintään 1 500 €). Muualla kun vanhempiensa luona asuva voi lisäksi saada asumistukea. Lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen opiskelijat voivat saada myös koulumatkatukea, jos kuukausittaiset matkakustannukset ylittävät 54 euroa ja koulumatka on yli 10 kilometriä.

– Tämä on oikeudenmukainen muutos, koska lukiossa opiskeluaika on lähempänä kymmentä kuukautta. Lukioissa lukuvuosi alkaa käytännössä jo elokuun alkupuolella, jolloin opintojen aloittamisesta syntyy kustannuksia, sanoo Sampo Terho.

–  Uudistus parantaa lukiolaisten toimeentuloa. Nyt lukiolaiset saavat tukea kattavammin kouluvuoden aikana.

– Lukiolaisten toimeentuloa parannetaan myös huomattavasti oppimateriaalilisällä, joka suunnataan vähävaraisten perheiden opiskelijoille. Tuki on lisäys nykyiseen opintotukeen ja siihen ovat oikeutettuja alle 20-vuotiaat toisen asteen opiskelijat, Terho jatkaa.

Oppimateriaalilisä on suuruudeltaan noin 46 euroa kuukaudessa. Uudistuksesta hyötyy arviolta 40 000 toisen asteen opiskelijaa.

Lähde: OKM

Katso myös:

2 thoughts on “Ministeri Terho: Lukiolaisille tulossa yksi opintotukikuukausi lisää

 • 13.4.2018 at 12:51
  Permalink

  ”Lukiolaisille tulossa yksi opintotukikuukausi lisää.” Sampo hei, tämähän pidentää opiskeluaikaa!
  Eikös se ollu niin että riiviöiden tulee kiiirehtiä jatko-opintoihin ja/tai työelämään?
  Koska karjuva työvoimapula ja puute Osaavasta työvoimasta.
  Vai miten se oli?

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.