Perinteinen valemedia syöksykierteessä – Onneksi on some!

Mediarintamalta kuuluu hyviä uutisia: perinteinen valemedia menettää asemiaan, ja some vahvistuu samaan tahtiin. Se on hyvä uutinen siksi, että lukijat saavat aiempaa monipuolisemmin uutisia ja muuta informaatiota. Enää ei päde vanha sääntö, että kustantaja/päätoimittaja/toimittaja päättää keneltä kysytään, mitä kysytään ja mitä johtopäätöksiä tehdään.

Nykyisenä someaikana valta on yhä enemmän jokaisella meistä. Me voimme käytännössä melko vapaasti kirjoittaa mitä haluamme ja minne haluamme. Välissä ei ole suodatinta, joka rajoittaa sananvapauttasi.

Toki vapauden myötä tapahtuu myös ylilyöntejä. Käytetään kieltä, joka ei ole asiallista. Kerrotaan perinteisen median tapaan asioita yksipuolisesti värittäen.

Somen puolella ilmestyvien lehtien taloudelliset resurssit ovat perinteiseen mediaan verrattuna aivan mitättömät. Monet julkaisut rakentuvat joko kokonaan tai suurelta osin talkootyönä. Koska resurssit ovat vähäiset, ne useimmiten keskittyvät julkaisemaan uutisia ja informaatiota, joka ei ole läpäissyt perinteisen valemedian suodattimia.

Somen puolella päästään jo lukijamääriin, jotka kilpailevat tasapäisesti isojen valtamedioiden kanssa. Otan henkilökohtaisen esimerkin:

Kirjoitin pari päivä sitten blogin Laura Huhtasaaren ehdokkuudesta. Sitä on tätä kirjoitettaessa luettu jo lähes 40.000 kertaa pelkästään OikeaMedia, Kansalainen ja Nykysuomi -verkkolehdissä. Sen lisäksi julkaisen blogini Lappeenrannan Uutisten, Imatralaisen ja Suomen Uutisten verkkosivuilla. Usein lähetän blogini joko sellaisenaan tai muokattuna myös moniin sanoma- ja paikallislehtiin. 

Alla on taulukko Helsingin Sanomien levikin kehityksestä. Käyrä on pitkälti samanlainen myös muiden sanomalehtien osalta. Se sojottaa alas. Samaan aikaan pelkkien digitilausten määrä on korvannut vain pienen osan menetyksistä.

Vaikka somejulkaisut ovat jo saaneet vankan jalansijan, niin silti on monia, jotka vielä lukevat pelkästään perinteistä valemediaa. Siksi on tärkeää tehdä somejulkaisuja yhä useammalle tutuksi. Klikkaa siis blogin tai muun jutun lopussa olevia erilaisten somekanavien painikkeita, jotta blogi/juttu ja media saisi yhä laajemman tunnettuuden.

Reijo Tossavainen

 

5 thoughts on “Perinteinen valemedia syöksykierteessä – Onneksi on some!

 • 23.12.2017 at 18:33
  Permalink

  Terveiset valtamedialle…….. .…………………./´¯/)
  ………………..,/¯../
  ………………./…./
  …………./´¯/’…’/´¯¯`·¸
  ………./’/…/…./……./¨¯\
  ……..(‘(…´…´…. ¯~/’…’)
  ………\……………..’…../
  ……….”…\………. _.·´
  …………\…………..(
  …………..\………….\…

  Reply
 • 23.12.2017 at 18:35
  Permalink

  Muutos tulee hitaasti mutta varmasti, mitä myöhemmin, sitä suurempi on sekasorto.

  Reply
 • 23.12.2017 at 19:21
  Permalink

  MTV3 sai valtiolta 3 miljoonaa euroa kiitoksena rikollisen eliitin suojelusta. Voiko tämän selkeämpää korruptiota edes kuvitella? Jos MAINOS televisio ei pysy pystyssä mainoksilla niin sen on aika kaatua. Tämä rahamäärä olisi oikeusvaltiossa jaettu suomalaisia tilanteen tasalla pitävän vaihtoehtomedian kesken. Mutta mehän emme valitettavasti sellaisessa ole tällähetkellä…

  Taas yksi syy lisää boikotoida pelkkää mielipidepropagandaa syytävää ”valta”mediaa. Sana kiertämään! -näin vuoden vaihtuessa on erinomainen hetki esimerkiksi perua antiinsa nähden täysin ylihinnoiteltujen lehtien tilaus ja asentaa klikkauksen esto roskaa tarjoaville ”uutis”sivustoille (jos niillä välttämättä haluaa vierailla)

  Reply
 • 23.12.2017 at 19:54
  Permalink

  Berneri jakoi (((kavereilleen))) suomalaisten ottamaa velkarahaa, jonka Bernerin (((kaverit))) luovat tyhjästä. Pyramidihuijaus nimeltään euro.

  Reply
 • 24.12.2017 at 00:56
  Permalink

  Iltasanomat eli ILTASATU taas tänäinkin poisteli ominpäin viestejä kommentoinnista kun ne eivät olleet ajetun agendan mukaisia! Varsinkin natoa koskevat pelkkään mielipidevaikuttamiseen tarkoitetut ”uutiset” ovat jatkuvan manipuloinnin kohteena -yöllä nostetaan mieleisiä kolmen kärkeen että näkyvät ”uutista” lukiessa ja/tai tiputetaan väärää mielipidettä edustavat kokonaan pois. Tämä on järjestelmällistä ja jatkunut jo vuosia! Kertoo hyvin näiden julkaisujen moraalista ja kenties myös rahoittajilla on osuutta asiaan…

  Harmi kun en nyt ymmärtänyt ottaa kuvakaappausta veivauksesta -muutamassa minuutissa keskellä yötä 400-500 ”peukutusta” yhdelle lukijan kommentille ja kokonaan häviävät viestit eivät tapahdu vahingossa. Kyse on puhtaasta mielipidevaikuttamisesta. MV-lehti taipaleensa alkuaikoina käräytti iltasadun useampaankin kertaan ja teki niistä jutun -siitä ja useista palautteista huolimatta sama kusetus jatkuu edelleen.

  Näin siis toimii ILTASANOMAT

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.