EU aikoo tutkia Ikean verosuunnittelun

Komissio totesi, että Hollannissa toimiva Inter Ikea, joka on yksi ruotsalaisjätin kahdesta osastosta, saa Hollannin kautta epäoikeudenmukaiset verotus edut. EU aikoo tutkia, että rikkooko Ikea:n verotustoimet, valtiotukia koskevia EU säädöksiä.

EU:n lainsäädännön mukaan jäsenvaltiot eivät voi tarjota valikoivia veroetuuksia monikansallisille ryhmille, jotka eivät ole myös muiden yritysten saatavilla.

Euroopan kilpailuasioista vastaava komissaari Margrethe Vestager sanoi, että kaikki ”suuret tai pienet yritykset, monikansalliset yritykset tai ei, pitäisi maksaa oma osuutensa veroistaan reilusti”.

”Komissio on huolissaan siitä, että kaksi (Hollannin) verotusta koskevaa päätöstä ovat saattaneet Inter Ikea Systemsille epäoikeudenmukaisen edun verrattuna muihin yrityksiin”, hän sanoi

Inter Ikea -ryhmän tiedottaja kommentoi veroasioista ”on mielestämme EU-sääntöjen mukainen. On hyvä, jos tutkimus voi tuo asiaan selkeyttä ja vahvistaa sen”.

Komission Ikea-selvitys keskittyy kahteen verotussopimukseen, jotka ovat Hollannin ja Inter Ikean välisiä verotusta koskevia, sillä sen väitetään ”vähentyneen merkittävästi” yrityksen verotettavaa tuloa Hollannissa.

Hollannista käsin toimiva Inter Ikea pyörittää Ikean franchising-liiketoimintaa, keräten rojalteja Ikean muista osista ja maksaa vähäistä veroa tuotosta.

Monet monikansalliset yritykset kierrättävät rojaltejaan Hollannin kautta saadakseen parhaimman veroedun.

Komissio on äskettäin määrännyt eri jäsenvaltioita keräämään miljardeja euroja jälkiveroina takaisin muun muassa yrityksiltä Apple, Starbucks, Amazon ja Fiat. Euroopan komissio on huolissaan siitä, että jättiläisyritykset saavat epäreilua kilpailuetua verrattuna pienempiin kilpailijoihin, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää samankaltaisia vero kikkailuja.

Lähde: BBC

2 thoughts on “EU aikoo tutkia Ikean verosuunnittelun

 • 18.12.2017 at 20:52
  Permalink

  Ei sitä erikseen tarvitse tutkia, se on ollut julkisessa tiedossa jo vuosia. Ja kun Holginyhtiöt vievät rahat Sveitsiin, se on verovapaa maa. Ja sieltä on turha Ruotsinkaan huudella verokruunuja takaisin.

  Reply
 • 19.12.2017 at 07:21
  Permalink

  Kosmeettista, tukitaan ja siihen se jääkin. Joku huomatus ehkä tulee ja siitäkin rikkaat tuohtuu. Uhkailevat heti työpaikkojen menetyksillä ym. paskaa. Sitten uskoisin jos tuo ukko paiskataan linnaan loppuelämäksi.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.