Uusi itsemurhien ehkäisyohjelma Suomeen

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on myöntänyt 80 000 euron erillismäärärahan Duodecim-seuralle Käypä Hoito -suosituksen laatimiseksi terveydenhuollon ammattihenkilöille itsemurhien ehkäisemiseksi. Uuden suosituksen laatiminen on aina työlästä, ja työn arvioidaan kestävän kaksi vuotta. Suositukset voisivat olla valmiina kesällä 2019, minkä jälkeen niitä aletaan viedä käytäntöön.

Käypä Hoito -suositusten johtoryhmä päättää uusien suositusten laatimisesta. Johtoryhmä on jo aiemmin tänä syksynä tehnyt päätöksen itsemurhien ehkäisyyn liittyvästä Käypä Hoito -suosituksesta.  STM:n rahoitus tälle työlle mahdollistaa suositustyön käynnistymisen ilman, että muu samaan aikaan tehtävä suositustyö vaarantuu.

”Vaikka kehitys on myönteinen ja Suomen itsemurhaluvut ovat laskussa, tekevät suomalaiset edelleen enemmän itsemurhia kuin muut pohjoismaalaiset. Itsemurha-ajatuksia hautoo jossain elämänsä vaiheessa joka kuudes suomalainen. Ne ovat lukuja, joihin on reagoitava. Samalla on huomioitava, että itsemurha tai sen yrittäminen koskettaa vahvasti myös omaisia”, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kommentoi.

Uusi suositus yhtenäistää käytäntöjä itsemurhien ehkäisyssä

Yhtenäiset ja vaikuttavat hoitokäytännöt voivat ehkäistä itsemurhia ja ne auttavat itsemurhayrityksen tehneiden potilaiden hoidossa. Suomalaiset lääkärit arvostavat Käypä hoito
-suosituksia ja kertovat niiden vaikuttavan tehtyihin hoitopäätöksiin.  Suositukset lisäävät potilaiden yhdenvertaista kohtelua ja tukevat potilaan terveydentilan ja toimintakyvyn näkökulmasta parasta mahdollista lopputulosta. Suositukset auttavat hoitohenkilöstöä myös silloin, kun he tapaavat itsemurhan tehneen tai sitä yrittäneen omaisia.

Uusi itsemurhien ehkäisyohjelma Suomeen

Eduskunta päätti 12. joulukuuta myöntää 300 000 euron määrärahan vuodelle 2018 itsemurhien ehkäisyohjelman käynnistämiseen. Suomen Kansallinen itsemurhien ehkäisystrategia ja toimintaohjelma on täysin vanhentunut, sillä se on vuodelta 1991. Ohjelman päivitystä on Suomessa vaadittu jo vuosia. Uudistustyö pääsee nyt vauhdikkaasti käyntiin eduskunnan myöntämän määrärahan avulla.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja THL ovat myös perustamassa itsemurhien ehkäisyä yhteen sovittavaa verkostoa. Sen tehtävänä on parantaa itsemurhien ehkäisytoimien suunnitelmallisuutta, toimeenpanoa, seurantaa ja arviointia.

Itsemurhien ehkäisy osana hallituksen kärkihanketta

Sosiaali- ja terveysministeriön rahoituksella on käynnissä kaksi hanketta, jotka keskittyvät itsemurhien ehkäisyyn.  Hankkeet ovat osa hallituksen terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen kärkihanketta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kaksivuotisessa hankkeessa Itsemurhien ehkäisy – koulutus terveydenhuollon ammattilaisille keskitytään vahvistamaan koko maassa vähintään 800 perusterveydenhuollossa työskentelevän lääkärin ja terveydenhoitajan osaamista.  Koulutuksessa he oppivat tunnistamaan itsemurhavaarassa olevan ihmisen sekä miten ottaa itsetuhoiset ajatukset puheeksi ja ohjata itsemurhavaarassa oleva henkilö tarvittavaan hoitoon. Koulutukset ovat olleet suosittuja, ja niihin on osallistunut myös sosiaalihuollon ammattihenkilöitä. Hankkeen tuloksena Tampereen ja Oulun yliopistojen lääketieteelliset tiedekunnat ovat ottaneet koulutuksen osaksi yleislääketieteen erikoistumiskoulutusta.

Utsjoen kunnassa on käynnissä valtionavustusta saava hanke Ensiapu itsemurhavaarassa olevalle – ELÄMÄ. Siinä vahvistetaan ammattihenkilöiden ja yhteisön jäsenten taitoja tunnistaa itsemurhavaara ja ottaa se puheeksi sekä tukea itsemurhavaarassa olevaa. Hanke suuntautuu Ylä-Lapin alueelle ja erityisesti saamelaisväestöön.  Koulutukset käynnistyvät ensi vuoden aikana.

Lähde: STM

5 thoughts on “Uusi itsemurhien ehkäisyohjelma Suomeen

  • 13.12.2017 at 16:16
    Permalink

    Saiskos muslimit sitoutettua tähän? Olisi vähemmän itsemurhapommittajia.

    Reply
  • 13.12.2017 at 18:35
    Permalink

    No miten olisi sellainen itsemurhien ehkäisyohjelma että poliitikot ryhtyisivät puhumaan totta eivätkä pettäisi omaa kansaansa sen hyvinvointi- ja turvallisuustarpeissa?

    Reply
  • 13.12.2017 at 19:25
    Permalink

    Masennus ja mielen synkkyys on kansantauti ja liitty aivojen välittäjäaineiden toimintaan. Lääketeollisuus saa hyvät rahat mielialalääkkeistä, joita Suomessa määrätään henkeä kohden lähes eniten maailmassa. Myös alkoholin käyttö itselääkityksenä masennukseen on erityisen suosittua Suomessa.

    Nämä mielialalääkkeet ovat kaksiteräinen miekka, sillä ne eivät pureudu todelliseen ongelmaan, eli epätasapainoon välittäjäaineissa.. useimmiten dopamiini-tasojen alhaisuuteen. Monesti väärä lääkitys sekoittaa entisestään aivokemiaa ja on siten osasyyllinen itsemurhiin. Tätähän ei tunnusteta vaan lääkkeeksi määrätään lisää lääkkeitä.

    Lääketeollisuus ja sitä tukeva hoitojärjestelmämme on korruptoitunut ja petollinen. Vaihtoehtoja on, mutta ne pyritään aktiivisesti vaientamaan, jotta business ei kärsisi.

    Dopamiini tasot voidaan korjata ihan itsenäisesti. Tupakka, alkoholi ja kahvi ovat se perinteinen keino. Alkoholin ja tupakan vaikutus perustuu aldehydeihin, jotka stimuloivat dopamiinin tuotantoa, mutta aiheuttavat muita terveyshaittoja käytön pitkään jatkuessa. Useissa hedelmissäkin on aldehydejä, kuten appelsiineissa, melonissa ja ananaksessa.. myös granny smith omenoissa, joita suosittelen. Sitten on suklaa.. siis kaakao, joka stimuloi dopamiinin tuotantoa.. sitä saa tummana versiona, jossa ei ole niin paljoa sokeria. Liika sokerin käyttö taas alentaa domamiini tasoja.. Liikunta ja kehon alhainen rasva% stimuloi dopamiinin tuotantoa ja siten parantaa oloa. Sitten on myös valon määrä.. synkkyyteen vaipunut pukeutuu mustaan ja pysyy sisätiloissa. Hänet täytyy raahata aurinkoon!

    Tässä nyt muutama vinkki. Hakekaa lisää googlaamalla englannin kielellä.. ja kokeilkaa. Kyllä toimii.

    Reply
    • 13.12.2017 at 21:16
      Permalink

      Kun on masennuksen tapaisesta sairaudesta kyse, joka on vakavimmista vakavin. Silloin ei tarvita vankkureiden päältä ihme mikstuuraa kauppaavien sateentekijöiden repaleisessa silinterissä ”huutotarjouksia” erinäisistä tököteistä, joilla kaikki huolet ja rypytkin häviävät kuin taikasilauksesta. Wanhoissa westerneissä näitä ”kevennyksiä” näkee väli ohjelmana kunnes hyvis ja pahis tuijottavat toisiaan tiukasti silmiin orjantappurapallojen pyöriessä tuulessa kyläpahasen pääkadulla kunnes jännitys tiivistyy äärimmilleen ja kulmakunnan tökerö mutta röyhkeä ongelmanuori kaatuu kuolleena maahan sankarin ottaessa jo suuntaa saluunaan viskipaukulle.
      En oikein ymmärrä tätä masennuslääkkeitä ja muitakin mielenterveyslääkkeitä vastaan käyviä ristiretkeläisiä, jotka kaiketi tarkoittavat hyvää tuolla asenteellisella paahtamisella useiden ja pääsääntöisesti nämä ihmiset ovat sellaisia, jotka eivät edes itse sairasta näitä vakavia ja haudan reunalle taluttavia kevyesti kuin tanssi tapahtuvia ”viimeisiä päätöksiä”, jonka kukin elämänsä liian raskaaksi kokenut nainen, tyttö, mies tai poika päivänsä ”vapaaehtoiseti” päättää.
      Lääkehoito on pitkä prosessi. Jo ennen kuin lääke alkaa vaikuttamaan eli toimimaan elimistössä sillä tavoin kuin sen on tarkoitus vie aikaa väh. 3 viikkoa. Eikä tämäkään vielä riitä, vaan on kokeiltava lukuisia eri esim. masennuslääkkeitä, koska jokainen ihminen on oma yksilönsä. Jollakin toisella henkilöllä lääke x osuu suoraan häränsilmään ja taas toisella samaa sairautta sairastavaa ihmistä se ei auta mitenkään. Päinvastoin se ei auta mainittavasti sairaan henkilön tilaan mitenkään. On huomioitava myös se, että henkilökohtainen tosiasia, että toiselle voi aiheutua sellaisia sivuoireita, jotka hankaloittavat elämää liiaksi, koska kyseisen potilaan elimistö ”käsittelee” lääkkeen kemikaalit eri tavalla tai antaa ei toivotun vasteen. Kaikkein tärkein hoidossa on terapia, joka akuuttitilanteessa pitäisi antaa psykiatrisilla osastoilla, joita suljettiin v. 1990-luvun laman takia paljon, jolloin hoidon taso on ollut siitä lähtien käytännössä heitteillejättöä.
      Sairaalasta pääsyn jälkeen on jatkettava vielä avohoitoa mielenterveyshoitajan ja psykologin, psykiatrisen lääkärin kanssa. Jos tähän kaikkeen ei itse halua sitoutua, silloin tulokset eivät juurikaan parane vaan riskinä on uusi akuutti kriisitilanne.
      Disinformaation levittäminen mielenterveysasioissa on vastuutonta varsinkin, jos se tehdään ”terveiden” ihmisten taholta ideologisista lähtökohdista sotana tuulimyllyjä vastaan, jolla aiheutetaan vain silkkaa vahinkoa ja jopa kärjistäen se voi olla jopa kuolemantuottamus. Horjuvaa sairasta ihmistä ei saa hämmentää, koska hän ei ole silloin kyvykäs punnitsemaan erilaisia mielipiteitä vahvalta terveeltä pohjalta vaan toisten vietävissä ja usein myös synkkyyden syvimmissä alhoissa jo valmiiksi haudanvakava pessimisti, jota ei tarvitse paljoa ”tuupata” monttuun. Siis miksi ”keikuttaa muitten venettä”. Ja jos keikuttaminen on niin mukavaa keikuttaa omaansa.

      Reply
      • 14.12.2017 at 07:13
        Permalink

        Minulle määrättiin unettomuuteen mielialalääkkeitä. Heitin ne heti pois kun googlailin mitä helvettiä se lääkäri määräsi kun olo oli vielä seuraavan päivän kuin sumussa otettuani yhden puolikkaan ennen nukkuman menoa. Alkoholi on hyvä pieninä määrinä kovan urheilusuorituksen jälkeen nostamaan mielialaa. Käytän mieleuimmin luonnon omia kuin näitä lääketeollisuuden myrkkyjä. Yksi on ylitse muiden sopivasti naiutittuna.Olen huomannut että olo pysyy positiivisenä elämän kolhuista, kivuista ja työttömyydestä huolimatta. Jopa itsemurha ajatukset ovat väistyneet ja tilalle on tullut ajatus että, helvetti kyllä tämän jaksaa tarpoa loppuun asti. Elämä on kuitenkin melko lyhyt. Kiusana aion olla valtaapitäville ja harjoittaa ”vihapuhetta”

        Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.