Kotka lentoon hyönteisten avulla

Kotka kuuluu niihin näivettyviin pikkukaupunkeihin, joilla on loistava menneisyys, mutta hämärä tulevaisuus. Venäjän kauppa ei ole palanut menneiden vuosien tasolle eikä sellukaan elätä entiseen malliin. Vaikka Kotka Mills tuottaa pian pahvimukeja mm. Mc Donaldsille, riittääkö se nostamaan koko kaupungin jaloilleen?

Nyt Kotkan ja Kymenlaakson alueelle on keskittymässä hyönteisruokaosaamista ennen näkemättömällä tavalla. Vielä vähän aikaa sitten hyönteiset nähtiin joko tuholaisina tai eksoottisen maiden tuliaisina, mutta ei hyönteisruoka ole tuntematonta ollut Suomessa ennenkään; muurahaisten munia tai mehilälisten toukkia on syöty kautta aikojen ja toisaalta katkarapua harva suomalainen huoli suuhunsa vielä joitakin vuosikymmeniä sitten.

Tommi Nuolioja on päättänyt aktivoida kotkalaisia kasvattamaan hyönteisiä ravinnoksi, sillä elintarviketeollisuus on jo hereillä ja tarvitsee raaka-ainetta pian lanseerattaviin Pirkka Sirkkapihveihin tai Fazerin sirkkoja sisältävään leipään. Tällä hetkellä hyönteisiä ei Suomen lainsäädännön mukaan saa myydä elintarvikkeiksi, minkä vuoksi esim. hyönteisruokaan keskittynyt toimija Muurahaiskauppa myy ne ”koristeina”.

Pienestä nettikaupasta aloittanut tähtää nyt korkeammalle ja kerää pääomia ja työntekijöitä Kotkaan perustettavaan Suomen isoimpaan hyönteisruokakeskittymään, jonne tulee sekä täysautomatisoitua alkutuotantoa, erilaisten hyönteisten kasvatustestausta sekä erilaisten ruokatuotteiden kehittelyä.

Myös itse kasvastusteknologia tulee Kymeenlaaksosta — Nordic Insect Economy on käynyt tekemässä sopimuksia ympäri maailmaa ja tuottaa teknologiaa hyönteiskasvattajille sillä Suomen kaltaisessa maassa  kasvattamista ei kannata tehdä aasialaisella tyylillä vaan tehokkaassa tuotantolaitoksessa, joka tuottaa kuukausittain tuhansia kiloja kotimaista sirkkaa. On todettu, että ihmisten on helpompi lähestyä uutta ruokatuotetta kun se on tuotettu Suomessa.

Tarkoitus on panna vauhtia rattaisiin ja aloittaa rakennustyöt jo tämän syksyn aikana. Omaa osaamistaan kannattaa tarjota, sillä hankeen seurannaisvaikutuksena tullaan työllistämään tulevaisuudessa satoja ihmisiä rakennusalata, kokkeihin ja kasvattajiin.

Aiheesta järjestetään info-tilaisuus Kotkassa lauantaina klo 12-14.

One thought on “Kotka lentoon hyönteisten avulla

  • 26.9.2017 at 20:23
    Permalink

    Siis kaupunki. Ihmetellen kyllä ajattelin, että joku Kotka oli saatu elvytettyä terveeksi hyönteisillä lentokuntoiseksi. Maailman ihmeellisyys kuitenkin voitti epäilykseni siitä, että kotkan kokoinen lintu tervehtyisi pelkästään heinäsirkkojen syömisellä. Itse kuitenkin ihmisenä (sillointällöin) en heinäsirkkoja ruokalautaselleni laita.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.