Hedman Partners voitti markkinaoikeudessa – Mies joutuu maksamaan 100 € korvausta ja 34 000 € oikeudenkäyntikuluja

Markkinaoikeus on määrännyt Tanssi haudoilla -elokuvan internetistä ladanneen suomalaismiehen maksamaan teostaan 100 euron korvaukset. Tämän lisäksi mies joutuu maksamaan lähes 34 000 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Kyseessä lienee korkein oikeuden määräämä summa lakiyhtiö Hedman Partnersin nettipiratismin takia nostamassa kanteessa. Alun perin lakiyhtiö vaati mieheltä 600 euron hyvitystä niin sanotulla piraattikirjeellä.

– Tyypillisesti oikeudenkäyntikulut ovat oikeudenkäynnin alkaessa noin 7 000 euron nurkilla, jos vastaaja heti myöntää kaiken, paljastaa asianajaja Joni Hatanmaa Hedman Partnersilta.

– Kulut kasvavat sitä mukaa, kun vastapuoli esitti väitteitä, joilla hän pyrki horjuttamaan kannetta, joihin meidän on vastattava. Tästä noin 33 000 euron oikeudenkäyntikulusta noin 10 000 euroa on teknisen asiantuntijan työpanosta. Jouduimme käyttämään häntä tutkimaan vastapuolen syvälle tekniikkaan meneviä väitteitä, mitkä eivät lopulta pitäneet paikkaansa.

Hatanmaan mukaan tapaus vaikuttaa piraattioikeudenkäynteihin myös jatkossa, sillä yhdessä parin muun tapauksen kanssa se auttaa entistä tarkemmin määrittelemään, millainen näyttö nettipiratismista oikeudelle riittää, uutisoi Ilta-Sanomat.

Miehen saama tuomio tuli yleisön saataville saattamisesta. Yleisellä bittorrent-tekniikalla tiedoston lataaja usein myös samalla jakaa sitä eteenpäin muille käyttäjille. Elokuvan laittomaan jakamiseen voi täten syyllistyä, vaikka lataisi sitä vain omaan käyttöönsä.

Tapauksessa vastaaja kiisti ladanneensa elokuvaa väittäen jonkun muun käyttäneen hänen kotinsa suojaamatonta wifi-verkkoa. Lisäksi hän kiisti olleensa kotona latauksen aikana. Markkinaoikeus ei kuitenkaan uskonut väitettä, eikä pitänyt vastaajan esittämää näyttöä riittävänä.

– Toivoisin, että tuomio myös vähentää halua esittää oikeudessa väitteitä, jotka eivät pidä paikkaansa, Hatanmaa kertoo.

Tapauksen toinen huomionarvoinen piirre oli, että tuomio koski elokuvan vieraskielistä versiota. Tuomion perusteella elokuvia levittävällä Scanbox-yhtiöllä on siten oikeus valvoa Suomessa elokuviensa piratismia kieliversiosta riippumatta.

Hatanmaan kertoman mukaan Hedman Partnersilla on valmisteilla useita kanteita, joista osa on odottanut päätöstä juuri tästä tapauksesta.

– Päätöksen vaikutuksia valmisteltuihin tapauksiin pitää vielä analysoida, mutta ei tässä tullut meille yllätyksiä. Osasimme odottaa tällaista päätöstä, Hatanmaa toteaa.

Lähde: IS

 

3 thoughts on “Hedman Partners voitti markkinaoikeudessa – Mies joutuu maksamaan 100 € korvausta ja 34 000 € oikeudenkäyntikuluja

  • 18.9.2017 at 17:07
    Permalink

    Koskahan ihmiset oppivat että muulit ja torrentit eivät ole suojattuja yhteyksiä. Samoin TOR-ei suojaa yhtään miltään koska kaikki keskustelu tapahtuu tietokoneiden MAC-osoiteiden perusteella ja se mitä IP-numeroa paketti käyttää siirtyessään, sillä ei ole mitään merkitystä. Sillä kaikissa erinumeroissa IP-paketeissa on sama MAC-osoite.

    Ainoa varma tapa siirtää tietoa internetissä on Demonsaw. Se tapahtuu kahden koneen välillä ja tiedot voi halutessaan kryptata:

    https://www.demonsaw.com/

    Tosin, parempi vaihtoehto on vanha hyvä konsti: Esim. DVD-levy kädestä käteen.

    Reply
  • 18.9.2017 at 18:04
    Permalink

    MAC-osoite on muuten mahdollista myös väärentää. Oma tekninen tietämys ei siihen riitä mutta näin olen lukenut/kuullut.

    Reply
  • 18.9.2017 at 18:56
    Permalink

    Oikeat rikolliset siis voittivat.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.