Kansainvälinen fasd-päivä, mikä se on?

Fasd tarkoittaa vastasyntynyttä lasta, jolla on raskauden aikana alkoholin vaikutuksesta johtuen tullut jonkinlainen vaurio.

suomessa fasd lapsia syntyy vuodessa noin 600-3000, fasd ilmiötä ei ole vielä tutkittu kovin tarkasti, eikä näin ollen kaikkia tapauksia osata rekisteröidä oikein. Karkean arvion mukaan noin 2-4 prosentilla vastasyntyneistä on jonkinlaisia vaurioita raskaudenaikaisesta juomisesta.

Ongelma korostuu eniten nuorilla äideillä ja ilmiö on kasvamaan päin. Nuorten naisten juominen ei ole vain yleistynyt, mutta myös tullut paljon humalahakuisemmaksi kun ennen.

Tunnistettavia oireita vastasyntyneellä:

  1. FAS-oireyhtymälle tyypilliset kasvonpiirteet
  2. nivelvammoja jaloissa ja selässä
  3. näkövamma
  4. aivovaurio

Yksi arjen sankareita on Eine Isotalo perheineen. Perhe hoitaa fasd lapsia kotonaan ja antaa tukea perheille.

Yksilöllisten lahjakkuuksien ja intohimojen löytyminen on auttanut näitä nuoria kasvamaan tyytyväisiksi aikuisiksi. Mutta yksin he eivät pärjää, vaan tarvitsevat ympärilleen heitä ymmärtäviä ja tukevia ihmisiä.

Yksi esimerkki perheen avun saaneista lapsista.

Jenny sijoitettiin synnytyslaitokselta suoraan lastenkotiin. Sinne hän olisi jäänytkin, mutta Helsingin Lastenlinnasta tuli uusi hoitaja, joka halusi hänet perhehoitolistalle. Tältä listalta hänet otti siipiensä suojaan Eine Isotalo, joka oli jo ennen Jennyä auttanut monta huonoista lähtökohdista lähtenyttä lasta hyvän elämän alkuun. Jenny oli Isotaloille tullessaan vuoden ja kahdeksan kuukauden ikäinen. Tämä oli alku tarinalle, jossa heikkokuntoisesta laitoslapsesta tuli kolminkertainen Special Olympics -kultamitalisti.

Perheeseen tuli ensimmäinen sijoituslapsi 1970-luvun lopussa. Tämän sijoituslapsen vanhemmat kuitenkin kuntoutuivat Einen tuella ja poika muutti takaisin vanhempiensa luo kaksi vuotta myöhemmin.

Isotaloille sijoitetut lapset olivat lähes poikkeuksetta perheistä, joissa vanhemmilla oli vaikea päihdeongelma. Diagnooseja ei lapsilla kuitenkaan ollut, sillä 1980-luvulla ei vielä tunnettu raskaudenaikaisen päihteidenkäytön aiheuttamia vaurioita kovin yleisesti ja diagnooseja ei juuri annettu.

Pidempi juttu isotalon perheestä luettavissa tästä

One thought on “Kansainvälinen fasd-päivä, mikä se on?

  • 9.9.2017 at 23:45
    Permalink

    Yhtenä oireena on myös se ettei jakseta nostaa silmäluomia ylös asti auki. Käsityksen saa pääministeristämme jolla luomet ovat poikkeuksetta ”puolitangossa”.

    Mutta asian vakavampaan puoleen… Jos odottava äiti juo tai polttaa tupakkaa, hänen verenkierrostaan myrkyt siirtyvät sikiöön ja vahingoittavat sitä peruuttamattomasti. Artikkelissa sanotaan ”että ei tiedetä vielä”. Väitän että tiedetään. Ei vain haluta kertoa. Jokainen kätilö joka toimii keskussairaalassa pystyy kertomaan heti onko äiti polttanut, juonut tai käyttänyt huumeita. Lapsi on syntyessään narkomaani äidin aineille ja jos lapsi ei niitä saa, tulee sille vieroitusoireita. Ja sitten itketään ja sitten huudetaan. Ja pitkään…

    Nuoret naiset eivät ymmärrä että omahyväisyydellä on hinta: Lapsi ei synny normaalina eikä siitä kehity tervettä yksilöä!!

    Tätä sopii jokaisen odottavan äidin miettiä. Kun tuntuu että kansakuntamme DNA on muutenkin rapautumassa vaikka sen pitäisi todennäköisyyden mukaan kasvaa.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.