Turun piispa puolustaa paperittomien turvapaikanhakijoiden auttamista: ”Kaikilla on oikeus olla turvassa”

Turun piispa Kaarlo Kalliala tyrmää sisäministeri Paula Risikon julkisuuteen esittämän ajatuksen laittomasti maassa olevien auttamisen kriminalisoinnista.

– Auttajien kriminalisointi tai lainsäädännön koventaminen ei auta siihen, että turvan tarvitsijat pysyisivät viranomaisten tiedossa. Puukotuksissa ei ollut kyse, ettei tekijä olisi ollut viranomaisten tiedossa. Nyt kannattaa miettiä kokonaisuutta, kertoo Turun piispa Kaarlo Kalliala Iltalehdelle.

– Kaikilla on oikeus olla turvassa. Turvapaikanhakijat ovat potentiaalisia turvan tarvitsijoita, Kalliala painottaa.

Kalliala toivoo hartaasti, että poliitikkojen tiukentuneet kommentit Turun joukkopuukotusten jälkeen ovat hätäisiä ja harkitsemattomia.

– Jos ihmiset kokevat lainsäädännön epäoikeudenmukaiseksi, se vaan kärjistäisi, eikä lisäisi turvallisuutta ja turvapaikanhakijoiden oikeuksia, Kalliala sanoo.

Hänen mukaansa ihmiset saattaisivat piilottaa turvapaikanhakijoita vain protestoidakseen järjestelmää vastaan.

Piispa Kalliala korostaa turvapaikkaprosessin sujuvuutta ja uskontokuntien välistä yhteistyötä. Turussa eri kirkkokunnat ja muslimit ovat aikoneet tiivistää yhteistyötä.

– Olen jo vuosia kutsunut eri uskontokuntia keskustelemaan. Tätä foorumia pitää syventää. Haasteena on islamin monet eri yhteisöt.

Islamin, luterilaisen ja vapaiden uskontokuntien edustajat kokoontuvat Turussa ensi viikolla.

– Tämä vähentää epäluuloja puolin ja toisin, Kalliala uskoo.

Poliisi ei hae laittomasti maassa olevia kirkosta

Turussa poliisit eivät ole hakeneet kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita kirkon tiloista.

– Kirkkoturvalla on tuhansien vuosien perinne. Tämä on ollut poliisilta tyylikästä. He ovat ohjeistaneet, ettei kirkon tiloihin mennä, vaikka he voisivat sen tehdä, Kalliala kiittelee.

Piispan mielestä kirkon ekumeenisen neuvoston turvapaikkaohjeet ovat ajan tasalla. Ohjeissa todetaan muun muassa, ettei kirkon käyttäminen turvapaikkana ole viranomaisen vastustamista.

– Ilmoitamme kyllä poliisille, että tällainen henkilö on kirkkoturvan piirissä.

Ohjeiden mukaan poliisi ei voi määrätä esimerkiksi kirkkoherraa häätämään turvapaikanhakijoita kirkon tiloista, jos heille on myönnetty kirkkoturva, jonka myöntää seurakuntaneuvosto.

Lähde: IL

7 thoughts on “Turun piispa puolustaa paperittomien turvapaikanhakijoiden auttamista: ”Kaikilla on oikeus olla turvassa”

  • 30.8.2017 at 12:14
    Permalink

    No, juu onhan piispa oikeassa tuossa, että kaikilla on oikeus turvaan. Tosin tälläkään kertaa ei tuohon ”kaikilla”-määritelmään sisältynyt suomalaiset… mites tuo nyt meneekään jos kirkko pitää suojissaan seuraavaa ”iloista kokkipoikaa” joka käyttelee leikkuutyökaluja huolimattomasti keskellä jotain toria? No, oikeus turvaan tuskin laajenee koskemaan edelleenkään ihan kaikkia…
    Tämäkin ulostulo piispalta alleviivaa sitä, että kirkon-miehissä ja -naisissa on huolestuttavan paljon heitä, jotka eivät ole meitä…

    Reply
  • 30.8.2017 at 14:53
    Permalink

    eroakirkosta.fi TEE PÄIVÄN HYVÄ TEKO! ÄLÄ TUE SUOMEN TUHOAMISTA AJAVAA SAIRASTA JÄRJESTELMÄÄ!

    Reply
  • 30.8.2017 at 15:33
    Permalink

    Nuo juustomulkut pitäisi laittaa pehmustettuun koppiin.. Tuo lainvastaisuus ainakhan mithän siunauksellista ole…

    Reply
  • 30.8.2017 at 16:03
    Permalink

    Kirkko toimmi laittomasti. Rikkoo ainakin ulkomaalaislakia.

    Reply
  • 30.8.2017 at 17:28
    Permalink

    Tuollaiset pehmopäät ovat hyvin sopivia matujen hyväksikäyttöpyrkimyksille.

    Reply
  • 31.8.2017 at 21:48
    Permalink

    Piispa on oikeassa, kaikilla on oikeus olla turvassa, erityisesti meillä suomalaisilla omassa maassamme.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.