Rakennusmateriaalit syytösten kohteena Lontoossa. Samoja eristelevyjä markkinoidaan Suomessa

”Kysy lisää NNNN:ista ja NNNN:ista. Alumiinikomposiitin huikeat mahdollisuudet myös sinulle”

Lontoon Grenfell Towerin traagisessa tulipalossa tuhoutuneen asuinkerrostalon ulkoeristyksessä käytettyjä alumiini-polyuretaani komposiittilevyjä on saatavissa myös Suomesta. koska tämä ei ole mainos, olemme peittäneet tuotteen nimen.

Englannin lehdet ovat täynnä järkyttäviä kertomuksia, menehtyneinen ja yhä kadoksissa olevien kuvia, ja kysymyksiä miksi tämä katastrofi pääsi tapahtumaan. Vuonna 1974 valmistunut asuinkerrostalo oli peruskorjattu 2014, ja seinien ulkopuolinen lämpöeriste oli asennettu silloin.

Kuvassa (oikealla) Grenfell Tower alkuperäisessä, 70-luvun asussaan, ennen lisäeristeitä. Alla urakoitsijan ylpeä twiittaus työnsä jäljestä.

 Alumiini-polyuretaani -komposiittilevy on itsekantava, säänkestävä, ja ulkonäkönsä säilyttävä julkisivumateriaali.

Sen avulla voidaan myös parantaa valmiiden rakennusten k-lukua, siis lämmönpitävyyttä. Grenfell Toverissa komposittiilevyjen ulkopuolella oli vielä muovilevyt, joiden oletetaan vaikuttaneen tulipalon nopeaan leviämiseen.

Grenfell Toverin ulkoeristys:



Alumiinipinnoitetut polyuretaanilevyt ovat yleistyvä rakennusmateriaali hyvien ominaisuuksiensa ja vaivattoman asentamisen takia. Niissä käytetty solumuovi voi olla paloherkempää laatua, jota on mm. elementtitalojen seinärakenteissa: Betoni+polyuretaani+betoni. Vähemmän paloherkkä eristevaahto palaa ulkopuolisen lämmönlähteen vaikutuksesta sekin, -tuottaen myrkyllisiä kaasuja.

Komposiittilevyn alumiinipinnat, jotka voivat olla ohutta foliota, -tai levyä jos elementin halutaan olevan itsekantava- toimivat osaltaan lämpöeristeinä heijastamalla lämpösäteilyä. Tulipalossa ne saattavat hidastaa syttymistä, mutta eivät estä sitä. Ilmarako, kuten kuvassa, antaa lisähappea liekkeihin ja saattaa nostaa tulen lämpötilan yli 600:n asteen, jossa alumiini palaa.

Brittilehdistö on käsitellyt hyvin laajalti Grenfell Towerissa käytettyjä materiaaleja. Urakoitsijoiden ja materiaalintoimittajien nimet, osoitteet ja lomakuvatkin on kaivettu esiin. Myös tieto, että vähemmän paloherkällä materiaalilla toteutettu ulkoseinien eristys Grenfell Toweriin olisi maksanut 5000 puntaa enemmän.

A document submitted in a 2014 planning application linked to the work said that the exterior panels were made from ’nnnn/nnnn’.

These panels, made by US firm Arconic, consist of nnnn coated aluminium sheets over a nnnn polyethylene core.

The firm’s website says that the sheets have the highest A1 European fire safety rating and are ’incombustible’.

The interior comes in two forms, one with an A2 rating that is ’non-combustible’ and a second with a lesser B rating that is described on the website as ’fire retardant’ and ’non-flammable, which prevents fires from spreading’.

Otsikkomme on Grenfell Towerissa käytetyn ulkoeristyslevyn suomalaisen maahantuojan mainoslause.

Lähteet Grenfell Toverin katastrofiin:

15.06.2017, http://www.dailymail.co.uk/news/article-4606078/Man-faulty-fridge-started-Grenfell-Tower-inferno.html

16.06.2017, http://www.dailymail.co.uk/news/article-4609334/Fireproof-cladding-Grenfell-cost-5k-more.html

19.06.2017: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201706192200217373_ul.shtml?ref=juurinyt_desktop



2 thoughts on “Rakennusmateriaalit syytösten kohteena Lontoossa. Samoja eristelevyjä markkinoidaan Suomessa

  • 16.6.2017 at 18:44
    Permalink

    Milloin palaa ensimmäinen puukerrostalo poroksi, kun niitä ylikansallisten takapirujensa suurta ilmastohuijausta myötäilevät vallanpitäjämme suurella innolla puuhaavat maahamme?

    Reply
    • 16.6.2017 at 19:01
      Permalink

      Puu palaa huonommin kuin muovivaahto, eikä tee myrkyllistä savua.

      Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.