Lennon MH128 matkustajat lannistivat pommiuhkaajan

Eilen keskiviikkona (31.05.) Malaysia Airlinesin lennon 128 Melbournesta Kuala Lumpuriin keskeyttänyt pommiuhkaaja oli mielenhäiriöön joutunut matkustaja. Mitään pommia hänellä ei ollut. Välikohtaus aiheutti koneen paluun Melbourneen.

Lentäjän ja Melbournen lennonjohdon välinen keskustelu:

“We have a passenger trying to enter the cockpit,” Meillä on matkustaja yrittämässä ohjaamoon.

“He is claiming to have an explosive device.” Hän väittää että hänellä on räjähde.

“He tried to enter the cockpit.” Hän pyrkii yhä ohjaamoon.

“He has been overpowered by passengers, however, we’d like to land and have the device checked out.” Matkustajat ovat lannistaneet hänet. Haluamme laskeutua, ja tarkistaa laitteen (väitetyn räjähteen).

Ohjaamomiehistön keskustellessa tilanteesta Melbournen kanssa, matkustajat ottivat aloitteen, ja niputtivat kaappaajan. Esine, jota häirikkö esitteli pommina, osoittautui tietokoneen virtalaitteeksi tms.. Häirikköä pidetään uutisoinneissa mielenvikaisena. Malesian pääministeri mainitsee hänen olleen humalassa.

Tapaus osoittaa, että lentomatkustajat ovat oppineet aikaisemmista tapauksista, ettei passiivisuus auta oman hengen pelastamisessa, eikä terroristeihin voi suhtautua kuin yhdellä tavalla. Viranomaisten valmius tuoda tulivoimaisia yksikköjä lentoasemille on myös korkealla.

Tilanteeseen joutunut kone oli laajarunkoinen Airbus 330, ja kyydissä oli 337 matkustajaa. Paluu kentälle sujui ongelmitta. Melbournessa aseistetut poliisit ottivat koneen kontrolliinsa varsin ripeännäköisesti. Oma-aloitteisia matkustajia kiitellään Australian mediassa.

Ampumavalmiit tuliaseet ovat ottaneet paikkansa lentoliikenteessä maailmalla. Kansainvälisillä lentoasemilla on tavanomaista, että poliisit tai turvallisuusjoukot pitävät sarjatuliaseita esillä. Helsinki-Vantaalle tämä käytäntö ilmaantui pääsiäisenä 2017, jonkin julkaisemattoman uhkakuvan takia.

Suomesta lennetään Kauko-Itään useaan kohteeseen Finnairin laajarunkoisilla airbusseilla. Finnairin kansainvälisillä lennoilla ei ole tapahtunut em. kaltaisia häiriöitä.

Tapauksesta on kuvaus NEWS.com.au:ssa 01.05.2017.





One thought on “Lennon MH128 matkustajat lannistivat pommiuhkaajan

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.