Työkyvyttömyyseläkkeellä oleva elää 25€ kuukaudessa

Näin meitä kantaväestön ihmisiä kyykytetään.

Ensin hyväksytään täysi vuokra ja sitten vaan ilmoitetaan tylysti 3kk päästä, että hyväksytään vain tämän ja tämän verran.  Asun Naantalissa ja nyt huhtikuussa Kela ilmoitti mediassa hoitavansa ruuhkat pois. Nyt et saa mitään näillä heidän ilmoittamilla summilla. Mitään vuokra-asuntoa et saa edes kunnalta, missä itsekkin asun vuokralla. Vuokra kyllä nousee joka maalisluun alussa niin kuin nytkin.

Nyt joudun lopettamaan netin ja varmasti jää lääkkeetkin hakematta. Niihin menee 3kk välein 100euroa. Minulle on tehty kolme pallolaajennus leikkausta, minkä takia sain kenkää töistä, kun tuli YT neuvottelut. Tipuin suoraan työkyvyttömyyseläkkeelle.

KIUKUTTAA TÄMÄ. Nyt sen ymmärsin mitä kela tarkoitti kun ilmoitti hoitavansa ruuhkat pois Huhtikuun aikana. Minulle tuli itselleni tosi ”hyvä mieli” kun minun käteen jäävä osuus verojen ja voutin maksujen jälkeen on nyt tosi ruhtinaallinen.

Tuloni on tällä hetkellä:

  • Eläke 883.63€, verojen jälkeen
  • Asumistuki 126.00€
  • Yht. 1 009.63€,

Menoja on:

  • Perusosa yksin asuva 487.89€
  • vuokra, jota ennen maksettiin 564.04€, tulevaisuudessa maksetaan 461.00€
  • Vesimaksu 35.40€
  • Yht. 984.29€

Nyt siis tuloni on 25.34€ euroa isommat kuin menot, nyt tuli hylätty perustoimeentulotukeen. Kolme KK hyväksyttiin vuokra kokoinaisuudessaan, josta oli vähennetty kumminkin autopaikka. Siitä tuo 564.04 euroa ja joka kyllä nousee joka vuosi. Kokonais vuokra on 611euroa auto paikka + vesimaksu.

Nyt 3 kk jälkeen olen kuullut, että monella on tullut hylkäys päätöksiä perustoimeentulotuki hakemuksiin, kun Kelassa ilmoittetaan, että hyväksytään vain ja ainoastaan vuokrasta yksin asuvalle 461 euroa. Minä kumminkin joudun maksamaan koko vuokran 611euroa + kaikki muut menot tulostani 1010.44 euroa. Vaikka en aikasemmin saanut kuin jonku kympin, niin sain sillä kuitenkin maksettua puh/netti liittymäni.

Nyt saa todella katsoo mitä ostaa ja mitä maksaa.

Joten tällä haluan sanoa vain sen, että otetaan lisää noita ”pakolaisia”, mitkä saavat kaiken seisovasta pöydästä ja ei tulla 3 kk päästä ilmoittelee että nyt muuttuu tämä avustusten maksu. Itse en ole halunnut itseäni tähän tilanteeseen, mutta nämä kolme pallolaajennusleikkausta ajoi tähän tilanteeseen. Lähti työ siinä samaan tahtiin kun sairastuin. Halpoja vuokra asuntojahan on tarjolla Naantalissa en vaan tiedä missä työmaa parakeissa pitäisi asua jotta pääsee tuohon KELAN VUOKRATASOON MINKÄ ILMOITTAVAT.

Ja ei tämä minun asuntoni kumminkaan mikään lukaali ole, 55neliötä. Taitaa nyt huhtikuussa koskea monia perustoimeentulon hakijoita.

Lauri Siira

15 thoughts on “Työkyvyttömyyseläkkeellä oleva elää 25€ kuukaudessa

  • 19.4.2017 at 22:38
    Permalink

    Menoissa on mainittu ”Perusosa” 487,89 euroa. Olenkohan nyt aivan hakoteillä, kun käsittääkseni se on se summa, joka hänelle on laskettu elämiseen, siis ruokaan, vaatteisiin ym. Reseptilääkkeisiin saa kyllä eri korvauksen kuitteja vastaan. Hänelle jäi siis ylimääräistä rahaa 25 euroa kuukaudessa jokapäiväisten elinkustannusten sekä vuokran ja vesimaksun jälkeen. Hänen ei siis tarvitse elää 25:llä eurolla kuukautta. Voudin kuluja KELA ei ota huomioon.menoina, mutta esim. sähkölaskuun saa erikseen korvauksen.

    Reply
  • 19.4.2017 at 23:21
    Permalink

    Samaa ihmettelin itsekkin. Perusosa… mikä meno se on? Oman perheen ruokakustannukset ovat 200-250e/kk riippuen kuukaudesta. Siihen verrattuna ~488e on juhlaa. Perheeseeni verraten siitä jäisi joka kuukausi vaatteisiin ja kotitarpeisiin yli 238 euroa. Sillä ostaa saippuaa, shamppoota, vessapaperia, hammasharjoja, pyykkipulveria ja vaatteita melkoisen kasan. Joka kuukausi. Ja tuolla 23e summala, sillä kattaa viikon liikkumiset.

    Historiasta muistan monta kuukautta kun tilille ei ole jäänyt yhtää euroa. muistan myös kuukausia kun ollaan oltu miinuksella. Onneksi nyt on vähän puskuria. Mutta lomille ei lähdetä tänäkään vuonna. Sen sijaan syödään vähän paremmin ja korotetaan elintasoa parempilaatuisilla vaatteilla.

    Reply
  • 20.4.2017 at 00:20
    Permalink

    nIin taas tyypillistä nykysuomen uutisointia, joko tahallista tai yksinkertaisesti ei ymmärretä. Niin valheellinen uutinen, kun tuo perusosa jää ihmiselle käteen. Liian monimutkaista selittää tuota, jos henkilöt eivät kerran ymmärrä, miksi se laskelmissa vähennetään tuloista, koska sen jälkeen , jos menot ovat isommat, saa sitten toimeentulotukea.

    Reply
  • 20.4.2017 at 12:23
    Permalink

    Minun tuloni: perus työmarkkinatuki = n.520€,
    Asumistuki n. 222€
    =742€
    Menot: vuokra saunamaksuineen 492€
    Vesimaksu n. 25€/kk
    Sähkölasku n. 30€/kk
    Lääkekulut n. 50€/kk

    Käteen jäävällä rahalla (145€) pitäisi maksella puhelin&nettikulut, autovero&vakuutuskulut+polttoaineet ja elää kuukausi.
    Nyt ensimmäinen hakemus kelan sos.tstoon, odotellaan vastausta..

    Reply
  • 20.4.2017 at 13:46
    Permalink

    Tomppa, etkö sitten yleensä ole hakenut toimeentulotukea? (Auton menot eivät ole hyväksyttäviä ja lakisääteisiä) Jos elät yksin, sinulla ei ole omaisuutta, pitäisi käteen jäävän osuus olla se vajaa 500 euroa noiden menojen jälkeen eli se, millä maksat sitten ruoan, puhelinkulut ja aspirinit. Reseptilääkkeet ovat hyväksyttäviä menoja. Auton kuluja ne edes anomukseeni laittaisi, vaikka ne tiliotteissa näkyykin.

    Reply
    • 21.4.2017 at 08:38
      Permalink

      Väärin. Otetaan esimerkiksi tuo perusosa mikä on se jonka jokainen saa elämiseen. Jos vuokrasi on liian korkea verrattuna ”sallittuun” rajaan, se vähennetään perusosasta pois. Kyllä lääkkeet ja sellaiset saa takaisin, mutta autoa(kulut eivät kuulu siihen), eikä myöskään internetti tai sun muut. Tuo uutisessa mainittu perusosa on se millä sen pitää elää. Menot ja muut touhut on sitten mitä pitää rajata. Tuo perusosa muuten sisältää kuulemma myös sen 7euroa vaaterahaa, että nostan peukkuu niillä jotka saa maksusitoumuksia että voivat hakea uudet kaupasta. Jos on joutuneet tuonne sosiaaliturvan tasolle. Sähköä ei tietääkseni tuon uutisen summan perusteella kuitata.. jätkä saa tarpeeksi. Näin toi on ollut jo vuosia se ”haamuraja”, että ei ees uskalla lähteä tuossa tilanteessa mitään pienii lukemia tienaamaan koska se lähetään vähentää perusosasta eikä ole sitä ”puskuri” varaa että pääsee jaloilleen. Myyt tavarasi pois, niin sekin huomioidaan tiedän henkilön jolle näin on katsottu. Myös kannattaa välttää sellaisia 140e ”lainaamisia” kavereilta tai jotain jotka otetaan noissa huomioon vai oliko se raja 120e. Sähkölaskustakin voi tulla ”korvausta” kuin hakee. Jos menot alittaa sen mitä perusosaa pitää jäädä. Kaikkia muita ei lasketa. Asumismenot,sähkö,vesi(jos erikseen), myös joitain näistä lääkärikuluista, ja pakollisista lääkkeistä. Kuitit vaan aina mukaan jos on.

      Reply
  • 20.4.2017 at 14:08
    Permalink

    NO HUHHUH!!! Itelle jää melkein saman verran kun käyn TÖISSÄ!! Vielä kehtaat valittaa ku saat tonnin ilmasta rahaa.

    Reply
    • 9.5.2017 at 19:25
      Permalink

      No huh huh, töihinkö pitäisi ihmisen mennä, jos on työkyvytön, vai mitä meinaat? Ala sinä työttömäksi jos olet kateellinen, saa sitten joku sinun työpaikkasi.

      Reply
  • 21.4.2017 at 01:23
    Permalink

    Mun ystävä saa 500 ja risat työttömyyskorvausta, tekee kahtena päivänä 9 euron työtä. On tehty pallolaajennus ja on diapetes, eli siis paljon syö myös lääkkeitä. Vuokra omasta asunnosta 180 ja muut kulut päälle. Auto pakko olla kun matkat on pitkiä. Kun maksaa lääkkeet ja vakuutukset, ruuan ja vaate ym. menot, ei tuota paljon mitään jää käteen, mitään ylimääräistä ei voi suunnitella. Mistään et voi hakea mitään apuja… ei tule vuokratukea, ei toimeentulon tukea eikä muita avustuksia. Tämmöstä elämä on tänä päivänä näköjään, saa nähdä kauanko jaksetaan kituuttaa.

    Reply
    • 21.4.2017 at 08:54
      Permalink

      Kyllä pitäs tulla sosiaalitoimesta pientä avustusta. Näyttäisi olevan ”kuntouttava työtoiminta”, jolloin jos hän saa siitä sitä korotettua osaa, ja 9e läsnäolopäiviltä ei oteta huomioon kuin hakee ”alijäämää” sosiaalitoimesta oli se sitten 30e tai 150euroa. Lääkkeistä kuitit kuin on pakollisia mukaan myös niin niistä saa takaisin. Vuokra(sähkö,vesi) kuuluu tietääkseni korvattavaan osaan, mutta kaikki muut happihypyt sun muut ei ”menot” kuulu. Lääkärikäyntimaksusta myös kuitti perään, ja niistä aiheutuvasta kulusta. (en puhu matkasta omalla autollaan). Kuten jo mainitsin näin väitetty että vaateosto määrä sosiaaliturvan osassa on se 7euroa, joten kantsii unohdaa merkkikuteet tai että ees näyttää soveliaalta ellei tee löytyjö kirpparilta. Maksusitoumuksia on varmaan turhaa kuvitella normi Suomalaisen kunnes taas sitten etnisesti eroava tai kulttuurinen ero on taas se joka myönnetään.

      Reply
  • 23.4.2017 at 11:59
    Permalink

    Voisi kysellä ruokapalkalla eläkeläisiä ja sairaita auttamaan. Sieniä ja marjoja keräämällä saa myös lisätuloja. Talvelle voi käydä tekemässä lumitöitä ja kaikenlaista muuta pientä. Niin minä ainakin teen.

    Reply
  • 23.4.2017 at 23:00
    Permalink

    auton omistava ei normaalisti ole oikeutettu toimeentulotukeen

    Reply
  • 26.4.2017 at 08:13
    Permalink

    Suomi on elänyt yli varojen,eli ihmiset on maksettu kotiin,milloin milläkin tuella. On kadonnut se ajatus,että itse on vastuussa hyvinvoinnistaan. Oletetaan ja vaaditaan valitetaan ja pidetään epäoueuden mukaisena kaikkea vähennystä mikä kohdistuu itsessä,ja siihen ilmaiseen tuloon, avustukseen.. Se yhtälö ei toimi,että yhteiskunta huolehtii isosta joukosta ihmisiä, se ei vain mahdollista. Jokaisen olisi ollut hyvä varautua elän varrella huonoihin aikoihin, säästöillä vaikka pienilläkin omaan tulevaisuuteensa ja hyvinvointiinsa. On myös merkillistä, että työ ja työntekijät eivät kohtaa. Siis jotkut valitsevat sen,ettei työ oo kivaa ja jättä sen toisille. Joku maksaa. Ja kun vapaalippuja ja elämässä ei ole,tulee ongelmia.Oy SUOMI Ab:lle
    Muualla maailmassa,ihmiset, eläkeläiset,opiskelijat yms. tekevät muutamia tunteja viikossa töitä,esim kaupassa,avustajana tms. Saksassa on paljon jopa yli 80v. 2-3 tuntia,aamulla! mm täyttämässä hedelmä hyllyjä tms, siivoamassa pieniä toimistoja,tms . Jenkeissä ihmiset tekevät useita työtä ja säästävät eläkeikään omia työtulojaan jne Näissä maista, myös sairaanhoito järjestetty eritavalla.se ei ole itses arvo ja automaattisesti kaikille kuuluvaa. Jos omaat vakuutuksen ja olet töissä olet oikeutettu sairaanhoitoon,miten meillä kiljuetaan kurkku suorana,että mulle kuuluu ja on väärin että joutuu maksamaan jopa terveyskeskuksessa jotain. Ilmaista ei ole mikään, Kun kirstu on tyhjä se on tyhjä. HYVINVOINTI VALTIO SUOMI,on kupattu tyhjiin. NYT on aloitettava miettimään ensin ITSE miten voisin lisätä hyvinvointiani.

    Reply
  • 9.5.2017 at 19:20
    Permalink

    Lauri Siira, tässä pari neuvoa. En tiedä, mikä teilläpäin on asuntotilanne ja vuokrataso, mutta jos tuolla vuokralla 461.00€ ei asuntoa löydy, pitäisi Kelan kyllä huomioida vuokrasi todellisen suuruisena. Silloin sinun pitää tosin osoittaa, että haet halvempaa asuntoa (laitettava hakemukset voimaan esim. kunnalle jne.).

    Tässä ote STM:n oppaasta toimeentulolain soveltajille:
    ”Edellä mainitun 7 b §:n lain esitöiden perustelujen mukaan kunnan ohjeistusta suuremmat asumismenot on perusteltua ottaa huomioon todellisen suuruisina, jos toimeentulotuen hakijalla ei ole tosiasiassa mahdollisuutta saada paikkakunnalta asuntoa, jonka menot olisivat sen suuruiset kuin kunnassa on arvioitu kohtuulliseksi. Asiakkaalle on myös annettava riittävä aika hakeutua edullisempaan asuntoon, ennen kuin asumismeno voidaan ottaa tukea myönnettäessä vain kohtuullistettuna huomioon.”

    Voit a) tehdä valituksen Kelan päätöksestä b) varata aika kunnan sosiaalityöntekijälle, sillä nythän sinulta puuttuu perusosasta n. 100 euroa, ja lääkkeitäkin pitäisi saada. Ja sitten on vielä kunnassa toimiva sosiaaliasiamies, jolta voit pyytää neuvoa ja apua valituksen tekemisessä.

    Ei tämä tällainen ole mitenkään maahanmuuttajien syytä, ihan samaa kyykytykseen he joutuvat kuin sinäkin. Se nyt vain on Kelan kylmä toimintatapa, että aiemmin kohtuulliset vuokrat eivät yhtäkkiä enää olekaan kohtuullisia. Ja siinä sitten on moni pinteessä. Jaksamista!

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.