Suomi myöntää humanitaarista apua yli 61 miljoonaa euroa

Suomi on ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen päätöksellä myöntänyt 61,4 miljoonaa euroa humanitaarista apua, josta noin 20 miljoonaa kohdennetaan nälänhädästä kärsiviin Afrikan sarven maihin sekä Nigeriaan ja Jemeniin.


”Afrikan sarvessa on käsillä lähihistorian pahin ruokakriisi. Noin 20 miljoonaa ihmistä kärsii ruoan ja veden puutteesta. Tarttuvien tautien kuten koleran ja malarian leviäminen pahentaa tilannetta. Pakolaisia on kolminkertainen määrä vuosien 2010–2011 humanitaariseen kriisiin verrattuna. Suomen täytyy olla mukana auttamassa”, ministeri Mykkänen sanoo.

Kahteen Etelä-Sudanin osavaltioon on julistettu nälänhätä. Konflikti on aiheuttanut laajamittaisen pakolaisvirran erityisesti Ugandaan, johon saapuu tällä hetkellä noin 2000 pakolaista päivässä. Samaan aikaan myös Uganda kärsii kuivuudesta.

Suomi ohjaa Etelä-Sudaniin ja Afrikan sarven pakolaistilanteen helpottamiseksi yhteensä 7,6 miljoonaa euroa sekä Ugandaan 2,2 miljoonaa euroa.

Somalian etelä- ja keskiosissa ruokaturvatilanne on heikentynyt nopeasti laajamittaisen nälänhädän partaalle. Suomi tukee Somaliassa tapahtuvaa humanitaarista työtä 5,5 miljoonalla eurolla.

Etiopiassa hätäapua tarvitsee tänä vuonna reilut 5 miljoonaa ihmistä. Suomi ohjaa Etiopiaan 755 000 euroa.


Nälänhätä uhkaa myös Nigerian koillisosissa, jossa YK:n arvion mukaan jo 8,5 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua. Nigeriaan Suomi ohjaa 2 miljoonaa euroa.

Jemenin asukkaista arviolta kaksi kolmannesta eli 18,8 miljoonaa ihmistä on konfliktin vaikutuspiirissä ja humanitaarisen avun tai suojelun tarpeessa. Aliravitsemuksesta kärsii lähes 3,3 miljoonaa ihmistä, joista 2,1 miljoonaa on lapsia. Suomi tukee Jemeniä 1,5 miljoonalla eurolla.

Samaan aikaan humanitaarinen tilanne jatkuu vakavana Lähi-idässä. Suomen nyt myöntämässä avussa painottuvat Syyria ja sen naapurimaat, joihin apua ohjataan yhteensä 11,5 miljoonaa euroa. Irakissa mm. ISIS-järjestön vastainen taistelu on lisännyt humanitaarista apua tarvitsevien määrän jo 11 miljoonaan ja Mosulin takaisinvaltauksen jatkuessa maan sisäisten pakolaisten määrän odotetaan nousevan. Irakiin ohjataan yhteensä 3,7 miljoonaa euroa.

Muita Suomelta humanitaarista tukea saavia maita ovat Afganistan (miljoona euroa), Myanmar (500 000 euroa), Pohjois-Korea (300 000 euroa), Keski-Afrikan tasavalta (575 000 euroa) ja Kongon Demokraattinen Tasavalta (300 000 euroa) sekä Ukraina (900 000 euroa).

Järjestöjen maa- ja aluekohtaisten operaatioiden osuus avusta on 38,4 miljoonaa euroa. Apu kanavoidaan YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n ja Maailman ruokaohjelma WFP:n sekä Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liikkeen kautta. Tukea saavat myös suomalaiset kansalaisjärjestöt Suomen Punainen Risti, Kirkon Ulkomaanapu, Fida International, Suomen World Vision, Plan International Suomi ja Pelastakaa Lapset.

Avusta 23 miljoonaa euroa Suomi myöntää yleistukena YK- järjestöille, jotka voivat joustavasti ja nopeasti päättää sen kohdentamisesta. Yleistukea saavat YK:n pakolaisjärjestö (UNHCR), YK:n humanitaarisen avun koordinointiyksikkö (OCHA), kansainvälistä strategiaa katastrofiriskien vähentämiseksi valmisteleva sihteeristö (ISDR), YK:n palestiinalaispakolaisjärjestö (UNRWA) sekä YK:n keskitetty hätäapurahasto (CERF).

Lähde: Valtioneuvosto

3 thoughts on “Suomi myöntää humanitaarista apua yli 61 miljoonaa euroa

 • 28.3.2017 at 21:09
  Permalink

  Humanitaarista apua on Suomi antanut Afrikkaan vuosikymmeniä. Rahat menevät valitettavasti korruptioon ja asekauppiaan.

  Reply
 • 28.3.2017 at 22:55
  Permalink

  Miksi ??

  Tuolla rahalla palkkaisi monta rajavartijaa ja tulilaitoksen miestä valvomaan maamme rajoja. Turha on neekereille antaa apua. Niistä tulee entistä laiskempia ja ne kiinnostuu siitä mistä rahat tulevat.

  Reply
 • 29.3.2017 at 13:35
  Permalink

  Myöntäisi omillekin leipäjonolaisille noin paljon..

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.