Tapaus Liisa Mariapori, uusiutuuko oikeusmurhan yritys mv-lehden kohdalla

Pohjustusta Liisa Mariaporin taistelusta.

pohjalainen.fi 3.8.2010:

Liisa Mariapori sai potkut Lapin läänin veroviraston toimisto-päällikön tehtävästä hoidettuaan virkaa kymmenen vuotta. Hän julkaisi kirjan ”Verottaja tappolinjalla”. Siinä hän analysoi esimieskokemuksiinsa perustuen verotarkastajien työtä.

mariapori-001

23.09.2004 Raahen käräjäoikeus määräsi Liisa Mariaporin kirjan Verottaja Tappolinjalla kaikki tallenteet valtiolle luovutettavaksi eli tuhottavaksi. Ja kirjan kirjoittajan Liisa Mariaporin ehdonalaiseen vankeuteen.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) määräsi Suomen valtion kolmetoista vuotta jatkuneen oikeustaistelun päätteeksi mittaviin korvauksiin Mariaporille.

Vaasan hovioikeuden ex-presidentti Erkki Rintala on huolissaan, kun tuomioita kaatuu paljon. Olen kuvitellut verotarkastusten tason kohentuneen. Käsityksestäni poiketen Mariapori antaa synkän tuomion tuomioistuinten ja verotarkastajien ammattitaidosta. Hän vaatii vääriä päätöksiä tehneitä verotarkastajia ja oikeuslaitoksen edustajia tuomittaviksi.

Mariapori jätti huhtikuussa väitöskirjan ”Pienyrittäjän oikeusturva verotuksessa todellisuudessa” tarkastettavaksi Vaasan yliopistoon. Taustalla ovat virkakoneiston hakemat aiheettomat konkurssit. Vaasan lääninveroviraston verotarkastajana Mariapori ei löytänyt VS-yhtiöiden toiminnasta huomautettavaa. Yhtiöt kaadettiin turhaan 3.4.1981.

Talouselämän mukaan VS-yhtiöt olivat neljänneksi tuottavin yritysrypäs Suomessa vuonna 1980. Niiden voitto oli 11 miljoonaa markkaa ja sijoitetun pääoman tuotto 28 prosenttia. Lähiaikoina alkaa oikeudenkäynti VS-konkurssipesien varojen hoidosta ja käytöstä.

Presidentinlinnaan järjestettiin 6.5.1992 ns. Koiviston konkaavi. Sen tarkoituksena oli painostaa korkeinta oikeutta. Professori Heikki Ylikangas toteaa Promeritin sivuilla: ”Tilaisuus ymmärtääkseni vahvisti Koiviston asemaa suhteessa juristeihin. Hänen mahdollisia nuhteitaan pelättiin. Koivistoa siis myötäiltiin enemmän pelosta kuin uskosta tämän argumenttien oikeudelliseen pätevyyteen.”

Samaan aiheeseen ja tilaisuuteen viitaten professori Jukka Kekkonen toteaa myöhemmin, että konklaavin vaikutus tuntuu edelleenkin. Tilaisuuden jälkeisistä korkeimman oikeuden päätöksistä voidaan todeta niiden muuttuneen pankkeja suosiviksi.

Konklaavista puuttuivat poliitikot. Tilaisuutta kohtaan virinneen mielenkiinnon vuoksi asiakirjat julistettiin presidenttien Koiviston ja Halosen toimesta salaisiksi. Eikö kansalaisten oikeusturva kiinnosta poliitikkoja, kun he eivät vaadi avoimuutta ja asiakirjoja todetakseen, miksi tuomiot muuttuvat?

Helsinkiläinen käräjätuomari Jussi Nilsson kirjoittaa Lakimiesuutisissa 2/2002, että tuomarikunta on organisoitu poliittisen valtaeliitin valvontaan ja alaisuuteen.
Liisa mariaporin FB päivitys:
liisa
Tämä on todella hyvä artikkeli ”syyttäjän puolueettomuudesta”. Minä olen pitkään seurannut syyttäjiemme toimia, enkä voi olla ihmettelemättä sitä, miten syyttäjät voivat keksiä, mitä tahansa, eikä heidän tarvitse kysyä edes totuudessa. Ilmeisestikin koko valtakunnansyyttäjänvirasto + kaikki syyttäjät pitäisi irtisanoa ja rakentaa syyttäjälaitos ja koko oikeuslaitos uudestaan. Syyttäjiä ja oikeuden tuomareina voisi jatkossa olla vain henkilöt, joilla on korkea moraali ja jotka ovat oikeudenmukaisia ja lainkuuliaisia kansalaisia. Ilja Janitskin on mielestäni syytön kaikkiin rikoksiin, joita syyttäjä Heikki Wendorf esittää. Ainakaan minä en löydä syytteistä lakiin perustuvia syytteitä, vaan mielestäni tässä vain yritetään laajentaa lain tulkintaa syyttäjän mielivaltaiseen suuntaan. Ilja Janitskin käyttää perustuslain ja ihmisoikeussopimuksen hänelle takaamaa sananvapautta ja lehdistön vapautta, mutta Wendort yrittää saada lakia tulkitsemalla syytteensä näyttämään oikeudenmukaiselta. Minusta tämä on lähinnä virka-aseman väärinkäyttöä ja toivottavaa olisi, että Valtakunnansyyttäjänvirasto puuttuisi tähän Wendorfin toimintaan ja poistaisi hänet jutun syyteharkinnasta. Hän on jo toimillaan näyttänyt olevansa täysin puolueellinen asiassa.

syyttaja

Artikkeli mihin Liisa viittaa: http://mvlehti.net/2016/12/26/ilja-janitskinin-syyttajan-puolueettomuus-on-selvasti-vaarantunut/

Suomen valtio tuomittiin korvaamaan Mariaporille aineellisista kärsimyksistä ja henkisistä vahingoista yhteensä noin 50 000 euroa.

Tämän lisäksi Mariapori aikoo hakea tuomion purkua oikeudenkäyntiprosesseista. Hän on joutunut maksamaan oikeudenkäyntikuluja ja vahingonkorvauksia yhteensä 60 000 euroa.

Nyt ensimmäistä kertaa Suomen oikeuslaitos joutuu purkamaan tuomioni. Minun oikeustajuni mukaan nyt pitäisi tuomita ne verotarkastajat sekä ne oikeuslaitoksen edustajat, jotka ovat tehneet laittomia päätöksiä. Vasta silloin voidaan puhua oikeuslaitoksesta.

lähteet: Eurooppalaisen oikeusturvan keskusliitto, pohjalainen.fi, Liisa Mariapori fb, mv-lehti

4 thoughts on “Tapaus Liisa Mariapori, uusiutuuko oikeusmurhan yritys mv-lehden kohdalla

 • 28.12.2016 at 09:09
  Permalink

  Loistavaa että Liisa ei ole luovuttanut. Ja häpeä mm. oikeuslaitoksellemme joka tekee lakiin preustumattomia päätöksiä jotka sitten kaatuva euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa. Jossain vaiheessa tämän virallisen instanssin viereen nousee myös kansanoikeustuomioistuin joka koostuu eri maiden kansalaisista, oikeusoppineista.

  Saisikohan tuota kirjaamistään?

  Tekstin esimerkki kertoo karua kieltään siitä miksi ja miten Suomen talous tuhottiin Koiviston aikana. Ja miksi se piti tuhota: Jotta ulkomaalaiset yritykset pääsisivät paremmin Suomen markkinoille kun ollaan EU:ssa.

  Koivistostakin kerrotaan hurjia tarinoita kaukopartiomiehenä mutta hänen kerrotaan toimineen kirjurina kaukana rajasta. Valta turmelee ja ehdoton valta turmelee ehdottomasti.

  Oletteko muuten koskaan vertailleet Hymyn murarilistoja ja oikeuslaitoksissa toimivia henkilöitämme?

  Reply
 • 28.12.2016 at 21:30
  Permalink

  Syyttäjien kohdalla on erityisen merkittävää, että mahdollisimman ”kovien” syytteiden esittäminen oikeudessa on tullut normaaliksi.
  Oikeuden ja puolustuksen vastuulle jätetään siten myös aiheettomien tai ylimitoitettujen syytekohtien osoittaminen aiheettomiksi.

  Aiheettomiksi osoitettujen syytteiden johdosta syyttäjälle ei asiasta seuraa yhtään mitään. Toisinpäin tuomittaessa vastaavasti syytetty kantaa niskassaan oikeusmurhan seuraukset.

  Reply
 • 28.12.2016 at 22:03
  Permalink

  Juu.Suomi on menny huonoon suuntaan ku toi sisäpiiri kähmintä yms sullemulle jakopolitiikkaa hyvävelijärjestelmä on päässy liian kauan elään omiin nimiin

  Reply
 • 12.2.2017 at 21:49
  Permalink

  Saikohan Liisa korvauksen hävitetyistä kirjoista ja muista kuluista?

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.