Mauritanialaisia epävapaana työvoimana Saudi-Arabiassa

Köyhästä Mauritaniasta houkuteltujen siirtotyöläisten oikeuksia poljetaan Saudi-Arabiassa kertoo ihmisoikeusaktivisti Emlehdi Ould Lemrabott.  Hänen mukaansa 900 mauritanialaista naista, jotka on houkuteltu saudeihin mm. opettajan tai sairaanhoitajan työpaikkaa koskevilla lupauksilla, on pakotettu aivan muihin töihin, eikä heillä ole mahdollisuutta poistua saudeista.

Mauritania on hyvin köyhä maa, ja yhteiskunnallinen epätasa-arvo haittaa yhä entisten orjien jälkeläisiä, joita on maan väestöstä hyvin huomattava osa. Monet turvautuvat laittomiin työnvälittäjiin, jotka lupaavat Mauritanian keskipalkkaa, 320 USD, vastaavia tuloja Saudi-Arabiassa olevista työpaikoista. Työttömyys on Mauritaniassa 30%:n tasoa, ja kansainvälisten normien mukaisen köyhyysrajan alle jää 40% mauritanialaisista.

Mauritanian viranomaiset eivät valvo näitä työnvälittäjiä, eikä heidän kanssaan tehtyjä sopimuksia rekisteröidä mihinkään. Asiaan kuuluu sekin, että työntekijä sitoutuu maksamaan matkansa palkastaan, joka yleensä jää kauas luvatusta. Kun työn laatu ei vastaa sovittua, tilanne on työntekijän vapautta rajoittava. Toki passit ja matkustusasiakirjat otetaan talteen saudeihin tultaessa.

Raportit kertovat väkivallasta tyytymättömyyttä osoittaneita työntekijöitä kohtaan, myös seksuaalisesta ahdistelusta ja -väkivallasta. Näissä oloissa mauritanialaiset eivät pysty valvomaan etujaan. Työajat saattavat olla jopa 18 tuntia vuorokaudessa, ja em. maahantulokuluja voidaan periä palkasta vuosien ajan.

Saudi-Arabia on yksi Helsinkiin suunnitellun suurmoskeijan rahoittajista. di-gold

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.